HE na 2400

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olomir
"Nie jestem powergamerem"

HE na 2400

Post autor: olomir »

to moja pierwsza rozpiska więc proszę o wyrozumiałość

prince na gryfie; 373
star lance
armor of caledor
sheild

arcymag; 220
+lv

noble na gryfie 273
star lance
dragon armor
tarcza

noble; 120
BSB
reaver bow

mag 120
+lv

23x LSG; 296
tarcze
sztandar(noble)
muzyk
dowódca

5x ER; 95

5x ER; 95

16x archers; 176

8x SM; 114
bladelord

8x SM; 114
bladelord

lwi rydwan 120

4x balista 280

razem 2396

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Z błędów kardynalnych masz powtórzony przedmiot. Star lanca może być wykupiona tylko raz.

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

hmm nie powiem zeby bylo to mocne cudo do grania mimo ze nie gram HE ale gram sporo przeciwko nim i po 1 nie mozesz miec x2 star lance w armi max 1 ten sam itemek nie wazne skad jest chyba ze jest napisane ze moze byc wziety 2 razy pozatym warto napisac np jakie lore bierzesz do czarodzieja (domene magii) hmm kto jest twoim generalem i apropo armi hmm wywalil bym rydwan i dorzucil SM bo nie masz klockow do combatowania sie i zlaczyl bym sm w jeden ewentualnie rozbil na 3x5 skoro jest ich tylko tylu :wink: osobiscie uwielbiam grac armiami skirmishowymi
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

Awatar użytkownika
olomir

ok nie wiedziałem, to bym zamienił na noblu star lance na lance i reaver bow.

generał to noble na gryfie lub arcymag, nie znam się, kogo byście polecili?

sm według mnie w więcej niż jednym szeregu tracą sens, bo nie wykorzystują w pełni 2 ataków. Więc jesli juz to 4x5 SM

co do rydwanu to musiałbym coś zagrać by potwierdzić jego bezużyteczność.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Wtedy będziesz miał dwa razy reaver bow.
Co do SM to tak małe klocuszki błyskawicznie wyparowywują, zwłaszcza kiedy mają T3. Wejdą, uderzą, ale klocek przeciwnika będzie z pewnością większy i jak się im odda, to nie będzie czego zbierać. Pomijając kwestię strzelania.
Generał na gryfie to chyba dość ryzykowny pomysł, ogólnie sam gryf też do najlepszych nie należy.

Awatar użytkownika
olomir

to zamiast łuku mu dam khaine's ring of fury

czyli radzicie arcymaga na generała, bo ma większe szanse na przeżycie?

gryf lata i ma 4 ataki z siła 5. chyba ze bardziej opłaca się dopłacić 75 na sun dragon?

kevinior
Chuck Norris

wieksza podstawka = trudniej go schowac :D przez co staje sie fajnym celem dla katap/dzial innych cudow ktore roznosza monstery na kawalki :D ja bym bral go na gryfie bo jest sporo mozliwosci jego zastosowania widzialem kilka razy co taki lordzik na gryfie ze starlanca potrafi zrobic i mina przeciwnikowi zazwyczaj wywraca sie w 2 strone :mrgreen: hmm rozumiem ze to twoje pierwsze kroki w wfb i odrazi ci powiem ze naprawde oplaca sie wystawiac sm w duzym klocku (oczywiscie bez przesady wielkosciowym) i zagrac np na domenie zycia bo jest tam i fajna wskrzeszarka i podwyzszanie tafa i olewanie miskastow na 2+ shield i przede wszystkim dwarellersi :D mocny czar na wiekszosc jednostek w tej grze . Zawsze chcialem miec armie w ktorej jest dostep do wszystkich 8 lore i doczekalem sie ze WE maja ta opcje ale niestety nie pogram na niej z braku jakiego kolwiek czasu :D ale dyspozycja 8 lore + podrecznikowy brzmi syto wiec mozesz postarac sie np wsadzic 2 czardzieja z innymy lore i probowac kombinowac ? moge doradzic przegladniecie dzialu HE konkretniej tematu o rospiskach ( tych aktualnych oczywiscie :D) i sprawdzenie jak ktos np widzi dzialanie czegos tam przy udziale jakiejs innej jednostki albo przedmiotu. Naprawde duzo mozna wyciagnac z samej analizy ale jeszcze wiecej z samej gry :wink: i to bedzie najlepsze wyjscie dla nowicjusza po prostu rozegranie 10-20 bitew z roznymi przeciwnikami na rozne ptk i wyciagniecie wnioskow samemu

Pozdrawiam Kevin :wink:

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

SM są chyba najsłabszym wyborem z elitarnych jednostek pieszych u HE, szczególnie w dużym klocku. Małe oddziały SM 5-7 znacznie fajniejsze (choć nie tak jak przy 7ed AB), pod warunkiem, że w armii ma się co bić i trzymać przeciwnika. Wtedy wejście takiego oddziału SM na bok boli.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Podejrzyj sobie http://www.ulthuan.net/ to forum HE - sporo cennych porad i taktyk.

Co do rozpiski, ciężko komentować, bo jak widzę wystawiłeś w zasadzie to co masz.

Lwie rydwany. Nie są beznadziejne - są po prostu drogie. Model fajny i nieco większy przykop jak wleci, ale jest prawie dwa razy droższy od zwykłego rydwanu - co oznacza, że zamiast jednego lwiego rydwanu zazwyczaj wepchniesz dwa zwykłe. Oba są tak samo twarde(znaczy oba tak samo miękkie), więc jak jeden zwykły zleci od strzelania, zawsze zostaje drugi, i nie boli tak w punktach. Zresztą, co dwie szarże rydwanu to nie jedna.

Nie ma orzełków - za dobre są by ich nie wystawiać. Zwłaszcza, że mogłyby pomóc gryfom upolować coś z flanki, odgiąć co nieco - spowolnić jak trzeba i ustawić ten wymarzony kombat z dwoma gryfami i rydwanem w szarży.

Gryfy będą miały problem nie tylko z maszynami - same nie przelamią solidnego klocka piechoty - szczególnie jak siedzi w nim ktoś złożony pod challenge. Mógłbyś wesprzeć piechotą, gdyby w pierwszym szeregu LSG nie stało dwóch nieokrytych magów i niebroniony BSB. Kombat z gryfami na flankach i piechtą +rydwan trzeba ustawić - 2 oddziały ER to IMO za mało aby takie cudo się ziściło.

Sam koncept walki lataczami i parku maszyn wsparty magię zły nie jest - jak napisali przedmówcy, ograć, zaznajomić się - popracować nad złożeniami herosów i powinno być ok.

P.S. skaveny cię zjedzą - niezależnie od złożeń i testowania - Stormbanner, dzwonek z serem i horda slavów to koniec dla tej rozpiski.

Awatar użytkownika
olomir

bardziej planowałem mieć mocne flanki z ER, SM i gryfów i stojący srodek, do tego ostrzał z RBT. no i gdzieś tam rydwan. najpewniej zagram parę gier i stwierdze gdzie moja rozpiska ma słabe strony a gdzie bardzo słabe.

jakie lory polecacie? myślałem nad high i fire

Awatar użytkownika
olomir

Asmodai pisze:P.S. skaveny cię zjedzą - niezależnie od złożeń i testowania - Stormbanner, dzwonek z serem i horda slavów to koniec dla tej rozpiski.

grałem już przeciwko skavenom na tej czymś podobnym, tylko, że na 1300pkt, tyle ze jeden mag jeden P na gryfie, bez łuczników, 3 RTB, po 2x 6SM, jedni ER no i bez rydwanu. Do puki nie podeszli było ok, wygrywałem na flankach, oddział z lordem i inżynierem zniszczyłem magia SM i gryfem. Może i bym wygrał, ale hell pit wybronił regenką 10 z 12 strzałów normalnych z balist. Przez co doszedł do walki i zjadł mi lorda zagryzając SM i LSG.

no ale na większe punkty będzie ich więcej, więc pewnie masz racje.

kevinior
Chuck Norris

hmm jako cos fajnego na abome proponowal bym zakupic banner of ethernal flame na oddzial jakis strzelajacy i jako 1 rzecz w turze strzelania strzelic tym oddzialem w abominacje (bo jezeli uda ci sie zadac 1 rane plonacymi atakami w jakiejs fazie to to cos co posiada regenke juz jej nie moze uzywac oczywiscie do konca danej fazy ) i delektujesz sie naparzaniem ze wszystkiego co masz w ta abomke i na wejsciu dostajesz jakies 250p :D polecam gram sporo tk i we na roznych przeciwnikow i nierzadko zdaza sie ze po prostu przeciwnik a bo to ma trolle z regenka albo abomke albo turbo ghule albo chimere i zawsze prawie udaje mi sie je zdjac zanim dojda do CC :D bo no nie ma co sie oszukiwac WE i tk nie bryluja na polu walki swoja walka wrecz :D

Awatar użytkownika
olomir

no miałem samotna handmaiden, ale zginęła od samotnej błyskawicy, bo byłem głupi i nie wrzuciłem jej w oddział. A co do sztandaru to dzięki, jest niedrogi i z chęcią go wykorzystam. A co do WE to chyba płonące ataki przydadzą się na drzewce.

kevinior
Chuck Norris

na drzewce polecal bym cos co bije bez zadawania woundow i najlepiej bez sava hmm co prawda udalo mi sie ustrzelic drzewca 20 lucznikow HE na turnieju u nas w kielcach ;D i to w 1 ture po prostu farcik moj i niefarcik przeciwnika bohaterow w 90% trzyma sie w klockach, o ile nie sa to kowboje co prawda na HE nowych sie znam tyle co pies na polityce ale nazwa handmaiden srednio mi do kowboja pasuje :mrgreen: i groznie nie brzmi

Awatar użytkownika
olomir

dokłądnie to jest łuczniczka z płanacym atakiem za 95pkt. Zmarnowane 95pkt

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Może nie do końca zmarnowane, ale dupy nie urywa, mamy lepsze rzeczy :x
Olomir, Kevinior, z tą płonącą szmatką jest jeden problem: z corów tylko wojownicy mogą brać sztandar, a oni jakoś nie chcą mieć łuków :wink: Weź 6-7 Sisterek, wysoki BS, Siła większa niż na zwykłych łukach, do tego 3 bolce, wystarczy w zupełności, przy dobrych wiatrach możesz ściągnąć zarówno abomkę, jak i kółko/latarkę w jednej turze.
Let the River of Blood flow...

kevinior
Chuck Norris

No ja napisałem że na nowych HE nic a nic się nie znam ale trochę grałem i widziałem. Pamiętam że na starym booku była możliwość dania chyba jakiemu kolwiek core unitowi magicznej szmatki za 25p

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

rozpa klimatyczna ale slaba

moja rada:

core: luki albo SH + R

special: jesli konny to DP jesli piechta to WL albo PG albo jedno i drugie z czym Wl sa bardziej uniwersalni

rare: balisty i feniks

bohaterowie: mag min 2 poziomu, bsb i albo nobel w sh do szarzy ze star lanca albo drugi mag 1 pizomowy

to takie min co moze cos podzialac

oczywiscie odpowiednie itemy na bohaterach + banner oTWD tez sie przyda najlepiej na WL albo DP

lory: high, death, fire, heaven, shadow z czego death na wiekszym i high na malym powinno dac rade + ring of fury na malym i dispel scroll na ktoryms

Awatar użytkownika
olomir

z tego co pisa w wfb to ponoc caly urok wfb polega na tym, ze kazdy moze zlozyc wlasna niepowtarzallna armie. Czy naprawde tylko rozpiski oparte na WL z BoWD i na samej kawaleri sa gywalne? czy po prostu innymi nikt nie gra, bo przyjelo sie mowic ze na innych nic sie nie ugra?

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

Koledzy po prostu chcą oszczędzić Ci zawodu które możesz mieć w pierwszych bitwach :wink: . Każdym złożeniem da się grać, tylko trzeba umieć. Na początek lepiej zagrać tak jak koledzy doradzają, z biegiem czasu nabierzesz doświadczenia, że i "gorszymi" jednostkami będziesz mógł śrubować wyniki:)
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

ODPOWIEDZ