zebrałem sie w sobie i poczyniłem konkretne kroki w celu zbudowania Trebusza. Początkowo nie miałem zamiaru robić z tego czegoś na kształt tutoriala, ale efekt przerósł moje oczekiwania, a zabiegi których użyłem były naprawdę proste i może komuś moje rady się przydadzą.
Najpierw lektura. Przeczytałem sporo artykułów o budowaniu trebuszy, ogladałem zdjęcia i przeglądalem oferte innych producentów niż gw. Większość była słaba lub nie spełniała moich oczekiwań. Wziąłem się więc do roboty.
Plan. Moje zdolności plastyczne sa raczej na mizernym poziomie, ale warto sobie narysować chociaż szkic naszej maszyny, aby mieć się czego trzymać. Z modelu gw bardzo lubie przeciwwagę w postaci kamienio-metalowego czegoś zamiast standardowego kosza z kamieniami. Nie podoba mi sie natomiast wygląd gotyckiej katedry. Co jak co, ale trebusz jest zbudowany przez dwóch wsiurów przy pomocy siekiery i złamanego młotka, którzy mniej więcej opanowali obsługę jednego, bądź drugiego (dlatego chodzą parami).
Jako przeciwwagę postanowiłem użyć dzwonu, coś na kształt screaming bell'a.

Materiał to głównie Balsa oraz Green Stuff. Detale to różne bitsy.

Na bokach wyrzeźbilem ryby, które będą trzymały lańcuchy od przeciwwagi. Im więcej detali tym lepiej.

Do pomalowania balsy użyłem lakierobejcy. Szybko schnie, nie jest droga i zalegała mi w domu. Naprawdę ładny kolor i pieknie widać słoje.

Łańcuchy i liny zakupiłem w sklepie z akcesoriami do wyrobu biżuterii.

Okucia pomalowałem kolorem leadbelcher oraz użyłem czarnego inka od vallejo.

Elementy drewniane drybrushowałem Ushabti Bone oraz rozjaśniłem okucia Runefang Steel

Dzwon póki co był najbardziej wymagającym elementem. Jeżeli kogoś to interesuje, moge opisać dokładnie proces powstawania
Hope you enjoyed