Sędziowski Rynsztok v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok v 2.0
El Peludo wróci z Serbii to ustalimy czy faktycznie wymaga to uściślenia.
tak pro forma, możesz wyjaśnić swój tok rozumowania i argumentacjęShino pisze:5) W tej edycji rozpatruje sie rany przed kolejna salka.
EDIT:
taki sam opis mają inne popychaczki, więc głosowanie w sumie dotyczy ich wszystkich a nie tylko tej4. Walk between worlds - czy można robić reform / wheel za jego pomocą?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Głos Tutajca o niszczarce magicznych przedmiotów:
Opis czaru:3. jak dla mnie niszczy sie tylko magiczne dzialanie sztandaru, skoro jest napisane ze niszczy magiczny item, to gdy item jest great weaponem ktory ma magiczne dzialanie tez powinien byc dalej dwurakiem.
Dorzucę to do głosów powyżej z prośbą o wyjaśnienie argumentacji. Jeśli dobrze kojarzę, to wcześniej, bodajże w 7ed., był jakiś czar, który pozbawiał magiczne przedmioty mocy, ale miał wyraźnie zapisane, że stają się one niemagicznymi odpowiednikami.[...] If the target has one or more magic items, randomly select one of them - on the roll of 2+, that item is immediately destroyed and cannot be used for the rest of the game.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
z salkami to sobie chyba jaja robicie. jak pierwsza salka sciagnie lookouta, to kolejne bija juz w maga w oddziale? dlaczego salki maja miec na mocy uscislen specjalne zasady strzelania? jaki jest problem w polozeniu trzech wzornikow i zsumowaniu hitow?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
LOS! przecież zdaje się od każdego templatka który dotknie charactera. Co oznacza że jeśli strzelają wszystkie na raz LOS! zdaje się trzy razy? Pomimo że strzela jeden oddział a atak rozpatruje się jako jedno strzelanie?
Life's a game with save and load features disabled.
Znalazłem taki cytat w RB str. 89, myśle że trochę wyjaśnia:Myth pisze:Głos Tutajca o niszczarce magicznych przedmiotów:Opis czaru:3. jak dla mnie niszczy sie tylko magiczne dzialanie sztandaru, skoro jest napisane ze niszczy magiczny item, to gdy item jest great weaponem ktory ma magiczne dzialanie tez powinien byc dalej dwurakiem.Dorzucę to do głosów powyżej z prośbą o wyjaśnienie argumentacji. Jeśli dobrze kojarzę, to wcześniej, bodajże w 7ed., był jakiś czar, który pozbawiał magiczne przedmioty mocy, ale miał wyraźnie zapisane, że stają się one niemagicznymi odpowiednikami.[...] If the target has one or more magic items, randomly select one of them - on the roll of 2+, that item is immediately destroyed and cannot be used for the rest of the game.
"If the magical weapon is somehow destroyed or rendered useless, the warrior will then use his special close combat weapon (if he has one) finally resorting to his hand weapon if the special close combat weapon is also destroyed or rendered useless. Hand weapons cannot be destroyed (well, they can, but we assume that the warriors are always able to immediately find plenty of replacements among the debris littering the battlefield!)."
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
nie widzę problemuFAZIK pisze:LOS! przecież zdaje się od każdego templatka który dotknie charactera. Co oznacza że jeśli strzelają wszystkie na raz LOS! zdaje się trzy razy? Pomimo że strzela jeden oddział a atak rozpatruje się jako jedno strzelanie?
w 40K LoS zdawać możesz za każdego hita nie rozumiem oburzenia, jak masz w jednym oddziale 2 breathy to tak samo 2x zdajesz nie? nie wiem 2 firebellych czy z przedmiotów
natomiast jeśli nie jest sprecyzowany w AB sposób strzelania to sądzę (był, ale nie jest), że strzelają jak oddział razem, bo nie jest napisane inaczej
jeśli FAQ coś zmieni to zmieni, nie mamy na to wpływu, ale dorabianie sztucznych zasad nie jest chyba tym co powinno się dziać
podążanie za AB jest intuicyjne, kładziesz X razy wzornik, jak ktoras ma missfire to efekt rozpatrywany jest na tej konkretnej
sumujesz hity i jedziesz
jak jankiel, nie ma podstaw w AB/RB by czekać na rozliczenie pierwszej by strzelała kolejna salamandra, był w 7ed booku, ale teraz nie ma
gra jest taka, że zasady się zmieniają, szkoda, że to ciężko niektórym zaakceptować tak czy siak owocnych dyskusji i głosowania w te czy w inna strone
co do popychaczek to dziwne jest dla mnie, że rozdziela się wheel od innych manewrów, bo niby dlaczego?
Nie gramy w 40K. Nie rozumiesz oburzenia, bo go tam nie ma. Chciałbym mieć po prostu jednoznaczną odpowiedź w dowolną stronę.misha pisze:w 40K LoS zdawać możesz za każdego hita nie rozumiem oburzenia, jak masz w jednym oddziale 2 breathy to tak samo 2x zdajesz nie? nie wiem 2 firebellych czy z przedmiotów
Oczywiście że zdajesz LOS! więcej razy od tych rzeczy bo są osobnymi atakami.
Tu mają być traktowane jak jeden atak w tej samej chwili składający się z X templatek. Czyli na charactery działa jak osobne ataki, ale już na zwyklaków jak jeden atak, baz testów paniki pomiędzy? Dlatego mnie odrobinę to dziwi, bo to precedens i jak dla mnie jest mocno nieintuicyjny.
Mnie to nie oburza, rozumiem że będą zmiany, jednak dla każdego grającego hordowymi armiami, albo chociaż dużymi klockami, to uściślenie/zasada strzelania jest niezwykle ważna. Tak ważna że zmienia oblicze gry i dobór celów. Bo kmina na 3X3 salki + Slann z popychaczką czyni je celem priorytetowym. Gdyż stoją sobie gdzieś z boku a potem są nagle pod twoimi klockami (26 cali) raniąc na 3+, X miliard hitów (często znacznie więcej niż wszystkich modeli w jednostce). Strach pomyśleć co zrobią, jeśli wejdą na flankę czegoś w hordzie (a zajmie im to 1 turę). Dodatkowo potencjalnie palą charactery kilka razy, mounty proporcjonalnie razy więcej. Jak dla mnie to cel absolutnie priorytetowy w zależności od sposobu strzelania.
Ciekawi mnie natomiast fakt, że nie znalazłem jakiegokolwiek tematu na forach zagranicznych, zajmującego się tym tematem. Nie wiem czy po prostu fakt ten pozostał niezauważony, czy faktycznie przyjęli za pewnik że wszystko strzela razem, nie myśląc o LOS! itd.
ps z przymrużeniem oka .
Co do misfire, to na szczęście w zasadach salamander jest napisane coś innego i przy chociaż 1 misfire żaden strzał nie jest oddany. Nieważne że uznasz to za nieintuicyjne. Zasady to zasady, które się zmieniają. Szkoda ze niektórym ciężko to zaakceptować .
Jak już się rozpisałem to napisze jak widzę całą resztę .
Niszczarka. Tutajec ma rację co do oceny sytuacji (BSB się jest niezależnie od magiczności, czy istnienia sztandaru zgodnie z opisem w RB), jedynie podał zły przykład. Dwurak jest jak najbardziej zniszczony, nie można tego argumentować inaczej bo opis czaru wyraźnie o tym mówi (w przeciwieństwie do poprzedniej edycji czaru). Pomyłka w przykładzie.
Popychaczka. Ona nie daje dodatkowego normalnego ruchu a jedynie umożliwia poruszenie jednostki do 10/20" tak jakby była faza ruchów. Dlatego nie można się reformować, zrobić swifta, używać specjalnego ruchu skirmisherów/fastów z darmowymi reformami, maszerować (i według mnie również latać, bo opis Fly wyraźnie mówi o zamianie M value na fly - nie ma M value nie ma latania). Można za to przekroczyć swój M allowance. Bo to nie normalny ruch a poruszenie jednostki o X dzięki magii.
Wheel jest częścią ruchu, odejmuje się ilość cali od ruchu, który daje czar i dlatego można go wykonać. Po prostu.
Jeśli by brać pod uwagę wszystkie zasady z RB dotyczące ruchów, albo wybrać sobie co jest bardziej przydatne w daje chwili to:
Przy argumentacji że można zrobić reformę, to nie można po niej wykonać ruchu bo tak stoi w zasadach? Więc jak właściwie zadziałał ten czar, skoro jednostka wcale się nie ruszyła? Czy może jednak można się poruszyć po reformie o 10/20" bo czar na to pozwala?
Jak jednostka ma muzyka to może zrobić Swift? I ruszyć się po nim o ile? O 10/20" jak pozwala czar, czy o M jednostki bo tak mówi RB? Co jest ważniejsze? Dlaczego RB a nie czar, albo odwrotnie dlaczego czar a nie RB?
Gdyby to był normalny ruch to dlaczego nie można by go pomnożyć razy 2 maszerując?
Jeszcze lepiej. Robimy sobie Swifta, a potem mnożymy 20X2" maszerując. I mamy jednostkę na drugim końcu stołu.
W końcu - dlaczego właściwie możemy ruszyć się o 10/20" skoro jednostka ma mniejszy M a to zwykła faza ruchów ze wszystkimi ograniczeniami?
Tylko dlatego że w czarze stoi "as if it was the remaining moves sub-phase" (albo coś w ten deseń) bo musi tam być bo inaczej by się wszyscy przyczepiali że nie może się ruszać wcale .
Na forach zagranicznych doszli do wniosku że Wheel tak, ruch tak, reformy nie, maszerowanie nie.
popychaczki nie zmieniaja ci parametru M, tylko umozliwiaja ruszenie sie do X cali, więc trochę się zagalopowałeś, prrrr prrrr
sądzisz, że nagle pojawią się dziesiątki graczy lizaków niczym DoCH w 7 edycji? i wszyscy z salamandrami by kasować szczury i vcety czy orki
głosowanie trwa, jak LS zagłosują ta będzie, cóż grunt, żeby było w jedną stronę
dodatkowo wychodzi przy popychaczce kwestia fastow, beda wyjatkiem?, bo ruszaja sie jak chca
sądzisz, że nagle pojawią się dziesiątki graczy lizaków niczym DoCH w 7 edycji? i wszyscy z salamandrami by kasować szczury i vcety czy orki
głosowanie trwa, jak LS zagłosują ta będzie, cóż grunt, żeby było w jedną stronę
dodatkowo wychodzi przy popychaczce kwestia fastow, beda wyjatkiem?, bo ruszaja sie jak chca
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale z powyższych postów widać że u niektórych wzbudza to jednak pewne wątpliwości. Stąd moja galopka . Jak pozwalasz na reformy, to pozwalasz też na inne czynności związane z ruchem.misha pisze:popychaczki nie zmieniaja ci parametru M, tylko umozliwiaja ruszenie sie do X cali, więc trochę się zagalopowałeś, prrrr prrrr
I nie tylko - patrz ogniowe fenixy zadające hity oraz nowość http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 5#p1117505. "as if it was the RM sub-phase" daje tyle możliwości w polhammerze ... a pomyśleć że umieścili to tylko dlatego żeby nie było wątpliwości że to nie teleport o 10/20".
Po mojemu to jest proste. Dostajesz miarkę i 10 lub 20" ruchu. Poruszasz się, wheelujesz w tych granicach i dokładnie tyle - to jest właśnie ruch o X cali. Nie ma latania nad jednostkami, nie ma reform, nie ma zrzucania kamieni, srania ogniem itd.
Problem w tym że praktycznie każda armia ma jakieś duże klocki. 90% tych klocków znika po równoczesnym zianiu 3 salek w dobrych warunkach (czytaj po wejściu WBW), bo dostaje dużo, dużo więcej hitów niż liczebność oddziału z bardzo przyzwoitą siłą. Hordowe armie są tylko bardziej soczystym przykładem.misha pisze:sądzisz, że nagle pojawią się dziesiątki graczy lizaków niczym DoCH w 7 edycji? i wszyscy z salamandrami by kasować szczury i vcety czy orki
Czekam na to głosowanie, ale jak wszyscy wolałbym FAQ. Tyle że go nie będzie bo inni nie widzą problemu. Tyle że nie wiadomo czy w ogóle zauważyli że coś się zmieniło więc FAQ może po prostu nigdy nie być .
W moim poście również poruszyłem ten problem - skirmish i fasty. Ja bym podparł się przegłosowanym już uściśleniem że przy RM Squig Hoppers, pomimo że są w skirmishu, nie mogą się reformować podczas ruchu.misha pisze:dodatkowo wychodzi przy popychaczce kwestia fastow, beda wyjatkiem?, bo ruszaja sie jak chca
nie wiem co jest dziwnego w zdawaniu LoS!'a pare razy na ture. jesli heros stoi blisko oddzialu i dostaje od jakichkolwiek strzelcow to zdaje LoS!'a od kazdego hita. co wiec jest w tym dziwnego, ze od jednego oddzialu strzelajacego templatkami bedzie zdawal LoS!'a pare razy?FAZIK pisze:Oczywiście że zdajesz LOS! więcej razy od tych rzeczy bo są osobnymi atakami.
Tu mają być traktowane jak jeden atak w tej samej chwili składający się z X templatek. Czyli na charactery działa jak osobne ataki, ale już na zwyklaków jak jeden atak, baz testów paniki pomiędzy? Dlatego mnie odrobinę to dziwi, bo to precedens i jak dla mnie jest mocno nieintuicyjny.
a panike od strat w oddziale (25%) zdaje sie raz na ture.
heros ma mozliwosc zostac BSB - Battle Standard Bearer. bycie chorazym armijnym oznacza, ze trzyma sie jakis sztandar lub cokolwiek innego podtrzymujacego ducha jednostek na polu bitwy. jesli zniszczy sie ten sztandar to BSB staje sie na powrot zwyklym herosem.Niszczarka. Tutajec ma rację co do oceny sytuacji (BSB się jest niezależnie od magiczności, czy istnienia sztandaru zgodnie z opisem w RB), jedynie podał zły przykład. Dwurak jest jak najbardziej zniszczony, nie można tego argumentować inaczej bo opis czaru wyraźnie o tym mówi (w przeciwieństwie do poprzedniej edycji czaru). Pomyłka w przykładzie.
generalnie chodzi o to, ze morale oddzialow jest podtrzymywane przez sztandar a nie jednostke.
wiec BSB to nie jest specjalna umiejetnosc jednostki tylko trzymanie w rece sztandaru armii.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
A gdzie jest zapisane, że magiczny banner daje takie same bonusy jak zwykły sztandar BSB...? Skoro wg Ciebie zastępuje upgrade to Bsb bez zwykłego banneru nie daje re-rolla...?Morsereg pisze:heros ma mozliwosc zostac BSB - Battle Standard Bearer. bycie chorazym armijnym oznacza, ze trzyma sie jakis sztandar lub cokolwiek innego podtrzymujacego ducha jednostek na polu bitwy. jesli zniszczy sie ten sztandar to BSB staje sie na powrot zwyklym herosem.
BSB to funkcja i zniszczenie magicznej szmaty nie pozbawia go bycia sztandarowym. Wyobraź sobie po prostu, że czar/zdolność niszczy tylko i wyłącznie magiczną moc zawartą w bannerze zostawiając kawałek materiału nietkniętym dla oka zwykłego wojska. Da radę?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
To jak w końcu to jeden atak czy kilka? Bo jak jeden to zdajesz 1 LOS! a jak kilka to po pierwszym sprawdzasz czy ktoś nie zginął i testujesz panikę i zdejmujesz trupki. Już wiesz o co chodzi ze zdawaniem LOS! więcej razy? Nie może być takiej sytuacji że dla 1 modelu w oddziale sytuacja wygląda inaczej niż dla innych. Albo 1 albo X dla wszystkich.
Tyle ze ten czar niszczy sztandar całkowicie. Nie ma go. Nawet kawałka powiewającej szmaty.
Pytanie brzmi czy BSB dalej nim jest bez sztandaru, czy staje się zwykłym herosem? Wiele części jego opisu w RB wskazuje że wciąż jest BSB pomimo ze nie ma sztandaru, ale istnieją również przesłanki że przestaje nim być. Stąd całe zamieszanie.
Tyle ze ten czar niszczy sztandar całkowicie. Nie ma go. Nawet kawałka powiewającej szmaty.
Pytanie brzmi czy BSB dalej nim jest bez sztandaru, czy staje się zwykłym herosem? Wiele części jego opisu w RB wskazuje że wciąż jest BSB pomimo ze nie ma sztandaru, ale istnieją również przesłanki że przestaje nim być. Stąd całe zamieszanie.
To jest ciekawe:
Najpierw RB, 107:
Jeśli przedmiot znika, to nie należy nagle w powyższych regułach zmieniać 'battle standard' na 'battle standard bearer' prawda?
Najpierw RB, 107:
Ta sama strona:The battle standard is carried by a character model.
Ta sama strona:a battle standard adds +1 CR
Powyższe sugerowałoby, że wszelkie bonusy są wynikiem przedmiotu, nie chorążego.To represent the battle standard's steadying presence, friendly models withing 12" of the BSB re-roll failed Ld tests of any kind
Jeśli przedmiot znika, to nie należy nagle w powyższych regułach zmieniać 'battle standard' na 'battle standard bearer' prawda?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
to co powiedziales, nie ma sensu.bigpasiak pisze:A gdzie jest zapisane, że magiczny banner daje takie same bonusy jak zwykły sztandar BSB...? Skoro wg Ciebie zastępuje upgrade to Bsb bez zwykłego banneru nie daje re-rolla...?Morsereg pisze:heros ma mozliwosc zostac BSB - Battle Standard Bearer. bycie chorazym armijnym oznacza, ze trzyma sie jakis sztandar lub cokolwiek innego podtrzymujacego ducha jednostek na polu bitwy. jesli zniszczy sie ten sztandar to BSB staje sie na powrot zwyklym herosem.
wiesz, ze czar wyraznie mowi o tym, ze przedmiot jest niszczony, prawda?Wyobraź sobie po prostu, że czar/zdolność niszczy tylko i wyłącznie magiczną moc zawartą w bannerze zostawiając kawałek materiału nietkniętym dla oka zwykłego wojska. Da radę?
@byro
+1
kiedys juz o tym pisalem ale przeszlo bez echa
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Jeśli strzały są rozpatrywane jednocześnie, a pewnie są, to hitów może być więcej niż celów, dlaczego nie? Jakoś gdybym strzelał z helstorma (załóżmy...) i wszystkie 3 placki spadłyby w jedno miejsce to co, też miałbym ograniczać liczbę trafień?
Z tej samej strony:Byro pisze:...
A Battle Standard BEARER is a heroic MODEL carrying a particularly impressive banner...
Dla mnie wording jest jasny.To represent the battle standard's steadying presence, friendly models within 12" of the Battle Standard BEARER...
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
No jasne, że od bearer'a, przecież sztandar sam nie stoi i sam nie chodzi.... w poszczególnych zasadach specjalnych bsb jest jasne odniesienie do samego sztandaru.
Zmierz mi 12 cali od sztandaru...
Zmierz mi 12 cali od sztandaru...