Przerysowani Naprzeciw Wymalowanym III - Łódź - 7.10.2007

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Przerysowani Naprzeciw Wymalowanym III - Łódź - 7.10.2007

Post autor: b_sk »

Klub Gier Bitewnych "Ośmiornica Łódzka" zaprasza na turniej lokalny Warhammera Fantasy Battle "Przerysowani Naprzeciw Wymalowanym III".

1. Czas i miejsce:
7 października 2007 roku (niedziela) w Łódzkim Domu Kultury, ul. R. Traugutta 18, 90-113 Łódź

2. Format:
Zaliczony do Rankingu Ligi Ogólnopolskiej jako lokal.
Jest to turniej Limited, limit punktów to 1500, nie można wystawić armii zawierającej mniej niż 1450 punktów.
Dozwolone są wszystkie Army Listy dopuszczane na turniejach przez najnowsze uściślenia sędziowskie

W trakcie turnieju każdy z graczy rozegra 3 bitwy na stołach 60" x 48". Oprócz tego odbędą się Ocena Hobbystyczna oraz Test Wiedzy o Świecie i Zasadach WFB.

Obowiązują zasady 7 edycji Warhammer Fantasy Battle oraz najnowsze uściślenia sędziowskie

Rozpiski jawne. Turniej rozgrywany będzie systemem szwajcarskim.

Ogólnie rzecz biorąc proxy są niedopuszczalne, o pojedyncze figurki i ich proponowane zastępstwa należy uzgodnić z sędzią turnieju przed turniejem

3. Zgłoszenia:
Koszt uczestnictwa w turnieju wynosi 8 PLN

Osoby, które nadeślą na adres b_sk@o2.pl rozpiski (w formacie .txt lub .rst) swych armii najpóźniej do dnia 4.10.2007 r. otrzymają 2 punkty do punktacji całkowitej turnieju.

Zgłoszenia powinny być przygotowane wg następującego formatu:
1. Imię
3. Ksywka
4. Nazwisko
5. Armia
+
Rozpiska

Należy przynieść własne rozpiski.

4. Plan czasowy:

10:00-10:30 - Zapisy
10:30-12:45 - I Bitwa
13:00-15:15 - II Bitwa
15:30-17:45 - III bitwa
18:00 - Zakończenie turnieju

5. Scenariusze:
Gramy 3x Pitched Battle.

O stronie/zaczynaniu decyduje jeden rzut.

Bitwy trwają 6 rund.

6. Punktacja bitew
0-149 10-10
150-299 11-9
300-449 12-8
450-599 13-7
600-749 14-6
750-899 15-5
900-1049 16-4
1050-1199 17-3
1200-1349 18-2
1350-1499 19-1
ponad 1500 20-0

7. Test wiedzy i ocena hobbystyczna
W trakcie wolnych chwil podczas turnieju odbędzie się Test Wiedzy o Świecie i Zasadach Warhammera. 10 pytań, na które będzie trzeba odpowiedzieć w ciągu 10 minut. Za każdą poprawną odpowiedź 1 punkt.
Pytania będą zawsze zawierały tylko 1 poprawną odpowiedź.

Ocena malowania
Za spełnienie każdej z wymienionych przesłanek gracz otrzymuje jeden punkt. Nie przewiduje się przyznawania ułamków punktu.

:arrow: Co najmniej połowa stanu armii jest pomalowana. Za „pomalowaną” uznaje się figurkę pokrytą co najmniej trzema różnymi kolorami oprócz ewentualnego koloru podkładu. Przy ustalaniu stanu liczbowego armii bierze się pod uwagę nie liczbę pojedynczych modeli, a liczbę całych oddziałów, machin bojowych z obsługą, rydwanów, potworów z ewentualnymi jeźdźcami lub poganiaczami i herosów. Bierze się pod uwagę wyłącznie oddziały pomalowane w całości. Herosi dosiadający rydwanów lub potworów są liczeni jako jeden element. Podczas kalkulowania liczebności armii nie bierze się pod uwagę herosów pieszych i na wierzchowcach o cesze Wounds równej 1. Liczby nieparzyste zaokrągla się w dół (np. w armii, w skład której wchodzą trzy oddziały, machina bojowa i heros na potworze, „połową” są dowolne dwa elementy z wymienionych).

:arrow: Jak wyżej, dotyczy całej armii.

:arrow: Pomalowana część armii prezentuje ponadstandardowy poziom malowania, tj. widoczny jest efekt zastosowania technik malarskich (płynne przejścia kolorów, iluzja światłocienia, efekt „niemetalicznego metalu” itp.), zastosowanie więcej niż trzech kolorów, dbałość o szczegóły modeli itp. Aby otrzymać ten punkt, armia musi wcześniej otrzymać punkt opisany w ad. 1.

:arrow: Jak wyżej, dotyczy całej armii. Aby otrzymać ten punkt, armia musi wcześniej otrzymać punkt opisany w ad. 2.

:arrow: Brak proksów. Za „prox” uznaje się figurki wystawiane jako inny oddział, niż przedstawiają; modele herosów „walczących” wystawiane jako magowie i vice versa; szeregowe modele oddziałów wystawiane jako członkowie grup dowódczych i/lub herosi; członkowie grup dowódczych wystawiani jako herosi lub szeregowe modele oddziałów; herosi bez widocznego sztandaru wystawiani jako Battle Standard Bearer. Nie jest proksem model zastępczy używany dla zilustrowania obiektu w liście armii, dla którego nie produkuje się modelu (np. Plague Priest, konny Wraith, Bruiser) pod warunkiem, że model zastępczy pochodzi z tej samej armii, jak reprezentowany*. Zgodność z bieżącą edycją systemu i rok wydania modelu nie podlegają ocenie. W przypadku modeli produkcji firm innych niż Games Workshop stosuje się identyczne kryteria oceny; obowiązuje ponadto wymóg zgodności skali - dopuszczone skale to 25 mm heroic, 28 mm, 28 mm heroic. Modele w skali mniejszej niż dopuszczalne (np. 50 mm) wystawiane jako potwory lub podobnego typu większe elementy armii są uznane za prox.

:arrow: Wykonano podstawki pod co najmniej połowę stanu armii. Za „wykonaną” uznaje się podstawkę z naniesioną fakturą i co najmniej jednym elementem zdobniczym, pomalowaną.

:arrow: Jak wyżej, dotyczy całej armii.

:arrow: W armii zachowano jednolity schemat kolorystyczny, tj. w zarówno w kolorystyce samych modeli, jak i ich podstawek oraz podstaw regimentowych, jest obecny ogólny dla całej armii, zauważalny motyw kolorystyczny. Aby otrzymać ten punkt, co najmniej jeden regiment jazdy lub piechoty i co najmniej jeden heros muszą być uznani za „pomalowane”, a ich podstawki za „wykonane”.

:arrow: Wszystkie oddziały piechoty i/lub jazdy posiadają ekwipunek zgodny z odnotowanym w rozpisce armii. Ocenie nie podlegają oddziały nie posiadające opcji uzbrojenia.

:arrow: Armia posiada specjalne walory wizualne, nie ujęte lub niedostatecznie ujęte w powyższych wytycznych. W szczególności mogą to być: wyjątkowo wysoki poziom malowania; mnogość konwersji, temat fabularny armii odzwierciedlony w wykonaniu modeli; mnogość modeli archiwalnych w armii, ponadprzeciętna estetyka wykonania armii itp. Za „model archiwalny” uznaje się każdy model produkcji Games Workshop nie będący w dniu (-ach) trwania turnieju w ciągłej sprzedaży detalicznej w/w firmy.

8. Kontakt
Pytania dotyczące turnieju kierować do:
Bartek Skalski b_sk@o2.pl gg:1602800
Ostatnio zmieniony 3 paź 2007, o 19:34 przez b_sk, łącznie zmieniany 3 razy.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

liczyłem, ze zrobicie w sobote. Wtedy napewno bym przyjechał.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Też byśmy woleli, ale salę dostajemy od Międzynarodowego Festiwalu Komiksu, a oni chcą, żebyśmy w sobotę zrobili jakieś pokazy.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Ale zapraszamy na Bitwę o Zgierz 3.
Na 100% będzie w sobotę bo wtedy jest szansa że wpadną chłopaki z Płocka.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

a jakiego mniej więcej terminu można się spodziewać?

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

27 październik.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

ZłO
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ZłO »

kurcze ja bym do łodzi wpadł też chętnie. bo po ostatnim meczu z sumo zgadalismy sie ze tym razem my moglibysmy do was wpaść :D tylko 1500 kurde dizwny format;/

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Wiem.mi tez nie do końca odpowiada.Ale cóż ankieta była na naszym klubowym forum i taki format przegłosowali.

KFC-Karl Franz Chicken

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

ZłO pisze:kurcze ja bym do łodzi wpadł też chętnie. bo po ostatnim meczu z sumo zgadalismy sie ze tym razem my moglibysmy do was wpaść :D tylko 1500 kurde dizwny format;/
Jaki dziwny, bardzo dobry IMO :D Prawie jak u was, tylko 100 punktów mniej . Dużo się dzieje, mieszczą się 3 herosi, można spokojnie zaczerpnąć ze Speciali/Rarów i na Core też cosik się ostanie. Jak dla mnie bardzo fajny format. Wpadajcie i tyle :P

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Burack plewo jakbys jechal to ja tez chetnie
nawet rozpe juz mam wstepnie (;

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

2 pytania:
- turniej przewiduje 3 czy 4 bitwy, bo regulamin jest w tej kwestii sprzeczny?
- czy naprawdę warto rozgrywać te bitwy na pełnowymiarowych stołach?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

-3 bitwy, przerabiałem regulamin Tomka i tej jednej czwórki nie zauważyłem. :wink:
-Ostatnie 1350 gralismy na 60x48 i generalnie było OK, teraz jest o 150 punktów więcej to dołożyłem jeszcze 12 cali, a stoły generalnie lepiej wyglądają jak nie są poprzeklejane taśmą. Więc jest to podyktowane głównie względami estetycznymi. :)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2007, o 13:21 przez b_sk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Ja na małym stole się moge nie zmieścic z moim imperium.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

narzekasz...na 48 calach bez problemu sie gra na 1500....nawet empire. Szczury jak ułozyc chcesz w lini to tez na zadnym stole nie zmiescisz ;]

Awatar użytkownika
Rusinek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rusinek »

b_sk pisze:Ostatnie 1350 gralismy na 60x72 i generalnie było OK,
Na jakich? :shock:
48 to malo 72 to duzo. 60 jest w sam raz. :)
Moze wpadniemy jak sie zbiora 4 osoby.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

No na 60x48. Kurde ostatnio tyle siedzę w hexach i binarkach, że mi się chyba system dziesiętny zaczyna pieprzyć. :wink:

Dobra, po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że w sumie to możemy grać na 60-tkach jak tak marudzicie. Ale nie narzekajcie na teśmę klejącą psującą wrażenia estetyczne. :wink:
Wklejam też ocenę malowania co to ją Draz popełnił.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Wpadajcie w mig, zagraniczniaków zawsze lubimy :D

Jako bonus można uznać możliwość wzięcia Challanga ze mną i moimi gobbo :P

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt: