Kampania Jednej Nocy

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Kampania Jednej Nocy

Post autor: ravtheone »

Witam

Jestem graczem, który nie gra ostatnio zbyt czesto, a jak już gram chciałbym aby było to coś wyjątkowego. Wpadliśmy z kolegą na pomysł rozegrania małej kampani w ciągu jednej nocy (albo nawet wieczoru). Mamy pewien pomysł odnośnie tego jak miałoby to wyglądać. Poniżej przedstawię pomysł. Nie mniej jednak chciałbym Wam przedstawić ten pomysł z prośbą o wasze uwagi, pomysły, refleksje. Byłbym naprawdę zobowiązany gdyby ktoś rozegrał taką mini-kapanię i podzielił się wnioskami. Być może wspólną dyskusją stworzymy ciekawy format rozgrywki, który mógłby się stać pewnego rodzaju sprawdzonym standardem, do którego mogliby sięgać gracze chcacy spróbować czegoś niestandardowego, wyważonego i atrakcyjnego.

Bitwa 1: Zwiadowczy wypad.
Zwiadowcy obu armii wpadają na siebie i rozgrywa się graniczna potyczka. Gramy armiami o wielkości do 600 punktów w scenariusz 5 z Rulebooka, przy następujących ograniczeniach:
- lordowie nie dopuszczeni
- magowie nie dopuszczeni
- machiny wojenne nie dopuszczone
- generałem może być champion oddziału o najwyższej LD
- punkty nie wykorzystane na Rare można wykorzytać na Special
- punkty nie wykorzystane na Lord, można wykorzystać na Hero

Zwyciężca bitwy może w następnej bitwie (1 do wyboru):
1) rozpocząć
2) rozproszyć jeden czar
3) Wybranej jednostce dać jedną z cech: scout, vanguard, immune to psychology, stubborn, swiftstride, Magic resistance 3,

Bitwa 2: Bitwa na przełęczy.
Ci co wygrali poprzednią bitwę przebijają się przez przełęcz górksą celem zgrabienia terytorium. Gramy armiami o wielkości 1200 punktów w scenariusz 3 z Rulebooka, przy następujących ograniczeniach:
- lordowie nie dopuszczeni
- jednostki do 400 punktów
- punkty nie wykorzystane na Rare można wykorzytać na Special

Zwycięzca bitwy może w następnej bitwie wybrać do dwóch z następujących bonusów:
1) rozpocząć
2) rozproszyć jeden czar
3) Wybranej jednostce dać jedną z cech: scout, vanguard, immune to psychology, stubborn, swiftstride, Magic resistance 3
4) Wyłączyć magiczne działanie jednego wybranego przedmiotu
5) wysłać wybraną jednostkę wroga do rezerw

W przypadku małego zwycięstwa wybiera tylko jeden bonus. W przypadku remisu obie strony wybierają po jednym bonusie.

Bitwa 3 Rozstrzygająca Bitwa.
Zwycięzcy bitwy w przełęczy najeżdżają na terytorium wroga pełną siłą aby splądrować mu krainę. Gramy armiami po 1800 punktów w scenariusz 4 z Rulebooka, przy następujących ograniczeniach:
- max 1 lord
- jednostki do 400 punktów
- punkty nie wykorzystane na Rare można wykorzystać na Special
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, o 09:45 przez ravtheone, łącznie zmieniany 1 raz.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

z rozproszenia czary wyłączyłbym zapis o IFce, bo taki dodatkowy scroll i tak jest bardzo fajna opcją, nawet na open bez lordów, nie trzeba jeszcze tego pompowac IFkami :P
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Post autor: ravtheone »

Dzięki. Wprowadziłem zmiany.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

dla mnie te darmowe Scrolle, MR3 jest mocne.

Scout, vanguard i zaczynanie/decyzja o tym kto zacznie jest fajnym bonusem.

Dwa bonusy po drugim scenariuszu... MR3 na jeden oddział na 1800 pkt? z jednym lordem(to będzie na 100%mag) możesz mieć dwa oddziały z MR3 i mieć 2scrolle. To jest zbyt mocne w porównaniu do scouta/vanguarda/zaczynania. Rezerwy są trochę śmieszne ;) skitrasz mu główny oddział...może jakiś limit punktowy na tą rezerwę? bo Bez jaj np. skitranie w dla VC na takie punkty 40ghuli lub 10CH bywa bardzo przykre i mocno ułatwia grę. :)

w scenariuszu pierwszym zakazujesz brania magów. generałem może być czempion o najwyższym LD. Problem jest z VC i TK.
z VC generałem musi być mag 1 levelowy(wymóg AB). Bez generała się sypiemy na starcie i nie maszerujemy, oczywiście można generałem zrobić np. czempiona ghuli, ale to pomijanie zasad z AB. Podobnie z TK gdzie w ogóle jest magia bo musi być i herofanta i generał. :)

ODPOWIEDZ