Witam
Jestem graczem, który nie gra ostatnio zbyt czesto, a jak już gram chciałbym aby było to coś wyjątkowego. Wpadliśmy z kolegą na pomysł rozegrania małej kampani w ciągu jednej nocy (albo nawet wieczoru). Mamy pewien pomysł odnośnie tego jak miałoby to wyglądać. Poniżej przedstawię pomysł. Nie mniej jednak chciałbym Wam przedstawić ten pomysł z prośbą o wasze uwagi, pomysły, refleksje. Byłbym naprawdę zobowiązany gdyby ktoś rozegrał taką mini-kapanię i podzielił się wnioskami. Być może wspólną dyskusją stworzymy ciekawy format rozgrywki, który mógłby się stać pewnego rodzaju sprawdzonym standardem, do którego mogliby sięgać gracze chcacy spróbować czegoś niestandardowego, wyważonego i atrakcyjnego.
Bitwa 1: Zwiadowczy wypad.
Zwiadowcy obu armii wpadają na siebie i rozgrywa się graniczna potyczka. Gramy armiami o wielkości do 600 punktów w scenariusz 5 z Rulebooka, przy następujących ograniczeniach:
- lordowie nie dopuszczeni
- magowie nie dopuszczeni
- machiny wojenne nie dopuszczone
- generałem może być champion oddziału o najwyższej LD
- punkty nie wykorzystane na Rare można wykorzytać na Special
- punkty nie wykorzystane na Lord, można wykorzystać na Hero
Zwyciężca bitwy może w następnej bitwie (1 do wyboru):
1) rozpocząć
2) rozproszyć jeden czar
3) Wybranej jednostce dać jedną z cech: scout, vanguard, immune to psychology, stubborn, swiftstride, Magic resistance 3,
Bitwa 2: Bitwa na przełęczy.
Ci co wygrali poprzednią bitwę przebijają się przez przełęcz górksą celem zgrabienia terytorium. Gramy armiami o wielkości 1200 punktów w scenariusz 3 z Rulebooka, przy następujących ograniczeniach:
- lordowie nie dopuszczeni
- jednostki do 400 punktów
- punkty nie wykorzystane na Rare można wykorzytać na Special
Zwycięzca bitwy może w następnej bitwie wybrać do dwóch z następujących bonusów:
1) rozpocząć
2) rozproszyć jeden czar
3) Wybranej jednostce dać jedną z cech: scout, vanguard, immune to psychology, stubborn, swiftstride, Magic resistance 3
4) Wyłączyć magiczne działanie jednego wybranego przedmiotu
5) wysłać wybraną jednostkę wroga do rezerw
W przypadku małego zwycięstwa wybiera tylko jeden bonus. W przypadku remisu obie strony wybierają po jednym bonusie.
Bitwa 3 Rozstrzygająca Bitwa.
Zwycięzcy bitwy w przełęczy najeżdżają na terytorium wroga pełną siłą aby splądrować mu krainę. Gramy armiami po 1800 punktów w scenariusz 4 z Rulebooka, przy następujących ograniczeniach:
- max 1 lord
- jednostki do 400 punktów
- punkty nie wykorzystane na Rare można wykorzystać na Special
Kampania Jednej Nocy
-
- Mudżahedin
- Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu
Kampania Jednej Nocy
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, o 09:45 przez ravtheone, łącznie zmieniany 1 raz.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook
WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill
MISFIRE 2022 na Facebook
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill
z rozproszenia czary wyłączyłbym zapis o IFce, bo taki dodatkowy scroll i tak jest bardzo fajna opcją, nawet na open bez lordów, nie trzeba jeszcze tego pompowac IFkami 

"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
-
- Mudżahedin
- Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu
Dzięki. Wprowadziłem zmiany.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook
MISFIRE 2022 na Facebook
dla mnie te darmowe Scrolle, MR3 jest mocne.
Scout, vanguard i zaczynanie/decyzja o tym kto zacznie jest fajnym bonusem.
Dwa bonusy po drugim scenariuszu... MR3 na jeden oddział na 1800 pkt? z jednym lordem(to będzie na 100%mag) możesz mieć dwa oddziały z MR3 i mieć 2scrolle. To jest zbyt mocne w porównaniu do scouta/vanguarda/zaczynania. Rezerwy są trochę śmieszne
skitrasz mu główny oddział...może jakiś limit punktowy na tą rezerwę? bo Bez jaj np. skitranie w dla VC na takie punkty 40ghuli lub 10CH bywa bardzo przykre i mocno ułatwia grę. 
w scenariuszu pierwszym zakazujesz brania magów. generałem może być czempion o najwyższym LD. Problem jest z VC i TK.
z VC generałem musi być mag 1 levelowy(wymóg AB). Bez generała się sypiemy na starcie i nie maszerujemy, oczywiście można generałem zrobić np. czempiona ghuli, ale to pomijanie zasad z AB. Podobnie z TK gdzie w ogóle jest magia bo musi być i herofanta i generał.
Scout, vanguard i zaczynanie/decyzja o tym kto zacznie jest fajnym bonusem.
Dwa bonusy po drugim scenariuszu... MR3 na jeden oddział na 1800 pkt? z jednym lordem(to będzie na 100%mag) możesz mieć dwa oddziały z MR3 i mieć 2scrolle. To jest zbyt mocne w porównaniu do scouta/vanguarda/zaczynania. Rezerwy są trochę śmieszne

w scenariuszu pierwszym zakazujesz brania magów. generałem może być czempion o najwyższym LD. Problem jest z VC i TK.
z VC generałem musi być mag 1 levelowy(wymóg AB). Bez generała się sypiemy na starcie i nie maszerujemy, oczywiście można generałem zrobić np. czempiona ghuli, ale to pomijanie zasad z AB. Podobnie z TK gdzie w ogóle jest magia bo musi być i herofanta i generał.