Jaki podkład pod metaliki

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
SeaMaster
Plewa

Jaki podkład pod metaliki

Post autor: SeaMaster »

Gdzieś kiedyś spotkałem się z opinią, że metaliki wyglądają dobrze tylko i wyłącznie na czarnym podkładzie. Mam do pomalowania regiment high elfów i myślę, że łatwiej je będzie maznąć na białym podkładzie (malowanie białych ciuszków na czarnym podkładzie to istny koszmar) tylko boje się, że metaliki na zbrojach nie wyjdą tak dobrze jak na czarnym podkładzie. Co o tym sądzicie? Jeżeli metaliki naprawdę tak źle wychodzą na białym podkładzie to jest jeszcze opcja dla mnie żeby podłożyć elfy na biało i dodatkowo pomalować zbroje pędzelkiem na czarno(co niestety wiąże się z dodadtkową robotą). Poradźcie coś bo nie chcę bawić się na darmo.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Metaliki najlepiej wychodza na czarnym podkladzie. By dobrze zrobic biale ciuchy i tak od szarego jasnego trzeba zaczac :P
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Ja właśnie pomalowałem gwardię feniksa na białym podkładzie. Na biały podkład pod stal dajesz boltgun metal (aktualnie leadbelcher cośtamcośtam) a pod złoty ja daję ciemny brąz (Rhinox Hide), ale można też Tin Bitz.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Troszke spozniona odpowiedz:P
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Zdecydowanie lepsza opcja jest czarny pod metaliki. Mam poniekad podbny problem do Ciebie, bo moje oczojebne lizaki maja na jasny zielony ,wiec czarny podklad odpada.
Rozwiazanie najlepsze chyba dal mnp - pod zloto brazy, pod srebrne boltgun metal z ewentualnym czarnym.
Choc z drugiej strony da tez sie malowac zlotym po bialym podkladzie, tylko wymaga to duzej cierpliwosci, bo farba musi byc rozwodniona, a kryje bardzo slabo i trzeba nalozyc kilka dobrych warstw.

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Złoty proponuje wychodzić z tin bitz. Lepiej wygląda. Z srebrem od ciemnego metaliku poprzez ironbreakers aż po runfang (chociaż ja zamiast tego wolę silver od vallejo).
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dziiki tylko kolega nie prosil o rady jak malowac metalikami, bo zapewne to wie, tylko interesowala go kwestia basowego podkladu pod figurke

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Zauważyłem, tylko wtedy kiedy schodzisz warstwami podkład przestaje odgrywać taką rolę. Malując na białym kolejno leadbelcher/ironbreaker/runefang i np dodając przed leadbelcher jeszcze tin-bitz nie zauważyłem różnicy przy białym i czarnym podkładzie. Imho więcej robi baza niż podkład, bo metaliki dają rade z kryciem. Lepiej co prawda wychodzi to vallejo niż gw, ale to już kwestia gustu.

EDIT: Miałem okazję do takiego eksperymentowania, bo trafiały mi się kraśki spodkładowane na biało i z lenistwa malowałem je tak jak swoje z czarnym podkładem. Ostatecznie nie widzę różnicy.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

ODPOWIEDZ