Jak zostać Generałem - pytania o HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE

Post autor: FAZIK »

Pixel pisze:Mam pytanie odnośnie czaru 5. z lore of life. Wiem, że errata do rulebooka zmieniła wording czaru i leczy/wskrzesza już nie "wounds worth of models" a "wounds". Oznacza to, że mogę feniksa leczyć albo bohatera lub jego wierzchowca? Albo czy jak koleś umarł, to później leczyć np. jego wierzchowca?
Opis czaru wyraźnie mówi że nie można leczyć ani characterów ani ich mountów. To się nie zmieniło. To że zginął bohater nie zmienia klasyfikacji modelu który był pod nim - to dalej jest mount bo takim go kupiłeś w rozpisce i dalej np trzyma punkty za charactera (patrz FAQ).

@Albo_Albo FAQ jasno opisuje czym są Magical Attacks. I nie są to rany z Rod'a ;).
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

FAZIK pisze:@Albo_Albo FAQ jasno opisuje czym są Magical Attacks. I nie są to rany z Rod'a ;).
Furion twierdzi inaczej ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Azurix pisze:Furion twierdzi inaczej ;)
Bo gra HE i bez potwierdzenia w zasadach ;).

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ja nie znam Furiona i nie wnikam w to, kto go lubi, a kto nie. Skoro został wybrany do LS, to ma wyjaśniać niejasności w zasadach, więc dla mnie jego wypowiedź jest ważniejsza nawet od 1000 innych osób, bo taka była idea tego. Jedyna sytuacja gdzie słowo członka LS jest mniej ważne, to jednomyślne zdanie więcej niż 1 członka LS lub wpis w Uściśleniach Sędziowskich, będący efektem ich głosowania :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

weźcie już skończcie to pierdzielenie ... skoro członek LS mówi że działa to działa i koniec kropka - jak się komuś nie podoba nich na to nie gra. Wolna wola - tymczasem na każdym turnieju Ci to przejdzie.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

+1 =D>
Faktycznie, skończcie, i tak do niczego konstruktywnego nie dojdziecie, bo każdy ma swoje "niezmienne" zdanie w temacie, a kłócicie się już chyba 3 stronę...
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

PiotrB pisze:weźcie już skończcie to pierdzielenie ... skoro członek LS mówi że działa to działa i koniec kropka - jak się komuś nie podoba nich na to nie gra. Wolna wola - tymczasem na każdym turnieju Ci to przejdzie.
Jeśli to On będzie sędziował to przejdzie. Jeśli inny sędzia to już niekoniecznie. Nie zostało to wpisane do uściśleń i jest bardzo niejednoznaczne, gdyż jak napisałem Banner w opisie nie posiada właściwości chroniącej od rany z tego typu przedmiotów. Nikt nigdzie nie odparł tego faktu ani nie ukazał jakichkolwiek zasad wskazujących na to że działa.
Właśnie po to się dyskutuje żeby pokazać swoje racje.
Azurix pisze:Ja nie znam Furiona i nie wnikam w to, kto go lubi, a kto nie.
Ja również go nie znam. Nie mam więc absolutnie żadnych podstaw aby go nie lubić.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

dobrze - masz prawo do swojego zdania - przedstawiłeś je przez 3 strony - aż dziw bierze że Assasello tego nie wyciął - ale teraz już się uspokój i zajmij czymś inny:). Ja Ci mówię że 99% sędziów to przepuści a nie tylko Furion. Jest bardzo nie ładnie mówić o pełnoprawnym członku LS że jest stronniczy dla swojej armii. Właściwie obrażasz go bez żadnego powodu. KONIEC TEMATU.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Czytałem na tym forum już wiele różnych rzeczy i to co napisałem na 100% nikogo nie obraża i nie miało takiego założenia.
Nawet trochę wyżej można przeczytać że ktoś nazwał inną osobę prowadzącą dyskusję debilem. I to nie wywołało żadnego odzewu reszty.
To że nie tylko ja mam takie zdanie pokazuje mnogość tematów w sieci na ten temat. Ja po prostu przychylam się do takiej a nie innej interpretacji, gdyż druga strona dyskusji nie potrafi przedstawić argumentów mogących zmienić moje zdanie.
Żeby nie być gołosłownym:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 3&t=114162
http://www.ulthuan.net/forum/viewtopic.php?f=68&t=51092
http://www.leeds-nightowls.co.uk/forums ... pic=5251.0
W żadnym z tych tematów nie doszło do rozstrzygnięcia. Czyli temat jak najbardziej istnieje.

Ponadto bardzo dziękuję za pozwolenie na prowadzenie dyskusji na forum dyskusyjnym. Aż dziw że ktokolwiek na to pozwala a nie usuwa wszystkich postów ;).

Teraz faktycznie już kończę bo nadepnę nie temu co trzeba na odcisk i będzie problem ...

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Jesteście nieprzemakalni :lol2: Ale, pragnę zauważyć rzecz, która mogła zdarzyć się tylko u HElfów: 3 strony dyskusji o jednym przedmiocie, bez off topów i trollingu :mrgreen: Nie uwierzyłbym, jakbym nie przeczytał 8)
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Fazik jak tak czytam opis FR to mi się wydaje że on pod miscast podchodzi ...

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Martial Prowess pozwala również bronić się od ataki z tyłu, czy flanki, większą ilością modeli? Wydaje mi się, że nie, ale proszę o potwierdzenie.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Potwierdzam
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Chittos
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chittos »

Na jakich podstawkach powinny być bolce? okrągłe 60mm?

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

jakie chcesz, aby tylko odpowiadaly rzutowi maszyny na podstawke, 40 czy 50ki sa idealne, a czy okragle czy kwadraty to juz jak chcesz...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Inradil

Post autor: Inradil »

Witam,

Mam pytanie odnoszące się do naszych Dragon Princes:

Obrazek

1)Rozumiem, że czempion może brać każdą broń i pancerz do 50 pkt. Lub broń i pancerz o łącznej wartości 50 pkt. Czyli np broń za 25 i pancerz za 25.

2)Co to znaczy, że może wziąć magiczny sztandar do 75 pkt ? Czy są takie sztandary czy to jakoś łączy się z wartością magicznych przedmiotów czempiona ?

3)Czy ze względu na tarczę, DP dostają parry save na 6+, czy to się kumuluje z ward save na 6+ zbijając go na 5+, czy tylko podwyższa AS o +1?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Inradil pisze:1)Rozumiem, że czempion może brać każdą broń i pancerz do 50 pkt. Lub broń i pancerz o łącznej wartości 50 pkt. Czyli np broń za 25 i pancerz za 25.

2)Co to znaczy, że może wziąć magiczny sztandar do 75 pkt ? Czy są takie sztandary czy to jakoś łączy się z wartością magicznych przedmiotów czempiona ?

3)Czy ze względu na tarczę, DP dostają parry save na 6+, czy to się kumuluje z ward save na 6+ zbijając go na 5+, czy tylko podwyższa AS o +1?
1) Tak.
2) Tak, są Magiczne Sztandary powyżej 50pkt i ten oddział może wziąć go do 75pkt, niezależnie od Broni i Zbroi.
3) Nie, tylko Piechota ma Parry Save. Aby mogła go mieć Kawaleria, to musi mieć specjalnie napisane to w zasadach swojej Tarczy, jak Mournfangi na przykład. Tarcza daje im po prostu +1 do Save'a.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

ad 2) caly jeden sztandar i to za 55, wiec mysle ze ta zasada byla pisana pod kolejna edycje ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Oby :mrgreen:

Może w 9 edycji znów Kawaleria będzie królować na stołach, a nasi Dragoni będą zaginać WFB :lol:

Obrazek

Obrazek

Inradil

Post autor: Inradil »

Może BotWD będzie za 75 pkt ;D

ODPOWIEDZ