TK na 1000pts

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Terael
"Nie jestem powergamerem"

TK na 1000pts

Post autor: Terael »

1 Liche Priest @ 135 Pts
Casting Order (x3); Hierophant
Cloak of the Dunes [20]

1 Liche Priest @ 115 Pts
Casting Order (x2)

1 Tomb Prince @ 133 Pts
Casting Order (x1); General; Great Weapon; Light Armour; Shield
Collar of Shapesh [25]

19 Skeleton Warriors @ 171 Pts
Shield; Light Armour

10 Skeleton Warriors @ 80 Pts
Bow

1 Tomb Scorpion @ 85 Pts
1 Tomb Scorpion @ 85 Pts
1 Tomb Scorpion @ 85 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 110 Pts
Skulls of the Foe

Casting Pool: 2
Dispel Pool: 4
Models in Army: 39

Total Army Cost: 999

Mógłbym zrezygnować ze skorpiona, żeby podpakować szkiele, dać im czempiona no i zostało by na DS. Ale czy warto?

Naczytałem się już niejednego na forum i wiem, że z pewnością część widziała by raczej 20 łuczników bez LA... lecz... co prawda armor save na 4+ przy szarży przeciwnika dużo nie pomoże, ale w następnych turach gdzie bonusów do siły już nie ma to trochę lepiej zaczyna to wyglądać (tak mi się zdaje :roll: ).

I jeszcze dodam, że według moich WIELKICH planów to skorpionów nie zakopuję lecz wystawiam wszystkie 3 obok siebie i jak tylko się coś zbliży to wpadam i sieję zniszczenie.

Tak więc liczę na jakieś rady, które przyniosą mi chwałę na polu bitwy :wink: :twisted:
SauruS PoweR napisał:
to kroxy w VIed winny mieć S3
Twoja stara powinna miec sile 10.
:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Hieratic Jar IMO musi być. Może kosztem jednego skorpiona? no i masz też pkt na swarma albo scrolla i dopakowanie szkieli. It's up to You ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

hierofantowi dać słoik.
jednego skorpa zamienić na carriony, na te punkty i z użyciem słoika powinieneś nimi zrobić szarżę w 1turze w jakieś działo czy np klocek z magiem, tak żeby 2 z nich biły po magu właśnie.
19luczników zmienić na hw & shield koniecznie. i koniecznie dać im czampiona. a jeśli się upierasz przy łucznikach, to zabierz im LA i daj czampiona albo dobij do 20.
na te punkty 3swarmy potrafią być zabójcze. zależnie przeciw czemu grasz nie zakopujesz skorpów, tylko swarmy właśnie. 15ataków z poisonem jak się wykopie potrafi nawet klocek zbrejkować.

Awatar użytkownika
Terael

No dobra powiedzmy, że usuwam skorpiona dla słoika + 5 szkieli i champion, ale carriony to jakoś mi się nie widzą bo po pierwsze : co zrobię z ciężką kawalerią jak katapa nie zadziała? Dwoma skorpionami to jeszcze mogę niemałą krzywdę zrobić, ale 1 to raczej nie podołam (najchętniej to widzę 3 tak jak mam w rozpisce). Po drugie: cały plan nawali jak przeciwnik schowa maga za oddziałem (polecę za oddział to on wejdzie do środka... itd.). A co do hw&shild to tak jak można w mej rozpisce znaleźć taką właśnie opcję wybrałem, i nie chcę jej zmieniać.
Co do 3 swarmów: skąd mam na nie znaleźć punkty? Bo chyba bez ani jednego skorpiona będzie mi ciężko cokolwiek ugryźć...

Ostatecznie to nadal do tego słoika przekonany nie jestem, bo jeżeli trik z carrionami odpada to jak mogę go inaczej sensownie wykorzystać (przypominam, że rezygnuję dla niego ze SKORPIONA)? Fakt poznaję dopiero tę armię ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że skorpion zrobi więcej niż dodatkowa inkantacja (no i te szkielety z chamipon'em). Ale, że tak polecacie ten słoik to niech będzie :wink:

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Malutka rada.
TK zaczynasz od składania herosów rarów i speciali a resztę punków zapychasz corami.
Tak najłatwiej bo 3x skorp i katapulta to 365pkt.

Ja na jednym z najbliższych turniejów będe grał czymś podobnym.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

na 1000pkt nie każdy zagra trzema herosami, a co dopiero trzema magami. wniosek: przeciwnik będzie miał ciężko w Twojej fazie magii. słoik działa denerwująco - na zasadzie - "kurde, zdispeluje mu te inkantacje, a on i tak jeszcze ma słoik...". przydaje się w kluczowych momentach - np: katapulta schodzi Ci od działa, ale obsługa stoi. więc dowskrzeszasz katapę, a słoik zużywasz na to, żeby jeszcze w tej samej turze magii nią strzelić. a potem poprawić w fazie strzelania.

ok, zostań przy 3 scorpionach.

ten oddział szkieli trzymaj blisko katapki, i to w niej niech na początku siedzi Prince (może wtedy rzucić dodatkowe strzelanie dla katapki w fazie magii), a jak się robi groźnie, przerzuć go do szkieli.

pamiętaj, że popychaczka i dodatkowy atak/strzelanie działa tylko raz na dany oddział w danej turze magii. ale możesz to rzucać póki nie wejdzie. pewnie o tym wiesz, ale wolałem napisać.

Artemis
Chuck Norris

Post autor: Artemis »

Wywalić skorpiona i podpakować warriorów - IMO to dobre

Awatar użytkownika
theock
Wałkarz

Post autor: theock »

jeden swarm musi być, ja się bez niego z grobowca nie ruszam :D

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

nie wywalaj skorpiona! tak jak Reyki napisał - najpierw pakujesz w herosów, potem speciale i rary, punkty które zostają idą w core.

Awatar użytkownika
Terael

Dzięki za wszelkie rady. W takim razie zostaję przy tym co jest. Drażni mnie strasznie brak championa na tych warriorach ale w sumie i tak mam princa więc damy rade. Zobaczymy jak się spiszą (miałem grać dzisiaj, ale chyba najprędzej pogram po wtorku).

Mikel
Wałkarz

Post autor: Mikel »

Wyrzuciłbym szkielety z bronią ręczną. Za te punkty wstawiłbym 2 bazy swarmów (koniecznie) a za resztę punktów dopakowałbym łuczników do 20. Powinni więcej namieszać niż koledzy bez łuków a w razie czego też możesz ich zreformować w klocek.

ODPOWIEDZ