Pruszków: Druga liga w "Galaktyce Gier"- 8.01.14-8.02.14

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Pruszków: Druga liga w "Galaktyce Gier"- 8.01.14-8.02.14

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Obrazek

W imieniu załogi sklepu "Galaktyka Gier" w Pruszkowie, zapraszam do udziału w lidze WFB.

Rozgrywki dedykowane są przede wszystkim graczom z niedużym doświadczeniem, chcącym miło spędzic czas przy pięknych, bitewnych stołach "GG", i poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w dowodzeniu armią.

Jeśli właśnie zaczynasz swoją przygodę z Warhammerem, szukasz nowych oponentów, chciałbyś/chciałabyś oswoić się z grą przed wkroczeniem na scenę turniejową, ta liga jest właśnie dla Ciebie!

Regulamin ligi.

1. Liga startuje w dniu 8 stycznia 2014r
2. W każdym kolejnym tygodniu, uczestnicy zobowiązani są do rozegrania 1 bitwy i zgłoszenia wyniku, zgodnie z harmonogramem, który zostanie stworzony po zamknięciu listy uczestników.
3. Zgłoszenia do ligi wraz z namiarem na siebie i rozpiską w formacie tekstowym lub PDF, wysyłamy na: szczepan.kalisiak@gmail.com (zgłoszenia do 7.01.2014). Wyniki wysyłamy na ten sam adres. Namiary będą dostępne dla wszystkich uczestników ligi.
4. Wpisowe do ligi to 20PLN, które wrzucamy do przepastnej skarbonki u obsługi sklepu. Całość wpisowego przeznaczona będzie na nagrody.
5. Gry ligowe należy rozgrywać w sklepie, którego dokładny adres znajdziecie na stronie internetowej. Jeśli graczom bardziej odpowiada rozegranie bitwy w innym miejscu, to nie ma problemu, jednak serdecznie zachęcam do korzystania z przestrzeni i bogatego wyposażenia sklepu :) Pretendenci do zwycięstwa, będą proszeni o rozegranie swoich ostatnich bitew w sklepie.
6. Zwycięzcą ligi zostanie ogłoszony uczestnik z największą ilością punktów zgromadzonych w czasie trwania rozgrywek.
7. Przewidziane są nagrody dla top3 ligi, oprócz środków z wpisowego, sklep ufunduje nagrody oraz rabaty dla najlepszych.
8. Rozgrywki nie zostaną zgłoszone do Polskiej Ligi WFB

Zasady rozgrywania bitew.

1. Bitwy rozgrywamy na stole kwadratowym o wymiarach 48"x48", zgodnie z zasadami scenariuszy:
Bitwa #1: Battleline
Bitwa #2: Blood and Glory (break point 2, odległosc deploymentu od bocznej krawędzi 6")
Bitwa #3: Meeting Engagment (bez rezerw)
Bitwa #4: Battleline
Sugeruję korzystanie z zestawu mapek:
MAPKI
2. W trakcie gry korzystamy z zasad "simple line of sight" z pakietu zasad ETC KLIK
Polskich uściśleń sędziowskich: KLIK
Wykazu rozmiarów podstawek: KLIK
3. Wynik bitwy obliczamy sumując punkty zwycięstwa, uwzględniając:
- zabicie generała = 50pkt
- zabicie BSB w starciu = 50pkt
- każdy inny sztandar = 25pkt
- jednostki uciekające na koniec bitwy, oraz zredukowane do 25% lub mniej, swojej początkowej liczebności = 50% wartości punktowej jednostki.
Wyniki zostaną przeliczone na punkty w systemie 0:20.
Progi punktowe:
0-99: 10:10
100-199: 11:9
200-299: 12:8
300-399: 13:7
400-499: 14:6
500-599: 15:5
600-699: 16:4
700-799: 17:3
800-899: 18:2
900-999: 19:1
1000+ : 20:0
5. W przypadku braku zgłoszenia wyniku w wymaganym terminie, rejestrowany będzie rezultat 5:5.

Zasady rozgrywania bitew.

1. Ogólne:
- 1200pkt
- bez lordów
- bez bohaterów specjalnych
- każda jednostka Special 0-2, każda jednostka rare 0-1
- jednostki eteryczne: max 2
- maksymalnie 3 maszyny i/lub bronie wymagające wzornika
- kazdy gracz moze uzyć max 12 kostek w fazie magii, kości użyte do wygenerowania dodatkowych kości liczą się do tego limitu
- każdy gracz może wygenerować max 2 kosci w fazie magii ze źródeł innych niż "wichry magii", przedmioty automatycznie rozpraszające czary licza sie jako 1 DD (nawet po wykorzystaniu)
- max 5 kości na czar, max 4 kosci na czar z Lore of Death
- max 4 czary w armii (wliczajac bound spells)
- BSB moze posiadac ekwipunek tak jak gdyby nie był BSB (dotyczy to w zasadzie tylko "starych" podręczników)

2. Zasady armijne:

BOC
- "Beastmen ambush" działa jak podręcznikowy "ambush", Wargor może być wystawiany alternatywnie z jednostką posiadającą zasadę "Beastmen Ambush"

DE
- max 5 Warlocks

DF
- Gyrocopter nie liczy się do limitu broni ze znacznikiem.
- krasnale nie mają limitu generowania "dispell dice" (czyli można mieć np Runesmitha i 2x Rune of Spellbreaking)

DOC
- max 4 Beasts of Nurgle
- max 4 Plague Drones of Nurgle

LIZ
- max 2 jednostki latające
- max 3 Skink Skirmishers

VC
- max 7 Crypt Horrors
- max 5 Hexwraiths
- max 2 jednostki zombie

WE
- Great Eagle liczy się jako jednostka special
- Spellsinger może wybierać czary z wszystkich domen magii z podręcznika
- ward "Forest Spirit" nie jest negowany przez magiczne ataki

WoC
- max 1 z puli: Third Eye of Tzeentch/Talisman of Preservation/Armour of Destiny
- max 1 Chimera

Zachęcam do zadawania wszelkich pytań na PM lub na podany wyżej adres e-mail.

Listę graczy, punkty, oraz pary na kolejne rundy będę zamieszczał w tym poście.

Zgłoszenia (R= poprawna rozpiska)

Szczepan Kalisiak (R)
Maksymilian Radzikowski (R)
Tomasz Bartłomiejczuk (R)
Bogumił Kułakowski (R)
Tomasz Rosłoniak (R)
Przemek Stec (R)
Błażej Luberadzki (R)
Konrad Kuźmiński (R)
Adam Karnafel (R)
Edgar Czop
Tomasz Głodkowski
Jakub Baur (R)
Rafał Korsak (R)
Grzegorz Oleksik (R)
Filip Głowacki (R)
Michał Tybuś (R)
Maciej Kikta (R)
Antek Platowski (R)

Tabela ligowa, namiary na rywali i rozpiski: KLIK

Przypominam, ze w czwartej rundzie gramy Battleline!

Wyniki rundy #4 zgłaszamy do 8 lutego, do godz 21:00.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, o 22:06 przez Bearded Unclean 'Un, łącznie zmieniany 28 razy.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Adamyetz
Wałkarz

Post autor: Adamyetz »

Można lekko sproxować? Dopchać tylko drugi szereg jakimiś końmi, nie więcej. No i jak wygląda sprawa z miejscem - bo z jednej strony "należy rozgrywać w sklepie", a z drugiej "nie ma problemu", a tam dosyć daleko.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Jeśli uwazasz swoje proxy za dopuszczalne, to nikt raczej nie będzie miał z nimi problemu.

Co do grania poza sklepem, to jest ono jak najbardziej praktykowane, przy czym:
1. Serdecznie zachęcamy do odwiedzania sklepu, bo jesli chodzi o stoły i tereny, wyróżnia sie on
2. Znacząca część uczestników obecnej ligi jest z okolic lub z samego Pruszkowa, więc nie oczekuj, ze wszyscy Twoi rywale będą ochoczo wybierać sie w Twoje strony, skoro los sie do nich uśmiechnął i umożliwił im pogranie w ich własnym mieście ;)

Póki co nie było problemów z ustawkami ligowymi, więc myśle, ze nie masz powodów do wahania się.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Brat Tomasz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brat Tomasz »

wchodzę schizofrenicznie czyli jedno/lub/dwuosobowo :-)

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Mimo, że poprzednia się jeszcze nie skończyła, to poproszę o dopisanie :)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Zapraszam do zgłaszania się, dodałem listę chętnych.
Osobom, które pisały do mnie maile z róznymi zapytaniami, przypominam, że nie traktuję ich jako zgłoszeń :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Dodałem zestaw mapek, dla tych, którzy mają jakiekolwiek obiekcje przed randomowym ustawianiem terenu :)

Mapki dzięki uprzejmości załogi z Krk.

Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Rozumiem, że konkretna mapka nie jest przydzielona dla poszczególnej rundy i wspólnie z przeciwnikiem (np. metodą losowania) decydujemy na której mapce gramy ?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Tak, mapki mozna wybierac/losować, jak kto chce.

Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Zmiany w punkcie #2 zasad rozgrywania bitew, zgodnie z sugestia Ironheada. Dzięki Konrad! :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Kiedy paringi?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Tabela ligowa, namiary na rywali i rozpiski: KLIK

Bieżące info zawsze na górze wątku!

Startujemy!

Wyniki rundy #1 zgłaszamy do 15 stycznia, do godz 21:00.

Edgar i Tomek napotkali problemy z przesłaniem rozpisek, dlatego sparowałem ich ze sobą w rundzie 1.
Podobna sytuacja z Jackiem i Jerzym.
Panowie, macie czas do wieczora, zgodnie z umową.

Wszystkich uczestników przepraszam w imieniu spóźnialskich.

Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

patrzac po rozpiskach dochadze do wniosku ze dostane wpiernicz
lizaki 2 stegadony, skaveni abominacja, panowie miejcie Boga w sercu:-P
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Nie płacz, Max nie ma abomki w rozpisce :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Od jutra w sklepie będą dostepne wydrukowane zasady terenów, SLOS, oraz mapki.

Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Przeglądając sobie rozpiski, to gdzie są sztandary u P.Stec ? :)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Już napisałem do Przemka w tej sprawie, zakładam, ze to niedopatrzenie, i mysle, ze rozsądnym rozwiązaniem będzie dodanie sztandaru na kohorcie.
To i tak nieduzy problem w porównaniu z niektórymi listami, jakie dostałem :)

najważniejsze, ze wszyscy sie uczymy :)

Iron, brawo za spostrzegawczosc! :)

Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

o co chodzi?
czemu zmieniane sa rozpiski w czasie ligi?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Przepraszam, że tak na chama wbijam do Waszego tematu, ale.... Szanowni koledzy z Pruszkowa, zwracam się do Was, bo mam wrażenie, że z większością z Was się nie znam. Może wpadniecie na Narbutta w te sobote?
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 1#p1178231
Fajne prezenty. Może czas pyknąc bitewkę z kimś nowym? :)
Bearded, poznaliśmy się na miłej pogawędce, ale może czas się spotkać na polu bitwy? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

w dodatku do tego co Bless napisał, mogę zabrać 3 osoby do samochodu w ta i nazad - możemy się umówić w Piastowie lub Pruszkowie.
Zapraszamy :)
:twisted: always Vampire :twisted:

ODPOWIEDZ