PKS - komentarze
Moderator: swieta_barbara
Re: PKS - komentarze
Rozumiem, ze 2x 3+ ward i 1x 4+ z rerollem gal, wszyscy 5T/3W, osejwowani, jeden latajacy, to bardzo slaby zestaw bohaterow? Przemcio, blagam cie... Nie wchodzmy w taki szczegoly.

Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Latający diabeł nurgla z soulfeederem i 1+ savem jest obiektywnie rzecz ujmując równie przykry.Przemcio pisze:Jesteś w stanie złożyć 1 na maksa przegiętego herosa WOCH'u... Lorda na Dysku z 3+ Wardem (reroll gał na warda) i koroną reszta nie jest gięta...
BTW sprawa bohaterów wochowych wyszła w zasadzie 5 min po pojawieniu się booka. Pamiętam jak dziś teksty o jeszcze lepszym POKu. Przemcio ta kwestia była już tyle razy wałkowana, ze chyba nie ma sensu jej ponownie analizować.

ehh, nie przesadzajmy z tymi cięciami, bo nie taki był zamysł IMHO. Problem jest taki, że coraz niżej schodzimy z belką "przegięte" i co raz łatwiej będzie dawać się namawiać na cięższe obostrzenia...aż dojdziemy do Euro! a tu chodzi chyba o inny rodzaj zabawy (bynajmniej ja tak to odbierał na wstępie)
Broken rzeczy z mojej prywatnej listy:
WoC: 3Oko Tęczy (re-roll 1 na wardy) z połaczeniu z wardem 3+
DoC: Kairos i Teclis, którzy nie muszą wybrać czarów na poziomie rozpiski
EMP: Dwa czołgi /5 armat
HE: BotWD na unitach
Orkowie: Indirect shoot z DDiverów i używanie zasady do korekcji lotu
LIZZ: latający cyrk w postaci 6 flying unitów
CHD: Chalice
koniec, nic więcej mi do głowy nie przychodzi
cześć należy ewidentnie zbanować(oko), cześć ograniczyć(czołgi) a części nadpisać zasady (Kairos/Teclis)
do tego drabinka z punktami i mamy zabawę
[zaznaczam, że nie analizowałem wszystkich uber kombosów w armiach, tyle przyszło mi do głowy na biegu]
Broken rzeczy z mojej prywatnej listy:
WoC: 3Oko Tęczy (re-roll 1 na wardy) z połaczeniu z wardem 3+
DoC: Kairos i Teclis, którzy nie muszą wybrać czarów na poziomie rozpiski
EMP: Dwa czołgi /5 armat
HE: BotWD na unitach
Orkowie: Indirect shoot z DDiverów i używanie zasady do korekcji lotu
LIZZ: latający cyrk w postaci 6 flying unitów
CHD: Chalice
koniec, nic więcej mi do głowy nie przychodzi

cześć należy ewidentnie zbanować(oko), cześć ograniczyć(czołgi) a części nadpisać zasady (Kairos/Teclis)
do tego drabinka z punktami i mamy zabawę
[zaznaczam, że nie analizowałem wszystkich uber kombosów w armiach, tyle przyszło mi do głowy na biegu]
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
No tak, ale to sa wlasnie rzeczy, ktorych pks nie uwzglednil.
Ja bede do tego konsekwentnie dokladac double rary monsterowo/rydwanowo-strzelajace.
Ja bede do tego konsekwentnie dokladac double rary monsterowo/rydwanowo-strzelajace.

Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
na pohybel!Kołata pisze:Zbanować cygory i arachnaroki z flingerami!Rince pisze:Ja bede do tego konsekwentnie dokladac double rary monsterowo/rydwanowo-strzelajace.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
czepiacie sie szczegółów
Generalnie PKS powinien być luźniejszym EURO ze specialami. Czyli dalej dorzucać kosztów do broken rzeczy. Z tym, że Kairosa i Teclisa nie da sie dorzuć kosztów, Ci zasługują na eksmisje tak jak koles z wardem 3+ reroll 1
Generalnie PKS powinien być luźniejszym EURO ze specialami. Czyli dalej dorzucać kosztów do broken rzeczy. Z tym, że Kairosa i Teclisa nie da sie dorzuć kosztów, Ci zasługują na eksmisje tak jak koles z wardem 3+ reroll 1
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Nie znam się - to się wypowiem, zgodnie z obowiązującym trendem.
W ilu turniejach na zasady PKS Szanowni Przedmówcy mieli okazję wziąć udział, że tak ochoczo komentują "oczywiste przegięcia" z jakimi "można się zetknąć"?
Proponowałbym jednak pograć trochę ten rulespack zanim się go zacznie krytykować. Tak z pół sezonu przynajmniej.
Swoją drogą to wkurza mnie trochę schizofrenia środowiska. Wielokrotnie sygnalizowano potrzebę stworzenia jakiejś alternatywy dla euro, w końcu wybrano kompetentnych ludzi, którzy poświęcając swój czas stworzyli ogólnie rzecz ujmując przemyślany i przedyskutowany publicznie PKS. Jednocześnie sierpień już dawno za nami a kolejne mastery unikają jak ognia wrzucenia do regulaminu tychże zasad. Ba, przez ostatnie pół roku odbyło się może z 10 lokali na PKS.
Zatem zamiast (korzystając z faktu, że już po euro) generować informację zwrotną pokazującą realne problemy (bądź ich brak), na które twórcy PKSu mogliby zareagować stosownymi modyfikacjami, tworząc w ten sposób nie tylko przemyślany ale i przetestowany pakiet zasad, produkuje się spam.
Turbonucleargodzillasizefacepalm.
W ilu turniejach na zasady PKS Szanowni Przedmówcy mieli okazję wziąć udział, że tak ochoczo komentują "oczywiste przegięcia" z jakimi "można się zetknąć"?
Proponowałbym jednak pograć trochę ten rulespack zanim się go zacznie krytykować. Tak z pół sezonu przynajmniej.
Swoją drogą to wkurza mnie trochę schizofrenia środowiska. Wielokrotnie sygnalizowano potrzebę stworzenia jakiejś alternatywy dla euro, w końcu wybrano kompetentnych ludzi, którzy poświęcając swój czas stworzyli ogólnie rzecz ujmując przemyślany i przedyskutowany publicznie PKS. Jednocześnie sierpień już dawno za nami a kolejne mastery unikają jak ognia wrzucenia do regulaminu tychże zasad. Ba, przez ostatnie pół roku odbyło się może z 10 lokali na PKS.
Zatem zamiast (korzystając z faktu, że już po euro) generować informację zwrotną pokazującą realne problemy (bądź ich brak), na które twórcy PKSu mogliby zareagować stosownymi modyfikacjami, tworząc w ten sposób nie tylko przemyślany ale i przetestowany pakiet zasad, produkuje się spam.
Turbonucleargodzillasizefacepalm.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Jak dla mnie w WFB od zawsze były porąbane rzeczy. I od zawsze była rada na to jak sobie z nimi radzić. Jasne, że są paringi typu 1-0, ale każda armia je ma. Demony jak dostają ów Woch to nie do końca wiedzą co zrobić z tą swoją siłą 4 i inicjatywą 2 na latające słonka. Jak ów Woch trafi na Orków to sam nie wie gdzie się podziać. Jak Orki trafią na VC to mają czoko a jak VC trafią na Ogry to same czują GO aż w migdałkach. Itp itd. Obecnie jedyne biedne armie to WE które niedługo dostają reedycję. Narzekanie przy PKS-ie na nieukrócone przegięcia jest takie sobie, to miał być format w założeniu lżejszy od euro, nie starający się na siłę wyrównać wszystkich paringów do poziomu bazowego powiedzmy bretoni, a po prostu jak najbliższy openowi z grywalnymi zasadami. I taki też jest. Choć bardziej niż pozostałych bawi mnie post mego lubego druha z klubu który napisał o przegięciu wracających doom diverów oraz latającym parku lizaków 

Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Golonka pisze:. Choć bardziej niż pozostałych bawi mnie post mego lubego druha z klubu który napisał o przegięciu wracających doom diverów oraz latającym parku lizaków
Lizakowe luftwaffe to się dusi jak widzi Empire/Woch/ i inne cuda opancerzone

LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW

Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
taa...
a jak chodzi o DDivery to jest to moja prywatna trauma, owszem. Wciaż jednak na mojej prywatnej liście broken rzczy zajmuje wysoką lokatę
a jak chodzi o DDivery to jest to moja prywatna trauma, owszem. Wciaż jednak na mojej prywatnej liście broken rzczy zajmuje wysoką lokatę
jako samomianowany specjalista od Epidemiusa oświadczam: Dobra idea! Wbrew pozorm daj dużo ciekawych możliwości - nie tylko te wypisane przez JackaEpidemius - za każdy unit z markiem nurgla -50
Do podrzucenia QC-owi i innym fanom
Obcięcie armii o 150 pkt dla 2x Bestie + Plagusi to już dużo, a wtedy nie ma much nawet.

Co do banneru - + dla Jacka, albo BSB only albo nic innego raczej się nie zrobi z nim
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
Owszem, spoko, ale kairos nie odejmujacy punktow, ale wybierajacy czary na poziomie rozpy, to jednak nadal ciut za malo. Pamietajcie, ze to nie tylko mag z gazylionem czarow, ale tez reroll jakiejkolwiek kosteczki, ktory czesto ratuje tylek. I rowniez uwazam, ze wybranie 8 zaklec na poziomie rozpy (+ caly czincz) to jest niesamowity boost dla juz mocno gietej armii. -100 to jest absolutne minimum.
Prosze, wybralem zaklecia przed turniejem (bez wiekszych kmin):
Kometa, transmutacja, ws10/I10, obnizanie sejwa na stale
Pita, miasma, dd, pocisk z ognia
Wiadomo, ze wybieranie na kazda armie osobno, troszke zmienia postac rzeczy, ale nie az tak, zeby taki kairos wchodzil do rozpy za friko.
Prosze, wybralem zaklecia przed turniejem (bez wiekszych kmin):
Kometa, transmutacja, ws10/I10, obnizanie sejwa na stale
Pita, miasma, dd, pocisk z ognia
Wiadomo, ze wybieranie na kazda armie osobno, troszke zmienia postac rzeczy, ale nie az tak, zeby taki kairos wchodzil do rozpy za friko.

Kairos ma 1 inicjatywy na słońce / pitę. Bije się jak gównix, fast go zabija.
Teclis sam z siebie blokuje Book of Hoeth. Dostanie zestawu Kometa / Chain / Uranos na twarz to to samo co dostanie dowolnych 3 czarów od Teclisa. No i dispell jest znacznie lepszy bez Teclisa, bo masz scrolla na małym magu i przerzut kostek na rozproszenie. Dodatkowo Teclis blokuje wystawienie fajnego Prince'a. Ma 2 siły, więc jest istotnie bardziej podatny na siatkę z lighta.
I to tyle w sumie. Jakiekolwiek cięcia tych dwóch uważam za bezpodstawne.
pozdrawiam
Furion
Teclis sam z siebie blokuje Book of Hoeth. Dostanie zestawu Kometa / Chain / Uranos na twarz to to samo co dostanie dowolnych 3 czarów od Teclisa. No i dispell jest znacznie lepszy bez Teclisa, bo masz scrolla na małym magu i przerzut kostek na rozproszenie. Dodatkowo Teclis blokuje wystawienie fajnego Prince'a. Ma 2 siły, więc jest istotnie bardziej podatny na siatkę z lighta.
I to tyle w sumie. Jakiekolwiek cięcia tych dwóch uważam za bezpodstawne.
pozdrawiam
Furion
Kairos stoi za cala armia, ktora idzie lawa i nic sie przez nia nie przedostanie. Nie podlatuje na zaseig pity i slonca, nie walczy, tylko rzuca czary dalekozasiegowe, przerzuca kosteczke i czyta sobie ksiazeczki w zaciszu wlasnego deploya, czasem tylko spoglodajac, czy jego armia juz weszla w strefe rozstawienia przeciwnika, czy dopiero pozbywa sie odginaczek. Prosze, nie opowiadaj takich glupot, ze ciecia sa bezpodstawne.

Nieprawda. Prawda jednak, ze sa porabani obaj.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!
Zdecydowanie tak.Rince pisze:Prosze, nie opowiadaj takich glupot, ze ciecia sa bezpodstawne.
Wybireania czarów na poziomie rozpiski to zdecydowane minimum żeby w ogóle o nich rozmawiać. I o ile teclisowi może to straczy, to Kairos zasługuje na pare pstryczków więcej