Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Azgaroth »

Kolejne "rewelacje" z innego źródła :

via Tim the Thief (thats the name the source wanted to be known as) on Faeit 212

October: Mystery Box (he is sure Blood Bowl)

November: Tyranids

December: Terrain and Hobbit

January: Orks / Imperial Guard & SUppliment for the new Codex

February: Dark Elves

March: Imperial Guard / Orks & Suppliment Book for the new Codex

April: Bretons

May: Space Wolves

June: Warhammer Fantasy 9th Edition; Gaming Set will first sell at the same Time like the Rulebook (because new Release schedule)

July: 30th anniversary Warhammer Fantasy

August: Orks & Goblins

September: No Codex or Armybook, great Suppliment with new Kits

Oktober: Wood Elves

November: Codex release (Blood Angels or Sisters of Battle)

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że 9 edycja byłaby już tak blisko :) No i Bretonnia w kwietniu ? I jakoś z tych ostatnich plot kompletnie zniknęły krasie...

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Ja sie pytam gdzie sa krasie :!: :!: :!: :evil: :evil:
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Sevi pisze: Zmiany edycji są dobrym pretekstem dla tych którzy chcą skończyć z graniem.
Albo dla tych którzy chcą wrócić :) (ale jest ich mniej)

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Nie no. Z każą plotką data wydania moich WE jest odkładana coraz bardziej :<
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Po pierwsze: już?!

Osobiście nie sądzę, żeby 9 edycja robiła jakąś niewiarygodną rewoltę w zasadach, zawsze to edycje "parzyste" takie były. No i warhammer to jednak warhammer, nigdy nie będzie tak bezmyślnym turlaniem jak lotr czy wh40, choćby ze względu na to, że podstawki są kwadratowe i wymuszają manewrowanie dużymi, zwarty oddziałami z linią wzroku i innymi pierdółkami.
Zdaję sobie sprawę, że gra i zasady pełnią rolę drugorzędną wobec figurek i mają służyć jedynie za pretekst to sprzedaży dużej ich ilości, stąd coraz bardziej kuriozalne gadżety, jak Atak Gigantycznego Pająka, Imperialny Imma firing mah lazor czy feniksy w HE. Coraz zazdrośniej spoglądam więc na Bretę i jej normalność - rycerze, kmioty i świat, w którym wszystko jest z błota i drewna.

Poza tym właśnie sobie zdałem sprawę, że na 8 zagrałem ogólnie jakieś... pięć bitew? I to wszystkie na małe punkty.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Klafuti pisze: Poza tym właśnie sobie zdałem sprawę, że na 8 zagrałem ogólnie jakieś... pięć bitew? I to wszystkie na małe punkty.
Dużo straciłeś ;)

Edycje już się zmieniały po 4 latach, więc 9 za rok jest prawdopodobna:

5 ed - 1996
6 ed - 2000
7 ed - 2006
8 ed - 2010
9 ed - ?
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Matias
Mudżahedin

Post autor: Matias »

Sevi pisze: Edycje już się zmieniały po 4 latach, więc 9 za rok jest prawdopodobna:

5 ed - 1996
6 ed - 2000
7 ed - 2006
8 ed - 2010
9 ed - ?
Mój matematyczny zmysł pokazał mi zależność 4 lata - 6 lat - 4 lata - 6 lat - itd.

Obstawiam 9ed na 2016 :mrgreen:

Pzdr

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Nie mam nic przeciwko ;)

8 ed jest naprawdę dobra, no może poza czarami z death ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

No i warhammer to jednak warhammer, nigdy nie będzie tak bezmyślnym turlaniem jak lotr czy wh40, choćby ze względu na to, że podstawki są kwadratowe i wymuszają manewrowanie dużymi, zwarty oddziałami z linią wzroku i innymi pierdółkami.
Ignorant :P . Grałbyś, to byś wiedział, że nie ma w tym stwierdzeniu za grosz prawdy :P .
I giętą i losową magią. Reszta jest generalnie do przeżycia, przegięcia wynikają z AB nie z RB.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

7 edycja była piękna poza jedna przegietą rzeczą. Fear outnumbered :) 8 jest taka sobie
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Matias
Mudżahedin

Post autor: Matias »

Sevi pisze:8 ed jest naprawdę dobra, no może poza czarami z death ;)
Poza całą magią, która jest na tle super-losowa że albo rozwalisz przeciwnikowi jego główny oddział jednym czarem, albo wysadzisz cały swój główny oddział próbując rzucić ów jeden czar :wink:

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

Mi obecna bardzo się podoba i nie chcę żeby się zmieniała. Mam nadzieję iż 9 ujrzymy dopiero w 2016
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Albo chociaż 2015, bo 2016 to chyba zbyt optymistyczna wizja :)

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

ja bym nie narzekal jakby nie zmienili w ogole edycji tylko co pare lat booki odswiezali :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Infernal Puppet pisze:
No i warhammer to jednak warhammer, nigdy nie będzie tak bezmyślnym turlaniem jak lotr czy wh40, choćby ze względu na to, że podstawki są kwadratowe i wymuszają manewrowanie dużymi, zwarty oddziałami z linią wzroku i innymi pierdółkami.
Ignorant :P . Grałbyś, to byś wiedział, że nie ma w tym stwierdzeniu za grosz prawdy :P .
I giętą i losową magią. Reszta jest generalnie do przeżycia, przegięcia wynikają z AB nie z RB.
Zatem mówisz że jest TOTALNIE no-brain i pozycjonowanie jednostek nie ma już znaczenia? Bo jak już gram to na zasadach 7 - dużo kawalerii, mało figurek i nie obsługuje dużych potworów. No i manewry oraz kombinacje mają jakieś znaczenie.

Z resztą i tak od grania wolę robić modele albo rozpiski, odkąd uczyłem się o modelowaniu ryzyka i innych wolę dłubać w obliczeniach. Pewnego dnia może uda mi się zrobić samogrającą rozpiskę :D .
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Witam,
Kolejne plotki o 9 edycji:
There have been interesting discussion with Harry and Hastings on this topic.

In summary:

- it still uncertain if it will be in 2014 or 2015, but 2015 seems the more probable according to the most recent rumours

- according to H&H, GW wants to make Fantasy more popular, and will try big changes for 9th edition, probably making all existing army books rules obsolete, as a small errata/faq wouldn't be enough

- army books as we know them could disappear in favour or larger books. It's not sure exactly what we will get, but it should be more than 2 books, but not many more.

For exemple we could have somethin like that
(this is pure theory to serve as an exemple, *it's not a rumour*):
- armies of the old world : Empire, Bretonnia, Dwarves, Wood Elves
- armies of chaos : bestmen, warriors, demons
- Scions of the Old ones/Forces of the new world : Lizardmen, High elves, Dark elves
- Undead: Tomb kings, Vampire counts
- Savages hordes : Orcs & Goblins, Ogres kingdoms, skavens

Another example could also be just two books "Forces of destruction", "Forces of order", but then Orgres kingdoms and Tomb kings that are currently neutral could have to be changed to one or the other.

- the fluff in those big books *might* be shorter that in the current army books, with more fluuf in the big rulebook and/or separate fluff books released later

- it's possible that instead of releasing an update booklet like Ravening hordes for 6th edition, that the new big army books are released all at once with the new edition or soon after

- allied rules like in 40k are strongly expected, allowing you to field a small detachment from another army aside your main force. It should be something like the undead or daemon forces from Storm of magic.

- such an alliance system as well as the big books could allow in theory for less developped factions to still be included, as this would make them useable as allies even if they lack unit choices for a full army.

- it is expected that all unit entries in the new army books would have at least one official model (even if it is only an ugly old model from the 80s), to prevent other companies from releasing models before GW do an official one (See the Chapterhouse case in "GW general" forum)

- a theory about the evolution of armies after that is that GW might release new models with new rules in White dwarf when needed, and release compendium/updates to the main books at regular interval with those rules, so the main books are never made obsolete (at least for the lifetime of 9th edition).

- the last armies to get updated for 8th edition (probably Wood elves and bretonnians) might not get a new army book, as it would be invalidated too soon after that, but new units entries or other updates in white dwarf before that would not be unexpected.

Be aware that the main rumour here is "GW wants to make big changes for 9th edition making existing books obsolete), the rest is mainly theories about the consequences of such change, with vague confirmations from H&H telling us that we're more or less in the right direction.
Cytat pochodzi z portalu GV, jednak użytkownik nie podał skąd je ma.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

- according to H&H, GW wants to make Fantasy more popular
No ale cen chyba nie obniżą? ;)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Ja wciąż liczę na to, że GW jest tak cwane, że po 4krotnej podwyżce cen walnie obniżkę na wszystko 50% Wtedy GW dużo zarobi a my w miarę tanio (Czyli tyle ile powinny kosztować modele) zrobimy zakupy :P
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Matis pisze:Ja wciąż liczę na to, że GW jest tak cwane, że po 4krotnej podwyżce cen walnie obniżkę na wszystko 50% Wtedy GW dużo zarobi a my w miarę tanio (Czyli tyle ile powinny kosztować modele) zrobimy zakupy :P
Rzekłbym, że to marzenie ściętej głowy, ale trzymam kciuki :wink:

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

mogłoby DoW wrócić :)

Zablokowany