Rozpakuj pudełko...

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Rozpakuj pudełko...

Post autor: quidamcorvus »

Dziś piątek, więc zapraszam do rozpakowania kolejnego pudełka od HobbyZone. Tym razem jest to stojak na pędzle i narzędzia, który zamówiłem wraz z podręcznym stojakiem modelarskim oraz transportową walizką.

Szczegóły dotyczące przebiegu zamówienia oraz sposobu spakowania przesyłki przedstawiłem w poprzednim wpisie.

Obrazek
Obrazek

Na stronie HobbyZone producent zawarł kilka najważniejszych informacji o produkcie:

Dzięki Stojakowi bezpieczne przechowasz pędzle, wiertła, pilniki, szczypce, pipety itp. narzędzia, idealny do utrzymania porządku w miejscu w którym pracujesz. Posiada 74 otwory o różnej średnicy, co pozwala na przechowywanie narzędzi o różnej wielkości, posiada wygodny uchwyt do przenoszenia, możliwość podwieszenia. Dzięki temu niewielkiemu stojakowi narzędzia będą zawsze pod ręką.

Średnice otworów:
19 x 10 mm
42 x 8 mm
13 x 3 mm

Wymiary: 15 cm x 14 cm x 10 cm

W skład zestawu wchodzą idealnie spasowane elementy do złożenia, złożenie całego kompletu nie jest czynnością skomplikowaną, do połączenia elementów, potrzebny będzie w małej ilości klej typu wikol.

Części są dobrze spasowane, a montaż jest łatwy i nie wymaga instrukcji. Stojak na pędzle i narzędzia to przydatny gadżet, który znacznie ułatwił mi prace w warsztacie. Polecam.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dzisiaj mam dla państwa-draństwa ciekawostkę. Jakiś czas temu na allegro kupiłem model Dwarf Messenger firmy Mirliton SG, który będę wystawiał jako Gońca podczas rozgrywek w Warheim FS.

Model otrzymałem zapakowany firmowo w przeźroczysty blister. Wewnątrz znajdowała się odlana wraz z podstawką figurka, zabezpieczona przed uszkodzeniem gąbką. Z kolei na odwrocie opakowania umieszczone zostały ostrzeżenia i inne niezbędne informacje.

Blister zawiera jedną figurkę Krasnoludzkiego Gońca (Dwarf Messenger). Jednoczęściowy model odlano w białym metalu wraz z podstawką. Nie zauważyłem większych nadlewek, a linie podziału były łatwe do usunięcia. Po oczyszczeniu modelu usunąłem część metalowej podstawki i za pomocą sztyftów umieściłem figurkę na kwadratowej podstawce 20x20 mm.

Krasnoludzki Goniec nie poraża jakością rzeźby ale należy pamiętać, że wzór ma już wiele lat. Najsłabsze elementy modelu to prawa dłoń oraz broda i włosy. Pozostałe części prezentują się nieco lepiej. Krasnolud jak przystało na gońca jest lekko ubrany, uzbrojony jest w przypasany do pasa sztylet, a w lewej dłoni ściska zwój z wiadomością.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Dla mnie wyglada na bardzo fajny figs do malowania - te zębiska :!: :wink:

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Avatars of War - Berserker Lord with Great Weapon

Tradycyjnie w piątek zapraszam do otwarcia pudełka z kolejnym modelem od Avatars of War, który kupiłem w sklepie internetowym BattleBear.

Przedstawiony poniżej model Krasnoludzkiego Lorda Berserkera uzupełni szeregi bohaterów Kultu Pogromców z Karak Kadrin do Warheim FS.

Figurka Krasnoluda została zapakowana firmowo w przeźroczysty blister, który oprócz modelu Berserkera i kwadratowej podstawki 25 x 25 mm zawiera także grubą gąbkę, która chroni zawartość przed uszkodzeniem. Wewnątrz opakowania znajduje się także ulotka z logo firmy, zdjęciem pomalowanego modelu oraz innymi niezbędnymi informacjami. Szanowne państwo-draństwo zechce przyjrzeć się podstawce, widzicie slot na magnes neodymowy? Świetny pomysł, zresztą pisał już o tym Kapitan Hak przy okazji omawiania zawartości pudełka z Dwarf Pathfinders od AoW.

Blister zawiera jedną figurkę Krasnoludzkiego Lorda Berserkera z Wielką Bronią (Berserker Lord with Great Weapon). Model, który podzielony został na cztery części, został odlany w białym modelu. Nie zauważyłem większych nadlewek, a linie podziału były łatwe do usunięcia. Po odcięciu i wyczyszczeniu wybranych części połączyłem elementy ze sobą, mocując je na sztyftach ze spinacza biurowego. AoW umożliwił złożenie modelu w trzech wariantach 'fryzurowych'. W pierwszym wariancie, na który zresztą się zdecydowałem, Berserker nosi klasycznego charakterystycznego dla Pogromców irokeza. W kolejnej wersji krasnolud może posiadać 'szpiczastego' irokeza, zaś trzecia opcja to łysy czerep i warkocz.

Krasnoludzki Lord Berserker to bardzo bogaty w detale, choć mało fotogeniczny model, który swoją stylistyką nawiązuje bezpośrednio do Pogromców od GW. Umięśniony Krasnolud stoi oparty na stylisku dwuręcznego topora, a stopę opiera na odciętej głowie Wojownika Chaosu. Wysadzane klejnotami bransolety chronią przeguby, klejnoty zdobią także wpięte w brodę spinki oraz szeroki pas, podtrzymujący z kolei przepaskę biodrową w którą odziany jest Pogromca. Ponadto Felix Paniagua, który wyrzeźbił Lorda Berserkera 'ozdobił' model bliznami widocznymi na lewej łopatce oraz kolczykami wpiętymi w przegrodę nosa i skórę na lewym ramieniu. Najsłabszym elementem modelu jest żeleziec topora, broń jest ledwo widoczna, a umieszczone po bokach zdobienia nachodzą na ostrze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na ostatnim można porównać modele z AoW (omawiany dziś Lord Berserker oraz Bor Dragonbane i Dwarf Berserker) z modelami Pogromców od GW.

Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Avatars of War - Dire Harpy of the Apocalypse

W ostatni piątek października zapraszam szanowne państwo-draństwo do otwarcia pudełka z modelem od Avatars of War kupionym w esklepie BattleBear.

Przedstawiony poniżej model Dire Harpy będzie reprezentował jedną z postaci dramatu, które w przyszłości pojawią się w Warheim FS.

Model został zapakowany firmowo w przeźroczysty blister, który oprócz odlanej w całości figurki oraz kwadratowej podstawki 25 x 25 mm zawiera także grubą gąbkę, która chroni zawartość przed uszkodzeniem. Wewnątrz pudełka znajduje się także ulotka z logo firmy, zdjęciem pomalowanego modelu i innymi niezbędnymi informacjami.

Blister zawiera jedną figurkę Złowieszczej Harpii (Dire Harpy of the Apocalypse). Jednoczęściowy model został odlany w białym metalu. Nie zauważyłem większych nadlewek, a linie podziału były łatwe do usunięcia. Po wyczyszczeniu figurki, pojawił się pewien problem. Jak przymocować model do podstawki? Na szczęście zostało mi parę gałęzi z zestawu Citadel Wood i za pomocą sztyftów zrobionych ze spinacza biurowego skleiłem podstawkę, konar i Harpię.

Dire Harpy of the Apocalypse to bogata w detale, wyrzeźbiona z pomysłem figurka i choć daleko jej do mitologicznego pierwowzoru, to nawiązania są wyraźnie widoczne. Błoniaste skrzydła stwora ozdobione są (a jakże) czaszkami Obrazek oraz gustownym hakiem. Z pleców wyrastają kolce, a ogon zwieńczony jest grzebieniem kostnym, a biodra Harpii przepasane są fragmentem kolczugi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Avatars of War - Domina of Torment

8 listopada, w Święto konstytucji Mikronezji zapraszam szanowne państwo-draństwo do otwarcia pudełka z kolejnym modelem od Avatars of War.

Dziś Domina of Torment, i wierzcie lub nie, ale torment podczas składania modelu gwarantowany. Model w Warheim FS pojawi się w szeregach jednej z kompanii Kultystów Slaanesha lub jako niezależna Postać Dramatu.

Model został zapakowany firmowo w przeźroczysty blister, który prócz figurki i kwadratowej podstawki 20 x 20 mm zawiera także grubą gąbkę, która chronić miała zawartość przed uszkodzeniem. Wewnątrz opakowania znajduje się także ulotka z logo firmy, zdjęciem rzeźby modelu oraz innymi niezbędnymi informacjami.

Niestety w tym wypadku opakowanie nie zdało egzaminu, niektóre elementy modelu, jak na przykład ostrze w górnej lewej dłoni jest tak drobne, że w opakowaniu zwinęło się w rulon. Na szczęście metal z którego odlano model jest elastyczny i udało się ostrze rozwinąć.

Blister zawiera jedną figurkę Bólożądnej Pieszczoty, państwo-draństwo wybaczy swobodne tłumaczenie (Domina of Torment). Model, podzielony na cztery części, został odlany w białym metalu. Zauważyłem całe mnóstwo nadlewek, a także liczne i widoczne linie podziału, które nie były łatwe do usunięcia. Po odcięciu i wyczyszczeniu poszczególnych części połączyłem elementy ze sobą, niestety ze względu na niewielkie rozmiary odlewów mocowanie na sztyftach wykonanych ze spinacza biurowego nie wchodziło w grę. Części spasowane są dość dobrze, choć użycie masy modelarskiej do wypełnienia szczelin i wygładzenia powierzchni jest konieczne.

Domina of Torment to dobrze prezentująca się na zdjęciu rzeźba, która została fatalnie odlana. AoW nie poradził sobie z odlaniem drobnych elementów, a liczne nadlewki musiałem usuwać bardzo ostrożnie i co chwilę spoglądać na zdjęcie, bowiem trudno odróżnić co jest elementem figurki, a co należy usunąć.

Zmieniłem także podstawkę na większą, bowiem w Warheim FS modele Kultystów i Istoty Chaosu występują przeważnie na podstawce o wymiarach 25 x 25 mm. Zastąpiłem także oryginalną głową, łbem demonetki od GW.

To jeden z gorzej odlanych modeli Avatars of War z jakimi miałem do czynienia. Choć z drugiej strony, może po prostu miałem pecha i trafiłem na kiepski odlew. Ktoś z szanownego państwa-draństwa ma ten model?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Ja mam i chyba rzeczywiście AoW przesadziło z detalicznością w niektórych miejscach. Mimo to u mnie nie było nic pogięte, a elementy kleiły się dobrze, więc nie mam powodów do narzekania. :)

Awatar użytkownika
Sarmor
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Sarmor »

Paczka z kampanii Empire of the Dead: Requiem dotarła do mnie już jakiś czas temu, więc wypadałoby wreszcie opisać to, co się w niej znajdowało. Na pierwszy ogień pójdą figurki z dwóch frakcji podstawowych, a zaczniemy od tej, którą kupił znajomy. Oto przed Wami podstawowy zestaw do Holy Orders, występujący pod nazwą The Brotherhood.
Obrazek

http://www.thenode.pl/artykuly/modelarstwo/702
Obrazek

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Nie wiedziałem w jaki dział to wrzucić, a ta recenzja to w sumie takie otwarcie pudełka :)
http://goo.gl/MB4eU2
Flesh Paint Set (Andrea Color)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Post autor: Święty »

Z AoW mam Lord of Pestilens z bławą i tarczą. Wygląda miodzio i kleiło się go dobrze :) Tylko jest dość "przestrzenny" przez swoją broń i w szeregu z innymi figurkami trochę trudno go ustawić :D
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

Awatar użytkownika
Sarmor
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Sarmor »

Dwa tygodnie temu zajmowaliśmy się zestawem podstawowym do frakcji Holy Orders. Dziś będziemy ten temat kontynuować i przyjrzymy się dodatkowi Armed Brothers, który po zakończeniu kampanii Requiem został rozbity na dwa mniejsze: Armed Brothers i Brotherhood Xbows & Blunderbuss.
Obrazek

http://www.thenode.pl/artykuly/modelars ... jni-bracia
Obrazek

Morok

Post autor: Morok »

ARBAL pisze:Obrazek

farby od tuska?

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Urmanski Studio - Evil Trolls

Dziś przygotowałem dla szanownego państwa-draństwa relację z otwarcia pudełka i sklejania modeli wyrzeźbionych i odlanych przez Urmanski Studio. Figurki na dzień dzisiejszy można zamawiać za pośrednictwem FB, ale jeśli wszystko pójdzie dobrze to w przyszłym roku powinny być dostępne na stronie internetowej producenta.

Prezentowane poniżej modele Evil Trolls uzupełnią szeregi kultystów Chaosu do Warheim FS. Choć z drugiej strony, o czym napiszę jeszcze w dalszej części, modele Evil Trolls można wystawić także jako Gorgera w Zwiadowczej kompanii z Królestw Ogrów.

Przesyłka dotarła do mnie solidnie zapakowana, a każdy model umieszczony został w osobnym woreczku strunowym i dobrze zabezpieczony przed ewentualnym uszkodzeniem. W każdym woreczku, oprócz licznych części z których składa się model znajdowała się także sceniczna podstawka o wymiarach 40 x 40 mm. W wersji oficjalnej modele zostaną pewnie uzupełnione o ulotkę z informacjami na temat producenta i innymi niezbędnymi wiadomościami.

Zestaw zawiera trzy modele Złych Trolli (Evil Trolls). A każda figurka, podzielona na kilka części, została odlana w żywicy. Nie zauważyłem większych nadlewek, czy linii podziału. Usunąć należało jedynie elementy pozostałe po kanałach doprowadzających żywicę do formy. Po wyczyszczeniu poszczególnych części połączyłem elementy ze sobą, jedynie w przypadku Trolla dzierżącego wielki młot ramiona dla pewności połączyłem za pomocą sztyftów wykonanych ze spinacza biurowego, w przypadku pozostałych modeli wystarczył klej cyjanoakrylowy. Części spasowane są bardzo dobrze i jedynie w kilku miejscach pozostały szczeliny które wypełniłem szpachlą modelarską.

Evil Trolls to duże, bogate w detale, wyrzeźbione z pomysłem figurki, które z powodzeniem można wystawić zarówno jako Trolle Chaosu czy służące wraz z Ogrami modele Gorgerów. Trolle naznaczone zostały subtelnymi mutacjami Chaosu i wyposażone w zdobyty na polu bitwy ekwipunek.

Na wzdętym brzuchu stwora dzierżącego wielki młot widać dodatkową zębatą paszczę, a jego plecy i uda pokrywa zrogowaciała narośl. Troll chroni swe plecy dwoma tarczami, które zostały zawieszona na przytwierdzonym do karku łańcuchu. Ponadto stwór odziany jest w przepaskę biodrową i ozdobiony rogiem nagolennik na lewej goleni oraz karwasz na prawym przedramieniu.

Z kolei skórę uzbrojonego w halabardę Trolla pokrywają łuski, a model wygląda jakby za chwilę miał zmusić się do wymiotów i obrzygania przeciwnika żrącą wydzieliną. Stwór na plecy zarzucił stylizowaną na łeb demona tarczę, spod której wystaje ozdobiona długim warkoczem zasuszona głowa. Tarcza jest naprawdę fajna i jeśli będzie dostępna jako osobny bits to z pewnością kupię kilka sztuk dla moich Wojowników Chaosu. Troll posiada także przepaskę biodrową, a wzdęty brzuch chroni nabrzusznikiem, który zapewne został zdarty z jakieś pożartego wcześniej Ogra.

Łeb trzeciego z Trolli 'zdobią' niewielki rogi, a skórę na grzbiecie rozerwał widoczny na zewnątrz kręgosłup, z kolei na lewej łydce widać paskudną ranę. Ten troll zdaje się być najlepiej wyposażony, brzuch chroni tarczą, na której widnieje herb dwugłowego orła, a ramiona chroni z jednej strony czaszką jakiegoś rogatego bydlęcia, a z drugiej kolczugą, która została przybita do ciała gwoździami.

Równie szczegółowe i bogate w detale są dołączone do modeli podstawki. Oprócz fragmentów skały i kamieni można na nich dostrzec między innymi fragmenty kości.

Choć oręż, w który uzbrojone są Trolle wygląda imponująco, to mi do pełni szczęścia brakuje tylko opcji złożenia modeli bez broni. Byłoby to fajne szczególnie w przypadku modeli z nabrzusznikami, które uzbrojone jedynie we własne pazury i zęby można by wykorzystać jako Gorgery. Jeśli w przyszłości pojawi się możliwość sklejenia figurek w dwóch wariantach, cały zestaw z pewnością zyska na popularności.

Nie wiem na ile dobrze udało mi się oddać to na zdjęciach ale modele są odpowiednio pokraczne i groteskowe oraz bardzo 'przestrzenne' i 'dynamiczne'. Wymusiło to na producencie konieczność podzielenia figurek na wiele elementów, a na ile to możecie zobaczyć na umieszczonych poniżej zdjęciach. Uniknięcie pomyłek podczas pakowania i przygotowania zestawu do wysyłki z pewnością wymaga dużej solidności i koncentracji.

Jak zapewne szanowne państwo-draństwo zauważyło, jestem zadowolony z zakupu (a jeśli pojawią się dłonie bez broni, będę bardzo zadowolony) zestawu Evil Trolls i nie mogę doczeka się malowania, bowiem rozmiar figurek i ilość detali zapowiadają sporo dobrej zabawy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I dla porównania zdjęcie Trolla w towarzystwie modeli z GW. Jak widać Evil Troll, jak przystało na Trolla Chaosu jest wyższy od Ogra i Trolla z GW.

Obrazek

A jak obstawiacie, kto wygrałby w taki pojedynku?

Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Trollowi daje małe szanse :wink: . Bardzo fajne te trolle , dużo lepsze niz konwersje z river trolli na ten przykład. Jaka jest cena takiego zestawu?

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

200 zł za zestaw 3 modeli lub 70 zł na sztuki.

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Kurcze, świetne są te trolle...

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Trolle są bardzo fajne i wydają się przyjemne w malowaniu. Dwie wady - sa dość drogie i nie wiem, czy nie są po prostu za duże w stosunku do reszty armii #-o . Przydałaby się jakas fotka porównująca trolle z GW z tymi...

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Na przedostatnim zdjeciu masz porownanie.

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Na pewno te trole są większe, ale to tylko pasuje do WOCHu, który jest armią chyba dla graczy z jakimiś kompleksami ;)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Może i do obecnych wyrobów wochopodobnych pasuje. Do starych figsów - niezbyt :wink: ...

ODPOWIEDZ