PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Re: PKS - komentarze

Post autor: Paraszczak »

Dawać całość...już są na to turnieje porozpisywane!

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Spokojnie - redagujemy końcowy dokument.
It's oh so close.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

JaceK pisze:Spokojnie - redagujemy końcowy dokument.
It's oh so close.
Forum rozumiem zostanie udostępnione gawiedzi po wypuszczeniu dokumentu?
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

PKS zostanie udostępniony. Odpowiemy też na wszelkie pytania. Nie będą to odpowiedzi z cyklu tak bo tak. Nie bo nie. Wyjaśnimy powody, dla których zrobiliśmy tak jak zrobiliśmy. Forum to nasza prywatna sprawa. Przynajmniej to się tyczy moich postów.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2013, o 10:11 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

No dawać dawać, bo gawiedź stos już kończy układać...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Tyle czasu spędziliście nad plosem a w dokumencie jest SLOS, czemu? Bo bardziej intuicyjny?
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Bawcie się!
Zasady udostępnione na forum PKS.
http://www.republika.pl/asur/PKS_zasady_05.07.2013.pdf

Nasze komentarze i wyjaśnienia - tutaj:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 7#p1102667

Dodam jeszcze tyle, że na pewno, wraz z najbliższym nowym podręcznikiem pojawi się aktualizacja zasad, w tym ewentualne korekty do istniejących armii.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2013, o 11:54 przez JaceK, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Arik
Wałkarz

Post autor: Arik »

Ciekawy pakiet zasad, ale jestem zawiedziony decyzja powrotu do SLoSa. PLoS wydawal mi sie naprawde fajnym i sensownym pomyslem.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Unikamy zamieszania i pomyłek powodowanych przez granie różnych systemów widoczności.
Gdybym miał oceniać samą retorykę, to powiedziałbym, że zamieszanie i pomyłki towarzyszą każdej zmianie, jeśli to ma być koronny argument, to trochę przestrzeliliście. Myślę, że gracze Lizaków, której cięcia idą w kilka linijek tekstu, ale innych niż na ETC, też mogą się pomylić i być zmieszani podczas układania rozpisek [bo tutaj inne, tam inne], ale przecież nie o podobne problemy chodziło, a o zastąpienie gorszego - lepszym. Nie wiem czemu idea - naprawmy to co jest zepsute na ETC w wypadku LOSa została zamieniona na - nie róbmy zamieszania. Trochę to niepoważne.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Imo świetne zasady- brawo =D> :mrgreen:

Mam tylko pytanie, jak ktoś ma w rozpie 2 slanów, to czy rozmiar armii jest -200 pkt?

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Marks pisze:
Unikamy zamieszania i pomyłek powodowanych przez granie różnych systemów widoczności.
Gdybym miał oceniać samą retorykę, to powiedziałbym, że zamieszanie i pomyłki towarzyszą każdej zmianie, jeśli to ma być koronny argument, to trochę przestrzeliliście.

Zwracam uwagę, że rozpiskę tworzy się na spokojnie, a gra w emocjach i łatwiej tu o pomyłki i/lub niewykorzystanie pełni potencjału.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

Wszystko to fajnie wygląda, wydaje mi się że najwiecej balansuje blood and glory bo ogólnie gramy taki open gdzie niektórzy mają -100 pkt a niektórzy +100
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Podoba mi się, zobaczymy jak wyjdzie w praniu - test w Krakowie już 20 lipca :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Marks - IMO jesteś w błędzie. Całkowicie mylisz składanie rozp z mechaniką gry. Przestawienie się z vlosa na slosa zajęło trochę czasu. Przestawianie się co turniej na inny system widoczności będzie powodowało straszne zamieszanie. Nie zakładamy przecież, że PKS wyprze całkowicie ETC. Będziemy szczęśliwi jeśli będzie równie często gościł na turniejach.
Efekt talkich ciągłych zmian będzie odczuwalny. Faza ruchu będzie niekiedy wygladała tak, że będą 2 fazy ruchu. Najpierw ustawianie jednostek, a potem przestawianie, bo przecież na tym turnieju lest Plos.
PKS początkowo był za Plosem, ale doszliśmy do wniosku, że skoro to ma być system turniejowy to nie powinien wprowadzać zbędnego zamieszania. PloS jest na forum dostępny, więc jeśli ktoś ma ochotę go wykożystać to nic nie stoi na przeszkodzie.
Mam tylko pytanie, jak ktoś ma w rozpie 2 slanów, to czy rozmiar armii jest -200 pkt?
-100
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

=D> =D> =D>
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Przecież to było tylko porównanie, chodziło o retorykę. Nie jestem doświadczonym graczem, ale nie na tyle, żeby nie wiedzieć, że granie a składanie rozpiski to co innego. Trochę wyobraźni.

W takim razie świadomie zastępujecie - naprawmy coś - bo zdawało mi się, że wasz zapał przy tworzeniu nowego LOSa był prawdziwy i wierzyliście, że trzeba coś w tej kwestii zrobić - nie róbmy zamieszania. Ile by takie zamieszanie trwało?

Jeśli nowe ETC zmieni LOS, a może się tak zdarzyć, to czy w ramach unikania zamieszania swój dostosujecie do nowego z ETC?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2013, o 11:05 przez Marks, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Marks pisze:Jeśli nowe ETC zmieni LOS, a może się tak zdarzyć, to czy w ramach unikania zamieszania swój dostosujecie do nowego z ETC?
Będziemy się tym martwić za minimum pół roku i tylko jeżeli w ogóle nastąpi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

1. Ograniczenie Harpii 0-3 martwe. Nikt nie wystawi 4-5 oddziałów tak czy inaczej. Na uwolnionym Silesianie było 2800 do rozdysponowania i nikt nie miał więcej niż 3 oddziały. Na 2400 po prostu nie wejdą.

2. Czemu ma służyć ograniczenie maszyn powodujących D6W? Rozpiska na 5+ takich maszynach wydaje się być nieracjonalna w przypadku każdej Armii (choć mogę się mylić bo CHD nie kminiłem). Wolałbym całkowite uwolnienie (żeby nie robić zamieszania) lub max 3 (żeby się karły zastanowiły czy brać Cannon i 2 Klopy czy 2 Cannony i Klope).

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Marks pisze:Przecież to było tylko porównanie, chodziło o retorykę. Nie jestem doświadczonym graczem, ale nie na tyle, żeby nie wiedzieć, że grania a składanie rozpiski to co innego. Trochę wyobraźni.
Skoro tak to nie porównuj składania rozpy, którą kleisz w domu, na spokojnie z otwartymi zasadami kompzycji, które organizator turnieju dodatkowo sprawdza, z podejmowaniem decyzji w trakcie gry. Przecież, tu każde wystawienie, każdy ruch jednostki wynika i jest związany z systemem widoczności.
W takim świadomie zastępujecie - naprawmy coś - bo zdawało mi się, że wasz zapał przy tworzeniu nowego LOSa był prawdziwy i wierzyliście, że trzeba coś w tej kwestii zrobić - nie róbmy zamieszania. Ile by takie zamieszanie trwało?
Praktycznie w każdej bitwie byłby problem. Zwłaszca jeśli na scenie turniejowej będziemy mieli podobną ilość turniejów na ETC i na PKS.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

mam pytanko czy jesteście pewni że chcecie dopuścić w krasnoludach 2 klopy, 2 działa, 2 organy, kowadło? Chyba ze kowadło się liczy jako k6. Nie ma boosta do kostek disspella?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2013, o 11:13 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

ODPOWIEDZ