Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin z Bretonnii
"Nie jestem powergamerem"

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Marcin z Bretonnii »

Co do zasady, bohater w szarży zawsze użyje kopii, jeżeli taką posiada. W drugiej turze walki albo gdy został zaszarżowany użyje natomiast hand weapon'a lub broni magicznej jeżeli taką ma. Z kolei jeżeli dysponuje magiczną bronią- kopią, to zawsze jej używa, bez względu na okoliczności. W tej ostatniej kwestii akurat zasady z AB nie różnią się od zasad ogólnych, które stanowią, że postać zawsze używa broni magicznej w walce -> także magicznej kopii. Reasumując, aby użyć Sword of Swift Slaying w szarży bohater nie powinien mieć kopii.

Acaelus
Plankton

Post autor: Acaelus »

Na początku chciałem się przywitać. To mój pierwszy post. Tyle wstępu.

Chciałbym zacząć grać Bretonnią. Wiem, że armia ma dość stary Army Book, ale fluff i figurki mnie pochłonęły.
Planowałem grzecznie zacząć od AB, i batalionu. I tu moje pytanie się nasuwa: Co się przyda, co wyrzucić/sprzedać/skonwertować, a co dokupić po.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Z batalionowego rycerza na pegazie ronisz lorda. Daj mu po prostu trochę więcej dodatków niż reszcie i jakoś go inaczej pomaluj. W zestawie powinien być hełm z klejnotem i koroną.
Dokup jeszcze ze 3 pudełka realmów, 3 pegazy, 2 czarodziejki, BSB (paladyn ze sztandarem armii), Koniecznie zrób\kup 2 treby
Na sam początek więcej ci nie trzeba.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Witamy nowego Bretończyka :)
Byłbym bardzo ostrożny z kupowaniem batalionu, bo na 90% dostaniemy nowego booka w przyszłym roku. Na pewno obowiązkowo będą Ci potrzebni rycerze w dużych ilościach, czarodziejka, chorąży armii i kilka pegazów, bo te rzeczy raczej niezmiennie pozostaną obowiązkowymi pozycjami w armii. Łucznicy z batalionu potrafią być bardzo przydatni, ale piechota jest zwyczajnie słaba, choć są ludzie (jak choćby ja sam), którzy lubią nią grać.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

No ba :) Chłopi górą :) Ostatnio grałem 80 MAA i 75 łukami - mina przeciwnika bezcenna :)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

Witam Wszystkich, nie jest to może mój pierwszy post na forum, ale pierwszy w tym dziale.

Od prawie miesiąca się miotam kim chciałbym zacząć grać w WFB, początkowo HE, w między czasie Dwarfy a teraz Bretonia (tak mi wyszło z testu psychologicznego na Cytadeli :D)

Kurcze Panowie i Panie doradźcie co warto kupić :D Ja już kompletnie mam mętlik w głowie ....;/

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Cześć, po pierwsze wieść gmina niesie że możliwe że za pół roku wyjdzie nowy podręcznik do Bretki dlatego trudno powiedzieć jak to będzie wyglądać z nowym podręcznikiem, zmienią się zapewne też same figurki więc proponuje Ci się wstrzymać ew. kupić batalion + czarodziejkę i grać na małe pkt żeby poznać zasady i mechanikę gry.
Pzdr.
R.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Fakt wystawiania dość znacznej ilości ciężkozbrojnej jazdy raczej się nie zmieni, więc pudełko rycerzy albo dwa można bezpiecznie nabyć ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Lenczek pisze: Kurcze Panowie i Panie doradźcie co warto kupić :D Ja już kompletnie mam mętlik w głowie ....;/
Idż za głosem serca. :)
Jeśli chodzi o bretkę, to w grupie graczy zajmujących sie tą właśnie armią jest chyba najwięcej świrów. To ważna informacja.
Wiesz, w przeciwieństwie do standardowych graczy, którym zalezy glownie na zmasakrowaniu przeciwnika, bretoncy jaraja sie głownie tym, ze graja bretonnią - rycerstwem, ze slużą dobru, ze pani z jeziora, legendy arturiańskie, średniowiecze, kapaliny, glewie, lance... Freaki. Jak nie masz takich ciągot, to zastanow sie na tym powaznie.

Jak chcesz masakrować, to polecam elfy - dowolną rasę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Z WE byłbym ostrożny ;) Do masakrowania tą armią trzeba sporych umiejętności.

Galzag
Mudżahedin

Post autor: Galzag »

Witam,

jestem zupełnie nowym użytkownikiem i niewielkie mam doświadczenie z WFB. Jak łatwo się jednak domyślić chciałbym coś zacząć (grałem już w bitewniaka LOTR-a i OiM). Ciągle waham się między w zasadzie trzema armiami: Dwarfami, Imperium i Bretonnią właśnie. I mam w sumie dwa pytania:

1) co możecie powiedzieć w skrócie na temat armii bretońskiej w celu przyciągnięcia ewentualnego nowego gracza? :mrgreen:
2) moglibyście podrzucić jakąś rozpiskę na 750-1000 pkt albo ewentualnie po prostu jakieś wytyczne za co na początek się zabrać?

Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Witamy serdecznie!

1.Bless ci wszystko ladnie wytlumaczyl dwa posty wyzej :)

2.Generalnie zacznij armie od knights of the realm i pegazistow + trebuszet. Mozesz dokupic tez troche lucznikow.

Jesli zastanawiasz sie nad Bretka to jednak radze zaczekac pol roku az wyjdzie nowy army book.GW wycofalo wiekszosc figurek bo beda wchodzic nowe modele. Co do Dwarfow wychodza w lutym.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Soulferin pisze:Jesli zastanawiasz sie nad Bretka to jednak radze zaczekac pol roku az wyjdzie nowy army book.GW wycofalo wiekszosc figurek bo beda wchodzic nowe modele.
O tak, aleś zareklamował. Ta rada na pewno sprawi, że kolega zacznie grać Bretonnią, zamiast wspomnianym Imperium, czy krasnoludami :P

Nowe zasady i modele wyjdą lub nie, ale tym co Bretonnia ma teraz, spokojnie można grać. Wystawić fajną, klimatyczną rycerską armię bez żadnych cudactw i dziwadeł. Ja to cenię, a widok rycerzy rozjeżdżających jakieś pokraczne demony, feniksy, chimery i inne pokraki, wyglądające jak chińskie zabawki z odpustu, jest bezcenny :)
Vae victis!

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Legion pisze:...
Nie wiadomo czy kolega jest wspomnianym Freakiem. Teraz zna dwie strony medalu, niech zadecyduje sam.
Klimat armii jest super ale ja na jego miejscu poczekalbym na nowy kodeks :)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

A czy naszą antyczną armią gra ktoś poza freakami? ;)

Galzag
Mudżahedin

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
Nie wiadomo czy kolega jest wspomnianym Freakiem.
W zasadzie w tej kwestii raczej poza schemat się nie wyłamuję... :D

W ogóle jakiej armii bym nie wybrał, to idę zawsze w pierwszej kolejności w klimat i chyba dlatego między innymi przyciągnęło mnie do Bretonni. Z tym że z drugiej strony dzięki za informację odnośnie nowego podręcznika i modeli. Faktycznie może to nieco odpychające na chwilę obecną... ale tu się rodzi pytanie: czy po wprowadzeniu nowych modeli stare będą zupełnie ,,nielegalne", jeśli chodzi o gierki oficjalne? Jeżeli tak to faktycznie jest trochę problem, ale myślę, że na coś takiego się GW nie skusi (w przypadku pomyłki poprawiajcie śmiało, bo kwestia dosyć istotna :wink: ).

Z tym że nawet jakbym teraz poszedł w jakieś Imperium, to nie zmienia faktu, że w każdej chwili mogę modele posprzedawać i przerzucić się na coś zgoła innego. Tutaj akurat mam trochę doświadczenia z innych systemów. A i jakby jakiś grosz wpłynął, to czemu by się nie pokusić o wstępniak do drugiej armii... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Ej no sam zbieralem Bretke jeszcze w 5ed. ale az takim Frekiem to nie bylem ;)

Galzag pisze:czy po wprowadzeniu nowych modeli stare będą zupełnie ,,nielegalne", jeśli chodzi o gierki oficjalne?
Nigdy! Ludzie sie zabijaja zeby zdobyc modele z wczesniejszych edycji po to by ich armia byla bardziej zroznicowana. Im wiecej masz roznych modeli tym wieksza masz przyjemnosc z grania.

Galzag
Mudżahedin

Ano właśnie. Także nadchodzące zmiany może wcale nie są takim ,,straszakiem" :P

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Moze nie dla poczatkujacego ;) Ja jednak nie lubie zbierac armii w ciemno jak bardzo kilmatyczna by nie byla :)

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Legion pisze:
Soulferin pisze:Jesli zastanawiasz sie nad Bretka to jednak radze zaczekac pol roku az wyjdzie nowy army book.GW wycofalo wiekszosc figurek bo beda wchodzic nowe modele.
O tak, aleś zareklamował. Ta rada na pewno sprawi, że kolega zacznie grać Bretonnią, zamiast wspomnianym Imperium, czy krasnoludami :P

Nowe zasady i modele wyjdą lub nie, ale tym co Bretonnia ma teraz, spokojnie można grać. Wystawić fajną, klimatyczną rycerską armię bez żadnych cudactw i dziwadeł. Ja to cenię, a widok rycerzy rozjeżdżających jakieś pokraczne demony, feniksy, chimery i inne pokraki, wyglądające jak chińskie zabawki z odpustu, jest bezcenny :)
Rycerzy... a jeśli tak jak mi wczoraj chłopscy łucznicy ubijają giganta, to widok jest jeszcze lepszy :D Aczkolwiek model ubijanego to nie chińska zabawka ;) http://farm3.staticflickr.com/2821/1189 ... a22060.jpg

Generalnie kupowałbym i nową edycją bym się nie przejmował.
Marcet sine adversario virtus

Minas Kolmar

ODPOWIEDZ