Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Kordelas »

FAZIK pisze:Kula armatnia nie podlega zasadom Scatter'owania. Dokładnie wiesz gdzie poleci, nie wiesz jedynie jak daleko.
Słuszna uwaga
KiciaK pisze:Czy kapitan na pegazie jest traktowany jako lekka jazda i może korzystać z vanguarda?
Nie ,bo nei ma takiej zasady ;)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Post autor: KiciaK »

Kordelas pisze:
KiciaK pisze:Czy kapitan na pegazie jest traktowany jako lekka jazda i może korzystać z vanguarda?
Nie ,bo nei ma takiej zasady ;)
Ale pisze przy skillu fly, że fly cavalery traktowana jest jako light cavalery i podlega ich zasadą, czyli chyba i vanguard'owi?
Teraz już jestem z tego cały głupi, bo jeszcze jako przykład podana jest bretońska kawaleria na pegazach.
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Chmm ,rzeczywiście się teraz wczytuję i szukam paragrafu ,ale nei mogę go znaleść #-o
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

zasada fly nie jest tym samym co flying cavalery.

Pegaz nie ma vanguarda bo nie jest oddziałem latającej kawalerii. Stety, niestety.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

W RB82 opisano, które zasady przechodzą z mounta na charactera (i odwrotnie). Żeby mieć Vanguarda trzeba mieć zasadę "Fast Cavalry". Jak widać nie przechodzi ona na Charactera. Dodatkowo Charactery jej nie otrzymują, kiedy dołączają do oddziału, który ją posiada RB68.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Aha czyli to specjalna zasada bretońskich pegazów? Czy jest gdzieś zapis o latającej kawalerii, czy tylko tak powiedziane ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Kopyt pisze:Aha czyli to specjalna zasada bretońskich pegazów? Czy jest gdzieś zapis o latającej kawalerii, czy tylko tak powiedziane ??
Bretoński bohater na pegazie też nie ma vanguarda. Mają jedynie oddziały "zwykłych" rycerzy na pegazach - bo są latającą kawalerią, wszystko się zgadza :)
Vae victis!

Awatar użytkownika
KiciaK
Wałkarz

Post autor: KiciaK »

Strasznie to nielogiczne, ale skoro zasady tak mówią to trzeba je respektować.
Dzięki za klaryfikację.
Największy LARP Warhammera w Polsce -homepage: www.larpfort.pl FB funpage: www.facebook.com/FortRPG

hubix
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: hubix »

Artyleria Imperium ma jakieś podstawki ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Oryginalnie nie, ale warto porobić, by nie obrywać za ich brak na turniejach :wink: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Gerald
Mudżahedin

Post autor: Gerald »

Czy moze ktos mi wyjasnic na chlopski rozum ograniczenia etc 2014 dla imperium,dziekuje z gory.
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"

Legionowski Klub Miłośników Fantastyki

http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769

Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Post autor: ainuin »

Empire
• Models with strength 4 shooting weapons, max 45
• Steam Tank/Crown of Command, max 1
• Each 3 (or fraction) Demigryph models after the first 2/Hellblaster Volleygun/Great Cannon/Stank Tank (counts as 2)/3rd Light Wizard, max 5
1. Maksymalnie 45 modeli z bronia strzelecka o sile 4
2. Maksymalnie jeden steam tank lub crown of command (bierzesz crown, nie mozesz stanka)
3. Masz do dyspozycji 5 punktów, pierwsza trojka demisiow 0 punktow, kazda kolejna trójka (lub ich multiplikacja) to dwa punkty, blaster i cannon po punkcie, Stank 2 punkty, 3 light wizard punkt.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

ainuin pisze:pierwsza trojka demisiow 0 punktow, kazda kolejna trójka (lub ich multiplikacja) to dwa punkty
Nie. Od łącznej liczby modeli demigryfów w rozpisce odejmujesz 2, a następnie dzielisz przez 3 (zaokrąglając w górę). Otrzymany wynik to ilość punktów. Czyli np.:
[1]masz w rozpisce 4+4 demi, czyli w sumie 8 modeli. Pierwsze 2 są darmowe a każda następna rozpoczęta trójka liczy się za 1, w tym przypadku masz 2 pełne trójki (odliczając 2 darmowe demi) czyli 2 pkt
[2]masz w rozpisce 3+3+3 demi, czyli w sumie 9 modeli; w tym przypadku oprócz darmowych 2 modeli masz jeszcze 7, czyli 2 pełne trójki i 1 rozpoczęta. Razem 3 pkt.
[3]masz w rozpisce 3+4+4 demi, czyli w sumie 11 modeli; w tym przypadku oprócz darmowych 2 modeli masz jeszcze 9, czyli 3 pełne trójki. Razem 3 pkt

Z całą reszta się zgadzam.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Gerald
Mudżahedin

Czyli na bogato mozna 17 demisi wystawic hehe :)

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

i ja też tak to zrozumiałem , choć niektórzy próbowali mnie zwieść :) tak więc 17 demisiów stało sie faktem :) jak o faktem stało się pożegnanie z czołgiem...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

PiotrB pisze:jak o faktem stało się pożegnanie z czołgiem...
Ja tam nie mam zamiaru z mojego rezygnować. Zresztą moja rozpiska się wogóle nie zmieniła w tym drafcie.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Post autor: ainuin »

Nie mniej jednak na druzynowki mozna abominacje zrobic:

Papamobile - charmed shield, heavy armor (delikatny ale life is brutal) -
Lord Mag - shield scroll
Mag - dispell scroll
--- na tym poziomie banishment CHECK ---

Witch Hunter z pistoletami (MR w bunkrze - lub ward na pape za te punkty )
Konny BSB, gw, fp, other trick, dragonhelm, dawnstone

29 spearow z detkami archerow
12 IC ze swiftnessem

6+6+5 DEMI z muzykiem

Finezji w tym tyle co w starym dobrym gunlinie

Gerald
Mudżahedin

mnie dalej korci zrobienie gunlina z 45 outriderów :)

hubix
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: hubix »

a co to gunline :D ?

To jakiś ogromy oddział strzelców rozciągnięty w lini :D?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

hubix pisze:a co to gunline :D ?

To jakiś ogromy oddział strzelców rozciągnięty w lini :D?
Niekoniecznie rozciągnięty w linii, ale tak. Wlicza się w to również maszyny.
Life's a game with save and load features disabled.

ODPOWIEDZ