TK 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

TK 1500

Post autor: Murass »

Bede pierwszy raz gral Tomb Kingami, moim przeciwnikiem bedzie Imperium. Z checia poslucham krytycznych uwag bardziej doswiadczonych graczy.

1 Tomb Prince @ 151 Pts
General; Great Weapon; Light Armour; Spear of Antarhak; Enchanted Shield

1 Liche Priest @ 168 Pts
Hierophant; Golden Ankrha, Skeletal Steed

1 Liche Priest @ 138 Pts
Talisman of Protection, Skeletal Steed

20 Skeleton Warriors @ 190 Pts
Shield; Light Armour; Standard

20 Skeleton Warriors @ 190 Pts
Shield; Light Armour; Standard

2 Tomb Swarm @ 90 Pts

5 Carrion @ 120 Pts

16 Tomb Guard @ 268 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Mirage Standard; Champion

3 Skeleton Chariots @ 185 Pts
Standard, Standard of the Cursing Word, Champion

Total Army Cost: 1500

Tomb Guardow bedzie w oddziale tak naprawde 18, bo wrzucam tam Tomb Princa no i maja championa.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Rozpiska IMHo do du.y :D :roll:
duzo by wymieniac co jest nie tak ale sprobuje ;) :

-TP slabo zlozony (lepiej juz go wrzucic na chariota i dac mu albo warda lub collara i np: chariot of fire)

-liczki niepotrzebnie na koniach (teraz mimo ,ze mazesz je wrzucci do piechto to i tak tylko sv. 6+ ZENADA :D) .Daj im jakies pozadne przedmioty magiczne (skrole i koniecznie jar-a) .

-2 kloce szkieletow do walki :shock: lepiej daj lucznikow :)

-TG to minimum 20 (19 + heros) i najlepiej z icona

-charioty powinny miec miraza :)

-brakuje ci rara (oba sa dobre wiec moze pokus sie chociaz o wrzucenie klopy :D)

Ja bym widzial rozpe tak :

TP na wozku (collar i chariot of fire lub ward na 4+)
2 liczki (3 skrole i jar)
2 x duze kloce szkieletow LUCZNIKOW z comandami (tak po 15-20)
swarma (1-2)
charioty (3 z mirazem + ewentualnie muzyk jak sa pkt.)
2 skorpy lub skorp i carriony
klopa z czachami :D

uffffff tyle ode mnie :D narazie ;)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Skolim
Mudżahedin

Post autor: Skolim »

Niedawaj amulet of protection (strata 15 pkt). 16 TG się nie opłaca. Pomyśl na a) zwiększeniem liczebności kloca b) nad wywaleniem kloca i wstawienie za te punkty czegoś bardziej opłacalnego. W twojej rospie nie ma scorpinów :shock: . Wywaliłby te 20 piechoty wstawił za nie 2x 15-20 łuczników, swarmy chyba są spoko. Może Tomb Princowi dać latanie lub rydwan ognia? (jak ja grałem z princowym lataczem było bardzo ciężko). Wogóle nie masz scrolli. w tym drugim Liszu wystaw 2x Scroll.Wywal może na liczce Golde Anharak i wstaw jakieś inne magiczne przedmioty godne uwagi. Przydałaby się Tomb kingowa "ciężka" kawaleria ale to tylko moje zdanie.
"Athel Loren nie ścierpi bytności no Człowieka, ni Orka, ni Krasnoluda, ni Zwierzoczłeka. Pierwszy krok wroga na świętej ziemi, będzie jego ostatnim"
Scarloc, Kroczący Śród Mgły z Athel Loren

Mam magiczne kamyczki ze Słowacji przynoszące szczęcie :P

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

A co myslicie o wystawieniu casket of souls i obok katapulty? Oczywiscie na jakims wzgorzu. Katapulta wtedy strzelalaby dwa razy na ture (jesli oczywiscie weszlaby inkantacja). Mysle ze bylby to typowy wariant defensywny, wiec dorzucilbym jakichs lucznikow i cos do obrony.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

osobiscie kasketu nie lubie ale niekturzy na nim graja :D jak chcesz defens z kontra to wez kinga (latajacego) + 3 liczki ,sporo lucznikow ,skorpow + ewentualnie TG i 2 klopki :D
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Murass pisze:A co myslicie o wystawieniu casket of souls i obok katapulty? Oczywiscie na jakims wzgorzu. Katapulta wtedy strzelalaby dwa razy na ture (jesli oczywiscie weszlaby inkantacja). Mysle ze bylby to typowy wariant defensywny, wiec dorzucilbym jakichs lucznikow i cos do obrony.
ale casket kosztuje rare, wiec cascet+klopa na <2000 nie wchodzi

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

Spoko, wiem o tym, przeciez nie pisalem ze ten defens bylby na 1500. A tak swoja droga to moja dupna rozpiska sprzedala masakre Imperium :) Pewnie dlatego, ze gralem z mniej doswiadczonym graczem (on gral pierwszy raz w zyciu, ja juz drugi :)). Najwiecej zrobily rydwany, wlasciwie to nimi wygralem te bitwe, niezle spisaly sie tez carriony.

Nie rozumiem troche czemu jak wystawiac szkielety to tylko z lukami, z tarcza maja +2 Asv podczas walki wrecz wiec moga dluzej cos przytrzymac. TG dalem akurat 18 bo wtedy wystawiam 6 w szeregu, zawsze jeden atak wiecej. A liche wystawilem na koniach bo wtedy maja wiecej ruchu, nie wrzucalem ich do oddzialow tylko jechalem nimi za oddzialami, zeby nie mozna bylo do nich strzelic.

Co do chariotow to faktycznie z tym mirage dobry pomysl, tak samo jak chariot of fire dla princa. Priestom tez zmienie przedmioty, bo te ward savy w ogole sie nie przydaly.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

szczurek pisze:osobiscie kasketu nie lubie ale niekturzy na nim graja :D jak chcesz defens z kontra to wez kinga (latajacego) + 3 liczki ,sporo lucznikow ,skorpow + ewentualnie TG i 2 klopki :D
osobiscie na defensie z kontra to raczej bym wystawil duza liczke i princa w chariocie (mimo wszystko.. po prostu bym go inaczej chowal... sila 7 ma to do siebie, ze mozna latwa ja wystawic...) do tego kolpa albo raczej 2 jakas kawa scorpy 3 i 2 swarmy (srtach trafic na inne defensy :wink: ) do tego jakies wsparcie dla kawy w postaci lekkiej + lucznicy...

na male punkty jednak 2x liczka + prince na rydwanie musi byc (ew. prince wolnostojacy ale ciezko cos tym zrobic chyba... :wink: bo przeciez on smokow przyjmowac nie bedzie :wink:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Oryginalna rozpa. Moim zdaniem po drobnych modyfikacjach (14 TG, charioty gołe, inaczej złożony king) byłaby całkiem grywalna.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

@Shino
HLP w defensie jest fajny ale ja nie lubie kawy ,a jak ma sie z rarow 2 klopy ,a ze speciali skorpy i np: cariony to nie mozna wtedy za bardzo dac chariotow (sa w corach :() dlatego wybral bym kinga :)
IMHO i tak poziom magiczny jest dosc spory 3 liczki (w tym jedna z jar-em) + latajacy king .....:)[/code]
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

Dzieki za troche konstruktywnej krytyki. Kilka rad na pewno wykorzystam, ale poniewaz jestem poczatkujacy mam jeszcze kilka pytan:

- czemu mam brac samych lucznikow? taki oddzial z tarcza i hand weaponem moze miec nawet 2 asv wiecej, zawsze dluzej "pozyje" na stole

- czemu charioty gole? dajac im sztandar moge dac miraża, a czempion to zawsze jeden atak wiecej

- czemu 14 tg? jak daje 18 w oddziale to mam +2 do cr i siedem atakow jesli wystawie czempiona (z bohaterem nawet wiecej)

- czy jest jakis sens dawania gdziekolwiek muzyka? chyba w armii tk nie ma to wiekszego sensu

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Ja tam lubię klocki piechoty FCG, doskonałe "bagno" dające turę na oflankowanie zajętego przeciwnika ;)

Charioty gołe, bo to fast i właśnie jako fast - czyli takie trochę kamikadze - należy je wykorzystywać. Niewiele bitew zakończysz z rydwanami na stole - ale za to w większości spłacą się co najmniej dwukrotnie. Dawanie im sztandaru to oddanie przeciwnikowi 100VP.

Dając 14TG i princa też masz +2 do cr za dwa dodatkowe szeregi.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

1) z hw & shieldami nie strzelaja i kosztuja punkt drozej.. jak dodasz im minimum 5 w szeregu tworzy ci sie obraz niemoblinej (4") piechoty przegrywajacej combaty ze wszystkim... luznicy sa tacy sami ale szachuja magow fasty i lzejsze skirmisze.. o niektorych biegaczach nie wspomne

2) sztandar 20 pkt mirge 40 - polowa nastepnych chariotow - champion - dodatkowy atak ale przeciwnik ci moze szybko wejsc w challange olewajac sobie twoje ataki...

3) ws 3 to z reguly za malo zeby uwazac, ze wiecej atakow to dobrze.. szczegulnie ze to konnica przeciwnika bedzie na ciebie szarzowac... w piechocie sie bardziej liczy static...

4) poczekaj do kilku remisow a zobaczysz czy branie muzyka ma sens :wink:

szczure - nie mowie ze grasz zle tylko, ze imo inne granie (znaczy defens z hlp) jest efektywniejsze... i zapewniam cie, ze king + 3 liczki to za malo magii :)

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

@ Tomash
Wiem ze jak jest 14 tg + prince to tez jest +2 cr, ale wczesniej napisales tylko 14 tg wiec nie wiedzialem troche o co Ci chodzi :)
A z tymi chariotami masz racje - na koniec bitwy zostal mi tylko jeden, do tego ranny, ale zrobily same tyle samo co reszta armii.

@ Shino
Co do tych lucznikow to na pewno wezme teraz jeden oddzial, zobacze jak sie sprawia, ale jeden do walki tez zabiore, zawsze moga cos przytrzymac.

Po stoczonej bitwie zauwazylem, ze ta armia jest bardzo niemobilna, inkantacje czesto byly dispelowane i oddzialy piechoty poruszaly sie przez to bardzo wolno. Byc moze bede walczyl niedlugo ze skavenami, zamierzam zabrac skorpa zamiast tg i chyba troche kawalerii, moze wiecej chariotow.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Shino pisze:1) z hw & shieldami nie strzelaja i kosztuja punkt drozej.. jak dodasz im minimum 5 w szeregu tworzy ci sie obraz niemoblinej (4") piechoty przegrywajacej combaty ze wszystkim...
Ona nie ma wygrywać combatów. Ona ma być bagnem, w którym przeciwnik utknie chociaż jedną turę (a najlepiej dwie), wystawiając swoje wrażliwe miejsca na atak.
Shino pisze:luznicy sa tacy sami ale szachuja magow fasty i lzejsze skirmisze.. o niektorych biegaczach nie wspomne
Dlatego zawsze mam jedną ekipę łuczników z co najmniej championem, w której to ekipie trzymam hierofantę. Od kiedy zacząłem tak robić, hiero jest jednym z ostatnich ginących modeli, jeśli w ogóle :)
Shino pisze:2) sztandar 20 pkt mirge 40 - polowa nastepnych chariotow - champion - dodatkowy atak ale przeciwnik ci moze szybko wejsc w challange olewajac sobie twoje ataki...
Tak jak ten pan pisze.
Shino pisze:szczure - nie mowie ze grasz zle tylko, ze imo inne granie (znaczy defens z hlp) jest efektywniejsze... i zapewniam cie, ze king + 3 liczki to za malo magii :)
Nie jestem pewien, ale miałem wrażenie, że ostatnio nawet Robson zaczął grać na kingu. Co do efektywności - pamiętasz rozpiskę, jaką Maciek Paraszczak wygrał turniej przy Euro, a Vladdi zajął 10 miejsce po dwuletniej przerwie w battlu? :)
(rozpiski mieli prawie identyczne)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Tomash pisze:
Shino pisze:1) z hw & shieldami nie strzelaja i kosztuja punkt drozej.. jak dodasz im minimum 5 w szeregu tworzy ci sie obraz niemoblinej (4") piechoty przegrywajacej combaty ze wszystkim...
Ona nie ma wygrywać combatów. Ona ma być bagnem, w którym przeciwnik utknie chociaż jedną turę (a najlepiej dwie), wystawiając swoje wrażliwe miejsca na atak.
lucznicy sa takim samym dobrym trzymaczem na jednostki jesli maja 15 + modeli... z kolei jesli szarzuje kawaleria to save nie pomaga... bo i tak maja te s5+... chyba, ze na ataki koni... no i nie zapominajcie, ze za 20 szkieletow z tym savem 4+ w cc od przodu ja mam 22 i prawie muzyka szkielich z lukami... oddzial powinny podobnie przytrzymac (wyjatkiem sa lance gdzie jest sporo atakow koni... choc to nawet nie pomaga przy tylu jezdzcach)...
Shino pisze:szczure - nie mowie ze grasz zle tylko, ze imo inne granie (znaczy defens z hlp) jest efektywniejsze... i zapewniam cie, ze king + 3 liczki to za malo magii :)
Nie jestem pewien, ale miałem wrażenie, że ostatnio nawet Robson zaczął grać na kingu. Co do efektywności - pamiętasz rozpiskę, jaką Maciek Paraszczak wygrał turniej przy Euro, a Vladdi zajął 10 miejsce po dwuletniej przerwie w battlu? :)
(rozpiski mieli prawie identyczne)
pamietaj tylko, ze euro mialo odgornie nalozony cs dyskwalifikujacy uzywanie duzej liczki... dla tego i tylko dla tego wszystkie armie tk na tym turnieju (euro + challanger) mialy kinga jako slot lorda :wink:
a robert o ile sie nie myle od hlp nie odchodzi... zmienil tlyko rozpiske na standardowy defens...

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

nie wiem co macie do Kinga - mnie on dobijal w poprzedniej ed.
M. Paraszczak wygral u nas turniej - wlasnie na nim

Licz jest fajny, ale nie przydaje sie w walce, a Prince nie jest znow taki mocny

dobrze zlozony King potrafi byc bardziej upierdliwy, niz troszeczke wiecej inkantacji 8)
przetestowane :P

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

King + 3liczki to IMHO niezly potencjal magiczny (ja nie mowie o jakies armii nastawione na ograniczeanie magi np: khorn itp.) ale na armie na 1 caddy w zuuupelnosci styka :D
W moim ofensie gdzie mam kinga 2 x TP i liczke z armiami na 1 caddy od 2-3 mam i tak spora przewage w magii ;) po prostu duzo daje to ,ze znamy swoje czary i mozemy cigle np: rzucac popychaczki (a nie jak w innych armiach ,zazwyczaj jedna ,2 na armie i trzeba kombinowac ;))

Niby mozna szkielety do walki wystawiac ale chyba lepiej lucznikow (gina podobnie ;) ale postrzelac prze 1-2 tury moga :D) .

King fajny jest ,nie ma co :D ma inkantacje ,dosc duzy power (gdyby nie te 4 ataki :D;)) i spora wytrzymalosc ,no i daje charioty w corach :) jak dla mnie super ;) :roll:
Coolminiornot ---> LINK

ODPOWIEDZ