PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Re: PKS - komentarze

Post autor: Dębek »

1. Ograniczenie Harpii 0-3 martwe. Nikt nie wystawi 4-5 oddziałów tak czy inaczej. Na uwolnionym Silesianie było 2800 do rozdysponowania i nikt nie miał więcej niż 3 oddziały. Na 2400 po prostu nie wejdą.
Ja raz grałem przeciwko 7 unitom. BTW skoro martwe to nie ma chyba problemu dla graczy DE.
2. Czemu ma służyć ograniczenie maszyn powodujących D6W? Rozpiska na 5+ takich maszynach wydaje się być nieracjonalna w przypadku każdej Armii (choć mogę się mylić bo CHD nie kminiłem). Wolałbym całkowite uwolnienie (żeby nie robić zamieszania) lub max 3 (żeby się karły zastanowiły czy brać Cannon i 2 Klopy czy 2 Cannony i Klope)
Wasek i jego 3 klopy i 3 armaty - polecam. :wink: Jeśli jest to także martwe ograniczenie to również nie ma problemu.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2013, o 12:22 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Chyba sie zgubily Krasnale i Wysokie ? :S
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Wejdź w linki na forum PKS do pdf'a tam są
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

JarekK pisze:Yyyyy... Bo ja nie widzę ograniczeń do dwarfów. I mam pytanko czy jesteście pewni że chcecie dopuścić w krasnoludach 2 klopy, 2 działa, 2 organy, kowadło?
Tak. Dwarfy w dobrych parringach remisują bo przeciwnik się skitra, w złych dostają łomot, bo one się nie skitrają.
Od lat bez większych sukcesów. Sporadyczni gracze, sporadycznie ocierali się o top.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Niltag pisze:Chyba sie zgubily Krasnale i Wysokie ? :S
nie ma ich w komentarzach, bo nie mają żadnych dodatkowych zasad.

Pakiet zasad - link w podpisie.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Banowanie Oka po prostu mega pomysł... rozumiem zabronić oka korony i soulfeedera na jednym gościu... ale samo oko :?: Zbanujcie też pedanta....
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

W sumie nie jest źle. Niby jakieś pomniejsze uwagi mam, ale nigdy nie jest tak że wszystkich się zadowoli więc większość sobie daruję.

2 najważniejsze:
Armia może wystawić maksymalnie 4 maszyny, które zadają k6 ran
Dość bezsensowne ograniczenie. Toż to są np. 2 działa + 2 czołgi, 3 działa + czołg, 3 katapulty + działo itp. Więcej i tak nikt na promowane przez PKS formaty nie wystawi, bo taka ilość zdecydowanie wystarczy, szczególnie gdy obok tego mozna wystawić np organki.

Ponadto mam wątpliwości co do przyjętego systemu -100 do strat dla "słabszych" armii. Przelicznik procentowy, mimo jego większego skomplikowania, wydawał mi się bardziej sprawiedliwy. Sztywny oczywiście prostszy, ale z tego powodu nieraz będzie gorzej oddawał sytuację (przykładowo: WE przegrywają o 250 pktów, przy progach co 200 na PKS robi to remis, przy przeliczniku np. 10% jest 9:11, z kolei przy różnicy np. 1750 pktów na PKS to 16:4, przy przeliczniku 10% 15:5).

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

Armia Dogs of War - rozumiem, że według PKS nie jest i nie będzie dopuszczona ?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Dębek pisze:Dwarfy w dobrych parringach remisują bo przeciwnik się skitra, w złych dostają łomot, bo one się nie skitrają.
Od lat bez większych sukcesów. Sporadyczni gracze, sporadycznie ocierali się o top.
No to gdzie moje boczne kółka? :mrgreen:

Dobrze to wygląda, w Krk zaczynamy ligę częściowo na zasady PKS, prawdopodobnie będzie też turniej w lipcu na PKS, więc w miarę szybko powinien być jakiś feedback.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Przemcio pisze:Banowanie Oka po prostu mega pomysł... rozumiem zabronić oka korony i soulfeedera na jednym gościu... ale samo oko :?: Zbanujcie też pedanta....
Samego pendanta nie zbanujemy. Tylko z koroną. Generalnie doszliśmy do wniosku, że to jednak trochę inny kaliber i inna przeżywalność.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Danrakh pisze:
Dębek pisze:Dwarfy w dobrych parringach remisują bo przeciwnik się skitra, w złych dostają łomot, bo one się nie skitrają.
No to gdzie moje boczne kółka? :mrgreen:

Dobrze to wygląda, w Krk zaczynamy ligę częściowo na zasady PKS, prawdopodobnie będzie też turniej w lipcu na PKS, więc w miarę szybko powinien być jakiś feedback.
Organki na plecy i napór. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Mi sie podobaja ograniczenia :)
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

ismael pisze:Armia Dogs of War - rozumiem, że według PKS nie jest i nie będzie dopuszczona ?
Z DoW jest podstawowy problem. Masa niezerratowanego i niezfaqowanego pod 8 ed tekstu w PDF.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

wrona standard, 30 plagusów dyscyplina 12 horrorow muzyk, 2x6 bestii, 2x furii, 4 muchy i dzialko
Jaka armia ma to pocisnąć ? :D

a to CHD ma -100 punktow :P

Awatar użytkownika
Niedziel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niedziel »

Dębek pisze:
JarekK pisze:Yyyyy... Bo ja nie widzę ograniczeń do dwarfów. I mam pytanko czy jesteście pewni że chcecie dopuścić w krasnoludach 2 klopy, 2 działa, 2 organy, kowadło?
Tak. Dwarfy w dobrych parringach remisują bo przeciwnik się skitra, w złych dostają łomot, bo one się nie skitrają.

Tak jak mówisz, Dwarfami nie da się wygrać się wygrać dostatecznie wysoko by wygrywać turnieje, jeżeli przeciwnik Ci na to nie pozwoli.

Ogólnie zasady dają radę, żal mi tylko iż death i hashut zostały potraktowane tak samo, dalej hashuta nie uwidzimy.
Prawdziwy Legionista nie ma kaca...

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Manfred pisze:wrona standard, 30 plagusów dyscyplina 12 horrorow muzyk, 2x6 bestii, 2x furii, 4 muchy i dzialko
Z checia zagram przeciwko w BnG. O automaska :)
\/\

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Dość bezsensowne ograniczenie. Toż to są np. 2 działa + 2 czołgi, 3 działa + czołg, 3 katapulty + działo itp. Więcej i tak nikt na promowane przez PKS formaty nie wystawi, bo taka ilość zdecydowanie wystarczy, szczególnie gdy obok tego mozna wystawić np organki.
Tak jak pisałem - martwe ograniczenia nie są problemem. Chcieliśmy tylko wybić z głowy graczom złożenie na 3 działach i 3 katapach, a takowe już widziałem. Zestaw, który podałeś tworzy mocny build oparty na cieżkim strzelaniu. Taka jest specyfika tych armii.
Ponadto mam wątpliwości co do przyjętego systemu -100 do strat dla "słabszych" armii. Przelicznik procentowy, mimo jego większego skomplikowania, wydawał mi się bardziej sprawiedliwy. Sztywny oczywiście prostszy, ale z tego powodu nieraz będzie gorzej oddawał sytuację (przykładowo: WE przegrywają o 250 pktów, przy progach co 200 na PKS robi to remis, przy przeliczniku np. 10% jest 9:11, z kolei przy różnicy np. 1750 pktów na PKS to 16:4, przy przeliczniku 10% 15:5).
Przy 5%, które braliśmy pod uwagę rozpiętosć jest od 110-130 pkt. Zdecydowaliśmy się na proste 100.
Obrazek
Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

c4h10 pisze: Z checia zagram przeciwko w BnG. O automaska :)
Sztandar na muchach i cornerhammer
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Manfred pisze:wrona standard, 30 plagusów dyscyplina 12 horrorow muzyk, 2x6 bestii, 2x furii, 4 muchy i dzialko
Bretonnia. 8) IMO znajdzie się jeszcze całkiem sporo. Mała inicjatywa, mała siła, niepancerny generał LT, myślę, że jest sporo kontr na to.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Dębek nie przesadzaj, że to tak wielce inny kaliber z tym okiem i pedantem...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

ODPOWIEDZ