Nowe DE euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Nowe DE euro

Post autor: Eltharion »

Unnamed2400 Pts - Dark Elves Army

1 Supreme Sorceress @ 295.0 Pts
General; Magic Level 4;
Sacrificial Dagger [25.0]
Ring of Hotek [50.0]

1 * Death Hag @ 350.0 Pts
Cauldron of Blood; Frenzy; 2ndWeapon; Battle Standard; Cry of War
Fencer's Blades [35.0]

1 Cauldron of Blood @ [190.0] Pts

2 Witch Elf crew @ [0.0] Pts
Frenzy; 2ndWeapon

1 Sorceress @ 105.0 Pts
Magic Level 1;
Dispel Scroll [25.0]

1 Master @ 98.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield
1 Dark Steed @ [0.0] Pts

5 Dark Riders @ 100.0 Pts
Rptr Crossbow Shield

5 Dark Riders @ 95.0 Pts
Rptr Crossbow

27 Bleakswords @ 297.0 Pts
Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
1 Lordling @ [10.0] Pts

10 Darkshards @ 130.0 Pts
Musician

24 Black Guard of Naggarond @ 450.0 Pts
Standard; Musician
Razor Standard [45.0]
1 Tower Master @ [10.0] Pts

5 Harpies @ 75.0 Pts

1 Reaper Bolt Thrower @ 70.0 Pts

5 Doomfire Warlocks @ 125.0 Pts

Models in Army: 97
Total Army Cost: 2400.0
Takie coś wymyśliłem na nowy book
Nie mam pomysłu na lore narazie bo zagrałem bitwę na DM przeciwko wochowi i zal600
A i jak na to teraz patrze to z jednych DR schodzą tarcze i na mastera wchodzi dragon gem
Ostatnio zmieniony 7 paź 2013, o 21:55 przez Eltharion, łącznie zmieniany 1 raz.
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

O masz ci los...
24 gwardzistow za 450 punktow...
Kociolek bsb...
Master na koniku bez gratow za 5 punktow...
2x Dark magic...

Ja bym te rozpe wykasowal z sejwow i zaczal rozkminiac od nowa.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

A przeczytałeś co napisałem pod rozpiską? :roll:
Gwardii jest 25 i z kotłem mogą stanowić całkiem spoko młyn

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Gwardi Panie kolego musisz dopakować na maxa ile sie da czyli 29 i podpowiem napewno nie zadziałaja z tym lorem:)

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Na euro jest limit pk jednostek do 450 pk
Widzę że nikt nie czyta tego co pisze pod rozpiska wiec mały edit :roll:

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

ech... 29 Gwardzistów - 435 +10 obowiązkowy muzyk dla reformów = 445 :)

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Mam wrażenie, że większy młyn z kotłem zrobią egzekutorzy, których z FCG wchodzi 35 na te punkty :P Wiem, że wszyscy grają na egzekutorach itd. ale BG jest trochę mało. W tej rozpisce jest de facto tylko jeden oddział do bicia :P

A co do lore'a to BG chyba pasuje life lub metal. Tutaj wskrzeszach, można regenke wrzucić, T zwiększyć. Więsza liczba dojdzie do CC, a tam zwiększasz as do 3+ i jest sygnaturka mocna.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Jak dla mnie to mind razor i do przodu, a nie jakies life czy metal :)
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

z 4 kosci to moze byc troche ciezko;]

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Power scroll :)

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Biorąc pod uwagę, że obok jest kocioł to BG z razor bannerem mimo kosztu pkt lepiej walczą niż exeki. Zresztą meta pokaże, bo jeśli zrobi się wysyp piechot to BG dobrze wyglądają w tych pojedynkach. W końcu 26BG z kotłem obok w starciu horda na hordę zabija 24 WL/exeków zanim tamci zaatakują. Problemem jest oczywiście MC, na którą exeki są trochę lepsze (30 atakow exeków z kotlem to 10 ran na demisiach; 36 ataków bg to ~8 ran na demisiach).

pozdro

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

nie sposób zapomnieć o innej waznej zalecie Gwardii, dzięki której wygrywają w kategorii świetna piechota
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Przewagą exów jest taka że nie potrzebują kotła, ani magi by być skuteczne. Jeśli mówimy o zadawania obrażeń. i ogólnie są tańsi, zastanawiał bym się nad hordą z Hag. Tylko do tego to sporo śmieci trzeba mieć.

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Crusader pisze:Biorąc pod uwagę, że obok jest kocioł to BG z razor bannerem mimo kosztu pkt lepiej walczą niż exeki. Zresztą meta pokaże, bo jeśli zrobi się wysyp piechot to BG dobrze wyglądają w tych pojedynkach. W końcu 26BG z kotłem obok w starciu horda na hordę zabija 24 WL/exeków zanim tamci zaatakują. Problemem jest oczywiście MC, na którą exeki są trochę lepsze (30 atakow exeków z kotlem to 10 ran na demisiach; 36 ataków bg to ~8 ran na demisiach).

pozdro

+1 Cruse

Do podobnych wniosków doszedłem w testach nawet nie biorąc pod uwagę boostu z kotła.
Co do MC to wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość bolców i Lorda Cloake na LT. ;]

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Wkładasz tam dreadlorda z ogreblade, enchanted shieldem, dragonbane gemem, cloakiem i rzeczywiście problem rozwiązany. Oczywiście 1+ save może nie wystarczyć, ale i tak sporo rzeczy będzie się trzymało z daleka.
pozdro

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Tylko, ze taki unit z kotlem i lordem kosztuje jakies 980 punktow, ma frenzy, jest ich stosunkowo niewielu, a dodatkowo wypadaloby tam wsadzic jakiegos herosa z MRem, czyli zapewne duze suke. Imho to jest slaby deal. Gdzie reszta armii?
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Nie ma takiej potrzeby ładowania tam wszystkiego i zdecydowanie lepiej wystawić 2 unity niż jeden.

Pewnie i to przetestuje ale narazie są inne ciekawsze rzeczy do ogrania... 8)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2013, o 15:59 przez Glegut, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Nie ma frenzy :P
Kotła w nich bym nie trzymał tylko pewnie w wiczkach. Jasne, że drogo, ale kociołek przydaje się też do innych rzeczy.
Ten dreadlord może w ogóle być na koniu i też czasem latać w bg, a czasem w warlockach czy samopas. Nie mam buildera przy sobie, więc rzucam ideami :P

pozdro

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Crusader pisze:Nie ma frenzy :P
Kotła w nich bym nie trzymał tylko pewnie w wiczkach. Jasne, że drogo, ale kociołek przydaje się też do innych rzeczy.
Ten dreadlord może w ogóle być na koniu i też czasem latać w bg, a czasem w warlockach czy samopas. Nie mam buildera przy sobie, więc rzucam ideami :P

pozdro
Mieści się to tak. Tylko na razie jakos bardzo do kotła nie jestem przekonany - wydaje mi się, ze nie tak łatwo będzie go mieć tam, gdzie byc poiwnien, a kosztuje tyle co 2 pegazistów i bsb na koniku :P

TEz Ci BG stubbornem mnie przekonują do wygrywania z exekami. Choć najchętniej miałbym w rozpisce oba oddziały i coś takiego też od biedy wchodzi, ale bez warlocków :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

BG są dobrzy jeśli chodzi o walkę z piechotą, ale z kawalerią szczególnie taką z as na 1+ mogą miec już pod górkę. Tutaj egzekutorzy wygrywają, także przez KB. A do walki z lekką/inną piechotą najlepsze są wiczki :P Poza tym za 400 pkt. można mieć już sensowny oddział egzekutorów, a BG niekoniecznie. Różnica wynosi 9 modeli na korzyść egzekutorów :P Także wystrzelanie 10 BG jest bardzo bolesne, a 10 egzekutorów idzie przeżyć :P Poza tym jeśli gwardia ma zdawać stubborna, to chyba coś jest nie tak? :P

ODPOWIEDZ