czy nadal lubimy górników??

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

dobrze prawisz... z kowadełkiem mamy 9 cali ruchu dla górników... w wielu przypadkach to wystarczy żeby unieszkodliwić wrogie maszyny/strzelców lub wjechać na flanke jakiemuś oddziałowi.

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Tak w ogóle to w której (z reguły) turze wykopujecie górników????
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

to zależy od sytuacji... jeśli przeciwnik leci wszystkim do przodu zostawiając na tyłach osamotniona maszynke lub strzelców to staram sie już w drugiej... a tak to czekam na najlepszy moment żeby mu zblokować nagle szarże, uciąć marsz, dojechac strzelaczy lub samotnych bohaterów gdzies na tyłach... zazwyczaj między 2 a 4 turą już ich wystawiam zeby mieli jeszcze czas się pobawić ;) Ale taką 5 górników gołych za 55 punktów mozna wystawić i w 5,6 rundzie żeby zajeli ćwiartke wartą 100 punktów i żeby im sie w miedzyczasie żadne kuku nie stało ;)

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

A w jakiej ilości ich wystawiasz?? Chodzi mi o ilość oddziałów i ilość ziomów w oddziale.
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Ja ostatnio na DMPP i na DMP miałem 10'tke górników - bardzo miły oddział nieźle pomaga. Ale jako że rospe ostro zmieniam i np. wchodzi gyrosik zamiast jednych organek to górników myśle wystawic 5 (bez dodatków) i tak do wieksozsci akcji własnei taka liczba wystarczy - jak bed emiał luz w punktach (czyli takie 2300+) to 7 z chempem i muzykiem.

Pzdr.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

zazwyczaj 1 oddział od 6-8 z muzykiem do 10-15 z muzykiem, czasem wiecej z FCG i swiderkiem. Czasem wystawiam 2 oddziały jak starcza slotów... jeden 15-20 chłopa i jeden 8-10... ale to niezbyt często

Ale praktycznie zawsze w mojej armii znajduje miejsce 6-10 górnikow z grajkiem.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Ja sobie dzis sprobowalem oddzial 20 chlopa; świderek; bomby ( :wink: ) i bsb w srodku z ta runa co mu pozwala... Gra nimi byla smiechowa na bomby jak zwykle farcac rzucilem 5 i klocek warriorow DE nie zdal paniki... Poza tym przyjalem na klate Coki z Bsb z hydra banner i oczywiscie ustalem... Potem zagonilem... Tak wiem moj fart jest zabojczy :D poza tym rozwalil jakies smiecie... :wink: Podsumowanie 20 typa gornikow:
Klocek warriorow Delfickich 185
Oddzial Coków okolo 400 punktow
Pograc sobie dla funu normalnie czyms nie wystawialnym = Bezcenne :D
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

Rakso_The_Slayer pisze:jak wyjdziesz przed hangunersów to nic dziwnego że Ci schodzi ta dziesiątka...
He He troszkę mnie poniosło z tym użalaniem się nad tą jednostką. Po prostu pisałem to pod wpływem bitwy z HE gdzie mój oddział znikną pod ostrzałem 2 bolców :?
Daro pisze: myśle wystawic 5 (bez dodatków)

Ostatnio wystawiłem taką piątkę, zjedli bretońskiego trebusza w 2 turze

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

heh... balisty... nie zapomne jak miałem ładny klocuszek 16 górników... przeciwnik 4 balisty... i miałem plan... wychodze od boku... popycham kowadełkiem... zjadam baliste, lece dalej, popycham kowadełkiem, zjadam druga baliste itd... liczyłem sie z tym że beda narażeni na ostrzał po zjedzeniu pierwszej ale pomyślałem sobie że po pierwsze to "tylko" 18 strzałów z S4... trafi 12, zdejmie 6 ale zdam panike i dojade drugą baliste... no i najważniejsze chciałem odciągnąć ogień od reszty wojska... niestety kowadło wybuchło przy pierwszej próbie i 16 dzielnych górników zostało wystrzelanych do nogi przez balisty... zdążyli zdjąć jedną tylko zanim nic z nich nie zostało... ale nadal ich lubie :) to kowadło spartoliło...

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Wybuch kowadła to jedno z najbardziej smutnych zdarzeń jakie może spotkać krasie. Jak pech to pech :-(

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

eeee... ja już przywykłem... ;)

Awatar użytkownika
Jacuchna
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jacuchna »

Dla tego kiedy gram na lordów to wybieram Thoreka zamiast zwykłego runelorda. Mniejsza sznsa, że mi kowadełko łupnie, no i łatwiej przywołać starożytną moc.
Oczywiscie jak można wystawiać specjalnych lordów. :?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

ja mam 5 ed kowadło ponieważ bardziej mi sie podobało (i bardziej logiczne dla mnie było to, że jest osadzone na kołach a nie na jakimś podeście... przecież normalnie takie kowadło przetrzymywane jest głeboko w sercu twierdzy jako największy skarb a nie pod gołym niebem... i na dodatek przy kazdej kampanii mają niby rozbierać wszystko na częsci a potem wkopywać i składać na szybko "bo wróg nadciąga..."... Moim zdaniem na kołach było fajniejsze...) i nie mam Thoreka... a kusi rzucanie dużych run na 3+ :)

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Jacuchna pisze:Oczywiscie jak można wystawiać specjalnych lordów. :?
Przeważnie nie można :?
Może to i dobrze :-) ale thorek to jest coś
Dziś grałem i co?
W 3t. wybuchło, ponad 300p poszło się jebać
jak pech to pech

Awatar użytkownika
Jacuchna
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jacuchna »

Współczucia... :(
Taki pech, to sie żadko zdarza.
Chociaż podobne wpadki już mi się zdarzały 8)

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Górnicy dobrze sie sprawdzają do zdejmowania wrogich dział. Najlepiej wystawić minimum dziesięciu z CG i dać sztygarowi świder (+3S). Ładunki wybuchowe są mało opłacalne, powinny zadawać minimum 2D6 trafień (dla przykładu łuk dla bohatera Wood Elfów za tę samą cenę zadaje 3D6 trafień). Po wyjściu z krawędzi mamy 3'' ruchu aby ustawić sie do szarży, a puźniej na kowadle dwójkę łatwo wyrzucić i szarżujemy.
Taka dziesiątka łatwo pokona obsługę działa, a jak dobrze pójdzie to i w drugie wjedzie i je zablokuje.

Poza tym można dołączyć bohatera do oddziału i dać mu wielką runę lotu. Niemal na pewno zdejmie jednego obsługanta, a o ile dobrze pamiętam, obsługa działa przy stracie 25% obsługi także musi wykonać test paniki. Więc nawet i na rozpiski poniżej 2000 można pokusić sie o ich wystawienie.
Koszt oddziału to 160 punktów + bohater z runą braterstwa, w.runą lotu i runą kamienia i tarcza (pancerz 2+, w walce 1+) 132 punkty = 292 . To niewiele za oddział który może zdjąć wrogie działa i zaoszczędzić nam trudu strzelania do nich z własnych.

Pozatym zastanawiałem sie nad opcją dania Bohatera (runa braterstwa ,broń wielka z runą ,+1 to hit i +1 do WW) z Oath Stone do 20 górników. Mogli by zaskoczyć przeciwnika.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

nie zdają paniki maszyny od takiej straty

opcja z oath stonem ciekawsza już - ale oni maja pancerz za słaby na to moim zdaniem -pzdr

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

a ja bym sobie chętnie przetestował thana runą lotu na broni w oddziale górników... może być ciekawe :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Póki co robie crush testy z thanem z młotem vs T5 płonacy latający młotek z 2xS na T5 + ... niszczy rydwany czołgi zadaje na 2+ 2W na krzakach , wbija rany na smokach i innych badziewiach a i z jakimś herosem o wysokim T też idzie powalczyć :)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

hmm... ciekawe :)

może Ci podkradne ten pomysł ;) bo ogólnie opcja młociarza-miotacza mnie ciągnie coraz bardziej...
Obrazek

ODPOWIEDZ