Izometryczne turówki cRPG
Moderator: Zaklinacz Kostek
- swieta_barbara
- habydysz
Izometryczne turówki cRPG
Piękny gatunek gier, wychowałem się na tym.
Moje top 3:
1. Fallout 2 (duuużo, duuuużo godzin)
2. Ufo: Enemy Unknown - nie do końca RPG, ale był element rozwijania postaci no i najbardziej kozacka izometryczna walka na świecie
3. Waham się między Baldur's Gate, a Fallout 1
Właśnie skończyłem Shadowrun: Returns, całkiem spoko klimacik i muzyczka, dialogi bez dubbingu, trochę jak czytanie książki. Fabuła nawet OK, ale jak na nowoczesną gierkę ogólnie tak sobie, głównie przez liniowość, grywalność i interfejs. 12h mniej więcej, ale mają wychodzić kolejne "przygody".
Moje top 3:
1. Fallout 2 (duuużo, duuuużo godzin)
2. Ufo: Enemy Unknown - nie do końca RPG, ale był element rozwijania postaci no i najbardziej kozacka izometryczna walka na świecie
3. Waham się między Baldur's Gate, a Fallout 1
Właśnie skończyłem Shadowrun: Returns, całkiem spoko klimacik i muzyczka, dialogi bez dubbingu, trochę jak czytanie książki. Fabuła nawet OK, ale jak na nowoczesną gierkę ogólnie tak sobie, głównie przez liniowość, grywalność i interfejs. 12h mniej więcej, ale mają wychodzić kolejne "przygody".
Ufo dwie pierwsze części super, szkoda tylko, że terror from the deep miał buga którego nie naprawili nigdy.
No i z naszego rodzimego podwórka śmiesznie mi się grało w Rezerwowe Psy i Groki 17
No i z naszego rodzimego podwórka śmiesznie mi się grało w Rezerwowe Psy i Groki 17
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Arcanum! Walka mogła być turowa w sumie. Za klimat, niesamowitą muzykę, fabułę, ląduje na 2 miejscu u mnie, zaraz za Falloutem 2.
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Aje! W czasie rzeczywistym walka IMO nie miała sensu. Największy kiler tej gry: uratowany piesSzczur22 pisze:Arcanum! Walka mogła być turowa w sumie. Za klimat, niesamowitą muzykę, fabułę, ląduje na 2 miejscu u mnie, zaraz za Falloutem 2.

I najlepszy cRPG ever: Planescape: Torment.
Co prawda P:T to nie jest turowy cRPG, ale skoro Barbara wymienił BG to pozwolę sobie na mały fanatyzm.

Lest we forget:

- Infernal Puppet
- Masakrator
Teoretycznie i PT i Baldur są w turach. Rozgrywanych w czasie rzeczywistym, ale mechanicznie są to tury
. Wiem, brzmi dziwnie, ale rozumiecie o co mi chodzi
.
.
Oczywisci podpisuję się wszystkimi mackami pod listą. Oba pierwsze fallouty ( i Tactics ), oba baldursy ( nie dalej jak 2 tygodnie temu ukończyłem 2 po raz chyba 5 czy 6, z zainstalowanymi jakimiś 20 modami ), oba Icewind dale, Arcanum, KoToR 1 i 2 .... Nic tylko grać
.
I jeszcze a propo Planescapea :
http://www.youtube.com/watch?v=NO0xQD0e2_4

Fabularnie z całą pewnością. Klimat jej gry jest świetny, ale i czasami trudny do zniesienia. Dość powiedzieć, ze Planescapa nabyłem w 1999 a przejść od początku do końca udało się mi dopiero w 2011I najlepszy cRPG ever: Planescape: Torment.
Co prawda P:T to nie jest turowy cRPG, ale skoro Barbara wymienił BG to pozwolę sobie na mały fanatyzm.![]()

Oczywisci podpisuję się wszystkimi mackami pod listą. Oba pierwsze fallouty ( i Tactics ), oba baldursy ( nie dalej jak 2 tygodnie temu ukończyłem 2 po raz chyba 5 czy 6, z zainstalowanymi jakimiś 20 modami ), oba Icewind dale, Arcanum, KoToR 1 i 2 .... Nic tylko grać

Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.

- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Tormenta nabyłem premierowo również w 1999 r. i nie zliczę ile razy go przeszedłem. Dla mnie niezmiennie najlepszy, od grafiki, przez fabułę i NPC po muzykę.Infernal Puppet pisze: Fabularnie z całą pewnością. Klimat jej gry jest świetny, ale i czasami trudny do zniesienia. Dość powiedzieć, ze Planescapa nabyłem w 1999 a przejść od początku do końca udało się mi dopiero w 2011.

Co do linka, całkiem całkiem, ale jednak wolę oryginalny OST z gry: http://www.youtube.com/watch?v=tGjDvP2LlhU
Zaraz za P:T jest saga BG i F1 i 2.
Jasiuuu pisze: co to za shadowrun ?
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=18207
Lest we forget:

-
- Chuck Norris
Planescape Torment jest u mnie drugi na liście the best of w jakie grałem.
Pierwszy jest Final Fantasy VII, ale to już inna kategoria.
Z cRPG izometrycznych to oprócz PT to również polem serię Baldur's Gate i Fallouty. UFO też było spoko, aczkolwiek miałem przyjemność tylko z drugą częścią - ale to już nie cRPG.
Seria Icewind Dale też zła nie była, ale tam postawiono bardziej na siepankę niż fabułę.
Wspomniane Arcanum nie przełknąłem. Coś mnie odrzucało od tej gry.
Była jeszcze Świątynia Pierwotnego Zła, ukończyłem, ale nie polecam. Za dużo bug'ów było tam i ogólnie taka sobie.
Pierwszy jest Final Fantasy VII, ale to już inna kategoria.

Z cRPG izometrycznych to oprócz PT to również polem serię Baldur's Gate i Fallouty. UFO też było spoko, aczkolwiek miałem przyjemność tylko z drugą częścią - ale to już nie cRPG.

Seria Icewind Dale też zła nie była, ale tam postawiono bardziej na siepankę niż fabułę.
Wspomniane Arcanum nie przełknąłem. Coś mnie odrzucało od tej gry.
Była jeszcze Świątynia Pierwotnego Zła, ukończyłem, ale nie polecam. Za dużo bug'ów było tam i ogólnie taka sobie.
Fallout 2 (uwielbiam tą grę, do dziś "ryje beret")
Fallout 1 (post apokaliptyczne klimaty tygryski lubią najbardziej he he)
Panzer General 2 (to już nie RPG, jednak pobić Niemców pod Bzurą - bezcenne).
"War. War never changes".
TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!
Ekspresowa Realizacja !!!
- Infernal Puppet
- Masakrator
Nie przepadam za cyberpunkiem, ale może wypróbuję. Z samym shadowrunem nie miałem za wiele styczności, ale kiedyś nieco przypadkiem weszłem w posiadanie książki ( no, w zasadzie kwartalnika ), która opisywała dostosowanie realiów polski do świata tego rpg. Kfiatki pokroju odrodzonego smoka wawelskiego, prawdziwego wampira w bytomiu, czy lotnych zespołów do spraw terroru nadnaturalnego ( antyterroryści, księża i magicy ) fajnie oddają urok naszego kraju.
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.

W PG2 gram do dziś codziennie. To co zrobił z tą grą Gustlik i chłopaki od Open General to cud miód i orzeszki. Pamiętam jak na forum kłócili się o każdy punkcik na każdym czołgu. Wycyzelowany jest dzięki temu perfekcyjnie. Zrobili praktycznie to samo tylko XXI wieku.MadMax pisze:Fallout 2 (uwielbiam tą grę, do dziś "ryje beret")
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
Dla mnie rewelacyjną turówką konsolową był jeszcze Front Mission 3. Przeszedłem oba scenariusze 38 razy.Grichalk pisze:Z turówek dodam jeszcze jak dla mnie Final Fantasy Tactics (tyle, że to konsolówka - wydali też na PSP). Duża różnorodność profesji i skili. Do tego fabuła
"War. War never changes".
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Shadowrun nie jest, przynajmniej dla mnie, czystej krwi cyberpunkiem. Pod tą nazwą rozumiem "Neuromancera" Gibsona, "Blade Runnera" w 3 postaciach czy cykl Deus Ex. No i oczywiście CP 2020Infernal Puppet pisze: Nie przepadam za cyberpunkiem, ale może wypróbuję. Z samym shadowrunem nie miałem za wiele styczności, ale kiedyś nieco przypadkiem weszłem w posiadanie książki ( no, w zasadzie kwartalnika ), która opisywała dostosowanie realiów polski do świata tego rpg. Kfiatki pokroju odrodzonego smoka wawelskiego, prawdziwego wampira w bytomiu, czy lotnych zespołów do spraw terroru nadnaturalnego ( antyterroryści, księża i magicy ) fajnie oddają urok naszego kraju.

Z kolei Shadowrun jest tylko/aż mariażem fantasy z CP, tak jak Arcanum steampunka z fantasy.
Dzięki Barbarze niezły wspominkowym kącik się utworzył.

Pozostaje mieć nadzieję, że Wasteland 2, Project Eternity i Torment: Tides of Numenera zapewnią tyle samo wspomnień co wielkie pierwowzory.
Lest we forget: