PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Re: PKS - komentarze

Post autor: X.Maciek »

Jak rozumieć poniższe zdanie?
"Wystawiając Discipline of Cogitation nie można wystawić:Dispel Scroll i Cube of Darkness"
Można mieć Beclaming Cogitation i scrolla czy albo jedno albo drugie?

Całokształt ograniczeń na tą chwilę jest spoko. Wiadomo, że turnieje i tak wszystko zweryfikują. Nie wiem tylko dlaczego pojawiło się to ograniczenie scrolli w lizakach skoro antymagii mieliście w ogóle nie ograniczać. Ale i tak za miesiąc wchodzi nowa księga, więc jest to mało istotne.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Obecny produkt to nie jest wyrok, jak turnieje pokażą, że coś mega ważnego/głupiego nam uciekło to to przecież poprawimy. Fajnie się czyta te komentarze. W pokaźnej części PKS podoba się osobą, które na nim zyskują, a nie podoba tym, które na nim tracą.

Co do armii, które miały potężne wsparcie na ETC a teraz straciły, to temat jest prosty. Jest jakaś sytuacja wyjściowa, dostana od producenta. Są armie lepsze i gorsze, dodanie takich 100pkt owszem nie rozwiązuje problemu, ale powoduje, że armie gorsze trochę nadrabiają. Daje natomiast jedną podstawową zaletę, nie ma na razie typowego dla ETC przeboostowania armii tak, że ze słabych trafiły nagle do topu, bo ktoś im za dużo punktów dopisał. Jeżeli wyniki testów pokażą, że istotnie nie da się grać WE to będziemy myśleć dalej, bo bez sensu wycinać armię gry turniejowe, natomiast na ten moment wychodzimy z założenia, że lepiej najpierw dać mniej niż potem zabierać, bo jak widzimy po AR.com dać było znacznie łatwiej niż teraz zabrać.

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Mi jak najbardziej się podoba PKS

I CHD i SK wyglądają mi sensownie :)

Fakt WE, DF, BoCH maja słabo ale od kiedy nie miały ?

Dawanie na sił epkt ich nie uratuje, tylko nowy book, na CHD czekałem sporo czasu od podr. GW przez Indy GT
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Dobra robota, ważne że jest to dobra odskocznia od ETC a rozpiski stały się bardziej różnorodne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Odoamar pisze:rozpiski stały się bardziej różnorodne.
serio?

przeciez to ciezko stwordzic po takimczasie. Skad wiesz, ze sa bardziej roznorodne?

Swoja droga to patrzac ponowych podrecznikach to poza dziwnymi rzutami na channele nie ma tam zbytnoi mozliwosci na dorabianie kostek magii.

Czmeu wiec zabieracie taka mozliwosc tk, ktore to jako jedyny nowy book na tym traci? przeciez ewidentnie producent zrobil armie opierajaca sie na magii.

Awatar użytkownika
viatroof
Chuck Norris

Post autor: viatroof »

Mam nadzieję, że to tylko formalność: czarki Delfickie, generując kości z PoD ponad limit dwóch (powiedzmy, 4 z jednej kości użytej) nie obrywają hitów z pozostałych niewykorzystanych? Jest zapis, że nie można wygenerować więcej niż 2, ale przezorny zawsze jest czarkę do przodu :)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Czmeu wiec zabieracie taka mozliwosc tk, ktore to jako jedyny nowy book na tym traci? przeciez ewidentnie producent zrobil armie opierajaca sie na magii.
Masz darmowe kostki ze scrolla, masz darmowy dostęp do +D3 do casta.
Kaszkiet daje ci od 1-3 kostek, jedynie przy 3 dodatkowych kostkach przepadają wszystkie channele, które wychodzą zazwyczaj w ilości 0-1-2. Generalnie kaszkiet+channele w ogromnej większości przypadków da ci dostęp do 3 dodatkowych kostek, co stanowi istotną przewagę w ilosci PD nad innymi armiami.
Nie sądzę zatem, aby armi TK nie dało się oprzeć na magii, co więcej uważam, że na PKS ma możliwość wykożystania niemal pełnego potencjału magicznego - zgodnie z zamysłem producenta.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2013, o 08:36 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

BTW ciekaw jestem ile bestie i WE mają ciężkich parringów, ale takich, gdzie od począdku walczą o remis unikając walki na ile to możliwe. Ciekawe czy więcej niż Breta lub Krasie. Założe się, że wychodzi podobnie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Poprostu WE i Bestie mają silne lobby ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Dębek pisze:PKS zostanie udostępniony. Odpowiemy też na wszelkie pytania. Nie będą to odpowiedzi z cyklu tak bo tak. Nie bo nie. Wyjaśnimy powody, dla których zrobiliśmy tak jak zrobiliśmy. Forum to nasza prywatna sprawa. Przynajmniej to się tyczy moich postów.
JaceK pisze:
Gokish pisze:Dlatego pewnie nie tylko ja chętnie bym poczytał to forum i posty chłopaków które miało być alternatywą dla ar.com i różnić się jawnością. Widać tak nie będzie co jest słabe pomimo początkowych planów.
Nic nie wiem o takich deklaracjach.
Chyba sam je stworzyłeś.
Krótką macie pamięć JaceK i Dębek - zgłaszaliście swoja chęć udziału w tym projekcie, a zasady były jasne od początku:
swieta_barbara pisze:Polski Komp Skor

Założeniem PKS jest stworzenie prostego i sensownego zbioru ograniczeń dla armii, magii i zasad ogólnych, alternatywnego dla ETC AR.
Każdy sukces ma wielu ojców, a PKS będzie miał ich aż pięciu. Prace będą odbywać się na zlustrowanym forum.
Zainteresowanych autorów zapraszam do zlozenia w tym temacie swoich kandydatur i krotkiej prezentacji zalozen.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=26&t=39260

Potem, na fali krytyki, zdecydowaliście się zamknąć forum, co spotkało się z negatywnymi komentarzami, które jednak zdecydowaliście się zignorować i nie odpowiedzieliście na nie (str. 49-50 tego wątku). Robicie produkt dla nas - graczy, a potem pozwalacie sobie na lekceważenie i olewanie krytyki. PZPN też przez wiele lat uprawiał politykę czarnego PR, teraz jest drugą najbardziej znienawidzoną instytucją Polski. Chyba nie tędy droga.

Tym niemniej produkt uważam za przynajmniej warty stestowania, wiadomo że dużo wyjdzie w praniu, ale jak na chwilę obecną odwaliliście już kawał roboty, za którą bardzo Wam dziękuję.

edit.
i jeszcze kilka uwag i pytań:

1. Czy otworzycie forum??
2. Zrezygnowaliście z większej rozwartości punktowej (pierwotnie było to 2xxx) - co spowodowało, że porzuciliście format 2000, czy np. 2800 (np. Silesian jest zapewne planowany na ten format) - czy to oznacza, że Waszym zdaniem ten produkt nie nadaje się dla takich bitew?
3. Nie podoba mi się rozwiązanie punktu 6ego zasad kompozycji armii. Jest nieintuicyjne, spróbuję w tygodniu wymyślić jakąś propozycję alternatywy.
4. Eleganckie rozwiązanie z ST, IB i SC - pochwalam!

Awatar użytkownika
puzonik
Wałkarz

Post autor: puzonik »

Osobiście odniosłem wrażenie ze PKS był fajny i super i wszyscy byli zadowoleni dopóki twórcy nie dotarli do socjalnych elfów ;)
Przypomne tylko ze za rok nowa edycja a lizaki za miesiąc dwa nowy book...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

swieta_barbara pisze: 2. Zrezygnowaliście z większej rozwartości punktowej (pierwotnie było to 2xxx) - co spowodowało, że porzuciliście format 2000, czy np. 2800 (np. Silesian jest zapewne planowany na ten format) - czy to oznacza, że Waszym zdaniem ten produkt nie nadaje się dla takich bitew?
Mieliśmy problem z pracą na tak szerokim spektrum możliwości - po prostu się to rozjeżdżało, mimo chęci.
Ostatecznie lekko to zawęziliśmy.
Czy PKS się nie nadaje na 2800 np? Myślę, że większość cięć jest napisana tak, że nie będzie problemu.
Ale warto, żeby organizator to przemyślał i ew. skonsultował, gdyby zdecydował się na użycie PKS dla większego czy mniejszego formatu.
swieta_barbara pisze: 3. Nie podoba mi się rozwiązanie punktu 6ego zasad kompozycji armii. Jest nieintuicyjne, spróbuję w tygodniu wymyślić jakąś propozycję alternatywy.
Pozornie - ale po 2 czy 3 użyciach, nie zobaczysz różnicy.
Co ważne - jest rzeczywiście boostem lub bonusem.
Mniejsze (czyli mocniej cięte armie na 2300) nie zmniejszają limitu core, a wieksze (czyli wspierane) nie muszą wydawać więcej. Imho to ważne.
Więc ten modyfikator rzeczywiście wynosi 100, a nie np. 75 (dla 2400).
swieta_barbara pisze: 4. Eleganckie rozwiązanie z ST, IB i SC - pochwalam!
Też nam się podoba!
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Mogę prosić o jakieś szersze uzasadnienie dlaczego przy slannie -100 punktów do rozpy?
Dlaczego model który de facto muszę mieć bo jest magiem 4lvl ścina mi rozpę?
Czy na prawdę tak was boli 2 slannów na stole? Przecież i tak standardem jest slann i 3kowobjów.
Może -50 lub -100 do rozpy dla każdego kto ma w armii 4lvl maga?
Slann jest mocnym modelem to fakt, ale tak samo st,hellpit czy inne potworki....które nie dają -100 do rozpiski.
Przy mojej rozpisce ,której nie uważam za turbo giętą na starcie mam -200 i jakoś zniechęca mnie to do grania na PKS...

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Ogólnie dobra robota, Panowie =D>
Jednakowoż, dwie rzeczy mi się nie podobają:
1. Powrót do SLoSa, PLoS był bardzo ciekawym rozwiązaniem i nie było żadnego problemu z przestawieniem się :wink:
2. Ograniczenie ilości dodatkowych kostek, początkowo były uwolnione, co było dobre dla TK, tego było im trzeba zamiast bocznych kółek z ETC, obecnie to ograniczenie uderza bezpośrednio w TK, 3-4 dodatkowe kostki to u nich standardowy wynik, ale jakże potrzebny, a zawsze była szansa na więcej :wink:

Reasumując: PLoS + Uwolnione Kostki i będzie bajka 8)
Let the River of Blood flow...

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

Wielka szkoda, ze zrezygnowaliscie z plos'a. Slos promuje maszyny i magię, czyli turlanie zamiast taktyki.

Dodawanie/obcinanie pkt bez wplywu na % kompozycje armii zmniejsza przydatnosc army buildera (zwlaszcza do sprawdzania poprawności rozp)- w ktorym, co by nie mówić, większość składa rozpiski. Moim zdaniem rozwiazanie +/- ileś % jest bardziej intuicyjne i lepiej się sprawdza dla szerszych widełek formatu podstawowego.

Tak czy siak fajnie, że chciało Wam się poświęcić ileś czasu na wypracowanie systemu ograniczeń, teraz tylko grać i dopracowyać.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Dlaczego aż tak bardzo każdy robi pod siebie??? Chryste to jest żenujące.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

bo to Polska właśnie :D i każdy jest pępkiem świata i jego rozpiska zasługuje na brak cięć

@szypul
AB ma mozliwość przecież modyfikowania rozmiaru rozpiski, naprawdę to nie jest problem, wpiszesz sobie 2400, ale twoim limitem jest 2300, co z tego, że walidacji nie będzie, rozpa jest ok :)

@autorzy pks
mi się podoba, bardzo fajnie złożone, pozbawione bezsensownych cięć z euro
balansu i tak nie będzie nigdy a to jest ciekawsze niż euro no i można oficjalnie specjalami ganiać choćby klimatycznie
=D>
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

Kawał dobrej roboty! Śmieszą mnie płacze ludzi co im sie to albo tamto nie podoba. Trzeba pograć na PKS i zobaczymy jak i co wyjdzie a nie już żal dupę ściska bo czego to ja nie mogę wystawić albo od 5 lat moja armia robi co najwyżej remisy a na te ograniczenia dalej tak będzie...No będzie bo chyba nie o to chodzi by ludzie napisali nowe podręczniki na rzecz balansu w tej grze ale o podjęcie próby zwiększenia balansu nie zmieniając za dużo i mam nadzieje że PKS w tym sie sprawdzi =D>
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

JaceK pisze:
ismael pisze: Pewnie dla większości brak DoW to nie problem, ale dla grających DoW jest to - "jak nie w PKS, to kiedy". Chyba każdy z Nas liczył, że twórcy PKS wezmą to pod uwagę i dadzą zielone światło.
Patrzę w ranking tegoroczny i widzę 1 osobę grającą DoW - Spawna z 1 turniejem.
Patrzę w rok ubiegły i widzę 2 osoby, każda po 1 turnieju. Czyli Furion na parówce i ktoś jeszcze.

Mimo istnienia zasad Furiona zapotrzebowania jak widać nie ma, poza Tobą.
Przepraszam, ale to słaby argument, żebyśmy tworzyli zasady dla armii, której nikt z nas praktycznie nie zna.
Graj sobie chłopie nimi z kumplami - do tego PKS nie jest Ci naprawdę potrzebny.
Lmao. Gralismy na euro, a na euro nie byly dopuszczane. To moze tlumaczyc ta sytuacje, co?

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

I dlatego nawet na lokalach, na których organizatorzy mogliby je dopuścić tego nie robili.
Deal with it. Tej armii nie ma już szmat czasu.
Własne twory polecam ogrywać w domu.

Ja nie umiem tworzyć kompozycji dla armii, której nijak nie znam i nie mam jak poznać.
Aaa...zawsze możesz zrobić nakładkę.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

ODPOWIEDZ