PMOTM 4 DE sorceress on foot

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

PMOTM 4 DE sorceress on foot

Post autor: SexRocket »

Ponoc mozna wystawic dwie prace a jako ze czekam na model morathii na pegaza to w miedzyczasie pomalowalem model z gamezona jako czarodziejka do moich DE. Ogolnie kolorystyka i podstawka robiona pod reszte armii, pierwszy raz robilem swiatlocien sami ocencie jak wyszlo :)

Figurka sie lekko blyszczy bo lakier jest swiezy i jeszcze dobze nie wysechl
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 22:09 przez SexRocket, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Siemek
Chuck Norris

Post autor: Siemek »

na tym "tle"malo co widac,ale wydaje mi sie ze jest fajna,daj na jakims jasnym tle-papier czy cus
pzdr

Awatar użytkownika
Cyklop
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cyklop »

no calkiuem calkiem ale naprawde daj jasniejsze tlo i wszystko cacy :P

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Nic nie widac :roll: Z tego polmroku wydaje sie byc fajna...

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

jutro porobie fotki na innym tle i wrzuce bo wlasnie ja polakierowalem i musi wyschnac :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Tło jest okej. Pszczałka musisz kurde popracowac nad ustawieniami w aparacie.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Co Wy wszyscy z tym jasnym tłem ciągle? To przecież zależy od figurki, a samo robienie zdjęć jest sprawą czysto techniczną, którą trzeba dobrze opanować.

Jasne tło w ogóle nie zda egzaminu tutaj (jeśli chodzi o "świecenie"), a jedynie może zmęczyć oczy oglądającego, bo figurka jest pomalowana w ciemnych kolorach (gdzieś już to parę razy pisałem ;)).

Efekt "świecenia się" danego elementu polega na stworzeniu kontrastu pomiędzy tym elementem a sąsiadującym, no i tłem. Jest to "oszukanie" ludzkiego oka i nic więcej. Poza tym chodzi tu o prawidłowe, miejscowe/punktowe oświetlenie modelu i dobranie odpowiednich ustawień aparatu.

A tak poza tym - Krystian - jak zdjęcie za ciemne wyszło, a nie chcesz powtarzać sesji, to spróbuj ---> Photoshop i Ctrl + L, tak jak Ci pokazywałem ostatnio, ew. dłuższy czas naświetlania w aparacie ;)

A jeśli chodzi o samo malowanie, to uważam, że jest niezłe. Cienie są głębokie i sprawiają wrażenie trójwymiarowości (szczególnie płaszcz =D>), natomiast "świecący się" element mógłby mieć jeszcze na samych krańcach mocniejsze rozjaśnienia, wtedy efekt byłby jeszcze lepszy. Chyba że chciałeś uzyskać małą luminancję ;) Poza tym trochę "szorstko" to wyszło (albo to wina zdjęcia), ale jest OK, fotki trochę nieostre ;)

Jako że nie lubię gołosłowności, to daję jeszcze parę zdjęć, które ukazują sposób prezentacji "świecących" figurek.

Zdjęcia EricaJ mają zwykły dwukolorowy gradient (np. z Photoshopa), który świetnie spełnia swoją rolę (Ramos z tyłu jest czarną figurką z paroma detalami). Najciemniejsze miejsca są niewidoczne:

http://www.coolminiornot.com/111965

Gollum jest świetny (wszystko widać), ale wygląda, jakby był pomalowany na niebiesko, a nie oświetlony blaskiem Księżyca (jasne tło):

http://www.coolminiornot.com/119423

Razza natomiast zastosował dwa różne tła dla tego samego modelu (można sobie porównać na konkretnym przykładzie). Nawet kolory się pozmieniały od oświetlenia i ustawień aparatu (np. miecz, podstawka, pancerz wyraźniejszy, skóra - moim zdaniem na ciemnym tle jest o wiele lepiej, nawet ludzie lepsze noty dawali przez efekty):

http://www.coolminiornot.com/146738
http://www.coolminiornot.com/146740

Krystian, mam nadzieję, że się nie gniewasz, że Ci w temacie to wklepałem :)

Ładna figurka, muszę sobie osobiście ją obejrzeć ;)

Pozdrawiam
Sławol
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 22:10 przez Sławol, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

Nic dodać, nic ująć. Właściwie jak zwykle po postach Sławola :) Szacunek.
Ze swojej strony mogę jedynie dodać prośbę o to, by tło było w miarę "płaskie". Tzn. nie taki płócienny worek, który tu widać, tylko bez wzorków. Z własnego doświadczcenia wiem, że aparat lepiej wtedy łapie ostrość figurki (może mam głupie urządzenie).
Co do figurki, poza tym, że troche nieostre zdjęcia i gdybym to ja malował - zwiększyłbym kontrast w OSLu i pobawił się z twarzą jeszcze: skrył ją w cieniu kaptura i np. świecące oczko bym zrobił. I tylko te fragmenty oświetlił, które od oczka byłyby jaśniejsze. Taki pomysł, o:)
Ale figurka ładna.

pzd

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Bardzo słusznie Marko :) Wzorki wzorkami, ale można to obejść ;) Sam tak robiłem, gdy "z braku laku..." :). Wyjściem jest takie ustawienie modelu i aranżacja całości, aby tło ginęło w dali, a nie było widoczne zaraz za figurką. Do tego potrzeba ustawić jeszcze odpowiednią głębię ostrości i skupić się tylko na modelu. Wtedy uwaga oglądającego nie będzie rozproszona przez tło, a model będzie należycie wyeksponowany na pierwszym planie. Ja używam z reguły przysłony 3.2 --> vide mój Goblin Shaman. Tam na zdjęciach jest akurat rozciągnięta koszulka z kołnierzykiem :) W dali "wieszak" - załamanie na monitorze :) Efekt nie jest najlepszy, ale "nie od razu Kraków..." ;)

Pozdrawiam
Sławol

P.S. A te zmiany/ulepszenia w modelu, które zaproponowałeś, faktycznie mogłyby podnieść końcowy efekt :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

ZDJECIE ZEDYTOWANE W PIERWSZYM POSCIE
Marko pisze: Co do figurki, poza tym, że troche nieostre zdjęcia i gdybym to ja malował - zwiększyłbym kontrast w OSLu i pobawił się z twarzą jeszcze: skrył ją w cieniu kaptura i np. świecące oczko bym zrobił. I tylko te fragmenty oświetlił, które od oczka byłyby jaśniejsze. Taki pomysł, o:)
szczeze powiem ze to byla pierwsza moja praca ze swiatlocieniem i balem sie eksperymentowac na tak malych powierzchniach jak twarz szczegolnie ze to trzeba robic juz na pomalowanej figurce i gdyby cos nie wyszlo to bylo by kiepsko
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

To teraz mi pozostaje tylko powiedzieć: nic dodać, nic ująć :D

Świetnie Krystian, WŁAŚNIE O TO CHODZI :!: BRAWO =D> Teraz widać, co się świeci na tej figurce :D

Pozdrawiam
Sławol

P.S. I zgodnie z Twoją prośbą, usunąłem swoją poprawkę ;) Teraz jest tak, jak być powinno :D
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Sławol jak zwykle wymiótł komentarzem ;)

co do figurki - podobająmi się wszystkie elementy oprócz SL, moznaby go mocniej wyciągnąć i dać ciut światła na pośladki. Reszta bez zarzutu ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Wreszcie... Fajnie wyciagnales szate , to imho najlepszy element figsy . Skora wyglada bdb. Najslabiej prezentuje sie SL od fireballa ( czy tam jakiegos innego balla) , wydaje mi sie , ze zrobiles go torche zbyt suptlenie , mocniejsze odbicia swiatla wygladalyby lepiej... Ogolnie figs b.ladny.

P.S. Szybko sie ten model malowalo co ? Malowalem naszemu kohortowemu Mlodemu ten model na 18stke i bylem zdziwiony jak szybko poszlo :wink:

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

bardzo szybko w sumie uporalem sie w dwa dni :) a co do SL to nie jest to mistrzostwo swiata ale prosze brac pod uwage ze to moj pierwszy taki efekt :) obiecuje ze nastepne beda lepsze :)
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ