Rozpiski elfów

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

Post autor: Shenq »

z tych trzech regonów to napewno najlepsi są WL ,3+ save na strzelanie jest super do tego stuborn siła 6 i łażenie po laskach, miodzio!!!

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Ice-T pisze:ja już grłem 7 ed Hajsami i powiem tak WL fajni do trzymania BoS a SM idzealni do kucia i lecenia na pałe przebijaja się przez wszystko i moga i tak podlecieć na cal przed przeciwnika bo kto udezy pierwszy???hahahha...
ah, jaka to jest fajna armia, wystarczy rzucać kostkami i cisnąć na janusza do przodu... stuprocentowy samograj :roll:.
asf na całej armii to jest strasznie kiepawa zasada, wiadomo że da się to rozklepać itd, ale będzie się trzeba strasznie napocić i mieć trochę farta, podczas gdy elf właściwie nie musi myśleć :P
pomarudzilem już to sobie ide, nie przeszkadzam w zachwytach ;)

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

trzeba sie bedzie nameczyc bo przeciwnik teraz za chiny nie wystawi sie nam na szraze ani on nas nie bedzie szarzowal wiec trzeba bedzie do niego biec a jak my bedziemy biec to nas wystrzelaja. Naprawde bedzie duzo kombinowania.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

no rzeczywiście w cholerę dużo kombinowania.
a wiesz że nie wszystkie armie strzelają? albo mają za małą siłę ostrzału, żeby wszystkie elfy wystrzelać i jednocześnie jakoś się przed nimi kitrać?
cóz, dostały moim zdaniem naprawdę mocnego kopa w stosunku do starej edycji :)

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Zawszę się trzeba nastawić na to że zazwyczaj będziemy na klatę dostawać jakąś ciężką kawę, wtedy SM dają tyłki, a sprawdzają się najlepiej WL - dlatego ich będę wystawiać (skąd ja wezmę 24 WL :roll: )
A i WL dobrze zwykłe oddziały koszą - wystarczą 3 woundy i jest remis (sztandar, outnumber i 3 ranki przeciwnika, mój sztandar i szereg), i tu odpowiedź na pytanie którego nie ma - dlaczego 12 WL.
Odpowiedź: pierwszy szereg to 7 chłopa czyli 8 ataków z przodu :)

Co do dostania kopa - nawet na piechocie grając jest ciebie baaaaardzo mało - przeżyj tym zanim dojdziesz do cc.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

hahaha ale teraz jak ktoś gra na 10 kawaleryjskiej to zazwyczaj ma fear :D więc stubboarn nei pokoże ja uważam ze SM bed alepsi od WL choć i ci bedą się świwtnie spisywać a cy wy na to żeby dawać 10 Wl jakoś się za nimi chować SM i potem chłopcy do produ a SM w nastepnej turze klepną :D

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

Adamdo pisze:Zawszę się trzeba nastawić na to że zazwyczaj będziemy na klatę dostawać jakąś ciężką kawę, wtedy SM dają tyłki, a sprawdzają się najlepiej WL - dlatego ich będę wystawiać (skąd ja wezmę 24 WL :roll: )
A i WL dobrze zwykłe oddziały koszą - wystarczą 3 woundy i jest remis (sztandar, outnumber i 3 ranki przeciwnika, mój sztandar i szereg), i tu odpowiedź na pytanie którego nie ma - dlaczego 12 WL.
Odpowiedź: pierwszy szereg to 7 chłopa czyli 8 ataków z przodu :)

Co do dostania kopa - nawet na piechocie grając jest ciebie baaaaardzo mało - przeżyj tym zanim dojdziesz do cc.
Z kąd hmm może z marsa ehhehehe :D :D . Pozostaje konwersja ale proxy :D :D , albo przeróbka ze zwyklasów
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

ja wiem skąd je wezme - ze sklepu, do tego 10 dp i mam armie :) a więcej nie potrzebuje

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Adamo 14 WL w porównaniu z 14 SM ssą.

WL dają 8 ataków na 3+/4+ i siła 6. wychodzą 3 rany na cieżkiej kawie lub 4,5 rany na piechocie.

SM dają 15 atakó na 3+ z siła 5. wychodzą 4 rany na ciężkiej kawie lub 8 ran na piechocie.

Pod każdym względem SM są lepsi. No jedynie pod względem żywotności ale to można latwo zniwelować czarem 5+ ward.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

Paku widzę że nareszcie ktoś rozumuje jak ja WL to tylko do przytzymania jakaś 14 albo 7 np do trzymania BoS a SM 14 golasów moze champion z jkiś fajnym magicznym przedmiotem np tą zbroją na 2+ i jazda na pałe

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

14 SM i 14 WL dostaja szarze od boku i od przodu.. co wtedy jest mocniejsze?

albo do 14 SM i 14 WL strzela 30 luczników WE no i jeszcze dostaja przy okazji z HoDA, kto jest mocniejszsy?

albo stajecie naprzeciw TK na sporej liczbie luczników i dobrej magii.

chyba widzicie ze te wasze rozumowania sa całkowicie nieadekwatne do tego co sie moze dziac na polu bitewnym.. nie zawsze bedzie sie grało przeciw ofensom..ktore beda szarzowały nas cały czas od przodu.

pozdrawiam
Obrazek

Karol J
Chuck Norris

Post autor: Karol J »

Z tego co pamiętam jak przeglądałem AB na Polconie to żaden champion już nie może brać magicznych przedmiotów - to prawda (bo nie wiem czy dobrze pamiętam :) ) ?

Moim zdaniem u HE, tych piechotnych szczególnie ważne będzie, żeby mieć dobry ostrzał - na tyle dobry, by szybko zredukować albo zlikwidować siłę ostrzału przeciwnika (szczególnie w defensach) i żeby SM czy WL mogli wyjść na otwarte pole.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

tak.. ostrzał HE beda musiały miec mocny..
zazwyczaj 3-4 RBT i jacys lucznicy powinni wystarczyc..

a cod o tych championów to sam nie jestem pewien.. nie zwrociłem uwagi przegladajac AB. choc wydaje mi sie ze nadal sa. :)
Obrazek

Karol J
Chuck Norris

Post autor: Karol J »

Nowe HE (przy założeniu, że mamy 4 bolce i 2x10 łuczników, może 3x10) dość dobrze będą sobie radziły z likwidowaniem ostrzału dwarfów, CHD, O&G i imperium (zostaną czołgi), gorzej z innymi elfami (DE z 4 bolcami i tymi 2-3 dziesiątkami kuszników + jakieś inne kusze typu manflyersi czy shade'y mogą być dla takiej armii bardzo ciężkie do przejścia) a już nie mówię o skinkach, które będą dla takiej armii przekleństwem

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

bo to nie bedzie rozpsek universalnych. Na chaosy lepiej sie sprawdza SM na skinki WL na dwarfy SM oraz DP z wyszczegolnieniem DP bo zanim SM dojda to wystrzalaja ich a dwarfy do nas isc nie beda.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Relosu pisze:bo to nie bedzie rozpsek universalnych. Na chaosy lepiej sie sprawdza SM na skinki WL na dwarfy SM oraz DP z wyszczegolnieniem DP bo zanim SM dojda to wystrzalaja ich a dwarfy do nas isc nie beda.
własnie o to chodzi by zrobic roziske uniwersalna..
a nie brac 3x 14 SM.. i liczyc na to ze sie jakos uda z imperium czy dwarfami remis ugrac :)

bo rownie dobrze mozna wziac klocek 20 PG z FCG (koszt około 350 pkt) i cieszyc sie ze taki kloc ustoi praktycznie kazda szarze :)
Obrazek

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

a właśnie chodzi o to że trudno zrobić rospe uniwarsalną, silną i taką w której wszystko jest. Bedzie nam o wiele łatwiej grać sparing z jedną armią niż przygotować amię na turniej.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

tak, oczywiście...

a niby teraz łątwiej jest zrobic rozpe uniwersalną?? Na 7ed. hajach bezie to bardzo proste.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Kosa pisze:tak, oczywiście...

a niby teraz łątwiej jest zrobic rozpe uniwersalną?? Na 7ed. hajach bezie to bardzo proste.
proste? to zaproponuj jakas ? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

będe miał booka w łapach to się napisze, narazie mam pare pomysłów nie wygietych w żadna strone jednak musze znać dokładne koszty :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Zablokowany