Rozpiski Elfów 8 ed. (od maja 2013)

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Re: Rozpiski Elfów 8 ed. (od maja 2013)

Post autor: Albo_Albo »

możesz mieć 2nd frostheart phoenix normalnie chyba niedotyczy to lordow aczkolwiek lepiej dopytac na etc bezposrednio

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Już dawno jest to potwierdzone, można grać na 3 Frostach. Aczkolwiek prawdopodobnie przytną tą opcję w 2 drafcie banem na DS jak wystawiasz 3 FP

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

Asassello pisze:
Galharen pisze:Furion jest innego zdania, więc niech się ktoś do tego ustosunkuje...
Zbyszek jest innego zdania niż Furion, więc niech się ktoś do tego ustosunkuje...
Daruj sobie.
Pytam tylko o konkretną odpowiedź, ew. link gdzie jest to czarno na bialym stwierdzone.
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

- High Elves
• Book of Hoeth/Banner of the World Dragon/Archmage with Lore of Death/2nd Frostheart Phoenix, max 1
• Star Dragon/2nd Frostheart Phoenix, max 1
• Models armed with shooting weapons (Eagle Claw Bolt Throwers count as 6 each), max 70
• Ellyrian Reaver units/1st Eagle unit/Eagle Claw Bolt Thrower, max 6
Gdzie tu widzisz ograniczenie max 2 Frostheart Phoenix? Trzeci na nic nie wpływa, ograniczony jest tylko drugi. Dokładnie tak samo, jak w ostatniej linijce liczy się tylko pierwszy unit orzełków.
Jak naprawią forum, to w tym temacie znajdziesz potwierdzenie http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8&t=118865

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

2nd Frostheart Phoenix, max 1 - to wydaje się być mylące i stad problem.
Albo to ogranicza 2go fenia spośród zestawu powyżej, albo ogólnie.
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Inradil
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Inradil »

Bercik pisze:
- High Elves
• Book of Hoeth/Banner of the World Dragon/Archmage with Lore of Death/2nd Frostheart Phoenix, max 1

Czyli rozumiem, że można brać po jednej takiej rzeczy na armię, a nie że tylko jedno z tego można wybrać ?

Tak samo w drugim zapisie można brać SD i 3 Frosty ale SD i 2 już nie ?

Może ktoś to wytłumaczyć ?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Teraz zniszczę Ci psychikę, ale:
Możesz wybrać tylko jedno z powyższych. Zresztą to rozumie się samo z siebie, bo Book of Hoeth albo Banner of the World Dragon i tak nie można wziąć więcej niż raz, więc inna interpretacja byłaby bez sensu.
Tu już nie wiem, jakiś błąd w zapisie, ale prawdopodobnie nie można kombinować Star dragona z więcej niż jednym Feniksem lodowym.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Naviedzony pisze:
Tu już nie wiem, jakiś błąd w zapisie, ale prawdopodobnie nie można kombinować Star dragona z więcej niż jednym Feniksem lodowym.
Żaden błąd. Tu wszystko jest jasne.
Możesz mieć albo Star Dragona albo drugiego lodowego feniksa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

No tak, ale pytanie nie było, czy można wziąć drugiego i Star Dragona, tylko czy można wziąć trzeciego i Star Dragona. :P Ja uważam, że nie, bo któryś z tych trzech musi być drugim, ale znam takich, którzy by się kłócili. ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

To też jest jasne. Nie możesz mieć trzeciego bez drugiego.
Ten zapis naprawdę jest dobry i oddaje to co mieli na myśli jego twórcy.
To, że wymaga trochę pomyślenia i analizy ze strony odbiorcy to już inna sprawa. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Ja nie mam z nim problemu. Chodzi mi o kombinatorów głównie. :)

Inradil

Post autor: Inradil »

Generalnie pytałem o 3 bo gdzieś przeczytałem, że można wystawić 3 i dlatego powstała wątpliwość. Można brać 3 bo max 2 jako rare i +1 jako mount dla AoA. Ktoś komentował, że można i na 4 jak się zmieszczą AoA na froście i Caradryan z Astari.

A pytanie pierwsze dotyczyło czy można wybrać tylko 1 rzecz z tego w sensie albo to albo to albo to, a nie czy można wziąć 2 BoH czy 2 BotWD ...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Tak, można wziąć tylko jedną rzecz z tego.

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

Ostatnio gram na czymś takim, chyba legalna rozpa bo traktując rydwan jako pojedynczy model (choć strzela dwóch załogantów), to mam równe 70 strzałek:

Unnamed2400 Pts - High Elves Army

1 Loremaster of Hoeth @ 330.0 Pts
General; Magic Level 2; Great Weapon; Heavy Armour
Talisman of Preservation [45.0]
Book of Hoeth [55.0]

1 Noble @ 350.0 Pts
Dragon Armour; Battle Standard
Enchanted Shield [5.0]
Star Lance [30.0]
Golden Crown of Atrazar [10.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]
1 Griffon @ [195.0] Pts
Swiftsense; Swooping Stike

20 Archers @ 220.0 Pts

21 Archers @ 230.0 Pts

5 Ellyrian Reavers @ 80.0 Pts

5 Ellyrian Reavers @ 80.0 Pts

24+1 Phoenix Guard @ 450.0 Pts
Razor Standard [45.0]

1 Tiranoc Chariot @ 70.0 Pts

1 Frostheart Phoenix @ 240.0 Pts

3x1 Eagle Claw Bolt Thrower @ 210.0 Pts

10 Sisters of Avelorn @ 140.0 Pts

Models in Army: 96

Total Army Cost: 2400.0

Gryf jest intuicyjny. Łatwo zejść może, ale zastosowany w dobrym momencie potrafi dobrze uprzykrzyć życie przeciwnikowi. Bardziej powoduje dyskomfort psychiczny u przeciwnika, bo nikt nie lubi jak takie coś lata mu na flance;) siostry z bolcami ładnie się łączą, więc chimery i grubasy muszą uważać. Szkoda, że siostry nie mają tych 30" wtedy byłyby w kosmos. Gwardia z tym wardem niezastąpiona. Łucznicy zamiast SH, lepiej się smietnik ogarnia albo maszynki przeciwnika, czego SH nie są wstanie zrobić. Teraz dylemat. Arcy z high magic jest spoko, czary z naszej domeny lubie, boli mnie jedynie zasięg soul squancha. Loremaster słabo dispeluje (ale jedyny czar który mnie boli to transmutacja, gdyż nikt na life nie gra), ale bezpiecznie siedzi z daleka i ciska czary. Zawsze coś wejdzie, zawsze jakiś czar się przyda;)
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

z tym BSB to pojechales po bandzie... 350pkt rly?

jak juz to dalbym zwyklego hero na gryfie do zabawy i na kotre, ale bsb musi byc bezpieczniejszy...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

Dlatego mówię, ze jest intuicyjny;) jak na razie mi nie zginął, choć wiem, że jego strata to 3 DP w plecy. Fakt, nie grałem jeszcze przeciw emp I df, może wtedy po lekcji pokory bardziej docenie Twoja radę:)
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Ja mam przy okazji pytanko, bo widzę to w wielu rozpiskach. Limit z podręcznika, że mogą być maksymalnie 2 takie same jednostki rzadkie i 3 specjalne, jest zniesiony? Tu, powyżej, są na przykład 3 bolty.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Balisty mają specjalną zasadę w podręczniku, mówiącą, że można wystawić je maksymalnie 4 do 2.999 punktów i dwa razy tyle od 3.000 punktów.

Awatar użytkownika
Chittos

Post autor: Chittos »

Naviedzony pisze:Balisty mają specjalną zasadę w podręczniku, mówiącą, że można wystawić je maksymalnie 4 do 2.999 punktów i dwa razy tyle od 3.000 punktów.
Czyli 2 bolce nadal się liczą jako jeden slot rare :?:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Chittos pisze:
Naviedzony pisze:Balisty mają specjalną zasadę w podręczniku, mówiącą, że można wystawić je maksymalnie 4 do 2.999 punktów i dwa razy tyle od 3.000 punktów.
Czyli 2 bolce nadal się liczą jako jeden slot rare :?:
nie, 2 bolce to 2 sloty, 4 bolce to 4 sloty.
Obrazek

ODPOWIEDZ