Jak zostać Generałem - pytania o HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE

Post autor: Bercik »

diuk pisze:1. Czy można rzucić The Savage Beast of Horros na samego Smoka (zakładamy że jeździec umarł wcześniej). Czy ten czar w ogóle dotyczy mountów czy jedynie postaci ich dosiadających? Z opisu wynika że dotyczy tylko postaci , ale nie zaszkodzi zapytac ;)

2. Załóżmy że mamy taką sytuację: (rys. poniżej).

Strzałki wskazują kierunek patrzenia modeli.

Obrazek

Demon widzi obydwa modele. Smok i Orzeł stoją dokladnie równolegle. Czy Demon może zaszarżować Orła corner-to-corner? Czy będzie to multiple-charge? (jednostki znajdą się w ten sposób w różnych strefach)
1. Smok to nie postać, nie można.
2. Jeśli demon lata, to według mnie może. Ustaw orła mm do tyłu i po problemie

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Demon lata.

No dobra ale czy to będzie multi combat?

Akurat w tej sytuacji orzeł jest dokładnie cal od smoka, bo jest to wynik wygranego combatu ze skullcrushersami, no i powstało pytanie czy mogę się tak zreformować żeby orzeł nie dostał szarży od Demona albo przynajmniej zeby była to szarża na 2 cele?
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Kisiel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kisiel »

Bercik pisze:
diuk pisze:1. Czy można rzucić The Savage Beast of Horros na samego Smoka (zakładamy że jeździec umarł wcześniej). Czy ten czar w ogóle dotyczy mountów czy jedynie postaci ich dosiadających? Z opisu wynika że dotyczy tylko postaci , ale nie zaszkodzi zapytac ;)

2. Załóżmy że mamy taką sytuację: (rys. poniżej).

Strzałki wskazują kierunek patrzenia modeli.

Obrazek

Demon widzi obydwa modele. Smok i Orzeł stoją dokladnie równolegle. Czy Demon może zaszarżować Orła corner-to-corner? Czy będzie to multiple-charge? (jednostki znajdą się w ten sposób w różnych strefach)
1. Smok to nie postać, nie można.
2. Jeśli demon lata, to według mnie może. Ustaw orła mm do tyłu i po problemie
Odnośnie 2 pytania to nie może zaszarżować na orła ponieważ nie masz się jak dostawić. Jesteś w strefie bocznej i masz tylko 1 well. Musiałbyś mieć 2 obroty na to by dostawić się do boku chociażby rogiem i nie wejść na smoka.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2013, o 17:30 przez Kisiel, łącznie zmieniany 1 raz.
War, War Never Changes....
Obrazek

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Trudne pytanie ;) Obstawiam, że nic się nie da zrobić, i nie będzie to multicombat. Kisiel, cały ruch szarży wykonujesz lotem, nie ma problemu z dostawieniem
edit:Możesz obrócić minimalnie smoka przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, wtedy nie zaszarżuje ci w orła

Awatar użytkownika
Kisiel

Bercik pisze:Kisiel, cały ruch szarży wykonujesz lotem, nie ma problemu z dostawieniem
Dobrze że do jednego się zgadzamy. Jednakże, czy latasz czy nie, nie możesz ruchu zakończyć na jednostce przeciwnika. Gdyby Demon miał dół podstawki na linii prostej lewego górnego rogu orła byłoby to możliwe.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Kisiel pisze:
Bercik pisze:Kisiel, cały ruch szarży wykonujesz lotem, nie ma problemu z dostawieniem
Dobrze że do jednego się zgadzamy. Jednakże, czy latasz czy nie, nie możesz ruchu zakończyć na jednostce przeciwnika. Gdyby Demon miał dół podstawki na linii prostej lewego górnego rogu orła byłoby to możliwe.
Ale koniec ruchu jest dopiero po wyrównaniu (close the door). Ja nie widzę problemu

Awatar użytkownika
Kisiel

Bercik po głębszej analizie dochodzę do wniosku że masz rację. Zwracam honor. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Szarza nie mozliwa bo nie mozna robic close the door na modelu przeciwnika...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Dlaczego? Jak latasz, nie możesz tylko zakończyć ruchu na modelu przeciwnika, close the door jest częścią ruchu.

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

Narysujcie tą udaną szarżę. Jak ona ma wyglądać? :wink:
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Nie można się dostawić do orła. Masz 1 wheel 90st. Zawsze zakończysz ruch na Smoku. Close the Door nie pomoże w niczym. Nie ma możliwości szarży.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

orły są na 50 x 50 tak ?

diuk
Falubaz

Dobra może jeszcze raz, bo widzę że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. \

Przede wszystkim: DEMON POSIADA ZASADĘ FLY.

Po drugie między orłema smokiem jest 1 cal, tak to stoją w równej linii, bo jest to wynik reformu od wygranego combatu ze skullcrushersami.

No i teraz pytanie czy taki reform powoduje że Demon może szarżować orła, czy też nie? Jeśli tak to czy bedzie to multiple charge na smoka?

Jeśli tak, to czy istnieje inna opcja żeby zrobić reform żeby Demon jednak nie mógł zaszarżować orła.

Podaję nowy rysunek z naniesionymi uwagami (może pomoże)

Obrazek

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Semi pisze:Szarza nie mozliwa bo nie mozna robic close the door na modelu przeciwnika...
pozatym nie jestem przekonany czy mozesz rozsunac sie modelami w wyniku reforma (niezachowales srodka)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

No to jeszcze raz.
Nie ma możliwości szarży. Bo masz 1 wheel. Nie da się go użyć tak aby dotknąć orła i nie stać na smoku.

Teoretyzując gdyby wszystkie trzy jednostki stały w linii to co by się stało przy szarży na orła?
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

FAZIK pisze:Teoretyzując gdyby wszystkie trzy jednostki stały w linii to co by się stało przy szarży na orła?
By się zawołało sędziego :D
Obrazek

diuk
Falubaz

FAZIK pisze:No to jeszcze raz.
Nie ma możliwości szarży. Bo masz 1 wheel. Nie da się go użyć tak aby dotknąć orła i nie stać na smoku.

Teoretyzując gdyby wszystkie trzy jednostki stały w linii to co by się stało przy szarży na orła?

Chwilka, czyli nawet jak mamy lot to mamy tylko jednego wheela w szarży?

W takim razie to zmienia postać rzeczy :)

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Chwilka, czyli nawet jak mamy lot to mamy tylko jednego wheela w szarży?
No nie chce być inaczej... A co, nie grałeś tak zawsze? :D

diuk
Falubaz

Nigdy nie było to tak decydujące ale faktycznie chyba dotychczas tak żeśmy grali i jakoś nikt nie pomyślał że jak latasz to też musisz pamiętać o wheelach, bo normalnie przecież możesz marszem wylądować w dowolnej pozycji, więc tak żeśmy złapali analogię.

Dzięki za oświecenie, na pewno się przyda. :)

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Mortipher
"Nie po to jadę"

Post autor: Mortipher »

Jak teraz rozdziela się procentowo skład armii. coś się zmieniło z nowym AB?
I jakie są limity jednostek w armii malej i armii wielkiej?
niestety nie mam AB a może w sobotę uda się zagrać po dłuuugiej przerwie.

ODPOWIEDZ