Nowy Kodeks DE

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Re: Nowy Kodeks DE

Post autor: Scimitar »

RedScorpion pisze:A co sądzicie o tych przerzutach to wound z kotła w 6 calach? Działa na magię i strzelanie czy nie?
Lidder mi odpisał, że nie działa i liczą się tylko modele w 6 calach a nie oddziały.

Moim zdaniem też jest to nieprecyzyjne, można przypuszczać o co autorowi chodziło, ale zapis jest średni.
"Strength of Khaine: Friendly models with Murderous Prowess special rule in units within 6'' of the Cauldron of Blood re-roll all failed to Wound rolls."

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie stoi jak wół, że bonus dotyczy JEDNOSTEK i modeli w nich się znajdujących.

Co do tego, czy działa na magię i strzelanie - na 99% uważam, że nie działa, bo można z tego wyczytać kontekst, że jest to powiązane z zasadą Murderous Prowess, a zasada ta tyczy się tylko Close Combat. Byłbym mocno zdziwiony, jakby ktoś uściślił to inaczej.

Jeżeli zaś chodzi o wcześniejsze pytania dotyczące Fury of Khaine, to w opisie kotła też wyraźnie napisali, że "not cumulative". Oczywiście chodzi o efekt Fury of Khaine, więc na mój gust, można se to rzucać na model/jednostkę z Witchbrew, ale nie dostaniemy z tego +1 A po prostu. Natomiast kara -3 Ld z Witchbrew myślę, że zostaje dalej.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Paraszczak pisze:To jest w RB. Jak nie możesz kupić normalnej zbroi to masz zakaz kupowania magicznych.
Albo nie umiem tego znaleźć albo ten zapisek tyczy się konkretnie czarodziejów :roll:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

macie racje :)
EDIT: magical interference jest tylko dla magow, wiec normalnie assassin powinien moc nosic magiczne zbroje
Ostatnio zmieniony 7 paź 2013, o 21:01 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Paraszczak pisze:To jest w RB. Jak nie możesz kupić normalnej zbroi to masz zakaz kupowania magicznych.
Ta zasada tyczy się tylko Magów.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Cerverius
Wodzirej

Post autor: Cerverius »

Wiadomo kiedy druga fala i ile warlocy będą kosztowali ?? :D:D
Obrazek

Armia baranów prowadzona przez lwa jest groźniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

To jak jest z tymi zbrojami ?
Ja nie widzę przeciwwskazań przed tym żeby assasyn nie mógł wziąć magicznej broni
Może ktoś przytoczy jakiś wording czemu miałby nie móc brać magicznej zbroji?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A jest jakaś fajna zbroja dla niego? Czy w ogóle assassin jest w czyms lepszy od nobla?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Nie mam przy sobie RB ale jeśli faktycznie zasada zakazu brania magical armora jeżeli nie można brać mundane armora dotyczy tylko magów to wychodzi na to, że Assassini mogą brać magiczne Zbroje.

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Czy MR działa na Power of Darkness ? Skoro rana to efekt czaru to IMO powinien

Awatar użytkownika
szirer
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: szirer »

Malutki spam dla osób które zamawiały u mnie nowosci żeby dały znać czy dzisiaj wszystko dotarło z góry dzięki i sorki za OT ale poprzedni temat zamknęli :)

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Jankiel pisze:A jest jakaś fajna zbroja dla niego? Czy w ogóle assassin jest w czyms lepszy od nobla?
- 1 do hita jest fajne na assku :wink:
Ale nie nie stanowi konkurencji dla innych herosów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Jest lepszy w klimacie :D

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Mógłby ktoś napisać kto ma booka ile kosztuje:
GW/lance dla lorda/mastera
HA/SDC/shield dla lorda/mastera
Dark steed/cold one dla lorda/sumpreme sorceress/mastera oraz podać koszt punktowy mastera?

Dreef
Falubaz

Post autor: Dreef »

Dreadlord: gw 6/ lance 7/ HA 6/ shield 3/ SDC 8
Master : gw4/ lance 6/ HA 4/ shield 2/ SDC 6
Dark steed 20, co 25, pegaz 50 - dla lorda, duej suki
Dark steed 10, co 12, pegaz 50 - dla mastera

Master 70 pkt
Obrazek

Awatar użytkownika
MatthewKorona
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MatthewKorona »

Na Dreadlorda Lanca 7 pkt., GW 6 pkt., HA 6 pkt., SDC 8 pkt., Shield 3 pkt., Dark steed 20 pkt., CO 25 pkt.
Na Mastera Lanca 6 pkt., GW 4 pkt., HA 4 pkt., SDC 6 pkt., Shield 2 pkt., Dark steed 10 pkt., CO 12 pkt., Master 70 pkt.
Supreme Sorceress Dark Steed 20 pkt., Cold One 25 pkt.

Będzie book po Polskiemu?

Edit. Dreef mnie uprzedził :)
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Będzie book po Polskiemu?
Raczej nie liczyłbym na to :wink:
Tłumaczenia zatrzymały się na wampirach i stoją...
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
el Victor
Oszukista

Post autor: el Victor »

RedScorpion pisze:A co sądzicie o tych przerzutach to wound z kotła w 6 calach? Działa na magię i strzelanie czy nie?
Lidder mi odpisał, że nie działa i liczą się tylko modele w 6 calach a nie oddziały.
moim zdaniem fatalna i błędna interpretacja, a zapis tak jasny i prosty....
misha pisze:LS sie glowi nad przerzutami z tego co wrzucali tematy na forum, ale wording jest jasny dla mnie :) dziala na wszystko, jak LS to uwali to ich sprawa
zgadzam się w całej rozciągłości misha :) - super jasny zapis, a oni (LS) jak zwykle kota do góry nogami muszą obracać ;/
misha pisze:Co do modeli/oddzialow to jesli wording sie nie zmienil od tego co bylo w poprzednim temacie a tam bylo
modele z zasada ... w oddzialasz w 6" to nie czaje czemu Lidder tak wykumał :)
1 czesc mowi ze musisz miec odpowiednia zasade, a druga, ze oddzial w ktorym jestes musi byc w 6" od kotla
jakby mialo dzialac na modele w 6" to by bylo tak napisane a nie jest
tak samo nie mogę pojąć, czemu oni ciągle szukają coraz więcej dziur w całym i zamiast grać na zasady, które GW podaje czytelnie na talerzu, to tworzymy ciągle polhammera....
misha pisze:moze jest przypadek, ze model nie ma tej zasady specjalnej, wiec po to zostalo to dodane
DOKŁADNIE !! tylko i wyłącznie o to chodzi!

Pozwólcie, że zapiszę poniżej krótki warunek logiczny

warunek logiczny 1: "Czy oddział znajduje się w odległości 6" cali od kotła"?
TAK -> modele z tego oddziału maja przerzuty wszystkich rzutów na zranienie
NIE -> oddział nie ma przerzutów

zresztą... nie mogę pojąć, jak przy tym prostym zapisie można mieć wątpliwości.... jesli GW wyda erratę, w której okaże się, że jest, jak mówi Lidder to GW by się ośmieszyło (w sumie nie pierwszy raz) wydając erratę sprzeczną z zapisem w swoim własnym AB
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Tak na szybko:

Krystalicznie jasna jest część zasady dot zasięgu: działa na modele z zasadą murderous prowess w oddziałach znajdujących się 6" od kotła. Nawet abstrahując od prostej analizy językowej, gdyby chodziło tylko o modele w 6", to w życiu nie dodaliby tego fragmentu o "oddziałach"... bo i po co?

Co do przerzutów, RAW też jest jasny, chociaż o RAI można się spierać - ponieważ odnosi się to do zasady murderous prowess itp. O ile pamiętam, podobna sytuacja była z Ogrami/snajperkami i została zinterpretowana na korzyść RAW. W tym wypadku jednak istnieje w ogóle druga strona argumentacji, natomiast co do punktu pierwszego - absolutnie nie.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Paraszczak pisze:Nie mam przy sobie RB ale jeśli faktycznie zasada zakazu brania magical armora jeżeli nie można brać mundane armora dotyczy tylko magów to wychodzi na to, że Assassini mogą brać magiczne Zbroje.
Kilka dni temu czytałem o zbrojach i nie znalazłem niczego co by wskazywało że nie może brać. Chyba że czegoś nie zauważyłem to niemal nigdzie zapisu że jak nie ma dostępu do normalnego to nie może brać magicznego.
A nawet mag może wziąć zbroję, gdyż nie ma takiego zakazu. Jest natomiast zapis że jeśli nie mógł mieć niemagicznej zbroi to nie może czarować.
Nie przeczytałem errat i faq'owe więc mogłem coś istotnego ominąć, lub jeśli było z przodu podręcznika napisane.

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Ja bym tej wolnej przestrzeni na dyskusję jednak nie dopuszczał, bo algorytm jest prosty:

Czy model jest w oddziale 6" od kotła?
Nie (koniec)
tak ->
czy model ma MP?
Nie (koniec)
tak ->
Model ma przerzuty na 'ALL' to wound rolls. Koniec ;)

posiadanie istnienia MP jest jedynie warunkiem dostania bonusa z kotła, zasada rerolli poza istnieniem tego warunku (posiadania MP) nie ma nic wspólnego z efektem działania bonusika.

Fajnie imho, że kociołek daje opcję na all - bo takto by był raczej mocno średni. A z drugiej strony, chcesz mieć przerzuty, musisz siedziec blisko kotła, np. dużą czarodziejką, bolcem czy kusznikami. A takie zagęszczanie to imho mocno średnia opcja - coś za coś. Plus utrudnienia z wystawianiem. Trzymanie kotła obok 4 bolców- no można, ale czy jest to warte 4xx pkt? Tak naprawdę bootuje to mocno magię ofensywną, ale znowu, trzeba trzymać magicę w pobliżu, modelu który często będzie pchał się do walki.

ODPOWIEDZ