Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
z tego co się orientuję, ale nie mam w tym zakresie jakiejś wybitnej wiedzy, fluffowo po prostu nie zwraca się na to uwagi. rydwany są dodatkiem do hord piechoty, jazdy etc. na pewno występowały, jednak nie były jakoś specialnie naznaczone.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
- Infernal Puppet
- Masakrator
A ma to jakieś znaczenie ? Jeśli nie ma tak we fluffie, ale jest w grze, to chyba lepiej niż by było odwrotnieA jak to jest flafowo z naszymi rydwanami?? Nigdzie nie mogłem się doczytać, żeby "szarża rydwanów zmiażdżyła wroga"?
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Weź wbij na stole 3 rydwany we wrogi klocek piechoty i zobaczysz jak się miażdży wrogaA jak to jest flafowo z naszymi rydwanami?? Nigdzie nie mogłem się doczytać, żeby "szarża rydwanów zmiażdżyła wroga"?
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
a potem rzucasz na impakty 1-2-1 ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
-
- Chuck Norris
tak ale zaraz potem wypłacasz 12 atakow z S5 + 6S4 i jest lepiej, nam słabo oddają na 5+ i potem zależnie od siły ale 5T stawia opórmisha pisze:a potem rzucasz na impakty 1-2-1
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- rudobrody79
- Falubaz
grałem z TK i jeden trzymał w szachu jednostkę kilku kościastych rydwanów osłaniając tym samym skrzydło armii.
moim zdaniem dużo mogą zdziałać
moim zdaniem dużo mogą zdziałać
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na imię mi Łukasz i pochodzę z Zielonej Góry (woj. lubuskie). To jest mój pierwszy post na tym forum i chciał bym bardzo ciepło wszystkich powitać. Szeroko rozumianą fantastyką interesuje się od wielu lat (pierwsze kontakty z Warhammerem i RPG - oj to było z 15 lat temu
). Figurkami zawsze się interesowałem jednakże bardziej w aspekcie modelarskim niż typowo "dla grania". Swojego czasu nabierałem trochę figurek orków (z podstawki do 6 ed.) oraz Space Marinesów. Teraz przyszła kolej na CHAOS!!!
Aktualnie dysponuje zestawem typu "batalion" do armii Warriors of Chaos. Nie posiadam żadnego kodeksu dla tej armii więc mam kilka pytań do doświadczonych kolegów/koleżanek odnośnie ekwipowania wojowników z w/w batalionu. Wszyscy w armii są/będą wyznawcami Khorne'a więc jako zwolennik klimatu chętnie każdemu dał bym dodatkową broń ręczną i jazda po czaszki dla Pana Krwi, ale chciał bym spróbować w końcu pograć tymi figurkami więc zdaje sobie sprawę, że taki wariant nie zawsze będzie spełniał swoje cele.
1. W co uzbroić marauderów Khorne'a?(mam do wyboru: korbacze, dodatkową broń ręczną lub broń i tarcza - nie mam broni typowo dwuręcznej za wyjątkiem wspomnianych korbaczy ale to inne zasady z tego co mi wiadomo)
2. W co uzbroić wojowników Khorne'a (do wyboru broń i tarcza, dodatkowa broń ręczna a za 2 tyg. przyślą mi bitzy z halabardami więc opcja halabardy i tarcza też będzie dostępna)
3. W co uzbroić rycerzy Khorna (do wyboru lance/włócznie i tarcze lub jakieś magiczne - chyba bronie ręczne i tarcze)
4. Co daje korbacz (flail)? Bo gdzieś wyczytałem, że +2 do siły w pierwszej rundzie walki. Czyli tylko raz w bitwie czy na początku każdej rundy walki?
Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Necro
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Aktualnie dysponuje zestawem typu "batalion" do armii Warriors of Chaos. Nie posiadam żadnego kodeksu dla tej armii więc mam kilka pytań do doświadczonych kolegów/koleżanek odnośnie ekwipowania wojowników z w/w batalionu. Wszyscy w armii są/będą wyznawcami Khorne'a więc jako zwolennik klimatu chętnie każdemu dał bym dodatkową broń ręczną i jazda po czaszki dla Pana Krwi, ale chciał bym spróbować w końcu pograć tymi figurkami więc zdaje sobie sprawę, że taki wariant nie zawsze będzie spełniał swoje cele.
1. W co uzbroić marauderów Khorne'a?(mam do wyboru: korbacze, dodatkową broń ręczną lub broń i tarcza - nie mam broni typowo dwuręcznej za wyjątkiem wspomnianych korbaczy ale to inne zasady z tego co mi wiadomo)
2. W co uzbroić wojowników Khorne'a (do wyboru broń i tarcza, dodatkowa broń ręczna a za 2 tyg. przyślą mi bitzy z halabardami więc opcja halabardy i tarcza też będzie dostępna)
3. W co uzbroić rycerzy Khorna (do wyboru lance/włócznie i tarcze lub jakieś magiczne - chyba bronie ręczne i tarcze)
4. Co daje korbacz (flail)? Bo gdzieś wyczytałem, że +2 do siły w pierwszej rundzie walki. Czyli tylko raz w bitwie czy na początku każdej rundy walki?
Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Necro
Po kolei:)
Na początek również witamy serdecznie:)
Musisz pamiętać, że sygnowanie markiem Khorna oddziałów sprawia, że mają frenzy. Posiadanie wielu oddziałów z tą zasadą bardzo utrudnia grę. Po drugie, jeśli w przyszłości interesuje Cię gra turniejowa, to w najmocniejszych rozpiskach się ni widuje się zazwyczaj piechoty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w barwach khorna posiadać całą armię, sam tak pomalowałem moje oddziały, a w rozpiskach mark khorna posiadają tylko skullcrusherzy.
Dla oddziałów z batalionu proponuję następujące złożenia
Maruderzy: Korbacz +2 siły w pierwszej rundzie walki. W następnej już masz tylko s3. Jeśli będzie nowa walka, nowa szarżą ponownie skorzystasz z bonusu. Małe oddziały skorzystają na korbaczach z racji dość wysokiej inicjatywy (4). Inną opcją ale już tylko dla duzych oddziałów jest broń dwuręczna. Nie jest trudna do konwersji z korbacza. Po prostu odcinasz łańcuchy i na ich miejsce doklejasz ostrze topora i zazwyczaj to wystarczy:)
Warriorzy: tarcz + halabarda. Tarcza przyda się tylko na magie i strzelanie ale i tak warto ją brać, a halabarda zapewni siłę
Kawaleria + magiczne bronie ręczne
Podam Ci orientacyjne jakie modele wystawiam na 2400 pkt starając się wymaksować siłę rozpiski. Doradzam Ci też zakup podręcznika, lub przynajmniej przejrzenie go gdzieś.
Demon Prince
2x mag na piechote
Heros na daemonic mouncie
15 maruderow pieszych (tylko z bronia reczna zeby byli tansi)
2x5 maruderzy konni
3 rydwany
chimera
hellcannon 4x skullcrushers
Na początek również witamy serdecznie:)
Musisz pamiętać, że sygnowanie markiem Khorna oddziałów sprawia, że mają frenzy. Posiadanie wielu oddziałów z tą zasadą bardzo utrudnia grę. Po drugie, jeśli w przyszłości interesuje Cię gra turniejowa, to w najmocniejszych rozpiskach się ni widuje się zazwyczaj piechoty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w barwach khorna posiadać całą armię, sam tak pomalowałem moje oddziały, a w rozpiskach mark khorna posiadają tylko skullcrusherzy.
Dla oddziałów z batalionu proponuję następujące złożenia
Maruderzy: Korbacz +2 siły w pierwszej rundzie walki. W następnej już masz tylko s3. Jeśli będzie nowa walka, nowa szarżą ponownie skorzystasz z bonusu. Małe oddziały skorzystają na korbaczach z racji dość wysokiej inicjatywy (4). Inną opcją ale już tylko dla duzych oddziałów jest broń dwuręczna. Nie jest trudna do konwersji z korbacza. Po prostu odcinasz łańcuchy i na ich miejsce doklejasz ostrze topora i zazwyczaj to wystarczy:)
Warriorzy: tarcz + halabarda. Tarcza przyda się tylko na magie i strzelanie ale i tak warto ją brać, a halabarda zapewni siłę
Kawaleria + magiczne bronie ręczne
Podam Ci orientacyjne jakie modele wystawiam na 2400 pkt starając się wymaksować siłę rozpiski. Doradzam Ci też zakup podręcznika, lub przynajmniej przejrzenie go gdzieś.
Demon Prince
2x mag na piechote
Heros na daemonic mouncie
15 maruderow pieszych (tylko z bronia reczna zeby byli tansi)
2x5 maruderzy konni
3 rydwany
chimera
hellcannon 4x skullcrushers
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Na pewno skorzystam z Twoich rad.
Pozdrawiam
No właśnie. Domyślam się, że już ktoś na pewno poruszał ten temat ale z racji tego, że jestem nowym userem i nie ogarniam jeszcze wszystkich możliwości forum zapytam jeszcze raz. Wiem, że jest polskie wydanie kodeksu do WoCH ale niedawno wyszedł nowy kodeks jeszcze po angielsku. Z racji tego, że ja i angielski nie jesteśmy kumplami to wspomniany army book wykorzystał bym do oglądania zapewne ładnych ilustracji. Tu dopiero pojawia się moje pytanie: Czy wiadomo coś o planach wydawniczych odnośnie polskiego wydania nowego army booka do chaośników?Durin pisze:Po kolei:)
Doradzam Ci też zakup podręcznika, lub przynajmniej przejrzenie go gdzieś.
Pozdrawiam
- Infernal Puppet
- Masakrator
Wiadomo, że kiedyś będzie
.
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Ja powiem tak:
Część z tak zwanym rysem historycznym na pewno będzie nie zrozumiała, same zasady są jednak na tyle jasno opisane, że wystarczy minimalna wiedza lub chwila ze słownikiem, chyba, że Ty i angielski nie tylko nie jesteście przyjaciółmi, ale do tej pory się nie spotkaliście.
Część z tak zwanym rysem historycznym na pewno będzie nie zrozumiała, same zasady są jednak na tyle jasno opisane, że wystarczy minimalna wiedza lub chwila ze słownikiem, chyba, że Ty i angielski nie tylko nie jesteście przyjaciółmi, ale do tej pory się nie spotkaliście.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
No i wersję angielską można polecić również z racji tego że jest ona używana przez większość graczy, a gdy pojawia się jakiś post / rozpiska zawierająca polskie nazwy przedmiotów, ummiejętności itd. mało kto wie o co chodzi i Twoje wypociny pozostaną przeważnie bez komentarza... ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.
- sorinmarkov
- Chuck Norris
A u mnie się kłócą, żebym sobie po ludzku podręcznik kupił, bą skąd oni wiedzą, że mój książę z piętnem nurgla jest trudniejszy do trafienia ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk
- Infernal Puppet
- Masakrator
Wiadomo, warhammer wyrósł na angielskim i nieprędko, jeśli w ogóle to się zmieni
. Ja generalnie polecam Ang wersję, nie ma kłótni o momentami nieco kulawe tłumaczenia zasad
. A dziś bez znajomości "englisza" to trochę jak bez połowy palców u ręki - żyć się da, ale trochę ciężko się robi
.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
- Infernal Puppet
- Masakrator
Zależy. Część ataków ( np. walnięcie kijem ) działa na 1 model. Część ( np. skakanie ), działa normalnie.