Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: crovaxus »

Random movement zastępuje w tym wypadku cały sposób ruszania się modelu więc nie może latać.

"Once you get the random move special rule, you only move in the compulsory moves part of the phase. This prevents you from benefiting from the 10" fly move."
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Magnus pisze:Czy wobec tego transformacje Kadona mogę rzucić bedąc w challenggu? I jak to wygląda?

Czy jeśli nie stykam się magiem b2b i się zmienię w hydrę mogę "zamienić" jeden model w b2b zeby zamiast niego stykał się nowo powstały potwór?
Challenge - normalnie. Przesuwasz swój model tak aby nie wypchnąć nikogo z B2B CC i macie wirtualny kontakt na potrzeby challengu. Zresztą magowie zazwyczaj i tak stoją z boku jednostki ;).

Normalnie możesz zrobić Make Way.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Czy ataki potworów przyzwanych z Kadona są magiczne?

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

FAZIK pisze:
Magnus pisze:Czy wobec tego transformacje Kadona mogę rzucić bedąc w challenggu? I jak to wygląda?

Czy jeśli nie stykam się magiem b2b i się zmienię w hydrę mogę "zamienić" jeden model w b2b zeby zamiast niego stykał się nowo powstały potwór?
Challenge - normalnie. Przesuwasz swój model tak aby nie wypchnąć nikogo z B2B CC i macie wirtualny kontakt na potrzeby challengu. Zresztą magowie zazwyczaj i tak stoją z boku jednostki ;).

Normalnie możesz zrobić Make Way.

Wielkie dzięki za pomoc! :) Jakoś się przekonuje do tego czaru i ogolnie do lore'a. Grając bestiami gdzie można złożyć maga z WS10, T5 i ward 4+ w CC spokojnie może szaleć, a do tego jak inne wzmacniające go czary nie wejdą zawsze można go zamienić w przypadku bestii na 19+ w smoka i kroi że aż miło. Rozumiem że czary rzucone na oddział lub maga przed zmianą zostają czy nie obejmują potwora? Np +1 S & T lub +3 A & S?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Kołata pisze:Czy ataki potworów przyzwanych z Kadona są magiczne?
Nie. Bo nic na to nie wskazuje.
Magnus pisze:Rozumiem że czary rzucone na oddział lub maga przed zmianą zostają czy nie obejmują potwora? Np +1 S & T lub +3 A & S?
Obejmują. Tak samo jak specjalne zasady modelu, które w przeciwieństwie do magicznych przedmiotów, działają.
FAQ pisze:Q: If a model is transformed, for example by the Transformation of Kadon or Sivejir’s Hex Scroll, do their special rules stop working along with their magic items and equipment?(Reference)
A: No
Tylko jak będziesz się zamieniał pamiętaj, że jeśli potworek z jakiegoś powodu się nie zmieści w oddziale po zamianie (jednostki/tereny z boku), to mag się nie zamieni.

Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: swierszcz48 »

1. czy można rzucić na tę samą jednostke 2 razy ten sam czar?
np jak mam 2 magów z sygnaturami z Lore of Beast (+1S & +1T)
wtedy czar się kumuluje, czy jedna jednostka może być tylko raz pod wpływem tego samego czaru?

2. mam Slaana(Ld 9), który jest jednocześnie BSB i Generałem posiada on Standart of Discipline,
w 12" jednostka musi zdać panike, zdaje go na 9 czy 10 Ld?

3. mamy małego maga goblińskiego, który musi używać kości grzyba podczas rzucania czaru
w zasadach EURO jest, że czar może być rzucony na max 5 kościach
jak również to, że grzybki nie są liczone do limitu PD,
i tu moje pytanie, do limitu 12 kości na faze ok, a jak to się ma do rzucania czarów?
czy może on rzucić na 6 kościach (5 PD + grzyb)

pozdrawiam :)

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

1. tak - patrz rzucanie magic missile :)
2. na 10Ld z przerzutem - myślę że jasne. Jest Generałem więc daje liderkę i jest BSB więc daje przerzuty.
3. rzuca czar z 5 kości magii i dorzuca obowiązkową kość z grzyba - która nie jest PD
Obrazek

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Jak to bylo z dyscyplina i snajperkami?

Szkielety maja dyscyplinę, siedzi w nich necro General i necro snajper, rzucając sniperem liderowke biore 8, a wiec powiekszona o 1 z dyscypliny liderkę z inspiring presence, nie? Natomiast jak snajpa zostanie rzucona na mnie, na samego generala to on ma 7,bo unmodified, a jak na inna postać to 8?
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

FAQ pozwala na Inspiring Pressence przy Spirit Leech, ale ciągle masz zapis o "Unmodified", więc Dyscyplina nie działa imho :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

ślivek
Kretozord

A to nawet nie będzie tak że nie może brać inspiring presence?
Sztandar mówi że oddział nie może brać inspiring presence. To nic nie zmienia jeśli Generał jest w tym oddziele zazwyczaj bo większość rzeczy można testować na najwyższej liderce w oddziele ale jeśli czyjaś liderka niemodyfikowana to nie może brać z oddziału i nie może z inspiring presence ponieważ sztandar zabrania.
Inna kwestia jak będzie jeśli będzie testować ktoś z poza tego oddziału.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

ślivek pisze:A to nawet nie będzie tak że nie może brać inspiring presence?
Nie działało Inspiring Pressence, ale FAQ/Errata od GW to zmieniła. Jest tam teraz zapis, że Generalska Liderka jest brana przy zaklęciach: Spirit Leech i Okham's Mind Razor :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

ślivek pisze:A to nawet nie będzie tak że nie może brać inspiring presence?
Sztandar mówi że oddział nie może brać inspiring presence. To nic nie zmienia jeśli Generał jest w tym oddziele zazwyczaj bo większość rzeczy można testować na najwyższej liderce w oddziele ale jeśli czyjaś liderka niemodyfikowana to nie może brać z oddziału i nie może z inspiring presence ponieważ sztandar zabrania.
Inna kwestia jak będzie jeśli będzie testować ktoś z poza tego oddziału.
Zgodnie z FAQ GW niemodyfikowana liderka to najwyższa w oddziale.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

ślivek
Kretozord

Azur - wiem że jest brana IP do tych czarów ale myślę że discipline i tak to uniemożliwia. To i tak nie ma znaczenia względem tego co Macias napisał.

Macias - dzięki, przeoczyłem tego faq :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Jest zapisek unmodified, ale tam byl chyba jakiś myk, cos mi sie tak kojarzy, ktoś kompetentny moglby odpowiedzieć?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

bez dyscypliny sie bierze
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Tu jest specyficzna sytuacja. Jeśli generał siedzi w oddziale z bannerem +1 do ld to rozdaje na potrzeby sniper podwyższoną, ale jęsli sam jest cele snajpery to bierze swoje niemodyfikowane ld.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Tak tez mi sie zdawalo, to jest wlasnie ten "myk".

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

Czy modele zdjęte z słońca są zaliczane do tych rzutów na 5+ do PD?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Tak, ich woundy się sumują i tyle masz kości, nawet na karcie magii jest to opisane.

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Zmieniło się coś ostatnio na temat magicznych wirów? Ktoś mi ostatnio powiedział, że efekt rozpatruje się tylko na modelach gdzie faktycznie doleciał, a jak przelatuje dalej to bez efektu?
Obrazek

ODPOWIEDZ