Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Post autor: Fluffy »

3 orunowane armaty, mocny dispel ze spelleaterem i organki powinny być odpowiednim rozwiazaniem.
A, i Master Rune of Chono Tu.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

@ Kubaf16 - rune of fortune to zbędny wydatek.
Bierzesz cannon z rune of forging, do tego mały inżynier, i jeśli trzeba to rune of burning.

@ Pysiek

Bierzesz trzy cannony, najlepiej dwa z rune of burning, i jedna eko katapulta z rune of accuracy i rune of burning (jak znajdziesz punkty to mały inżynier i rune of reloading). Lord na tarczy, przycięcie siły do S5, 1+ z przerzutem. Heros z rune of challenge też musi być, potencjalnie BSB (1+ z rerollem + rune of challenge). Jeśli masz grać tylko z Wochem, to bierzesz runelorda z dwiema niszczarkami. W core'ach ile wlezie longbeardów z dwurakami, i przynamniej jeden oddział hamków. Olewasz strzelanie do pokemonów, musisz rozmontować chimerę i jak się uda to diabła. Do rydwanów strzelasz tylko przy braku lepszych celów. A potem już modlisz się o dobre rzuty.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Post autor: Kubaf16 »

Pysiek pisze:no i po co to ? :wink:
co to ma niby na celu :)
Burning ma na celu eliminowanie wszystkiego z regenką lub łatwopalnych WE
Forging to chyba podstawa na działach,
Fortune - Nie jestem pewien czy to działa po rzucie na misfire, czy przed. jak przed, to niepotrzebne.
Edit: Mały eng - ciekawa opcja :)
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.
Naviedzony pisze: A po co pomagać ludziom? Ludzie są niegodni elfiej pomocy. :P

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

Post autor: Teseran »

Witam !
Mam pytanie co sądzicie o następującej rozpisce na 1500 pkt. ?
Dwarf Lord 276 pkt.
-gw
-Master rune of Gromril
-Rune of Resistance
-Master rune of Krag the Grimm
-Rune of Fury x2
-Rune of furnance
Thane 115 pkt.
-Bsb
-Master rune of challenge
Longbeards 490pkt
-30
-Fcg
-gw
-sh
-Rune of sanctuary x3
Thunderers 175pkt
-10
-Fcg
-shields
Quarrellers 165pkt
-10
-Fcg
-gw
-sh
Organ gun 120 pkt
Cannon 155 pkt
-engineer
-rune of forging
-rune of burning
-rune of reloading

Awatar użytkownika
Pysiek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pysiek »

a) brak antymagi
b) bsb na strzała, a szkoda bo chłop ma 6WS i T5
c) lorda można złożyć 3x lepiej (na tarczy + rune of stone i już masz master rune of gromril dla bsb)
d) dla mnie inwestycja 20% punktów w lorda z M3 to słaby pomysł
e) po co ci FCG na oddziałach 10 strzelców i kuszników ? muzyk i tyle.
f) longi - olej tarcze i ten sztandar
g) za zaoszczędzone pkt daj runsmisa z balansem, zamiast lorda dał bym kloc do walki np hamererow
f) na dziale daj inżyniera forging i burning , ten reloading jest zbędny

panterq
Masakrator

Ogólna koncepcja mi się podoba, ale pewne rzeczy faktycznie do poprawki.

Lorda daj na tarczę, do tego rune of stone i już jest git. Zamiast 6 ataków z S6 wolałbym nawet 4 ale z S7 (naprawdę duża różnica). BSB pasowałby chociaż z gromrilem. Z Thundów i Kuszników wywal FCG, nawet bym się zastanawiał czy muzyk ma sens (i tak nie strzelasz po swift reformach...). Tarcze są w sumie ok, ale wtedy wywaliłbym great weapony z kusz, na śmieci lepiej się sprawdzi. Przydałby się faktycznie runesmith, z chociaż jednym scrollem.
Rune of reloading na dziale to już overkill, nie ma sensu. Zamiast organek chyba wolałbym drugie działo albo eko katapultę.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

Pysiek pisze:a) brak antymagi
b) bsb na strzała, a szkoda bo chłop ma 6WS i T5
c) lorda można złożyć 3x lepiej (na tarczy + rune of stone i już masz master rune of gromril dla bsb)
d) dla mnie inwestycja 20% punktów w lorda z M3 to słaby pomysł
e) po co ci FCG na oddziałach 10 strzelców i kuszników ? muzyk i tyle.
f) longi - olej tarcze i ten sztandar
g) za zaoszczędzone pkt daj runsmisa z balansem, zamiast lorda dał bym kloc do walki np hamererow
f) na dziale daj inżyniera forging i burning , ten reloading jest zbędny
Bardzo dziękuję za opinię a teraz czas na odpowiedzi :
a) Jest to armia do gry w parze . Drugi gracz wystawia antymagię
b)Wstyd mi za tą linijkę więc ją usunąłem :? .
c)(Mój model Lorda na tarczy jest tymczasowo niedysponowany a nie mogę wystawić proxa) Może jakaś rada jak go złożyć bez shieldbearersów ?
d)Full defense , myślę ,że chłopak da radę ;)
e)Słusznie , uwzględnię to
f)Z doświadczenia wiem że czasem ta tarcza potrafi uratować dupę a sztandar jest po to ,żeby nie stracić połowy armii na jeden skuteczny czar.
f2)Uwzględnię
Jeżeli masz jakieś zastrzeżenia i porady co dokładnie mogę poprawić to z chęcią posłucham .
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 20:09 przez Teseran, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

Właśnie zrozumiałem jaką głupotę powiedziałem z tym bsb :shock: Zapomniałem ,że mst rune of challenge to talisman nie standard :shock: Czuję się jak skończony nowicjusz . Cała koncepcja bohaterów do poprawy .

Awatar użytkownika
Pysiek

hmm jak już dajesz lordowi 1+ sejw to daj mu umagicznionego dwuraka z +1 do siły i z +1 do trafienia masz 4A na 2+ z S7.

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

Dziękuję za wasz czas panowie , naniosłem poprawki i oto co mi wyszło :
Lord 269pkt
-gw
-sh
-Master rune of Krag the Grim
-Rune of cleaving
-Rune of Snorri Spangehelm
-Rune of Stone
-Rune of Resistance
-Rune of Preservation
-Rune of Furnance
Thane 165 pkt.
-BSB
-Master rune of challenge
-Master rune of Gromril
-Rune of Resistance
Longbeards 490 pkt
-30
-FCG
-Sh
-Gw
-Rune of Sanctuary x3
Thunderers 180 pkt
-12
-shields
Quarrellers 120pkt
-10
-shields
Cannon 145 pkt
-Engineer
-Rune of Forging
-Rune of burning
Organ gun 120pkt

panterq
Masakrator

Dalej nie podobają mi się organki. Pojedyncze organki są zbyt losowe. Wolałbym za to katapultę/drugie działo.
Katapulta z rune of burning, rune of accuracy, rune of reloading i małym inżynierem to 135 punktów.
Wywalasz wtedy burning z cannona (automatycznie robi się lepszy na kowbojów), wywalasz np. jednego longbearda i gotowe.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Teseran
Warzywo

panterq pisze:Dalej nie podobają mi się organki. Pojedyncze organki są zbyt losowe. Wolałbym za to katapultę/drugie działo.
Katapulta z rune of burning, rune of accuracy, rune of reloading i małym inżynierem to 135 punktów.
Wywalasz wtedy burning z cannona (automatycznie robi się lepszy na kowbojów), wywalasz np. jednego longbearda i gotowe.
Niestety nie zdążyłem przeczytać tej wiadomości zanim pojechałem z tamtą rozpiską . Muszę ci przyznać w tym miejscu ogromną rację już po stoczeniu pierwszej bitwy zauważyłem ,że drugi cannon byłby dużo lepszym wyborem . Podstawowy problem który stanął na mojej drodze kiedy wystawiłem cannon'a i organki była zbyt mała siła ognia przeciw wrogiej artylerii . Wystarczył jeden celny strzał ,żebym pożegnał się z moim działem i stanął w sytuacji gdy nie posiadam nic co byłoby wstanie zestrzelić wrogą artylerię . Cenna lekcja na przyszłość :)

Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Moja pierwsza rozpa do krasi:

Unnamed1200 Pts - Dwarfs Army

1 Runesmith @ 126.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Armour [25.0]
Rune of Resistance
Runic Talisman [25.0]
Rune of Spellbreaking

1 Thane @ 144.0 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Battle Standard
Runic Armour [25.0]
Master Rune of Gromril
Runic Talisman [25.0]
Master Rune of Challenge

20 Quarrellers @ 295.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Shield; Standard; Musician

19 Warriors @ 245.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

1 Veteran @ [10.0] Pts

1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [40.0]
Rune of Burning
Rune of Forging

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Cannon @ 125.0 Pts
Engineering Runes [35.0]
Rune of Forging

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Grudge Thrower @ 120.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

Models in Army: 52

Total Army Cost: 1200.0
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Jeśli chodzi o runy to na runesmithie ja bym dał niszczarkę i scrolla, może będzie trochę miekszy, ale antymagia będzie bardzo solidna na te punkty. Poza tym bsb zamiast rune of chonotu dałbym reroll savów.
Poza tym koniecznie dwuraki zamiast tarcz.
Już jakiś czas temu moje krasie poszły na półkę, więc w sumie nie wiem czego jeszcze mógłbym się doczepić :P

Awatar użytkownika
Kubaf16
Chuck Norris

Wszystko ma dwuraki.
Pomysł z niszczarką dobry, ale to takie bardziej "co kupić pierwsze" :)

panterq
Masakrator

Pomysł z niszczarką obsysa pod same kule, bo wydaje 50 punktów na scrolla który w połowie wypadków zadziała tak samo jak jego odpowiednik za 25 punktów. Już lepiej brać dwa scrolle.
Jeśli ktoś mówi ci żebyś nie brał rune of chonotu, nie słuchaj go ani w tej kwestii, ani w żadnej innej ;)
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Sorry, jak zobaczyłem shield, to już dalej nie szukałem.
Niszczarki nigdy nie żałowalem, choć parę razy sie nie sprawdziła. Tak czy owak dla możliwości stałego zablokowania niektórych czarów.
Nigdy nie używałem na mniejsze pkty RoC i jakoś było ok.

Awatar użytkownika
Pysiek

hmm nie wiem na ilu magach grają na 1200 pkt jak na 1 to można się zastanowić nad niszczarką, jak na 2 to zasys
twój runsmis ma dwuraka i przerzut save - to jest super słabe masz 4+ z przerzutem. olej ten przerzut, olej dwuraka i daj run of stone, z tarczą będzie miał 2+ save i 6+ ward
bsb 1+ z przerzutem to klasyk i tu ten przerzut powinien się właśnie pojawić.
brakuje mi trochę krasi z s6 na mocniejszych przeciwników.
nie jestem fanem dużej ilości kuszników, już bym wolał poszukać pkt i wystawić 20 woriorów + organki

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

No organek też trochę brakuje...
Na 1200 prawie na pewno będzie jeden mag. Albo 4 lvl i wtedy można zablokować kluczowy czar, albo 2 lvl to blokując jeden zostaje tylko jeden, który prawie zawsze będzie się dało skutecznie unieszkodliwić.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Pomysł z niszczarką obsysa pod same kule, bo wydaje 50 punktów na scrolla który w połowie wypadków zadziała tak samo jak jego odpowiednik za 25 punktów. Już lepiej brać dwa scrolle.
Panter, ogarniasz tę grę, ale czasem gadasz jak ostatnie warzywo :mrgreen: Jak masz niszczarkę i czaisz sie na jakis naprawde niebezpieczny czar, np sloneczko, to wielu graczy nie chce ryzykowac i kula na 4 kosciach dużą wersje liczac na ifkę - co ogranicza skutecznosc ich fazy magii, nieraz do zera. A ty wiesz wtedy jak używac swoich kości DD :mrgreen: .

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ