Warstadt by qc

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Warstadt by qc

Post autor: quidamcorvus »

Dzięki za komentarze :)

Jak zapewne państwo-draństwo się orientuje, obecnie zajmuję się makietami, które będą używane w Warheim FS podczas rozgrywek toczonych poza miejskimi murami. Stąd wśród znajdujących się na stole terenów nie może zabraknąć lasu. Gdyby ktoś był zainteresowany jak makieta wyglądała wcześniej, to może kliknąć TUTAJ.

Powiększyłem podstawkę i dodałem kolejne drzewo. Ponadto pnie z korzeniem łączone są za pomocą magnesu neodymowego, więc w czasie gdy modele będą penetrować las, można zdjąć drzewa by nie przeszkadzały w grze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Niedawno obwieściłem radośnie szanownemu państwu-draństwu rozpoczęcie rekrutacji modeli do kompanii Sióstr Sigmara do Warheim FS. Jako, że w minionym tygodniu dotarła do mnie przesyłka z zamówionymi modelami równie radośnie rozpocząłem składanie modeli.

Wstępnie wyciąłem potrzebne części z wyprasek, bądź wyciągnąłem je z foliowych woreczków, bo Mantic różnie pakuje swoje figurki. Państwo-draństwo wybaczy brak zdjęć z otwierania pudełek ale nie miałem wówczas dostępu do aparatu, a na zdjęciach ze smartfonu niewiele widać. Wyciągnąłem także z szafy pudełko z bitsami i wybrałem części, które mogą się przydać trakcie składania Sióstr Sigmara oraz po raz pierwszy użyłem Instand Mold i GSu.

Pierwsza figurka, którą złożyłem to model Przeoryszy.

Nogi i korpus to części z zestawu Basilean Paladins, głowa pochodzi z zestawu Basilean Sisterhood. Przedramiona to bitsy z wypraski Białych Wilków z kolei młot i pochodnia pochodzą z bitewnego ołtarza Sigmara. Przeorysza otrzymała jeszcze pistolet Long Drongów, relikwiarz (z WH 40k) oraz pieczęcie i naramiennik, które zrobiłem za pomocą Instand Mold.

Choć po drodze pojawiło się kilka utrudnień, to ogólnie jestem zadowolony z efektu.

Tworzywo, z którego odlane są modele Mantica różni się nieco od plastiku z GW, a same odlewy nie są tak ostre. Poza tym, tworzywo Mantica nie reaguje tak dobrze z klejem do plastiku i podczas sklejania modeli trzeba wykazać nieco więcej cierpliwości.

Drugi mankamentem jest powtarzalność wzorów. Basilean Paladins to tak naprawdę dwa wzory nóg i dwa wzory korpusów.

Z kolei same Basilean Sisterhood są bardzo drobne, co jednak uważam za zaletę. Ponieważ Przeorysza ubrana w zbroję płytową, różni od swojej niechronionej pancerzem towarzyszki, a to w przypadku modeli GW już nie zawsze jest takie oczywiste - bowiem często modele w zbroi nie różnią się od tych bez pancerza, a bywa że są mniejsze.

No i ukryta w kapturze twarz Przeoryszy w rzeczywistości prezentuje się lepiej niż na zdjęciu, choć z drugiej strony detalom daleko do ostrości z jaką prezentują się współczesne figurki GW czy AoW.

Muszę jeszcze usunąć pilnikiem kilka nadlewek, które widoczne są na zdjęciu.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

pomysł super ale nie jest trochę przeładowana?

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Zgodzę się z przedmówcą ,zapowiada się niezykle ciekawa grupa (bo słowo banda źle tu brzmi :) ) ,ale jednak przeorszyca ma trochę za dużo ekwipunku (mimo ,iż zdaję sobie sprawę ,że Mordheim/Warheim należy odwzorować sprzęt na modelu.)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dzięki. No ja lubię 'choinki' stąd taka ilość ekwipunku, choć zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim się to podoba ;)

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dziś pierwsza z Sióstr Bitwy służąca w szeregach Sigmarytek do Warheim FS.

Podobnie jak w przypadku Przeoryszy nogi i korpus to bitsy z zestawu Basilean Paladins, a głowa pochodzi z zestawu Basilean Sisterhood. Oba zestawy wyprodukował Mantic. Przedramiona to bitsy z wypraski Białych Wilków z kolei młot pochodzi z zestawu the Konigsmark Sisters od Raging Heroes, a bicz z zestawu Witch Elves/Sisters of Slaughter od GW. Siostra Bitwyotrzymała jeszcze noże do rzucania z wypraski do Mordheim, relikwiarz (z WH 40k) oraz pieczęcie i naramiennik, które zrobiłem za pomocą Instand Mold.

Muszę jeszcze spiłować widoczne na zdjęciu linie podziału i zaszpachlować miejsce łączenie na lewym ramieniu.

A wracając na chwilę do Przeoryszy. Tak, uległem. I model wzbogacił się o sztandar z zestawu Empire Flagellant Warband od GW.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Fajna ,naprawdę fajna =D>
Rozumiem ,że takie same dodatki do zbroi (pieczęcie i naramiennik) to specjalny zamysł ,aby ujednolicić zakon ;)

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Kurcze póki co świetnie wyglądają =D>, a las to już po prostu miód cud malina :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Jestem pod wrażeniem. Czekam na rozwinięcie tematu. Przyznam, że jestem zwolennikiem dużej ilości sprzętu na figsach bo dodaje im to smaczku.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Choć złożyłem już model reprezentujący drugą Siostrę Bitwy, to dziś dla odmiany mam dla państwa-draństwa figurkę Szpitalniczki do Warheim FS.

Podobnie jak w przypadku prezentowanych wcześniej Sióstr Sigmara nogi i korpus to bitsy z zestawu Basilean Paladins, a głowa pochodzi z zestawu Basilean Sisterhood. Oba zestawy wyprodukował Mantic. Przedramiona to bitsy z wypraski Milicjantów i Myśliwych od GW z kolei młot w ksztacie imperialnego krzyża pochodzi z zestawu War Priest Kit od Avatars of War. Szpitalniczka otrzymała jeszcze otwartą księgę z Litanią Gniewu, relikwiarz (z WH 40k) oraz pieczęcie i naramiennik, które zrobiłem za pomocą Instand Mold

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Coś wspaniałego! Po pomalowaniu będą obok Dark Elfów twoim największym dokonaniem.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Najnowsza jest wyśmienita! =D>

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Ja nie znoszę "choinek" także nie przypadły mi do gustu Twoje siostrzyczki, choć robota niezła ;)

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Druga z Sióstr Bitwy, która będzie służyć w szeregach Sióstr Sigmara do Warheim FS.

Nogi i korpus to bitsy z zestawu Basilean Paladins, a głowa pochodzi z zestawu Basilean Sisterhood, podobnie jak w przypadku wcześniej prezentowanych bohaterek. Oba zestawy wyprodukował Mantic. Prawe ramię i prawa dłoń z pistoletem to bitsy z wypraski Milicjantów, lewe przedramię i oręż to część z zestawu Bitewny Ołtarz Sigmara od GW. Z kolei relikwiarz pochodzi z WH 40k, sakwa z wypraski Mordheim, umieszczony na plecach miecz to bits z wypraski Imperialnych Rycerzy Zakonnych, a pieczęcie i naramiennik zrobiłem za pomocą GSu i Instand Mold.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Świetna jest =D> tylko się zastanawiam ,czy pistolet nie łamie tradycji zakonnych

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

W Warheim FS nie lamie. Kosciol Sigmara popiera technologie.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Idą z duchem czasu ,rozumiem :)

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Chciałbym zobaczyć jakiej wielkości jest Twoje pudełko z bitsami:D
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Cookie Monster pisze:Chciałbym zobaczyć jakiej wielkości jest Twoje pudełko z bitsami:D
Niezbyt duże. Następnym razem wrzucę zdjęcie ;)

Dziś mam dla szanownego państwa-draństwa zdjęcia Nowicjuszek, które będą służyć w szeregach Sióstr Sigmara do Warheim FS.

Nogi wraz z korpusem oraz głowy i ramiona pochodzą z zestawu Basilean Sisterhood od Mantica. Zwieńczenia broni to bitsy od GW, a pieczęcie i klamry pasów zrobiłem za pomocą GSu i Instand Mold.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Naprawdę super to wygląda ,jednak zastanawia mnie gołę ramię ,a następnie kawałek materiału od łokcia ;)

ODPOWIEDZ