Też tak gram, Choć rozmyślam nad wywaleniem tanka i wstawieniem dzidy laserowej i działaMacias pisze:Ja wolę 2 oddziały demi od 2 dział.
Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
Czy halabardnicy jako bunkier dla magów, w liczbie 17 + 3 osobowe kolegium lighta, mają jakiś sens? (wszędzie widzę łuki/spearmenów). Czy ciąć po kosztach i dać spearmenów? Chodzi mi głownie o to, że nawet jak jakieś byle gówno, np. pojedyncza bestia nurgla, jakiś osamotniony pegaz, orzeł, cokolwiek, wpadnie w bunkier to zostanie pokrojone. A spearmeni mogą mieć z tym problem, mimo większej ilości ataków.
Jak wam się wydaje? Warto oszczędzać te 17pktów?
Jak wam się wydaje? Warto oszczędzać te 17pktów?
Warto, jeśli w magów wpada coś z czym sobie nie radzą łucznicy/spearmeni to znaczy że jest mega słabo.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Kordelas pisze:@Bizim
Wiem o tym ,lecz według mnie czasem na tych małych kosciach GW nic nie widać i lepiej przerzucić
Ja tam sobie pomalowałem tą małą strzałeczkę na inny kolor i nie ma problemu z widzeniem jej.
Jeszcze raz najprościej jak się da:KiciaK pisze:Kordelas pisze:Wybierasz punkt ,potem skaterujesz ten punkt tak jak były to strzał z katapulty (aczkolwiek tutaj nie jestem pewien), Rzucasz D3 ile masz rakiet. Tyle ile masz rakiet sakterujesz z ta samą wartością na artyleryjce (missfire podręcznikowy jkaby był) . Zawsze indirect (przerzcasz jak jest hit ,ale mozesz zmniejszać wartość rozrzutu o BS załogi)
Czyli głownie masz rację
Czyli znosi podwójnie? Pierwszy scater bez indirectu i od tego punktu jeszcze raz za każda rakietę z indirectem?
Strzelasz jak katapą zawsze w trybie indirect (nie musi widzieć celu, na hicie znosi normalnie ale odejmujesz BS załogi, reszta normalnie), za każdy blast rzucasz oddzielnie scatterką.
przykład:
rzucasz d3 za ilość blastów, wypadło 3 na d6 czyli 2 blasty, teraz rzut 1 artyleryjką, wypadło 4 i rzut 2x kością rozrzutu, na jednej jest hit! czyli jeden blast znosi o 1 cal w kierunku małej strzałki, a na drugiej wypadła strzałka więc drugi blast znosi o 4'' w kierunku strzałki
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
nie
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Ponieważ tak jest napisane w podręczniku.
Mam pytanie do tych, którzy już trochę się w WFB bawili. Czy zmiany pomiędzy edycjami w armijnym Booku są na tyle duże, że trzeba kupować nowego booka czy można "nanieść" owe zmiany do starego? Czy jak ktoś od początku młotka zbiera armie to ma już tyle AB ile było edycji bo nie da się tego obejść?
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Army Book wychodzi raz na kilka lat, a jego koszt jest porównywalny do 1 boxa modeli, więc nikt nie narzeka na to wszystko, skoro armia kosztuje 3000zł, a Książka to wydatek 100zł co 5 lat. Ci co narzekają na koszty Army Booków po prostu ich nie kupują, tylko ściagają sobie wersję piracką z internetu i drukują za 10złLechu pisze:Mam pytanie do tych, którzy już trochę się w WFB bawili. Czy zmiany pomiędzy edycjami w armijnym Booku są na tyle duże, że trzeba kupować nowego booka czy można "nanieść" owe zmiany do starego? Czy jak ktoś od początku młotka zbiera armie to ma już tyle AB ile było edycji bo nie da się tego obejść?
Tak. Jeśli pojedynczy bohater ucieka to też jest liczony za 50%.