Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vampir
Mudżahedin

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Vampir »

Ok dzięki, zaczynam powoli ogrywać Dwarfy i tak sie zastanawiam jaka ilość modeli w szeregu jest najbardziej opłacalna. Tak, żeby wpłacili oni możliwie dużo ataków, ale jednocześnie nie pospadali za szybko w kontakcie z hordami przeciwnika.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Wydaje mi sie ze horda jest dobra dla wojakow/hamakow ale nie zawsze a longowie to raczej 6 lub normla 5 w szeregu. Ale to tylko moje zdanie. Choc sam czasami gram na hordach to jednak wole 6
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Fenio
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Fenio »

Czy mogę strzelać z działa które zasłania mój oddział np. kuszników? Według euro o ile dobrze kojarzę widzi się przez unit

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Możesz, według podręcznika też możesz ;)

Fenio
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Fenio »

super. a organki tak samo?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Chester22 pisze:(...)według podręcznika też możesz ;)
nie do konca.
temat jest troche szerszy niz ty to przedstawiles.

oczywiscie jesli chodzi o czysto podrecznikowe zasady.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Zasady są proste - wszystkie maszyny poza katapultą (która może używać indirect fire) muszą widzieć cel. Zasady kompozycji określają też zwykle co blokuje linie wzroku. Na Euro (SLOS) możesz strzelać przez swoje oddziały, bo nie blokują oni line of sight. Na zasady podręcznikowe (TLOS) musisz sprawdzić czy widzisz cel, wiec możesz sobie zablokować strzał. Podobnie na VLOS.

(SLOS - simple line of sight; TLOS - true line of sight; VLOS - virtual line of sight)
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
żuk
Mudżahedin

Post autor: żuk »

Na jakich podstawkach wystawiamy katapulty?
Heretic pisze:
elektron pisze: Jestem przeciwnikiem świąt związanych z porażkami,
A swoje urodziny obchodzisz? Pewnie tak. Co za hipokryzja!!!

Awatar użytkownika
Vampir
Mudżahedin

Post autor: Vampir »

Ja mam na 40x60

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Najlepiej okragla miec poniewaz maszyny nie maja bokow
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Fuxiorr pisze:Najlepiej okragla miec poniewaz maszyny nie maja bokow
Nieprawda, maszyny nie mają boków jedynie na potrzeby liczenia combat resolution.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Midnajt
Plankton

Post autor: Midnajt »

czy opłaca się wystawiać kowadło na 1000pkt do nauki??? Jeżeli nie to na czym powinienem się skupić??
pozdr.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Nie miesci się na te punkty.
Wstaw klocek piechoty do bicia się, jakies 2 maszynki, mały oddział strzelców lub górników, jakiegos generała i ewentualnie bsb. Powinno działać.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
rover
Mudżahedin

Post autor: rover »

Dlaczego w rozpiskach strzelajacych krasnoludow Quarrellersi pojawiaja sie najczesciej w liczbie 22?

Rozumiem podzial zadan pomiedzy malymi oddzialami 10-12 kusznikow i wiekszymi oddzialami, ale dlaczego akurat 22, a nie 20 lub 26? Chodzi o to, ze 22 to najbardziej optymalny dwuszereg strzelecki, ktory jeszcze jako tako sie miesci na stole i potem robi sprawnie reforma do combatu? Jak to zostalo wyliczone, ze akurat 22? Spac mi to nie daje ;)

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Koszt punktowy. Oddział 22 kuszników z dwurakami + sztandar/muzyk to 301 punktów. 2 takie oddziały to 602 punkty - na 2400 to w zasadzie optymalny sposób na zapchanie oddziałów core.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
rover
Mudżahedin

Post autor: rover »

Dzieki, moze teraz bede mogl normalnie spac ;)

Awatar użytkownika
wojtas2
Wałkarz

Post autor: wojtas2 »

Czy throwing axes maja kare -1 za zasięg?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Tak, jak każda throwing weapon.

Edit:
Albo inaczej (bo jak słusznie kolega zauważył - są wyjątki): jeżeli nie ma wprost w zasadach danej broni, że nie ma ona kar za zasięg, to znaczy, że liczymy -1 na dalekim.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 14:01 przez Danrakh, łącznie zmieniany 1 raz.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Nie licząc tych które mają wyraźnie określone, że kary takowej nie ma, jak na przykład throwing stars skaveńskich gutter runnerów.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

mam pytanie o podstawkę do armaty.

na ostatnim turnieju strzelaliśmy się wesoło z imperium i powstała mała spinka.
otóż miałem działa z BOSP wystawione na podstawkach 40x40, oczywiście nic nie wystawało.

podczas jednego ze strzałów w moją armatę przeciwnik spudłował ale gdyby moja armata była wystawiona na podstawce 60x40 to by trafił.

w tym momencie mój przeciwnik stwierdził że mam nielegalne podstawki i chce mieć zaliczone trafienie.
zebrane grono sędziego i kilku najstarszych graczy nie było zgodne ale większością zdecydowali że trafienie jest zaliczone bo gdybym miał armatę z zestawu organki/armata to by była na podstawce 60x40.

mam mieszane uczucia co do tego werdyktu głównie od strony zasad (a to że przez to straciłem armatę i przegrałem w pojedynku artyleryjskim też nie pomaga).

jakie jest wasze zdanie?
mieli rację?
i armaty z BoSP trzeba wystawiać 60x40 ??
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

ODPOWIEDZ