Jak zostać Generałem - pytania o HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE
No doradz ktoś odnośnie mojej powyższej rospiski i popełnionych błędów, doradźcie coś Szanowni Generałowie.....
ALe wyłapałem kolejny błąd w rozgrywce naszej, czy mój przeciwnik mógł mnie przez las szarzować ? skoro teoretycznie przez las nie mógł mnie widzieć ? dobrze rozumiem ? a nie stał w lesie tylko przed dnim z jakieś 4 cale....a ja za lasem z jakieś 3 cale....
ALe wyłapałem kolejny błąd w rozgrywce naszej, czy mój przeciwnik mógł mnie przez las szarzować ? skoro teoretycznie przez las nie mógł mnie widzieć ? dobrze rozumiem ? a nie stał w lesie tylko przed dnim z jakieś 4 cale....a ja za lasem z jakieś 3 cale....
Rozpiska jest nawet dobra, jedyne co bym zmienił, to ograniczył oddziały core do minimum (600pkt) a za zaoszczędzone punkty dałbym magiczne sztandary na oddziałach, orzełka, może czwartego bolca. Ja sam gram podobną rozpiską, tylko nie mam małego maga, ale zmieścił mi się Frost Phoenix. Przetestuj go kiedyś, jest wart wystawieniaLenczek pisze:Chłopaki potrzebuje rady, dzisiaj zagrałem tą rozpiską:
Unnamed2400 Pts - High Elves Army
1 Archmage @ 270.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of High Magic
Ironcurse Icon [5.0]
Power Scroll [35.0]
Golden Crown of Atrazar [10.0]
1 * Noble @ 153.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Lion Cloak; Battle Standard
Reaver Bow [25.0]
Charmed Shield [5.0]
Potion of Strength [20.0]
1 Mage @ 145.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Heaven
Dispel Scroll [25.0]
29 White Lions of Chrace @ 397.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Cloak; Standard; Musician
5 Ellyrian Reavers @ 80.0 Pts
Spear; Light Armour
5 Elf Steed @ [0.0] Pts
5 Ellyrian Reavers @ 80.0 Pts
Spear; Light Armour
5 Elf Steed @ [0.0] Pts
24 Archers @ 260.0 Pts
Longbow; Standard; Musician
1 Eagle Claw Bolt Thrower @ 70.0 Pts
2 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
2 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
2 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
15 Silver Helms @ 365.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Ithilmar Barding
15 Elf Steed @ [0.0] Pts
28 Phoenix Guard @ 440.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Models in Army: 115
Total Army Cost: 2400.0
BoWD jeśli możesz to zawsze powinieneś wystawiać. Na niektórych przeciwników ci się nie przyda, ale często daje dużą przewagę. A WL to oddział stworzony do walki, więc niech się biją, ale na twoich warunkach - jak przeciwnik ma czary wspierające walkę, to ważne jest żebyś ty szarżował. Pomogą Ci w tym tanie oddziały odginające - lekka kawaleria i orły1)Kampiłem WL w lasku jak (_X_) zamiast szarżować na wroga, co zaskutkowało tym, że dostałem masę obrażeń z uderzenia i całą resztę na klatę, nie miałem BoWD (to błąd ? wszyscy go zalecają...), w oddziale WL był mag 2 lvl.
Pograsz więcej to się rozeznasz Na bestie na pewno powinieneś rzucać Fiery Convocation skoro grałeś na High Magic2) nie miałem zielonego pojęcia co castować, jakie spele są dobre jakie omijać
Twój BSB jest złożony ok, tylko on nie może wchodzić do walki, ma inne zadania. Powinieneś go trzymać od początku gry w łucznikach, albo przejść do łuczników turę przed walką, wtedy by ci nie zginął. A jak chcesz mieć walczącego Nobla, to tylko w wersji na koniku i do Silver Helmsów. Opcji złożenia jest kilka, popatrz na rozpiski innych graczy albo sam coś wymyśl3) moj nooble, padł jak kawka.... (przez to straciłem sporo pkt.) wydaje mi się, że to wina źle dobranych itemków, co warto wywalić, żeby poprawić jego przeżywalność? zwiększyć jego skuteczność w walce ? (dodam może, że wraz z arcymagiem siedział w PG)
Według mnie wystarczy zwykły Prince z siłą 7, i armour save 1+ z przerzutemw AB patrze tak na Tyriona, może go dac ?
Jakie zastosowanie maja 5 Ellyrianow w waszych rozpiskach ? Czy uzywacie ich do ostrzeliwania maszyn, do szarzy, czy tylko do odginania ? Bo raczej nie szarzuje sie nimi aby zgniesc wroga. To samo tyczy sie silverow, chyba nie maja takiego udezenia zeby nimi bic na oslep do przodu.
Wiec prosze powiedzcie. Jaka jest przewaga fastow nad spearmenami ?
Wiec prosze powiedzcie. Jaka jest przewaga fastow nad spearmenami ?
szybciej uciekająInradil pisze:Wiec prosze powiedzcie. Jaka jest przewaga fastow nad spearmenami ?
ja starałem się ER używać jako odginaczki, dzieki temu uniknąłem kilku szarż na moje balisty, a silversami starałem się zajechąć od boku jakąś drobnice a potem od tyłu albo z flanki wpaść na jednośtki bijące się z PG i WL......tzn taki był zamysł.....z WL mi nie poszło za to SH bardzo ładnie zjedli drobnice z tyłu i potem "kanapka" od tyłu Po stracie dwóch oddziałów ER (miałem tylko dwa) brakowało mi już jakiś odginaczy, szybkich jednostek do doskoku etc...i tataj się chyba kłaniają orły ? zgadza się ?
MORANION'S WAYSHARD
Sztandar dzięki któremu można wystawić do 30 jednostek łuczników lub włóczników z zasadą Zasadzka.
Uważam, że jakikolwiek oddział na tyłach wroga może sporo namieszać, szczególnie jeśli doda się do niego np maga z lore of fire. Jednak nie zauważyłem, żeby był gdzieś w jakieś rozpisce. Dziwię się gdyż żeby się pozbyć 30 jednostek to trzeba najpierw się obrócić, zaatakować, wygrać i znowu obrócić, czyli można w ten sposób wyłączyć z walki ze 2 słabe lub jeden cięższy oddział. Dodatkowo jeśli się zaczyna to można zaszarżować na machiny wojenne dalekiego zasięgu, lub inne jednostki podatne na bezpośredni atak.
A co wy sądzicie?
Sztandar dzięki któremu można wystawić do 30 jednostek łuczników lub włóczników z zasadą Zasadzka.
Uważam, że jakikolwiek oddział na tyłach wroga może sporo namieszać, szczególnie jeśli doda się do niego np maga z lore of fire. Jednak nie zauważyłem, żeby był gdzieś w jakieś rozpisce. Dziwię się gdyż żeby się pozbyć 30 jednostek to trzeba najpierw się obrócić, zaatakować, wygrać i znowu obrócić, czyli można w ten sposób wyłączyć z walki ze 2 słabe lub jeden cięższy oddział. Dodatkowo jeśli się zaczyna to można zaszarżować na machiny wojenne dalekiego zasięgu, lub inne jednostki podatne na bezpośredni atak.
A co wy sądzicie?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Jak dla mnie to trochę bardziej dywersja niż realna taktyka . Masz trochę średnio kontrolę kiedy ( i czy w ogóle, choć jest to dość mało prawdopodobne ) wyjdą, a poza tym, zanim dokonają szarzy, przeciwnik tak czy inaczej ma turę by się nimi jakoś zająć. Maszyny się po prostu obrócą i wygarną ci prosto w pysk, trochę lepiej z klockami, ale też gwarancji tu nie ma.
Tym bardziej, że "zasadzkowców" można kontrować na niemało sposobów, choćby umiejętnym wystawieniem się. To nie czterdziestka, gdzie wychodzenie z dowolnej krawędzi jest turbo-niszczycielkie, w batlu, gdzie manewrowość oddziałów jest trochę ograniczona, nie jest to już takie super.
Nie mówię, że ideea jest zła, tylko trochę sytuacyjna. Raz zadziała super, innym razem będzie niewypał. Gracze zazwyczaj jednak preferują niezawodność.
Tym bardziej, że "zasadzkowców" można kontrować na niemało sposobów, choćby umiejętnym wystawieniem się. To nie czterdziestka, gdzie wychodzenie z dowolnej krawędzi jest turbo-niszczycielkie, w batlu, gdzie manewrowość oddziałów jest trochę ograniczona, nie jest to już takie super.
Nie mówię, że ideea jest zła, tylko trochę sytuacyjna. Raz zadziała super, innym razem będzie niewypał. Gracze zazwyczaj jednak preferują niezawodność.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
początkowo staram się uszczuplić wroga ile się da, strzelam czym się da, rzucam co się da niego a w drugiej turze już musiałem kombinować z odginaniem szarzy ER żeby nie dostać rydwanów na twarz....., ale zastanawiam na zmianą ich na orły...... chociaż wtedy nie wiem jak wyjdę z 25% core...Azurix pisze:Kwestie tego odginania to przemyśl jeszcze, która to tura i co taka RBTa potrafi zrobić, bo weź pod uwagę, że ona kosztuje mniej punktów niż Ellyrianie
w ogóle rydwany czy latające czy nie są fajne niestety przy elfach sa słabe jakby miały taki znak nurgla to by już było coś innego
Zmienił się draft, wiec mnie te rydwany już nie interesują;) Jak rozumieć:
Eagle Claw Bolt Thrower/Each 8 (or fraction) Shadow Warrior or Sister of Averlon models/Archer units, max 7
jak mam np. 10 sióstr to wykorzystuje 2 sloty, bo jestem w przedziale 9-16?
Eagle Claw Bolt Thrower/Each 8 (or fraction) Shadow Warrior or Sister of Averlon models/Archer units, max 7
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.
a czy przypadkiem MORANION'S WAYSHARD nie ma w zasadach opisane? ze jednostki wystawia sie zaraz powystawieniu jednostek? czyli jest juz na poczatki gry w dowolnym miejscu?
a i mam pytanie czy oplaca sie go wystawic na 16 lucznikach z noblem i magiem? czy to tylko strata pkt?
a i mam pytanie czy oplaca sie go wystawic na 16 lucznikach z noblem i magiem? czy to tylko strata pkt?
Proszę powiedzieć jak działa miecz "Zguba bohaterów" w kontekście używania go przez Drake Mastera z DP.
Z opisu przemiotu wynika, że:
Właściciel miecza uzyskuje +1S oraz +1A za każdy model postaci w kontakcie z podstawką jego samego albo jego jednostki ... (reszta nieistotna).
Czy to znaczy, że w tej sytuacji (wiem, wchodzi jak w masło ;D) :
Drake Master styka się z 3 podstawkami, gdyż z jedną bezpośrednio naprzeciwko siebie i z dwoma kantami. To zanczy, że ma +3S oraz +3A ?
Czy to się tyczy tylko bohaterów typu Lord czy Heros ?
Pozdrawiam
Z opisu przemiotu wynika, że:
Właściciel miecza uzyskuje +1S oraz +1A za każdy model postaci w kontakcie z podstawką jego samego albo jego jednostki ... (reszta nieistotna).
Czy to znaczy, że w tej sytuacji (wiem, wchodzi jak w masło ;D) :
Drake Master styka się z 3 podstawkami, gdyż z jedną bezpośrednio naprzeciwko siebie i z dwoma kantami. To zanczy, że ma +3S oraz +3A ?
Czy to się tyczy tylko bohaterów typu Lord czy Heros ?
Pozdrawiam
upek;)Pixel pisze:Zmienił się draft, wiec mnie te rydwany już nie interesują;) Jak rozumieć:
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.