Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Szybkie pytania

Post autor: misha »

na standardowe traye 5x4 piechoty dałbym 4 magnesy 5x2 w okolicach rogow traya (oczywiscie piechota to nie metale :D)

na hordy mozesz dawac wiecej w sensie w srodku traya gdzies postawic

ewentualnie zrob tak (zrobilem to w wielkim pudelku po butach) plastikowe orki piknie wisza, metale stoja
mialem blache parapetowa, wycialem ja na wymiar, wkleilem w pudelko kartonowe, dociskajac hantlami czy cukrem na poxipol (puszło go trochę no ale cóż kto powiedział że hobby tanie)

i na to wstawiam traye z figurkami
wowczas masz dodatkowa plaszczyzne magnesowania jak w walizce magnetycznej a do trayow wystarcza magnesy 1mm grubosci 5x1 w 4 rogach jak wyzej

nie duza filozofia, ale jak bardzo chcesz foty to bede przed swietami w bialymstoku to ci moge zrobic, tam wywiozlem swoja zielona horde zeby nie ciagac za kazdym razem figurek :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

tiny
Chuck Norris

Post autor: tiny »

Maluję stormtalona w śnieżnej scenerii i chciałbym zrobić zaparowaną czy tam oszronioną szybkę, ma ktoś radę w jaki sposób uzyskać taki efekt?

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Wash Lavado: Green Shade od Vallejo http://www.battlefieldmodels.com/vallej ... -206-p.asp

Czy ktoś miał styczność z tym specyfikiem? W trakcie malowania orka, a dokładnie po nałożeniu warstwy tego shade'a na skórę pojawiły się w zagłębieniach białe plamy (osad? wtf?). Myślałem, że to przez wymieszanie tego specyfiku z dwoma innymi shade'ami od GW. Ale nałożyłem później sam zielony i to on mi tak bruździ (te od GW są ok). Nawet spróbowałem pędzlem, który był suchy (nie był używany podczas tej sesji malowania) - sytuacja efekt ten sam :( Nie wiem o co chodzi, może ktoś pomoże?

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

Post autor: rusek »

Mam pytanie jak mam wyschnieta niebieska czesc gs-u to da sie to przywrocic do stanu urzywalnosci czy trzeba kupic nowego gs-a

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Lechu on robi się taki szarawo białawy ? jeśli tak to jest to taki efekt do szyb, i wizjerów. Niby zielony jak jest w postaci płynnej ale potem zmienia kolor.
Nawet filmik na YT znalazłem http://www.youtube.com/watch?v=jbl5iYBU2uU
Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Post autor: TomashWwl »

Ok, mam zrobione traye i szukam rozwiązania jak je zamagnesować ;) myślałem, nad dwoma rozwiązaniami

1. podklejenie blachy od spodu traya + magnesy pod podstawki 2mm
2. 2x magnes 1mm wysokości - jeden pod podstawkę drugi na tray (przystawiam złączone, paćkam klejem i zostawiam do wyschnięcia), tylko tak jak dla 5tki skirmishu to jeszcze nie ma problemu to nie wiem jak będzie wizualnie wyglądać tray wyklejony 30toma magnesikami

co sądzicie?
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

Ja robię tak:

Na tray wykonany z spienionego PCV przyklejam blaszkę i daję magnes pod podstawkę figurki (walcowy 3x2mm wystarcza).

Jeśli chcę je przenosić w metalowej skrzynce to od spodu traya nawiercam otwory w które wklejam magnesy. I jest git.
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Dzięki Kopyt. A skąd masz info, że to efekt do szyb i wizjerów? Kurcze straszliwie się na tym zawiodłem bo sam kolor, konsystencja i krycie pasują mi idealnie tylko ten efekt po wyschnięciu wręcz niweczy cały zamiar użycia washa :(

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

na jakimś forum z google to zwinąłem i tam był ten filmik
Obrazek

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Ok. To jeszcze jedno pytanie. Skąd można dostać buteleczki takie jak te od farb vallejo albo podobne? Potrzebuję takowych do stworzonych mieszanek ;)

Awatar użytkownika
rusek
Chuck Norris

Post autor: rusek »

Mozesz poszukac czegos w artykulach stomatologicznych

Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Post autor: Rogal »

Witam

nigdzie nie moge znaleźć jakiegoś dobrego poradnika o malowaniu skrzydeł ale takich od smoka itp bez piór . zwykła duża błona z gnatem, pazurem itp.

nigga4life
Plankton

Post autor: nigga4life »

Jak pomalowac czesc tak by sprawiala wrazenie swiecacej? (Mam tutaj na mysli ta kule z zestawu czarodziejow z imperium)

Awatar użytkownika
Sarmor
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Sarmor »

Pomalować, a potem pokryć błyszczącym lakierem, np. Vallejo Gloss Varnish?
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

może chodzi o OSL (object source lightning) czyli jak cos się świeci to światło tego obiektu emanuje również na pobliskie elementy figurki
trochę z tym zabawy ale warto próbować :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

nigga4life
Plankton

Post autor: nigga4life »

misha pisze:może chodzi o OSL (object source lightning) czyli jak cos się świeci to światło tego obiektu emanuje również na pobliskie elementy figurki
trochę z tym zabawy ale warto próbować :)
Dzieki, tego wlasnie szukalem :)

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Potrzebuję jakiegoś kleju/masy/szpachli/czegokolwiek do nałożenia i stworzenia całkiem sztywnej całości, jaką ma być piasek na rantach traya. Wątpię tutaj w moc wikolu. Nie znam się na tym za bardzo mógłby ktoś coś polecić?

Edit: Czy coś takiego ma sens?
http://www.mojehobby.pl/products/KLEJ-D ... X-0-5.html

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Jeśli wikol za słaby, to może po prostu kropelka/superglue...?
Jest masa mocnych klei, które przytwierdzą Ci to na stałe, jak np poxipol, jednak czy na pewno warto się kosztować?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

No właśnie nie warto wg mni, ale nie nie wiem czy po wikolu mi się to wszystko nie poobkrusza...

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

A co rozumiesz przez obklejenie rantów, chcesz je dosłownie obkleić piaskiem? Jeśli tak to po co?
Czy po prostu chcesz na wierzch podstawki nakleić piasek, standardowo, jak 99% modelarzy?

ODPOWIEDZ