Sędziowski Rynsztok v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok v 2.0
czy do oddziału z kotłem strzelamy zawsze bez covera? (kocioł jest LT a nie można go targetować)
Brakuje wam wordingu regeneracji czy arnzipala?Czy przysługuje rzut na regenerację od efektu Arnzipal's Black Horror?
Furion:
Kudłaty:
Lidder: Tak.
Shino: Tak.
Tutajec:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
w arnzipalu jest wpisane, ze po tescie sily sie ginie, ale mozna sie uratowac wardem. na stronie 44 rulebooka jest wprost wpisane, ze nie ma zadnych savow na efekty, ktore od razu zabijaja. skoro czar nie pozwala na save z regeny, to dlaczego chcecie go dodac? czy tu w ogole byly jakies uzasadnione watpliwosci?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
W takim razie albo ja albo ty mamy wadliwe tlumaczenie.
U mnie jest no armour saves allowed.
Moglbys podac pelny cytat twojego black horrora?
w sprawie rulebooka to inne czary zabijajace od razu maja napisane czy pozwalaja na jakies save czy nie.. Ten nie pozwala tylko na armour save.
Killing blow jest dobrym przkladem na skill, gdzie nie ma armous save i regeneracji. Obydwa sa wyszczegolnione mimo, ze ta strona 44 niby pozwala na domniemywanie, ze nie jest to potrzebne. Blakc horror tego nie ma, wiec i interpretacja jest inna.
U mnie jest no armour saves allowed.
Moglbys podac pelny cytat twojego black horrora?
w sprawie rulebooka to inne czary zabijajace od razu maja napisane czy pozwalaja na jakies save czy nie.. Ten nie pozwala tylko na armour save.
Killing blow jest dobrym przkladem na skill, gdzie nie ma armous save i regeneracji. Obydwa sa wyszczegolnione mimo, ze ta strona 44 niby pozwala na domniemywanie, ze nie jest to potrzebne. Blakc horror tego nie ma, wiec i interpretacja jest inna.
czyli z zapisu, ze na zasadzie wyjatku dopuszczalny jest ward save, wyszlo wam, ze regeneracja tez? czy fakt, ze wpisali tam rowniez no armour save uchyla zapis ze strony 44 RB?
Przeciez ilosc ran nie ma zadnego znaczenia dla efektu, ktory zabija od razu. Jest to dokladnie opisane w RB. A tu imo dorobiliscie sobie teorie sprzeczna z rulebookiem, z innymi czarami jedynie w oparciu o zbedny zapis "no armour save".Shino pisze:moim zdaniem opisuje on czy jest jeden na model czy jeden na kazda rane, ktora model by stracil.
Czy skoro ograniczyli warda do jednego rzutu, to oznacza, ze regene moge rzucac po jednej za kazda rane? Czy jakby to mialo wygladac?
Abstrahujac od tej kwestii, jest mi generalnie wszystko jedno, jak uscislicie DE. Ale niech to bedzie jako przemyslane i uargumentowane. Ostatnio poziom dyskusji na LS jest tak slaby, ze spokojnie mozna by zastapic glosowania rzutami kostka (i miec nadzieje, ze Furion pomimo rzutu nie zredaguje uscislen po swojemu )
zakladam, ze opis z wardem dotyczy bardziej jak go rzucac a nie tego czy mozna (inaczej zupelnie inaczej byloby to zdanie sformulowane). Stad tez jest jedna regeneracja oczywiscie na oblany test sily.Jankiel pisze: Czy skoro ograniczyli warda do jednego rzutu, to oznacza, ze regene moge rzucac po jednej za kazda rane? Czy jakby to mialo wygladac?
Jakoś mam wrażenie, że strasznie mocno naciągacie interpretację tego zapisu. I dlaczego wbrew rulebookowi, to nie wiem. Fakt, jest on już dosyć stary, ale wciąż obowiązuje. Nie wiem po co osłabiać słabego lore'a.
Btw - pegaz raczej nie ma 5S ze stompa. W poprzedniej edycji też miał +1S w szarży i chyba nawet nie było to uściślone.
Btw - pegaz raczej nie ma 5S ze stompa. W poprzedniej edycji też miał +1S w szarży i chyba nawet nie było to uściślone.
prawdepowiedziawsz nie zastanawialem sie nad tym.
T amtej edycji zawsze wszyscy dookola mnie grali, ze stom jest z s5. Nie myslalem wiec na odpowiedzia nad tym pytaniem tylko uznalem, ze to bylo wyczytane przez innych.
Jutro sprawdze wiec jak te zapisy wygladaja.
T amtej edycji zawsze wszyscy dookola mnie grali, ze stom jest z s5. Nie myslalem wiec na odpowiedzia nad tym pytaniem tylko uznalem, ze to bylo wyczytane przez innych.
Jutro sprawdze wiec jak te zapisy wygladaja.
1. Ring of Hotek. Czy dowolny rzut zawierający dwie "1" powoduje rzucenie czaru bez IF?Jankiel pisze:Dyskutować, bo nawet nie ma miejsca na jakąkolwiek polemikę
Lidder: Nie, jest możliwość IF przy rzucie zawierającym dublet "1".
Uważam, że kolejne zdanie dot. nie występowania IF to klaryfikacja, że dublet "1" nie powoduje IF.
2. Czy Ring of Hotek działa na czary, które mają efekt obszarowy (np. powiększona wersja Soulblight)?
Uważam, że czary obszarowe mają cel (a raczej mogą mieć więcej jak jeden cel). Wnioskuję to z tego, iż atrybut lore of heaven działa przy Comet of Casandora (FAQ GW), a jest w nim kluczowe słowo "target". Oznacza to, że kometa targetuje. Przez analogię powyższe.
3. Czy przysługuje rzut na regenerację od efektu Arnzipal's Black Horror?
Moim zdaniem kluczowy jest tu wording, a raczej to w jaki sposób został opisany ten rzut ochronny. Podobnie jak w języku polskim zdanie w nawiasie to dopowiedzenie czy klaryfikacja, które ułatwia nam zrozumienie poprzedniej części. Tutaj jest to zapis "no armor save" i dopowiedzenie jak to rozumieć. Uważam, że przez niechlujstwo zapomnieli o regeneracji, które też jest rzutem ochronnym zaraz obok ASv i WSv.
4. Czy Strenght of Khaine działa tylko na rzuty To Wound wykonane w Close Combat?
Lidder: Nie, działa na wszystkie rzuty To Wound.
Problem tu pojawia się tylko dlatego, że zasada SoK jest bardzo podobna do MP. Wyszedłem z założenia, że to jak zasada MP brzmi nie ma najmniejszego znaczenia bo SoK jest bardzo wyraźnie opisany. Gdyby MP dawał przerzut gonienia nikt by nie miał wątpliwości jak SoK działa. Gdyby SoK miał dodatkowo dopisanie "instead of only "1"" to też nie byłoby wątpliwości o co autorowi chodziło.
5. Czy efekt Noxious Breath działa do końca następnej tury czy do końca następnej pełnej tury?
Lidder: Zasada działa do końca następnej pełnej tury.
Jest turn i player's turn. "Player's turn" pojawia się bardzo często w opisie czarów jako "caster's next magic phase". Tutaj tego dopisku brakuje.
6. Czy Impale Attack może zwiększyć siłę ataków Stomp?
Lidder: Nie.
7. Czy przy rzucie na czar może pojawić się więcej jak jeden dublet(triplet) na potrzeby zasady Spiteful Conjuration?Q: Do Stomp or Thunderstomp hits benefit from any other special
rules, equipment or magic items of the model that inflicts the hits?
(p76)
A: No.
Lidder: Nie.
Tak rozumiem wording. Słowo "any" mówi, że może ich pojawić się więcej, a gdy pojawi się triplet to mamy 3d6 zamiast 2d6. Czyli też nie może być sytuacji gdzie mamy 2d6 + 3d6.
8. Czy zasada Feast of Bones działa, gdy wszystkie ataki zostały skierowany w pojedynczy model R&F?
Wydaje się to dziwne. Tak samo jak po kilku latach grania w 8. edycję dziwi graczy, że nie schodzi ten model R&F, a jego kolega z tyłu. Poza tym Shino podał bardzo ładną analogię.
9. Czy Word of Pain może zmniejszyć WS i BS do 0?
Może niechlujstwo, może celowe zagranie. Stawiam na 1. bo zmniejszenie WS i BS do 0 nie uśmierca modelu.
10. Czy Cauldron of Blood lub Bloodwrack Shrine mogą dołączyć do jednostki Cavalry? Gdzie jest wtedy umieszczane?
Lidder: Tak. Na środku.
11. Czy Cauldron of Blood lub Bloodwrack Shrine mogą dołączyć do jednostki z zasadą Skirmish? Gdzie jest wtedy umieszczane?
Lidder: Nie. Z boku.
Rydwan w Kawalerii może się wydawać dziwny, ale tylko dziwny. Ogólne zasady jak i zasady specjalne modelu to dzielnie przyjmują i jest problem tylko z adaptacją takiego tworu. Sprawa ze skirmishem jest totalnie powalona. Nie dość, że to się kupy nie trzyma to jeszcze jakieś dziwne akcje się tworzą z free refomrami. Przeżyłem żabę na boku skinków, tego nie przeżyję
12. Czy zasada Witchbrew działa po wyjściu bohatera z oddziału? Czy po stracie Frenzy przez Death Hag nowy oddział korzysta z zasady Witchbrew?
Lidder: Nie. Nie.
Podobna sytuacja jest w demonach z Greater Locus of Fury. Branie tego jako nieustanne Frenzy to grube naciąganie zasad. Modele z Frenzy mają wyraźnie napisane, że nie mogą jej stracić. W demonach jak i w DE tak nie ma.
13. Czy do strzelając do oddziału zawierającego Cauldron of Blood lub Bloodwrack Shrine przysługuje cover na potrzeby SLoS?
Lidder: ...
Nie czytałem RB, ani SLoS jeszcze. Nie wiem jak się strzela do oddziału, gdzie niektóre modele mogą mieć zasadę LT.
14. Czy jednostka posiadająca zasadę Toad Rage otrzymuje dodatkowe ataki i przerzuty przeciwko jednostką nie posiadającym znacznika, gdy jest w walce z jednostką posiadającą ten znacznik?
Lidder: Nie, działa podobnie jak Hatered (XXX).
Moim zdaniem "fighting against" znaczy kierować ataki przeciw komuś.
Niby zgadzam się ze wszystkim, poza black horrorem, bo jest to sprzeczne z rulebookiem (gdzie jest opisane, jak działają save'y na efekty zabijające od razu) i ze wszystkimi innymi czarami zabijającymi od razu. Moim zdaniem niechlujstwo polega tam na dodaniu zbędnego "no armour save" (czy w ogóle gdziekolwiek przysługuje test armour save na rzeczy zabijające od razu), a nie na omyłkowym pominięciu regeny.Moim zdaniem kluczowy jest tu wording, a raczej to w jaki sposób został opisany ten rzut ochronny. Podobnie jak w języku polskim zdanie w nawiasie to dopowiedzenie czy klaryfikacja, które ułatwia nam zrozumienie poprzedniej części. Tutaj jest to zapis "no armor save" i dopowiedzenie jak to rozumieć. Uważam, że przez niechlujstwo zapomnieli o regeneracji, które też jest rzutem ochronnym zaraz obok ASv i WSv.
Co do tego, jak działa kocioł, zarówno w zakresie dołączania do oddziałów jak i dawania przerzutów, to jest ewidentne niechlujstwo. Przerzut zranień ze strzelania i czarów to imo trochę za dużo
A propos 2 - czy runemaw banner (czy jak się zwał ten sztandar ogrów przekierowujący efekty czarów), tez przekierowuje obszarówki? Może przekierować obszarówkę na oddział, który też oberwał tym czarem? Czy efekt się kumuluje?
Działa on na innej zasadzie. Na 2+ musi przeciwnik wybrać inny cel, jeśli nie może to czaru nie ma (ale liczy się jak rzucony).Jankiel pisze:A propos 2 - czy runemaw banner (czy jak się zwał ten sztandar ogrów przekierowujący efekty czarów), tez przekierowuje obszarówki? Może przekierować obszarówkę na oddział, który też oberwał tym czarem? Czy efekt się kumuluje?
Rulebook mówi, że powiększony Soulblight targetuje wszystkie jednostki w 24", i to jest według mnie jednoznaczne. Nie widzę sensu szukania jakichś skomplikowanych analogii, skoro każdy hex z obszarową wersją ma wyraźnie napisane coś w stylu "The caster can instead choose to have this spell target all enemy units within...".Lidder pisze: 2. Czy Ring of Hotek działa na czary, które mają efekt obszarowy (np. powiększona wersja Soulblight)?
Uważam, że czary obszarowe mają cel (a raczej mogą mieć więcej jak jeden cel). Wnioskuję to z tego, iż atrybut lore of heaven działa przy Comet of Casandora (FAQ GW), a jest w nim kluczowe słowo "target". Oznacza to, że kometa targetuje. Przez analogię powyższe.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Paraszczak
- Falubaz
17 październik...inne członki LS jakieś głosy odnośnie DE?