Witajcie - zamierzam rozpocząć przygodę z WFB - na początek (wzrorując się na nowych podręczniku) chciałbym stworzyć sobie plan zrobienia armii na...... i tu pytanie na razie założyłem że na 1000pkt (tak się na początek robi czy lepiej np pod 1200??)
określiłem sobie jakie chciałbym jednostki i jak to powinno wyglądać (rozmawiałem też z dwiema osobami którym nie obcy jest WFB - te osoby jednak zbierają armie szczórków lub orków i goblinów. dla tego pytanie do was z prośbą o ocenę mojego planu na początek
Pierwsza armia Plusman
Moderator: Yudokuno
Pierwsza armia Plusman
DARK ELVES:)
- Paraszczak
- Falubaz
ooo man...ale Ci zazdroszczę tego, co teraz dzieje się w Twojej głowie.
Nie jestem pewien, czy jest czego zazdrościć. Kiedyś za taki zestaw wydało się 500zł, teraz trzeba rzucić z 1000zł :/
Ale fakt, jak już się w to gra to nie to samo. Jak patrzę na tych gołych bohaterów, same core'y i całokształt tego, który przypomina faktycznie armie to aż się miło robi. A nie te śmieciowe rozpiski
A co do rozpiski to fajnie, ale masz mały błąd, bo oddział kusznikó musi liczyć co najmniej 10 chłopa, więc zamiast 2 unitów po 5 chłopa musisz zrobic jedną 10tkę.
Ale fakt, jak już się w to gra to nie to samo. Jak patrzę na tych gołych bohaterów, same core'y i całokształt tego, który przypomina faktycznie armie to aż się miło robi. A nie te śmieciowe rozpiski
A co do rozpiski to fajnie, ale masz mały błąd, bo oddział kusznikó musi liczyć co najmniej 10 chłopa, więc zamiast 2 unitów po 5 chłopa musisz zrobic jedną 10tkę.
Haha:D jade wlasnie w tramwaju i nie koge przestac zacieszac:D
Co do Plusia: sciagnij zobie program army builder i tam tworz rozpiski. Dodatkowo zobacz sobie w dziale rozpiski jak mniej wiecej te rozpy wygladaja. Dobrze by tez bylo jak bys poinformowal czy zamierzasz grac w domu z kolegami czy na turniejach bo to mas duzy wplyw na kształt armii
Co do Plusia: sciagnij zobie program army builder i tam tworz rozpiski. Dodatkowo zobacz sobie w dziale rozpiski jak mniej wiecej te rozpy wygladaja. Dobrze by tez bylo jak bys poinformowal czy zamierzasz grac w domu z kolegami czy na turniejach bo to mas duzy wplyw na kształt armii
Warhammer to nie jest sport
Hej, moze i ja coś powiem
Na takie małe punkty, całość wyglada fajnie jest to zgrabna podstawa do przyszłego rozwoju. Zastanowilbym sie nad przydatnoscia dreadspearsow..czy korsarze nie bedą lepsi(2pkt różnicy za dodatkowy atak, ew. strzał i lepszy asv). Kusze są 10+ w oddziale. Hydra jest bardzo fajna na te punkty, warto jej dać zioniecie za 20pkt. Jednak na większe punkty, dużo rzeczy ja już ściąga..5t i zmieniona regenka to nie za dobra ochrona+ inicjatywa 2 sprawia ze często moze nie uderzyć. Pomysl o jakiejś elicie i moze warlocki..?;) bardzo ciekawa jednostka. Ah...no i dread bez niczego...zawsze kupuj herosom jakieś przedmioty !!! Trzeba im poprawić żywotność jakoś...jakieś save'y itd
Na takie małe punkty, całość wyglada fajnie jest to zgrabna podstawa do przyszłego rozwoju. Zastanowilbym sie nad przydatnoscia dreadspearsow..czy korsarze nie bedą lepsi(2pkt różnicy za dodatkowy atak, ew. strzał i lepszy asv). Kusze są 10+ w oddziale. Hydra jest bardzo fajna na te punkty, warto jej dać zioniecie za 20pkt. Jednak na większe punkty, dużo rzeczy ja już ściąga..5t i zmieniona regenka to nie za dobra ochrona+ inicjatywa 2 sprawia ze często moze nie uderzyć. Pomysl o jakiejś elicie i moze warlocki..?;) bardzo ciekawa jednostka. Ah...no i dread bez niczego...zawsze kupuj herosom jakieś przedmioty !!! Trzeba im poprawić żywotność jakoś...jakieś save'y itd
hej
dzięki wszystkim za udział w dyskusji - padały pytania więc odpowiem
na początek armia ma na celu poznanie zasad i ogranie (tu wpomniałem o dwóch osobach z którymi będę grał - sąsiedzi.
generalnie ma to być wersja budżetowa trochę żeby nie wejść w mega koszty na początek - czyli myślę raczej o starszych edycjach.
dogadałem się właśnie co do pierwszego oddziału i czarodziejki
16x włóczników plastik
1 muzyk (niebieski )
1 sztandar dłuższy
czarodziejke
tu:http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1150864
+ jeszcze za nie duże pieniądze odkupiłem od kolegi: 18 mieczników z 5 ed, częśc ma poodłamywane miecze lub powyginane, podkład.
na allegro dokupiłem 4* figurki z dreadspear (do wycięcia, skeljenia i pomalowania)
generalnie to będzie jakoś podstawa do dalszych działań
na pewno muszę mieć generała stąd dreadlord
hydra mi się podoba więc pewnie będę chciał kupić, o korsarzach czytałem dobre opinie przy nowych army booku
- chciałbym mieć też kuszników. resztę planuję dokupować - najważniejsze to potrzebuję plan - więc sobie coś nakreśliłem i chcę dokupować kolejne elementy armii z jakimś planem
powiedzcie czy warto mieć dwie czarodziejki - bardzo podoba mi się ta figurka (pierwsza) http://www.avatars-of-war.com/eng/web/i ... Itemid=117
dzięki wszystkim za udział w dyskusji - padały pytania więc odpowiem
na początek armia ma na celu poznanie zasad i ogranie (tu wpomniałem o dwóch osobach z którymi będę grał - sąsiedzi.
generalnie ma to być wersja budżetowa trochę żeby nie wejść w mega koszty na początek - czyli myślę raczej o starszych edycjach.
dogadałem się właśnie co do pierwszego oddziału i czarodziejki
16x włóczników plastik
1 muzyk (niebieski )
1 sztandar dłuższy
czarodziejke
tu:http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1150864
+ jeszcze za nie duże pieniądze odkupiłem od kolegi: 18 mieczników z 5 ed, częśc ma poodłamywane miecze lub powyginane, podkład.
na allegro dokupiłem 4* figurki z dreadspear (do wycięcia, skeljenia i pomalowania)
generalnie to będzie jakoś podstawa do dalszych działań
na pewno muszę mieć generała stąd dreadlord
hydra mi się podoba więc pewnie będę chciał kupić, o korsarzach czytałem dobre opinie przy nowych army booku
- chciałbym mieć też kuszników. resztę planuję dokupować - najważniejsze to potrzebuję plan - więc sobie coś nakreśliłem i chcę dokupować kolejne elementy armii z jakimś planem
powiedzcie czy warto mieć dwie czarodziejki - bardzo podoba mi się ta figurka (pierwsza) http://www.avatars-of-war.com/eng/web/i ... Itemid=117
DARK ELVES:)
Ba, ja na samym początku (pozyczalem figurki o kumpla) wystawialem dwie duże i 2-3 małe choć było to słabe... Późnej wyszedł SoM przy nie dużych nakładach finansowych, pomysl o 30 elfow z gamezone ( ładne modele, tanie..za 30 płacisz 120) i mogą robić za wlocznikow, BG, moze nawet po zamianie broni za execów. Natchnelo mnie, że z zestawu który nam podales, możnaby wyrzucić korsarzy i zamiast nich wstawić Dark Ridersow, albo właśnie wcześniej wspomniane warlocki;) różnica cenowa nie duża (10 zł?) a przydatność o wiele większa + dodatkowo mając właśnie warlocki, dokupujesz hydrze zioniecie, z części jakie Ci zostaną z dark ridersow i nożek warriora zlozysz sobie BSBka (sztandarowego armii), jedna mała czarodziejka, jedna na 4lvlu, dokupisz jakieś przedmioty z głównego podręcznika i moze sie wystawisz tym nawet na 1500:) niestety Dreadlord na piechotę nie jest dobra rzeczą- za wolno jest tam gdzie powinien byc, czyli w walce. Głownie na koniku, bądź tez pegazie. Lepiej właśnie master ze szandarem ( nie zajmuje tak wielu punktów i moze byc równie dobry )
Dobra, koniec moi drodzy. Jest odpowiedni temat do tego typu pytań. A autorowi z racji tego że jest nowy na forum dam lizaka i nie będe krzyczał
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...