edit dałem
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
ktoś z LS podpowie jak to widzicie w świetle uściśleń i zakazu reformów i dlaczego można albo nie możnaWhite Lion pisze:to z popychaczki nie można się reformować ale można chodzić w bok ? albo do tyłu ?
nieźle
a ile idzie się w tył albo bok ? połowę wartości odległości z popychaczki czy cały zasięg ?
Na obecną chwilę LS zaszczyciła forum takim rozstrzygnięciem. Ani to sensowne, ani satysfakcjonujące dla graczy. Całe szczęście nie jestem w sytuacji aby kłócić się o jakieś turniejowe "house rules", ale szkoda mi graczy, którzy na turnieje uczęszczają i zostali tak potraktowani.Na chwilę obecną wykładnia zasad jest taka:
Z walk between worlds (i wszystkich innych popychaczkach posiadających taki sam lub podobny wording, w tym vanhell) nie wykonujemy reformów. Tak postanowiło gremium w postaci LS. Jako, że nie wykonujemy reformów, to nie wykonujemy darmowych reformów ani swift reformów (hexy)
To jest obowiązująca na chwilę obecną wykładnia zasad.
Do tego tematu (jak i do paru innych spraw) LS wróci, ale to na spokojnie, w nowym roku. Na razie jest jak jest.
pozdrawiam
Furion
ps.
/czapka moda
Temat popychaczek i reformów na chwilę obecną uważam za wyjaśniony. Dalsze ujeżdżanie zdechniętego konia będzie moderowane. Nie róbmy sztucznego tłoku.
BZDURA.Twoja "wykładnia" obowiązuje TYLKO na turniejach, i to sędziowanych/popieranych/organizowanych(niepotrzebne skreślić) przez ligę.To jest obowiązująca na chwilę obecną wykładnia zasad
nic sie w tej kwestii nie zmienio. Czemu uwazasz, ze tak jak grales bylo zgodne z zasadami?Jak tak zawsze gralem: do przodu moglem sie poruszac 8' i robic norlamne reformy ect, w bok 4', a w tyl 2' i bylo to ok, naprawde nie rozumiem po cos zmieniac co co przez 5 lat bylo ok i bylo zgodne z zasadmi
oj tam - naleciałość z 7edOkoń pisze:@Niltag
Dlaczego w tył 1/4M?
No nie do konca, pewne rzeczy sa uscislane ale nie trafiaja do uscislen, aby uscislenia nie byly za grube. Tak pewnie bylo i w tym wypadku. Wiec na turniejach z obsada z LS lub sedziow na biezaco z ustaleniami LS zgodne z prawem bedzie brak reformy z Vanhela.White Lion pisze: ale fakt faktem w uściśleniach jest tylko zapis przy czarze HE.
więc zgodnie z "wykładnią prawa" pozostałe popychaczki nadal działają "normalnie" czyli bez udziwnień pozwalają na reformy
.