Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Kubaf16 »

Cześć,
po ostatnim turnieju porzuciłem pomysł budowania armii do WH 40,000, postanowiłem zbierać drugą armię do WFB. Wybór padł na krasnoludy, bo modele i klimat mi się podoba. I tutaj moje pytanie: oprócz stubborna i dodatkowych kości/leveli do dispella krasnoludy mają dodatkowe zasady? I czy Krasnoludy będą dobrą armią do wspierania zasięgowego?
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.
Naviedzony pisze: A po co pomagać ludziom? Ludzie są niegodni elfiej pomocy. :P

Awatar użytkownika
Pysiek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pysiek »

krasie są najlepszą armią do wspierania zasięgowego :) . ale za 4miesiace będzie nowy book więc na długo ci się ta wiedza nie przyda :wink:

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Pamiętaj że stubborn z bazy dotyczy tylko Hammerersów. Ogólna zasada armijna to brak konieczności testowania marszu.
Co do "wsparcia zasięgowego", artyleria krasnoludzka jest zasadniczo najbardziej stabilna w grze (cannony z rune of forging, katapulty z rune of accuracy, mali inżynierzy dający dodatkowy wound na maszynie). Jeśli chodzi o "lekkie" strzelanie to kusznicy i thunderersi zasadniczo kiepsko radzą sobie w obecnej mecie, ale są w stanie przerzedzić oddziały przeciwnika.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Chodzi o to, że moje HE nastawione są na CC, i jako że dwarfy mi się podobają, pomyślałem że kupię Master Engineera, działo, i dwa boxy strzelców, co na slavy i goblinki będzie idealne :)
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.

panterq
Masakrator

Nie do końca rozumiem ideę. Master Engineer + działo to trochę słabe połączenie, jeśli masz rune of forging wykupione na dziale, to jedyny zysk z ME który osiągniesz, to BS5 przy strzelaniu grapeshotem i ewentualnie okopanie maszyny. Na slave'y i gobosy bardziej przydaje się katapulta, bo mała templatka trafia nawet 21 modeli przy dobrym strzale, a T3 przy potencjalnej S5 oznacza że będą padać jak muchy. Wtedy Master Engineer ma sens, bo możesz przerzucać misfire'y na katapulcie.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Jeszcze maszyny maja stuborna :P
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Pysiek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pysiek »

akurat strzelcy i kusznicy na szczury i gobliny są tragiczni bo to są hordowe armie, nie mówiąc już o storm banerze :wink:
elfy olej to bardzo słaba i zdradziecka rasa :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Pysiek pisze:akurat strzelcy i kusznicy na szczury i gobliny są tragiczni bo to są hordowe armie, nie mówiąc już o storm banerze :wink:
elfy olej to bardzo słaba i zdradziecka rasa :mrgreen:
Jak będą źle się spisywać pogonię je Grapeshotem :)

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

ME jest fajny, gdy przestrzelimy z cannona to dzieki niemu możemy przerzucić kostkę, gdy rune of forging pozwala tylko na przerzuty misfireów. Oprócz tego cannon nie może korzystać z bs Miszcza do wystrzału z kartacza (popatrzcie na faq co bohater ten daje poszczególnym machinom).
Według mnie jako zasadę armijną krasnoludów można uznać również LD 9 na całej armii :) Najbardziej profesjonalna armia w świecie Warhammera.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Wiosną reedycja i zasada zblizona do Stubborn na całej armii.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Bearded Unclean 'Un pisze:Wiosną reedycja i zasada zblizona do Stubborn na całej armii.
Skąd takie info i co znaczy "zbliżona"?
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

to zadne potwierdzone info tylko plotki.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

panterq
Masakrator

Slayer Zabójców pisze:ME jest fajny, gdy przestrzelimy z cannona to dzieki niemu możemy przerzucić kostkę, gdy rune of forging pozwala tylko na przerzuty misfireów. Oprócz tego cannon nie może korzystać z bs Miszcza do wystrzału z kartacza (popatrzcie na faq co bohater ten daje poszczególnym machinom).
Według mnie jako zasadę armijną krasnoludów można uznać również LD 9 na całej armii :) Najbardziej profesjonalna armia w świecie Warhammera.
Kłamstwa, z krasnoludzkich cannonów nie da się przestrzelić, bo deklarujesz 10" na końcu podstawki celu (chyba że strzelasz do oddziału i chcesz trafić jak najwięcej modeli, wtedy czasem dopuszcza się wyjątki). W innych wypadkach (snajperki w bohaterów, strzelanie do dużych celów) zawsze mówisz "10 cali na końcu podstawki". Uproszczona matematyka wygląda w ten sposób, że deklarując strzał 8" na końcu celu masz 22 kombinacje rzutów dających trafienie. Przy deklaracji 10" na końcu celu, liczba kombinacji rośnie do 23. Minimalnie, ale jednak jest różnica. Całość nie uwzględnia przerzutu misfire'ów na obydwu kostkach.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Slayer Zabójców pisze: Skąd takie info i co znaczy "zbliżona"?
W 2011 były playtesty krasnali z zasada dająca stubborn każdej jednostce która ma rank bonus w combacie. Taki lepszy steadfast.
Nie wydaje się to przegięciem w tej armii, wiec myslę, że ma realne szanse pojawic sie w nowym podręczniku.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

logiczne, sensowne i klimatyczne czyli wszystko dla krasi :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

Post autor: Teseran »

Mam małe pytanko :
Czy jeżeli mam sztandar z 3x rune of sanctuary co daje mi mr(3) i w oddziale z tym sztandarem bohatera z 2x rune of warding czyli mr(2) to czy cały oddział posiada mr(5) ? Wydaje mi się to trochę zbyt naciągane aczkolwiek nie wiem czemu nie miałoby być to niemożliwe .

Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Nie. korzystasz z wyższego, czyli mr 3.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 20:35 przez Kubaf16, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

Post autor: Teseran »

Kubaf16 pisze:Nie. korzystasz z wyższego. (mr 3.)
Dziękuję . Wiedziałem ,że byłoby to zbyt naciągane .

panterq
Masakrator

Za to jak masz w 6" oddział z Master Rune of Grungni - masz warda 2+ na magic missle ;)
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
rover
Mudżahedin

Post autor: rover »

panterq pisze:Za to jak masz w 6" oddział z Master Rune of Grungni - masz warda 2+ na magic missle ;)
Ale te 6" sie liczy od sztandarowego, a nie od oddzialu prawda?

ODPOWIEDZ