Selekcjonerzy 2014

Moderator: swieta_barbara

Zablokowany
Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Re: Selekcjonerzy 2014

Post autor: Golonka »

Mi się bardzo podoba ten pomysł. W sensie ludzi, którzy nie grają a wybierają, Kudłaty postawił mocne podwaliny pod to ;).
Ale jest jeden pomysł, obecnie jakkolwiek układowsko to brzmi jest chyba tylko jedna osoba, która jest do tego zdolna. Kudłaty. Szkoda tracić graczy pokroju Dębka, czy Młodego bądź Crusa, Furiona etc na stanowisko selekcjonera. Jeżeli jesteś najlepszy to tym samym możliwie najczęściej grasz z najlepszymi osobami w kraju spotykając ich na pierwszych stołach, grając obok nich, czy rozmawiając z nimi, bo jakoś tak się dzieje, że zazwyczaj top zna się bardzo dobrze (o nie! to układy! to top! aaaa zakazane słowa!!! Walcie się). Dlatego też wydaje mi się, że jakkolwiek idea jest dobra tak ciężka do zrealizowania w dobry (lepszy od obecnego) sposób. Poza Kudłatym nie wiem czy potrafię wymienić osobę, która bardzo dobrze orientuje się w skillu graczy, wie jaka jest najlepsza 8 na ETC (co nie jest wbrew pozorom łatwym wyborem) oraz jest znana ze swojej bezstronności, a której przy okazji nie szkoda na to stanowisko. Hmm... w sumie to mogło zabrzmieć jak krytyka gry Kudłatego. Otóż nie. Dementuje to od razu. Chodzi po prostu o armie którą grasz, oraz system którym grasz (rotacja armii średnio 6 razy na sezon ;) )

P.S. Lohost chciałbym oświadczyć, iż utrzymujesz swój jak zwykle niesamowity macierewiczowski poziom i gratuluję, moja opinia o tobie jaką udało ci się wyrobić podczas gry na bazyliszku utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie, znanym z tego, że gałki oczne zazwyczaj pękają na tych głębokościach.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Golonka pisze:P.S. Lohost chciałbym oświadczyć, iż utrzymujesz swój jak zwykle niesamowity macierewiczowski poziom
Komplement czy inwektywa ? Polityki krajowej lepiej nie mieszaj...
\/\

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

To ja się wypowiem, co prawda głupio się tu czuje z moim kiepskim przygotowaniem praktycznym i merytorycznym przy takich postaciach jak tu się wypowiadały, ale tak się złożyło, że raz miałem okazję pełnić tą funkcję, więc wam chociaż kilka wspomnień napiszę, skoro się już dowiedziałem, że byłem gorszy do tej roli bo nie wybrałem siebie by wyłudzić podziękowania.

Pomysł nie grającego selekcjonera jest strasznie fajny. Fajny do tych waszych gierek polityczno-forumowych, bo z logiką to on ma niewiele wspólnego gdyż:
-jeżeli wybiera dobry gracz, tracimy potencjalnie mocne ogniwo ze składu. Wiele osób nagle odkryło w sobie pomysł na grę jakąś armią, mamy do tego euro dość czasu by dowolny reprezentant zdążył być ojcem, a co dopiero ogarnął nową armię. W rezultacie skracamy niepotrzebnie ławkę,
-możemy oczywiście wybrać gracza co do którego jest pewność, że nie pojedzie, a przynajmniej szansa, że się rozwinie do tego etapu by jechać jest minimalna. Tylko po co wybierać selekcjonera, który z ludźmi których wybiera ma szansę grać tylko w 1 rundzie turnieju a nawet jak ogląda ich bitwy to ich nie rozumie. Jasne może spytać się kogoś kto sądzi i zrobić kompilacje, ale to tylko trochę mądrzejsze niż wybór kadry na LL w głosowaniu jawnym,

Nie oszukujmy się gracze ze złośliwie wypominanej tu dziesiątki, czy jak się potem poprawił większej liczby i mniej więcej kolejnych nastu- dziesięciu, którzy wierzą, że jak przycisną mogą się zmieścić nie zrezygnują z grania z definicji bo wolą grać. Tak samo jak nikt nie powie "chce być coachem" jeżeli ma realne szanse wejść do składu. Na ETC liczy się granie i na tym ludziom zależy.

Zawsze oczywiście może się zdarzyć gracz spełniający wszystkie wyśrubowane wymogi ale z jakiegoś powodu nie mogący jechać na ETC, ale to jedyny przypadek kiedy z definicji niegrający selekcjoner ma sens.

Selekcjoner to musi być osoba mająca pojęcie o co w tej grze chodzi. Nie musi od razu wygrywać ligi, ale musi rozumieć co tak naprawdę na tych stołach się dzieje. Rozumieć zmiany zachodzące w metagamie itp. Bez tego ciężko mówić o racjonalnym wyborze składu. Wiadomo selekcjonerzy też się szeroko konsultują (ja przynajmniej chętnie słuchałem tego co mówiono, pomimo tego, że z wieloma koncepcjami się nie zgadzałem) przy czym muszą mieć jakąś bazę by to były konsultacje, a nie branie na wiarę, bo mega często jest tak, że ten sam paring z dwóch stron wygląda inaczej, a nawet gracze grający dwoma armiami często go obydwoma wygrywają na poziomie armii. Trzeba umieć odsiewać tego typu smaczki.

Dodatkowo bardzo fajnie jakby to była postać mało konfliktowa, to po prostu pomaga. Poprawia atmosferę panującą w tej grupie i ogólnie daje kilka takich mało namacalnych efektów, które moim zdaniem się po prostu przydają. Są w tym kraju gracze naprawdę wybitni, których to kryterium w jakimś sensie osłabia. Przykładem jest wspomniany tu już kilka razy Jurek. Osoba mająca naprawdę profesjonalne podejście do tej gry, a ostatnio również znów profesjonalne wyniki, natomiast mająca dość szerokie grono antyfanów. Nie zmienia to faktu, że nie wyobrażam sobie, by nie konsultować z nim niektórych tematów, bo po prostu warto z drugiej strony ze względu na pełną ignorancję podstaw PR i walenie prościej niż z mostu nie koniecznie powinien być selekcjonerem, bo przez jakiś bezsensowny flame może się atmosfera mocno popsuć. Załadowanie w to miejsce osoby z tzw. autorytetem to fajny sposób by owym autorytetem przykrywać pewne odważne decyzje i nie powodować od razu otwartej kłótni osób pokrzywdzonych takim manewrem, a nie oszukujmy się przy szerokości polskiej ławki zawsze ktoś taki będzie.

Ilość osób w selekcji to taki śliski temat. Teoretycznie może zdarzyć się, że dwóch gości nie może się dogadać co do jakiejś postaci. Jeden jest zachwycony, drugi totalnie na nie i chciałby kogoś innego w to miejsce. W efekcie trzeci gość by spokojnie rozwiązywał takie sytuacje, bez wyciągania ich jakoś mega na wierzch co niepotrzebnie tylko podnosi ciśnienie wielu osobom. Pozostaje zawsze pytanie, skoro trzech jest takich fajnych to może pięciu. A może niech... Generalnie trzech to jeszcze grono gdzie się decyzje ustala. Pięciu jak pokazało kilka pięcioosobowych gremiów w pamperkach zbyt często musi zastępować dogadywanie się głosowaniem.

Dobra było długo i nudno, teraz będzie krócej i ciekawiej. Tak naprawdę są w tym kraju obecnie dwie aktywnie grające osoby, które się na to stanowisko nadają. Jest Dębek i Młody. Jak ktoś uważa, że też się nadaje to bardzo mi miło bo czuję się trzecim takim gościem. Natomiast te dwie osoby czy to ze mną czy beze mnie, czy to z kimś innym czy bez niego i tak wybiorą skład, który przywiezie nam nie tylko tarcze ale i to co nas realnie interesuje.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dwoch selekcjonerow jest ok, pierwotnie w ogole mial byc jeden. Nie wiem, dlaczego tak Wam sie podobaja poprzedni selekcjonerzy, skoro wynik nie zachwycil, a styl gry repy byl taki sobie?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

+1 :) streszczając powyższy post Kudłącza moimi słowami :
"Namaszczamy Dębka i Młodego na stanowisko skompletowania kompanii rekonkiwstadorów naszego utraconego tronu"
pozdro

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Golonka pisze: Swoją drogą jakkolwiek Rinca rozumiem tak ciebie shino w żadnym wypadku. Walczysz o coś szczególnego, czy po prostu masz parcie na szkło i jak cię w jednej rzeczy wywalili próbujesz zdobyć jakąkolwiek władzę w innej? :D
bo to w koncu ja proboje wrzucic kumpla z klubu do selekcjonerow.

Nie jest tajemnica, ze debek z mlodym yli dogadywani jeszcze w serbii. Nie jest tez tajemnica tez, ze od czasu jak sprawa zaczela wyplywac spowrotem po etc i dmp to jednemu klubowi sie te 2 osoby nie podobaja.

Jak myslisz wiec. O co mi moze chodzic?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

@Shino - jak przestaniesz użalać się nad zagranie Furiona i hejtować z tego tytułu całą grupę, to znów zacznę widzieć Twoje posty. Ktoś da mi znać, że to już ta pora. I ogarnij swoje rozdwojenie jaźni - albo uważasz Kudła za Gamblersa, albo nie

EDIT: Skoro Kudłaty zgłosił chęć dalszej pracy, w dodatku obaj ex selekcjonerzy popierają Młodego i Dębka (rozumiem, że sami zainteresowani chcą podjąć się tej pracy) to możemy zrobić opcję 3 osobową chyba - jeśli oczywiście otrzyma wotum zaufania.
W kompetencje, autorytet i profesjonalne podejście ww. nikt chyba nie wątpi? Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2013, o 20:44 przez Dymitr, łącznie zmieniany 1 raz.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Dymitr pisze:@Shino - jak przestaniesz użalać się nad zagranie Furiona i hejtować z tego tytułu całą grupę, to znów zacznę widzieć Twoje posty. Ktoś da mi znać, że to już ta pora.
ja. Juz ci daje, bo nie da sie wylaczyc postow moderatorow mistrzu internetow.

NIe hejtuje gamblesrow ze wzgledu na furka

Hejtuje furka becouse furek i glupie zapedy wasze ze wzgledu na to jak wygladaja. Bo czemu sprawa wychodzi jak selekcjonerami maja byc debek i mlody a nie zanim jakakolwiek propozycja padla? przeciez nie trudno wymyslec, ze skoro chcecie nagle 3 osoby i dorzucacie do propozycji kudlatego to chodzi glownie o to, zeby on byl wsrod selekcjonerow.

Jesli chodzio o cokolwiek innego to mnie prosze oswiec.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

ok. ja uważam, że cała trójka się doskonale do tej roli nadaje. Uważałem podobnie rok temu (PODOBNIE) i zdania nie zmieniam. Od Ciebie teraz się dowiedziałem, że ktoś już się w tej sprawie dogadywał - tyle a propos układów i gierek.
W poważaniu głeboko mam, czy Kudłaty jako selekcjoner jest kolegą z klubu czy nie - jest człowiekiem na to stanowisko po prostu dobrym. Wiesz dlaczego proponuję 3 osoby? Żeby nie musieć się ścierać o głosy na LL - żeby wypracować kompromis pasujący każdemu, bez względu na to czy mieszka w Warszawie, we Wrocławiu czy też w Pcimiu.

EDIT: at troll mode - wyobraź sobie, że wiem. Kiedyś próbowałem z jednym adminem, jak mnie nosiło ;)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Dymitr pisze: Od Ciebie teraz się dowiedziałem, że ktoś już się w tej sprawie dogadywał - tyle a propos układów i gierek.
ode mnie wiec jeszcze sie dowiesz, ze juz tak wczesniej bylo przez kilka lat, ze selekcjonerzy proponowali swoich nastepcow.
Wiesz dlaczego proponuję 3 osoby? Żeby nie musieć się ścierać o głosy na LL - żeby wypracować kompromis pasujący każdemu, bez względu na to czy mieszka w Warszawie, we Wrocławiu czy też w Pcimiu.
jaka jest roznica przy scinaniu sie o glosy przy 2 i 3 osobach?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Dymitr pisze:EDIT: Skoro Kudłaty zgłosił chęć dalszej pracy, w dodatku obaj ex selekcjonerzy popierają Młodego i Dębka (rozumiem, że sami zainteresowani chcą podjąć się tej pracy) to możemy zrobić opcję 3 osobową chyba - jeśli oczywiście otrzyma wotum zaufania.
W kompetencje, autorytet i profesjonalne podejście ww. nikt chyba nie wątpi? Co myślicie?
Opcja dwuosobowa ma zalety. Trzeci wprowadza możliwość głosowania, przez co podejmowane decyzję mogą nie mieć spójnej koncepcji (raz zagłosują tak, raz inaczej) - nawet zakładając że nikt nie będzie sabotował to każde ewentualne głosowanie osłabia wspólny koncept. W przypadku jakiejś wtopy na ETC ten przegłosowany zawsze będzie mógł "krzyczeć", że go nie posłuchano, itp.
Dwie osoby również podejmują szybciej decyzje - mniejsza komunikacja.
Dwójka też powinna czuć się bardziej odpowiedzialna za to co robi, wszystkie decyzje są wspólne a nie "przegłosowane", wiec przykładają do tego większą wagę.

Poza tym jeśli uważasz, że Kudłaty ma coś sensownego do powiedzenia w sprawie kadry to niech to po prostu powie selekcjonerom - chyba Ci ludzie są na tyle poważni, że potrafią słuchać dobrych rad.

IMO idealnie jakby była jedna osoba, która mogłaby mieć osoby typu "pomocnik selekcjonera" (tych mogłoby być więcej) - taki sztab do konsultacji i odwalania niektórych prac za selekcjonera (jak np. analizowanie tabelek z wynikami poszczególnych graczy). Wtedy wszelkie obowiązki, przywileje i odpowiedzialności byłby jasno przypisane. Chyba we wszystkich sportach jest tylko jeden trener/selekcjoner drużyny. :)
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Jankiel pisze:Dwoch selekcjonerow jest ok, pierwotnie w ogole mial byc jeden. Nie wiem, dlaczego tak Wam sie podobaja poprzedni selekcjonerzy, skoro wynik nie zachwycil, a styl gry repy byl taki sobie?

True. Jak się na to wszystko patrzy o się rozumie te śląskie ruchy autonomiczne. Najlepiej byłoby wy sobie a my sobie i przynajmniej nie byłoby tych emocji przy grze gorolskiej repry
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Jankiel pisze:Dwoch selekcjonerow jest ok, pierwotnie w ogole mial byc jeden. Nie wiem, dlaczego tak Wam sie podobaja poprzedni selekcjonerzy, skoro wynik nie zachwycil, a styl gry repy byl taki sobie?
jak byl debek i jak byl mlody to repa wygrala ;)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Shino pisze:
jak byl debek i jak byl mlody to repa wygrala ;)
Kiedy Dębek i Młody wybierali skład?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jeden w 2011 drugi w 2012

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Bardzo chciałbym, żeby wybór graczy był jak najbardziej przejrzysty, udokumentowany i uzasadniony. Bym nie mógł w swoich frustracjach dorabiać zbyt wielu teorii po kolejnym nieudanym podejściu. :)
Bardzo trafne słowa Piotrze + 1

Nikt nie może mieć pretensji do nikogo, jak tylko udowodni się mu że jest ktoś lepszy daną armią.
Nie ma co zmieniać na siłę sposobu selekcji graczy skoro podobno jest dobry, wypadek przy pracy może się zdarzyć.
Pytanie tylko co stanie się jak drugi rok z rzędu kadra polski będzie za top 3, czy dalej będzie to jako wypadek przy pracy ? czy wtedy coś zacznie się zmieniać ?
Ludzie są niezadowoleni z tego co wiem to w lidze gra rocznie do 1000 osób nie tylko 10 Rinca, a powiem szczerze mało mnie obchodzi czy reprezentuje mnie Bolo X z miasteczka koło Cieszyna czy zacny Warszawiak z Centrum, Centrum jeśli obsysa po pachy.
A widok kolejnego obracania kota ogonem i zadawania zbędnych pytań w odpowiedzi na pytania jest słabe, jeśli Piotr G. Jest trampoliną i nie chcecie go do swojej złotej drużyny to powiedzcie w prost że każdy kto z nim zagra ma +15 do wyniku drużyny.
Najlepiej jeszcze jakbyście w jakiś sposób potrafili udowodnić że Karli jest lepszy od Piotra i zasłużenie pojechał.
Czekam na czasy kiedy na prawdę poczuję że to jest Reprezentacja Polski, na dzień dzisiejszy to układ Warszawsko-Gdański + zabezpieczenie w postaci paru zaprzyjaźnionych Ślązaków żeby tłum nie obalił systemu.
Podam wam tu kadrę jaka pojedzie nie ważne jaki kto będzie miał skill i jaka będzie meta :
Rince DE
Kalafior CHD
Szaitis VC
Maryś EMP
Debek Bre
Mlody WoC
Furion HE
Crus LIZ
Panowie po co ten cyrk z jakimś selekcjonerem skoro kadra jest już znana ?
No chyba że Crusowi coś wyskoczy i odda swoje miejsce Golonce.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Spoko, to ja dorzucę do pieca od siebie skoro jesteście tak mili tyle razy o mnie wspominać.

Jesteście hipokrytami i tyle.

Kudłaty wiedział w zeszłym sezonie, że na tamtą chwilę w puli są lepsi zawodnicy od niego. Obawiam się jednak, że znaczna część topu ma takie parcie na szkło, że mentalnie do siebie nawet nie dopuszcza takiej myśli. Wybieranie selekcjonerów wśród takich osób to droga do nikąd.

Kolejna sprawa to wyniki. Ostatnio mimo rażących taktycznych błędów udaje mi się chociaż dobrze kulać, na szczęście obserwacja topowych stołów na których zdarza mi się grać pozwala mi wysnuć wniosek, że nie jestem w tym względzie odosobniony. Wiadomo, że definicja "taktycznego rozjebania przeciwnika" jest dla każdego gracza inna, dla jednego może to być np. zagranie 3 tur i obijanie dupy blachą z bajek. Ale dość już o klubie na samogłoskę o kształcie koła, teraz pora na rozmowy o klubie na spółgłoskę nosową. Misu pysiu, pora pojechać na jakiś event i grać swoje, ja się bujam po całej Polsce, Gdańsk - Szczyrk czy Gorzów - Białystok. Nie można tak długo udawać senseja zza monitora, nie wypada.

Co do ARu to całe to wasze przepychanie knurka zamiast mnie o kant dupy rozbić. Knuruś, jesteś oderwany od korytka i już nie podryguj. Golonka ciągnie drugi miesiąc jedząc tylko obiady, zarówno on jak i jego Gekon mają się dobrze, Tobie też nic złego nie będzie. Jak coś to zawsze możecie zawiązać front na wybory do LS w przyszłym roku, może dostaniesz nagrodę pocieszenia.

Osoby które mają pojęcie co się dzieje na forum ETC i jaki jest rozkład sił są w Polsce 3 i o dziwo wszystkie z jednego klubu. Dzieło przypadku czy mnóstwo pracy mierzonej w skali lat włożonej w wyrabianie sobie tam marki? Kolejna zagadka dla Was, poziom skomplikowania równie wysoki jak rozkminy typu "jaki klub wygrał DMP" wierzę, że dacie radę.

Zmierzajmy jednak do meritum, wybór składu. Jak znowu będzie tyle polityki co w tym roku, to przywieziecie medal z gówna a nie ze złota i tyle w temacie. Ja każdemu, włącznie z bezpośrednio nie nazwanymi osobnikami wyżej rękę chętnie podam, ale pierdolenie zamiast szczerej rozmowy jest nudne. Ja już nic nikomu nie muszę udowadniać. Może jestem idealistą, ale dalej wierzę, że odkładając animozję na bok możemy odjechać w stronę zachodzącego Słońca z uśmiechem na twarzy, czy to do Serbi, Hiszpani czy w dowolnym mieście naszej ojczyzny.

Yo!

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Potwierdzam!
Gekon i ja czujemy się dobrze!
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Gekon Golonki

Post autor: Gekon Golonki »

Shhhhhhhhh

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jaka ta dyskusja jest slaba.
Wszyscy stroja sie w piorka obroncow rozsadku i przyzwoitosci, a w rzeczywistosci chodzi tylko o przepchniecie wiekszej ilosci swoich. Zenujacy pomysl by nie brac Furiona do teamu, bo cos tam, bo team spirit, bo nowa armia, bo nie go nie lubia i tym podobne pieprzenie, podczas gdy zarowno jego poziom gry jak i kultury jest duzo wyzszy od sredniej reprezentacyjnej. Gadanie o kompetencjach, skillu i przejrzystych kryteriach, a jednoczesnie jezdzenie po Karlim, bo zabral miejsce w repie koledze z klubu.

Nie bylo czegos takiego, ze selekcjonerzy mianuja nastepcow. Proponowali, a ze generalnie byla zgoda, to nastepcy przechodzili przez glosowanie. Uwazam, ze dwoch selekcjonerow to max, bo przy trzech zacznie sie kupczenie glosami. Uwazam tez, abstrahujac od osobistych sympatii i antypatii, ze Debek to najlepszy kandydat, bo ma i autorytet, i doswiadczenie, i wyniki, zarowno jako gracz jak i selekcjoner. Wybor naturalny, jak DMP w Warszawie :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Zablokowany