Nowe DE
Re: Nowe DE
Jak jedziemy na egzekach RBT i CoK'ah to mamy sporo ataków z S6 i wtedy beast nie jest potrzebny, dorzucamy WE czy korsazy by mielić i to w polaczeniu z podwójnym soulblightem powinno dać radę. Trochę odginaczek i jest syto. Punkty z magiczek można przeznaczyć na jednostki. Tak w teorii.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Piękna teoria, ale w praktyce oddziały DE są strasznie drogie i delikatne - w każdej armii będzie pełno soczystych celów dla każdego lore'a: DR 20 pkt z jedną ranę z T3 pod pociski wszelakie, hordy drogiej piechoty, bohaterowie na pegazach, z których chyba tylko COT będzie zaimpregnowany antymagicznie. Duża suka to nie tylko kilka czarów wrzuconych na bitwę, ale przede wszystkim +4 do dispela, hotek i scroll. Z gołym +2D poniesiesz dużo większe straty i nie masz względnej gwarancji zatrzymania kluczowego czaru w bitwie. Sam hotek też jest bardzo fajny, bo buildom na death magic robi czoko.
Dlaczego akurat na deathie?Barbarossa pisze: Sam hotek też jest bardzo fajny, bo buildom na death magic robi czoko.
Opcja gry bez +4, to tylko smok + szybki zajazd. Inne zlozenia bez lorda maga imho nie maja sensu.
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Bo łatwiej jest trzymać wszystkich herosów pod parasolem hoteka, niż wszystkie oddziały. Death ma najmniejszy wybór celów ze wszystkich lore'ów.
Do sztyeltu do light jest niesamowity.
Jakoś ten sztylet do mnie nie przemawia - bo wymusza drugiego maga, który jest moim zdaniem zbedny
Jakby mozna było egzekom wrzucić ASF to miałoby to sens - a tak raczej light odpada. Mimo mich chorych monstertruckowych pomysłów Niby chroni troche (bo protekcja) i boostuje, a nawet cos ma na zasieg, ale imo robi to samo co life tylko ma słabszy atrybut
Beast raczej do pompowania herosów - mozna rozwżać przy 3+ pegazistach, tylko ten lore ma taki problem ze nie wyciaga scrolla na wczesnym etapie gry
Jakby mozna było egzekom wrzucić ASF to miałoby to sens - a tak raczej light odpada. Mimo mich chorych monstertruckowych pomysłów Niby chroni troche (bo protekcja) i boostuje, a nawet cos ma na zasieg, ale imo robi to samo co life tylko ma słabszy atrybut
Beast raczej do pompowania herosów - mozna rozwżać przy 3+ pegazistach, tylko ten lore ma taki problem ze nie wyciaga scrolla na wczesnym etapie gry
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- RedScorpion
- Falubaz
Zagrałem wczoraj na 4lvl life przeciwko WOCH i sprawdził się całkiem fajnie. 10 warlocków z czarką była absolutnie bezpieczna przez całą grę. Grubsze testy w sobotę w Rybniku
Nie mam Ab w domu, więc niech ktos przy okazji komentowania mi sprawdzi czy wszystko ok, bardzo prosze
Lord: dawnstone, enchanted shield, giant blade, HA, SDC = 244
Suka: hotek, scroll = 295
BSB: dragonhelm, other trickster shard, biting blade HA, SDC = 130
3xfast+shield = 255
30 korsarzy, fcg, flaming = 370
25 Gwardii, FCG, AP = 450
25 egzekutorów, champ, muz = 320
4 x Bolce 280
5 x Warlocki 150
2499
Mysle czy by jednego bolca nie zamienic na max w egezkach
Lord: dawnstone, enchanted shield, giant blade, HA, SDC = 244
Suka: hotek, scroll = 295
BSB: dragonhelm, other trickster shard, biting blade HA, SDC = 130
3xfast+shield = 255
30 korsarzy, fcg, flaming = 370
25 Gwardii, FCG, AP = 450
25 egzekutorów, champ, muz = 320
4 x Bolce 280
5 x Warlocki 150
2499
Mysle czy by jednego bolca nie zamienic na max w egezkach
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
Tak sobie szukałem jak te warlocki miały by wyglądać i znalazłem takie coś przez przypadek co mnie mocno rozbawiło w jak na maxa zjebany sposób gw potrafi wyceniać jednostki...
Doomfire Warlocks vs Inner Circle Knights(25 points each):
Warlocks advantages
Warlocks: M9 ICK's: M7
Warlocks: 2 attacks each ICK's: 1 attack each
Warlocks: Initiative 5 ICK's: Initiative 3
Warlocks: Vanguard and Free Reforms ICK's: NO
Warlocks: 4+ Ward ICK's: NO
Warlocks: ASF ICK's: NO
Warlocks: Poisoned Attacks ICK's: NO
Warlocks: Reroll ones to wound ICK's: NO
Warlocks: Level 2 with Soulblight and Doombolt ICK's: NO
Warlocks: Free channel ICK's: NO
Inner Circle Knight advantages
ICK's: S6 on the charge Warlocks: NO
ICK's: 1+ Armor Save Warlocks: NO(this can be a plus for warlocks in certain matchups, with bolt throwers, doom divers etc and spells that allow no armor saves)
Now lets do a close combat comparison:
vs Nurgle Halberd Warriors 5 wide
10 Warlocks: Do 4.33 wounds and take 2.22 wounds
10 ICK's: Do 2.75 wounds on the charge and 1.11 wounds after the charge, and take 1.85 wounds
As you can see warlocks spit all over inner circle knights in almost every way. I can't wait to see DE players running 2 units of 10-12 of these.
Doomfire Warlocks vs Inner Circle Knights(25 points each):
Warlocks advantages
Warlocks: M9 ICK's: M7
Warlocks: 2 attacks each ICK's: 1 attack each
Warlocks: Initiative 5 ICK's: Initiative 3
Warlocks: Vanguard and Free Reforms ICK's: NO
Warlocks: 4+ Ward ICK's: NO
Warlocks: ASF ICK's: NO
Warlocks: Poisoned Attacks ICK's: NO
Warlocks: Reroll ones to wound ICK's: NO
Warlocks: Level 2 with Soulblight and Doombolt ICK's: NO
Warlocks: Free channel ICK's: NO
Inner Circle Knight advantages
ICK's: S6 on the charge Warlocks: NO
ICK's: 1+ Armor Save Warlocks: NO(this can be a plus for warlocks in certain matchups, with bolt throwers, doom divers etc and spells that allow no armor saves)
Now lets do a close combat comparison:
vs Nurgle Halberd Warriors 5 wide
10 Warlocks: Do 4.33 wounds and take 2.22 wounds
10 ICK's: Do 2.75 wounds on the charge and 1.11 wounds after the charge, and take 1.85 wounds
As you can see warlocks spit all over inner circle knights in almost every way. I can't wait to see DE players running 2 units of 10-12 of these.
Dobrze wyceniona jednostka to to na pewno nie jest ale porównywanie kosztów pojedynczych jednostek, w różnych armiach, też nie jest miarodajne.
Prędzej bym się czepiał jej zbalansowania względem reszty oddziałów DE. Bez sensu robić jednostkę tak dużo lepszą względem pozostałych. Zresztą jakbyś wszystko tak wycenił po rozłożeniu na czynniki pierwsze, to ile by ten model kosztował 50 pkt? Przeciwstawnym biegunem jest fleetmaster. Żenada za 155 pkt więc M. Ward się cieszy z balansu wewnętrznego, tylko jej po prostu nikt nie wystawi.
Prędzej bym się czepiał jej zbalansowania względem reszty oddziałów DE. Bez sensu robić jednostkę tak dużo lepszą względem pozostałych. Zresztą jakbyś wszystko tak wycenił po rozłożeniu na czynniki pierwsze, to ile by ten model kosztował 50 pkt? Przeciwstawnym biegunem jest fleetmaster. Żenada za 155 pkt więc M. Ward się cieszy z balansu wewnętrznego, tylko jej po prostu nikt nie wystawi.
ja myślę że bardzo szybko znikną inne rary DE z pola bitwy i pojawią się takie rozpy bez jednego monstera na 2400.
Supreme Sorceror: Sacrificial Dagger, 4++ ward(Shadow)
Noble BSB: 1+ rerollable
Level One: Dispel Scroll(Beasts)
38 Witch Elves
5 Dark Riders
5 Dark Riders
38 Executioners
2 Bolt Throwers
12 Doomfire Warlocks
12 Doomfire Warlocks
Supreme Sorceror: Sacrificial Dagger, 4++ ward(Shadow)
Noble BSB: 1+ rerollable
Level One: Dispel Scroll(Beasts)
38 Witch Elves
5 Dark Riders
5 Dark Riders
38 Executioners
2 Bolt Throwers
12 Doomfire Warlocks
12 Doomfire Warlocks
Nie chce cie martwic, ale ta rozpa jest beznadziejna. Te czarki sa z buta? Gdzie je trzymasz? W wiczkach? Duza z wardem dostaje 2.5 rany na bitwe, jesli ja tam trzymasz. Kazdy miscast, czy bardziej pechowy rzut i tracisz +4. Co chcesz mordowac? Exekow? Masz 2 odginaczki i do zmiekczania jedynie 2 bolce. Rozpa kwadratowa, jak azbestowe blokowiska.
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Nie sadze, Piotrze. Idea jest taka, ze tyle kwadratow w okrag nie wpiszesz Za jeden z unitow warlockow musi wejsc kilka innych rzeczy, zeby to mialo rece i nogi.
Jeśli będzie to dozwolone to pewnie warlocy będą brani do oporu, dziwisz się? Szkoda że zrobili coś takiego bo płacz o hydrę i pendanta zamienili na płacz o warlocków.
Dwa kloce po 40 piechoty , w dodatku jeden z frenzy? Z takim wsparciem nie sądzę.
Dwa kloce po 40 piechoty , w dodatku jeden z frenzy? Z takim wsparciem nie sądzę.
Ile masz tych 5edycyjnych, misiaczku?PiotrB pisze:hehe mam 38 witchek metlowych do sprzedania (mieszane 5 i 6 ed) malowane tt+ metal ...
dostaliście fajną armię choć nie jakąś przegiętą , zobaczymy co będzie na Euro...