Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Wg zapisu w army booku wymiana statystyk następuje na poziomie "profile", czyli to co zapisane w army bookach.
Ale gdybt bawet nie było zapisane "on his profile", to i tak powinny być wymienione tylko standardowe charakterystyki. (Inaczej oznaczałoby to, że czar został przerzucony na model przeciwnika)
Ale gdybt bawet nie było zapisane "on his profile", to i tak powinny być wymienione tylko standardowe charakterystyki. (Inaczej oznaczałoby to, że czar został przerzucony na model przeciwnika)
Sprawdziłem sobie jak wyglądał wording VHS w poprzednich edycjach. W armybookach do 6 i 7 edycji jest jasno napisane, że chodzi o 'base' statystyki, tu tego nie ma.
Co do Twojego przykładu, nie czar a jego efekt byłby przerzucony na przeciwnika, tak ja to rozumiem. Jak wyglądałaby zamiana statystyk z przeciwnikiem, które ma je stale obniżone (np. T z któregoś ze skaveńskich czarów, czy A z Warrior Bane)?
Co do Twojego przykładu, nie czar a jego efekt byłby przerzucony na przeciwnika, tak ja to rozumiem. Jak wyglądałaby zamiana statystyk z przeciwnikiem, które ma je stale obniżone (np. T z któregoś ze skaveńskich czarów, czy A z Warrior Bane)?
Zmieniam wygląd całego swojego EMP na Wolfburg( czy jakoś tak to sie pisze)
Wiadomo demigryfy zastąpię wilkami z 40k(thunderwolf)
Zero hełmów w całej armii(głowy maruderów i chłopaków z wilków)
Herosi będą i tu mam problem cz też na wilkach jak demisie czy po prostu na koniach i jakoś sam model herosa przerobić ?
Proszę o wszelkie jakieś sugestie z góry dziękuję
Wiadomo demigryfy zastąpię wilkami z 40k(thunderwolf)
Zero hełmów w całej armii(głowy maruderów i chłopaków z wilków)
Herosi będą i tu mam problem cz też na wilkach jak demisie czy po prostu na koniach i jakoś sam model herosa przerobić ?
Proszę o wszelkie jakieś sugestie z góry dziękuję
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
Jak mocno chce ciśnąć i kasa nie gra roli, to lecisz konnicą na wilkach a demisie na misiach. Moim zdaniem heros na modelu zastepujacym demi bedzie kiepskim pomyslem.
Konnice na fenrisian wolf, demigryph na thunder - fajna spojnosc wyjdzie
BTW nie wiem czy widziałeś
http://masqmini.com/index.php/masq-mini ... rudel.html
Konnice na fenrisian wolf, demigryph na thunder - fajna spojnosc wyjdzie
BTW nie wiem czy widziałeś
http://masqmini.com/index.php/masq-mini ... rudel.html
Właśnie misie odpadły bo strasznie duży koszt
Ogl mam demisie na wilkach, Kawalerie chce zostawić(z gamezona mam ) przerobić jeźdźców w całej armii a na herosów nie mam pomysłu.
Ogl albo z wilków albo na hmmm(wcześniej chciałem na Karnich metalowych zrobić herosów) albo normalnie konno tylko samych bohateró porobić bardziej takich pod klimat
Ogl mam demisie na wilkach, Kawalerie chce zostawić(z gamezona mam ) przerobić jeźdźców w całej armii a na herosów nie mam pomysłu.
Ogl albo z wilków albo na hmmm(wcześniej chciałem na Karnich metalowych zrobić herosów) albo normalnie konno tylko samych bohateró porobić bardziej takich pod klimat
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
To co sugerujesz jest o tyle bez sensu, że nagle efektywnie czar przestałby działać na tego, z kim statsy są zmienionie, a tego ten przedmiot nie potrafi. Co do statsów stale obniżonych, tak jak sam powiedziałeś, są one stale obniżone, defacto zmieniony profil.ddr pisze:Sprawdziłem sobie jak wyglądał wording VHS w poprzednich edycjach. W armybookach do 6 i 7 edycji jest jasno napisane, że chodzi o 'base' statystyki, tu tego nie ma.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Nie upieram się przy swoje interpretacji, chciałbym tylko, żeby ktoś mi to uzasadnij, czemu jest tak, a nie inaczej.Byro pisze:To co sugerujesz jest o tyle bez sensu, że nagle efektywnie czar przestałby działać na tego, z kim statsy są zmienionie, a tego ten przedmiot nie potrafi. Co do statsów stale obniżonych, tak jak sam powiedziałeś, są one stale obniżone, defacto zmieniony profil.
Może inaczej. Challenge z postacią z GW. Jasne, że nie dostaje bonusu +2S, bo wynika on z użytej broni, a nie statystyk. Ale tak samo przeciwnik z GW, gdyby miał zdawać test siły nie dostałby tego bonusu i zdawałby na takiej jaką ma w profilu. Masz bufa +1T albo stale obniżony T - zdajesz test T. Używasz zmodyfikowanej wartości, a nie profilowej (bazowej).
Tak samo - czemu stała zmiana statystyk (Warrior Bane) ma mieć wpływ, a tymczasowa nie?
W zasadzie ten problem sprowadza się do pytania czy czary typu +1S czy +1T modyfikują profil jednostki. Tak na moje oczywiście.
Czym "profile" różni się dla Ciebie od "base statistics"?ddr pisze:Sprawdziłem sobie jak wyglądał wording VHS w poprzednich edycjach. W armybookach do 6 i 7 edycji jest jasno napisane, że chodzi o 'base' statystyki, tu tego nie ma.
Odnośnie testu - zgadza się, z małym ale - postać ma tyczmasowo zwiększoną np. Siłę, ale czy opis czaru podaje coś w stylu "Adds +2 S to his profile"?ddr pisze:Może inaczej. Challenge z postacią z GW. Jasne, że nie dostaje bonusu +2S, bo wynika on z użytej broni, a nie statystyk. Ale tak samo przeciwnik z GW, gdyby miał zdawać test siły nie dostałby tego bonusu i zdawałby na takiej jaką ma w profilu. Masz bufa +1T albo stale obniżony T - zdajesz test T. Używasz zmodyfikowanej wartości, a nie profilowej (bazowej).
Tak samo - czemu stała zmiana statystyk (Warrior Bane) ma mieć wpływ, a tymczasowa nie?
Jeśli tak, to masz rację, jeśli nie, to mówimy o czymś odrębnym.
Jeśli chodzi o opinię Byro, to mam pewne wątpliwości. Stale, czy nie stale, uważam, że kara działa na model (np. z Warrior Bane), VHS nie mówi, że wymieniamy profil i wszelkie modyfikatory.
W zasadzie o to pytam Skłaniam się do tego, żeby postawić znak równości między nimi, ale chciałbym jakiegokolwiek poparcia.Blaesus pisze:Czym "profile" różni się dla Ciebie od "base statistics"?
Przy opisie Toothcrackera nie ma dopisku "to his profile", zresztą przy żadnym czarze nie ma. Ale obstawiałby, że to po prostu skrót myślowy.Blaesus pisze:Odnośnie testu - zgadza się, z małym ale - postać ma tyczmasowo zwiększoną np. Siłę, ale czy opis czaru podaje coś w stylu "Adds +2 S to his profile"?
Jeśli tak, to masz rację, jeśli nie, to mówimy o czymś odrębnym.
Jak dla mnie to są dwie możliwości: wymieniamy się statystykami (bazowymi, takimi jakie są w booku), a dopiero potem uwzględniamy modyfikatory (stałe i tymczasowe), albo wymieniamy się statystykami po zaaplikowaniu modyfikatorów (czyli możemy dostać zwiększone T, ale też obniżone A), oczywiście pomijając tego wynikające z używanej broni (ale to wynika jasno z zasad specjalnych broni).Blaesus pisze:Jeśli chodzi o opinię Byro, to mam pewne wątpliwości. Stale, czy nie stale, uważam, że kara działa na model (np. z Warrior Bane), VHS nie mówi, że wymieniamy profil i wszelkie modyfikatory.
Hej,
W temacie VHS - "...on his profile..." jak dla mnie oznacza bazowe statystyki z profilu, dlatego najpierw zamieniam się z przeciwnikiem, a dopiero później uwzględniam efekty czarów / broni / itp. Czary i broń działają na daną postać, więc po zamianie nadal tak jest.
Ma to swoje plusy i minusy, ale dopóki nie będzie oficjalnego FAQ / Erraty mogę co najwyżej na początku gry rzucić na 2+. Jak wypadnie gała to mogę się przełamać
Pozdro!
W temacie VHS - "...on his profile..." jak dla mnie oznacza bazowe statystyki z profilu, dlatego najpierw zamieniam się z przeciwnikiem, a dopiero później uwzględniam efekty czarów / broni / itp. Czary i broń działają na daną postać, więc po zamianie nadal tak jest.
Ma to swoje plusy i minusy, ale dopóki nie będzie oficjalnego FAQ / Erraty mogę co najwyżej na początku gry rzucić na 2+. Jak wypadnie gała to mogę się przełamać
Pozdro!
WrocWar
http://wrocwar.blogspot.com/
http://wrocwar.blogspot.com/
Karli pisze:Zamieniamy się statystykami. W tym wszelkimi buffami i debuffami.
Nie ułatwiacieGenerał pisze:W temacie VHS - "...on his profile..." jak dla mnie oznacza bazowe statystyki z profilu, dlatego najpierw zamieniam się z przeciwnikiem, a dopiero później uwzględniam efekty czarów / broni / itp.
W przypadku broni nie na postać, ale na ataki wykonywane przez postać. Subtelna, ale znacząca różnica.Generał pisze:Czary i broń działają na daną postać, więc po zamianie nadal tak jest.
Jakiś argument Karli?Karli pisze:Zamieniamy się statystykami. W tym wszelkimi buffami i debuffami.
Ale Wolfenburg to jest stolica Ostlandu, a tam głównie czci się Sigmara, więc nie wiem czy sugerowanie się nazwą i zmiana wszystkiego na wilki jest fluffowa.Szymon pisze:Zmieniam wygląd całego swojego EMP na Wolfburg
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Zabawne, że jakby półgryfy były bez jeźdźców ( MB zamiast MC ) to mogły by robić do 3 supportów .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Teraz też mogą robić do 3 supportów, ale jeździec w profilu ma tylko 1. Jak sobie wrzucisz np. bironę to już wypłacają po 2.Infernal Puppet pisze:Zabawne, że jakby półgryfy były bez jeźdźców ( MB zamiast MC ) to mogły by robić do 3 supportów .
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki