"Strength of Khaine: Friendly models with Murderous Prowess special rule in units within 6'' of the Cauldron of Blood re-roll all failed to Wound rolls."RedScorpion pisze:A co sądzicie o tych przerzutach to wound z kotła w 6 calach? Działa na magię i strzelanie czy nie?
Lidder mi odpisał, że nie działa i liczą się tylko modele w 6 calach a nie oddziały.
Moim zdaniem też jest to nieprecyzyjne, można przypuszczać o co autorowi chodziło, ale zapis jest średni.
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie stoi jak wół, że bonus dotyczy JEDNOSTEK i modeli w nich się znajdujących.
Co do tego, czy działa na magię i strzelanie - na 99% uważam, że nie działa, bo można z tego wyczytać kontekst, że jest to powiązane z zasadą Murderous Prowess, a zasada ta tyczy się tylko Close Combat. Byłbym mocno zdziwiony, jakby ktoś uściślił to inaczej.
Jeżeli zaś chodzi o wcześniejsze pytania dotyczące Fury of Khaine, to w opisie kotła też wyraźnie napisali, że "not cumulative". Oczywiście chodzi o efekt Fury of Khaine, więc na mój gust, można se to rzucać na model/jednostkę z Witchbrew, ale nie dostaniemy z tego +1 A po prostu. Natomiast kara -3 Ld z Witchbrew myślę, że zostaje dalej.