Sędziowski Rynsztok v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Sędziowski Rynsztok v 2.0

Post autor: Lidder »

misha pisze:oddzial ma fly efektywnie ma 22 cale szarży
Furie mają 16 lub 22. 16 jak działa Storm Banner i zabronię im latać, a 22 w przypadku lotu. Jak najbardziej masz rację odnośnie deklaracji szarży. Ciężko jednak, aby twój unit szarżował lotem kiedy im tego coś zabrania :D

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Ciężko jednak, aby twój unit szarżował lotem kiedy im tego coś zabrania :D
Ale nas męczy nie przypadek gdy coś nam zabrania latać.
Problemem jest wpis w RB dotyczący latania: "Units made up entirely of models that can fly can move or charge normally on the ground, using their Movement value, or instead choose to fly."
Str.70.
Czyli gracz mający latacze może wybrać, czy chce latać czy nie w czasie szarży.
Stosując tą zasadę wprost, jest możliwe ograniczenie efektów oblanego Ld na frenzy, gdzie najpewniej frenzy zdawane będzie na 22 cale jak pisze misha, a gracz kontrolujący Vargaisty zadeklaruje szarżę nimi na piechotę(aby szarża nie weszła i została spalona), aby uniknąć szarży latając(która miałaby większe szanse na dojście do czegoś, do czego nie chcemy dojść). Teraz chyba jest jasniej.
Pytanie, na ile jest to legalne pozostaje.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

storm banner to inna bajka przecież :-) mają obcięty lot przed deklaracją, i niech się cieszą
gracz musi zadeklarować szarżę i jedyna możliwość jest lotem bo jedyny cel jest na 22 calu, nie może zadeklarować szarży piechotą bo jest to szarża niemożliwa, a musisz to zrobić

nakaz jest jednak silniejszy możliwość wyboru
ja bym się nie śpieszył z odpowiedzią :) może warto to rozważyć na spokojnie w gronie LS i napisać kolejne uściślenie haha :D
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Units made up entirely of models that can fly can move or charge normally on the ground, using their Movement value, or instead choose to fly.
Moge wybrac, nikt nie zmusza mnie do tego.
If, during the charge sub-phase, a unit that includes one or more Frenzied models could declare a charge, then it must do so unless a leadership test is passed. If the test is failed, the frenzied unit must declare a charge against the nearest viable enemy.
Wiec deklaruje szarze ale staje sie ona nie mozliwa gdyz nie mam jak dosc.

To tak samo jakbym robil szarze jednostkami bez fly.

Przykład pierwszy:
Deklaruje szarze 2 oddzialami, jedna jest mozliwa, druga jest mozliwa tylko jak ta pieresza dojdzie, pierwsza nie dochodzi druga jest automatycznie palona.

Przykład drugi:
Mam oddzial co oblal frenzie i musze nim szarzowac (nie ma mojego oddzialu przed nim), wiec deklaruje jakas tam szarze, nastepnie deklaruje inna szarze tak ze ona blokuje mi mozlisoc szarzy temu oddzialowi z frenzie, wykonuje najpierw ta druga szarze i ta 1 staje sie nie mozliwa.

Dla mnie to logiczne ...
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Rozkaz od Generała (szarżować po ziemi macie!) ważniejszy od ich własnego Szału (my chcemy tam polecieć!)? :lol:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

proponuję na spokojnie przekminić zasady deklaracji szarż (zwłaszcza szarże niemożliwe) oraz kiedy pojawia się test frenzy :)
może ktoś jeszcze poza Lidderem z LS się wypowie

to ważna kwestia, więc co nagle to po diable :lol2:
zaraz się okaże że po 1 drafcie nowego euro będą latające commanda Vargeistów

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Ciiiiii... Kmine niszczysz! [-X
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Asmodai
Chuck Norris

heh, dla mnie jest to o tyle ważne, że kupiłem 2 boxy cryptów....i możliwe, że po odpowiedzi wyrosną im skrzydła :)

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Lidder

W takim razie moje Juggery Chaosne moga tez zadeklarować szarże na piechote tak samo idac dalej cala kawaleria z frenzy ... Tutaj nie ma znaczenia czy cos ma fly czy nie idac ta droga.
Według mnie to nagięcie zasad i fluffu.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

^Karpiu^ pisze:Lidder

W takim razie moje Juggery Chaosne moga tez zadeklarować szarże na piechote tak samo idac dalej cala kawaleria z frenzy ... Tutaj nie ma znaczenia czy cos ma fly czy nie idac ta droga.
Twoje Juggery nie maja w zasadach napisane ze moge szarzowac bez "koni" a jednostki z Frenzie maja napisane ze moga na "ziemi" szarzowac.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Niltag pisze:
^Karpiu^ pisze:Lidder

Twoje Juggery nie maja w zasadach napisane ze moge szarzowac bez "koni" a jednostki z Frenzie maja napisane ze moga na "ziemi" szarzowac.
Oj tam oj tam :D Kto sie zczaji ? :D Jest move value to jest move value :D

Asmodai
Chuck Norris

Tutaj nie ma znaczenia czy cos ma fly czy nie idac ta droga.
Ma znaczenie. Fly ma osobny zasięg ruchu, a MV jednostki to ruch po ziemi.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

W opisie Frenzy jest zapis, ze jezeli moze zadeklarować szarże to musi to zrobić, jezeli nie mozesz na piechote, to musisz deklarowac lotem, bo jest ona mozliwa.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ale Lidder jest innego zdania i jeszcze podjudza graczy :)

deklaracja musi być legalna, więc od razu musisz określić czy szarżujesz ziemią czy lotem by przeciwnik dał reakcję
nie można deklarować szarży niemożliwej

nie idźmy tą drogą, bo to durne sytuacje wyjdą, RB jest w tym temacie dosyć jasny

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Gdyby był jasny to by nie wynikła sytuacja. Z drugiej strony w ten sposób można się dowalić do każdej zasady, która na coś pozwala. Czy MUSZE oddawać w combacie?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Juz nei kobinujcie za bardzo, tu jest wyraznie napisane ze mozna wybrac czy sie laci czy nie.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

proponuję zrobić EOT w tym temacie, rynsztok nie bardzo jest do takich dysput :) możemy się przenieść do dyskusji ogólnej :D
niech LS porozmyśla

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Widzę, że bardzo wam się nudzi. Nie szukajcie dziur tam, gdzie ich nie ma. Wątpię, żeby komuś z ls chciało się kłócić z trollami.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Tu nawet nie ma miejsca na dyskusje.
Kolejny przypadek Musi vs Może.
W tym wypadku (i każdym innym) wygrywa Musi.

Jeśli Frenzy każe deklarować szarżę po spaleniu Ld to musisz to zrobić.
Jeśli jedyna możliwa do deklaracji jest szarża używając latania to musisz ją zrealizować bo tak nakazuje zasada Frenzy.
Jeśli najbliżej jest jednostka do której możesz dotrzeć z buta (np na 2X6) a chcesz spalić tą szarżę to możesz wybrać rodzaj ruchu jako pieszy. Chcesz zaszarżować w sposób udany - wybierasz latanie.

Tak samo dostawienie. Musisz dostawić się tak żeby było jak najwięcej modeli w B2B. Jeśli się okaże że musisz lecieć i zaliczyć DT przez fakt iż lecisz to musisz to zrobić.
Tak samo jak normalne jednostki. Też muszą zahaczyć o coś żeby się bardziej dostawić.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Gadanie z tym "mogę wybrać ruch po ziemi". Przy oblanym frenzy nie możesz wybrać, że nie szarżujesz, więc czemu masz wybierać jak szarżujesz? Ani to logiczne, ani zgodne z fluffem. I śmierdzące wałkami.
Uerph.

ODPOWIEDZ