Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Re: Pytania o zasady 8ed VC

Post autor: Szamot »

Asmodai pisze:Takie pytanko. O legalność i....etykę :wink:
klocek zombi, bez comand groupa. Szerokość szeregu 5(dowolna ilość w głąb - przy koszcie zombich). 4 Cairny/Banshee(dowolna kombinacja), i klepacz. W zasadzie klocek niewrażliwy na walkę wręcz, chyba, że przeciwnik ma magiczne ataki - te kontruje klepacz challengem, lub ogólnie odginaniem lub blokowaniem innymi jednostkami. W sumie dałoby się to samo w klocku szkieletów z włóczniami, i mieć dodatkowo supporty z 2 szeregów....Nie za bezczelne?

Nie pytam o ETC czy inny format - bo widziałem ograniczenia - choć cairn i 2 Banshee, i dodatkowo klepacz dałoby się wcisnać. Zostaje jedno miejsce na sztandar, i w zasadzie tylko tam coś by wchodziło z niemagicznych ataków.

grałem czymś takim ;) 2wrajty+2basie+klepacz+50zombi na start...klocek wygląda imponująco. Wszystko od niego ucieka, a on jest wolny. Dobrze trzyma punkty bo mało co chce tam wejść ale jest jedno ale...snajperki->strata 1-2eteryków znacząco osłabia ten klocek, że człowiek boi się wejść w coś mocnego by się nie posypać. Testowane przeze mnie. Death boli. Ogólnie fajne.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

zawsze możesz dorzucić małego necro za 90ptk z 1 levelem i MR(3), będzie stał i tak w tylnim szeregu nawet w CC, bo masz 5 herosów do przodu w make my way
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

zawsze możesz dorzucić małego necro za 90ptk z 1 levelem i MR(3), będzie stał i tak w tylnim szeregu nawet w CC, bo masz 5 herosów do przodu w make my way
Powoli. Testuję w ten weekend kawalerię. 2 bitwy na 2400. IMO Piechota VC powinna tradycyjnie bunkrować necrosow, i wytrzymywać omłot - nie widzę jej wygrywającej. Zboczenie z 7mej edycji. Po za tym, mój przeciwnik nie jest kretynem, i ma zbyt manewrową armię(HE).

Nigdzie nie mogę doczytać AoDM(Aura). Kumuluje się? IMO nie, bo jest tam użyte "one or more" a z tego co pamiętam to kara jest od jednej lub więcej(czyli tylko -!, niezależnie ile ich w pobliżu jest), ale wolę się upewnić.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2013, o 10:55 przez Asmodai, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Nie kumuluje sie niestety, ale dziala z Beguile razem
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

misha
Wielki Nieczysty Spamer

doczytać możesz zasadę tu w dziale w temacie przyklejonym - reference 8th edition
coś co ma napisane jeśli masz 1 lub więcej to efekt nie łączy się ze sobą

więc taki Balefire z Corpse Carta czy, Aura czy księga Mortisa nie kumulują się, a szkoda :D

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Pytanko. Jak duży musi być model przed celem, by dawać cover? czyli precyzyjniej - jakie partie celu muszą być zakryte przez jednostkę dającą cover by go uzyskać? Bo to, że musi być zakryta większość jednostki to oczywista.

I jak rozsądzane są strzały z górki względem covera dawanego przez jednostkę?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Musisz zasłaniać połowe pierwszego szeregu oddziału. (Podstawki większe/ mniejsze np. Herosi stojący z boku wię nie wliczaja)

Z gorki nie ma coverów.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 10:29 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

zalezy na jakie pole widzenia grasz
Simple Line of Sight lub Virtual Line of Sight sa opisane w uscisleniach

wg RB jest true line of sight,
ogolnie ignorowane sa elementy wystajace jak bronie, kolce, sztandary itp, korpus + ręce/skrzydla sie w true line of sight licza, wzglednie podstawka na innych trybach

@gorka
no chyba, że walisz do przeciwnej gorki o tym samym rozmiarze gdzie oddzial jest zasloniety przez inny stojacy na tej samej gorce czy impass bla bla bla bla :) wiec zalezy co gracze ze soba uzgodnia czasem
Podstawki większe/ mniejsze np. Herosi stojący z boku wię nie wliczaja)
jest taki zapis w RB naprawdę?
skoro dostawienie herosow z przodu zmienia srodek 1 szeregu na potrzeby strefy np to czemu nie mialby wydluzac na potrzeby strzelania :)

Awatar użytkownika
Handelson
Mudżahedin

Post autor: Handelson »

Czy Terror/samotna basia po zabiciu całego odziału krzykiem, może zrobić reforme w combacie?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

FAQ do RB
jak szarżowałeś i oddział wyparował przed fazą CC to możesz overrun lub Reform na początku fazy CC przed jakimikolwiek atakami.

imo jak nie szarżowałeś to powinien zdaje się być sam reform (z racji kolejnej fazy walki)

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

A co z kwestia mozliwosci wyciagniecia oddziału z walki ?
Przyklad 3 jurki walcza bokiem z oddziałem który ma wycie, z wycia ginie 1 model i gracz chosu decyduje się wyciągnąć jurka w styku, wychodząc tym samym z walki.

Drugie pytanie jak sie skonczyła sprawa frenzy i szarzy po ziemi ? w dalszym ciągu tylko Lidder z LS sie wypowiedział czy cos przegapiłem?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Ściągając modele z kobmatu MUSISZ najpierw maksymalizować ilość walczących unitów. Potem maksymalizować ilość walczących jednostek. Tyle w temacie.

Na 2 nie znam odpowiedzi

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Leoh pisze: Drugie pytanie jak sie skonczyła sprawa frenzy i szarzy po ziemi ? w dalszym ciągu tylko Lidder z LS sie wypowiedział czy cos przegapiłem?
Jesli masz mozliwosc szarzy po ziemi i lotem to mozesz wybrac (tak zeby miec wiekszy zasiek i trudniej bylo dojsc) ale jak mozesz tylko lotem doleciec to musisz lotem
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

@Niltag, ok dzieki
@Jarekk no wlasnie interpretacja zmierzala w kierunku ze tylko w walce tak jest,a wycie zabija w fazie strzelania.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Nie mozesz zadeklarowac rozłaczenia Kombatu! Musisz robić zawsze tak jak napisałem. Nie wazne jaka to faza. Chcesz mi powiedziec ze jak skaven strzela do kombatu ze slavami to moze zabijajac 5 szczurkow zjac pierwszy szereg i juz nie ma kombatu?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

JarekK pisze: Chcesz mi powiedziec ze jak skaven strzela do kombatu ze slavami to moze zabijajac 5 szczurkow zjac pierwszy szereg i juz nie ma kombatu?
Modele ściąga się z tyłu.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

damn... masz mnie... to czekaj inaczej jak stoję tak:

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:idea: :idea: :idea: :idea: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

:idea: - pusto
:twisted: - oddział a
:roll: - oddział b

jak sobie teraz zastrzele 2 szczury z oddziału b a jest tam tylko 1 szereg to czy mogę się rozłączyć z kombatu ściągając te dwa z lewej?

Oczywiście, że nie tak jak w tamtym przypadku. Nie można deklarować wyłączenia z kombatu, nie ważne jaka to faza... ta gra nie miała by wtedy sensu. zabijam coś z magi i nagle się okazuje, że koleś tak ściąga modele żeby nie było kombatu bo teraz on mu nie pasuje, a pasował mu jak szarżował, ale nie wziął po uwagę takiej fazy magii. :roll:

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=29&t=40202
pytanie 2.1 2.2
Imo z tego wynika ze sciagasz modele rozlaczajac oddzialy.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

2.1 mowi tylko o tym, że możesz wymusić dostawienie sie oddzialu przeciwnika. Nie ma tu wzmianki o tym ze mozesz rozlaczyc kombat. Tylko shino coś o tym napisał. Jak dla mnie nie jest to jasne.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

No te pytania sa pokretnie sformulowane :/.

Generalnie wg mnie tam jest napisane ze:
Sciagasz modele po rowno, i jak w ten sposob rozlaczysz kombat to mozesz tak zrobic.
Czyli przykladowo banshee wyje zabija jednego z 3 jurkow, przeciwnik sciaga akurat ten model ktory sie styka rozlaczajac kombat.
Oczywiscie w CC dosuwamy odzialy ale czy w shootingu tez ?

ODPOWIEDZ