Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Re: Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc

Post autor: Chester22 »

Dzięki za odpowiedź :D

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Post autor: Eledrin »

Hej mam pytanko, ostatnio dopiero zaczynam zbierać wampiry, jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o tą armię (rzadko kiedy nawet walczyłem z nimi) i mam pytanie odnośnie duchów i innych eteryków. Czy jednostka eteryczna może przechodzić przez swoje/wrogie oddziały? Wiem tylko że nie może zatrzymać się "w" niej i na impossible terrain. Proszę o pomoc, dzięki!

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Nie mogą. Jest jedna jednostka która ma zasadę że może przechodzić przez inne oddziały (hexwraithy) ale poza tym eteryki jeśli chodzi o movement nie są spowalniane przez żadne tereny + mogą przechodzić przez impassable ale nie mogą się w nim zatrzymać.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Hej bede wystawial 6 vargeistow i teraz pytanie:
1. Jakie ułożenie będzie najlepsze ?
:twisted: :twisted: :twisted:
:twisted: :twisted: :twisted:

:evil: :evil: :evil: :evil:
:evil: :evil:

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
:roll:

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Myślę że ostatnie [ :wink: ] lub driugie [ :evil: ] bedzie najlepsze... co o tym myslicie ?
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Vargheisty są Flying Unitem o liczebności większej niż 2, a co za tym idzie, mają Skirmish. Oznacza to, że w trakcie ruchu możesz się dowolnie reformować, także dostosowujesz formację do tego, z czym walczysz ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Azurix pisze:Vargheisty są Flying Unitem o liczebności większej niż 2, a co za tym idzie, mają Skirmish. Oznacza to, że w trakcie ruchu możesz się dowolnie reformować, także dostosowujesz formację do tego, z czym walczysz ;)
Mają skirmisz? W booku o tym nie pisz
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Kap
Mudżahedin

Post autor: Kap »

Strona 70 dużego RB

Fly - Whether they fly or move on the ground, all flyers have the Swiftstride special rule. In addition, because of their loose fighting style, flying units consisting of more than one model have the Skirmishers special rule.

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Post autor: Vesemirus »

Mam pytanie co do regeneracji, ostatnio moje crypty walczyły z bretończykami i lanca wbiła mi dwa woundy z czego zregenerowałem 1, zatłukłem lance i teraz jest moje pytanie czy w następnej turze kiedy nie jestem atakowany mogę znów regenerować, czy tylko to następuje przy zadaniu rany? I drugie pytanie czy jeśli sypie mi się powiedzmy 10 zombiaków i mają one regeneracje to można je regenerować?

Kap
Mudżahedin

Post autor: Kap »

Sypanie nie podlega regeneracji. Regenerowanie działa tylko kiedy jednostka otrzymuje ranę. To taki słabszy ward save, słabszy bo ogień to niweluje.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Regenerujesz tylko w fazie cc (ewentualnie strzelania lub magii) jak dostajesz woundy. Nie możesz w kolejnej fazie regenerować tego, co wcześniej oberwałeś. Na sypanie nie ma żadnych sejwów, po prostu tracisz x modeli.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

gwoli scislosci X woundow :D sory za krecenie nosem ale detale jednak w tym aspekcie sa wazne
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Marks pisze: po prostu tracisz x modeli.
X ran na oddziale, nie modeli, precyzyjniej
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Jeszcze jedna sprawa, jeśli atakują dwa oddziały jeden zombie i drugi z flanki ghule i przegrały walkę o 3 to z obu oddziałów zabieram 3 jednostki (rany) czy tylko z jednego?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

zasada unstable w RuleBooku, każdy oddział obrywa
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Dzięki :D muszę w końcu rulebooka kupić :oops:

Cykor
Plewa

Post autor: Cykor »

Jestem nowy i pragnę zacząć swoją przygodę w świecie Warhammera więc zakładam że dobrze trafiłem :)

Ponieważ WFB jest dla mnie totalną nowością zastanawiałem się czy pisać na głównym forum czy w temacie poświęconym frakcji której chce się poświęcić.
Wychodzę z założenia że trzeba uderzyć tam gdzie dostane dokładniejsze wytyczne - czyli Vampire Counts :)

Zacznijmy więc.

1. Od czego mam zacząć aby poruszać się sprawnie w świecie WFB a zwłaszcza w opanowaniu Vampire Counts?
Pierwsze co mam zamiar zrobić to kupić "Vampire Counts Army Book" ale zakładam że to nie wszystko i liczę na waszą pomoc w nakierowaniu mnie.
2. Jaką armie kupić na sam start?
Będę grał z kolegą (też zaczyna) który posiada "Warhammer: Island of Blood" no i potrzebuję armię na Elfów lub Skavenów (nie musi to być nic wielkiego ale aby po prostu umożliwiało grę z nim no i w przyszłości było podstawą do dobrej rozbudowy)
3. Na co się nastawić grając Vampire Counts?
Wojna Ofensywna, Defensywna, Magia czy coś jeszcze?

Wiem że pytania są prostackie ale dopiero się uczę i obuję że im więcej będę w tym siedział wym bardziej profesjonalne będą a z czasem to ja pomogę nowym :)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Do gry potrzebujesz Army Book, Rule Book, Miarkę, Kostki i Wzorniki oraz oczywiście Stół z Terenami :)

Jako, że Wampiry nie mają NIC, co by strzelało (za wyjątkiem Krzyków, które działają na 8 cali i nie są Strzelaniem) oraz Generałem armii Wampirów MUSI być Mag, to będzie to armia Ofensywna wspierana Magią :P

Powiedz na jakie mniej więcej punkty będziesz chciał grać na początku (Elfy z samego IoB da się złożyć jakoś na 700pkt jeśli Gryf będzie Orłem, bo inaczej się go nie wystawi i Szczurki z IoB też da się pod 700pkt podciągnąć), to można doradzić zakupy dopiero, ale generalnie wiadomo, że potrzebujesz jakiegoś Nekromanty, może jakaś Banshee, Zombie oraz jakieś Crypt Horrory. Te rzeczy na pewno się przydadzą w przyszłości ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Cykor
Plewa

Post autor: Cykor »

Co do punktów planujemy na początek 1000-1200.
Warto kupić Batalion dla Vampire?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ja bym nie kupował Battalionu i z resztą nie kupiłem dotąd :P

Nie wiem czy to będzie mocne, bo nie mam dużego turniejowego doświadczenia w Wampirach jeszcze, ale tutaj mam taką prostą rozpiskę na szybko na 1200pkt, która może być dobrym startem, ewentualnie zamieniając Mortis Engine na małego Nekromantę i Banshee na przykład, albo mojego ulubieńca Terrorgheista:
Master Necromancer @ 270 Points
- Level 4
- Talisman of Preservation
- Dispel Scroll
- Lore of Vampires
- General
- Undead

Mortis Engine @ 240 Points
- Blasphemous Tome
- The Reliquary
- Regeneration
- Spectral Steeds
- Banshee Swarm
- Large Target
- Terror
- Undead

10 Crypt Horrors @ 390 Points
- Crypt Hunter
- Poisoned Attacks
- Regeneration (5+)
- Undead

20 Zombies @ 70 Points
- Standard Bearer
- Musician
- Always Strike Last
- The Newly Dead
- Undead

35 Zombies @ 115 Points
- Standard Bearer
- Musician
- Always Strike Last
- The Newly Dead
- Undead

35 Zombies @ 115 Points
- Standard Bearer
- Musician
- Always Strike Last
- The Newly Dead
- Undead

Total Army Cost: 1200 Points
Models in Army: 102

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

hahaha xD

Tak chłopie przyzwyczaj się że musisz wydać *!@#!@#! pieniążków na zombie po 3 pkt.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

ODPOWIEDZ