Kraków-Zielonki, SMOK WAWELSKI, master 3x2400 1-2.02.14
Re: Kraków-Zielonki, SMOK WAWELSKI, master 3x2400 1-2.02.14
Czyli wg was(moj wniosek), nowy draft mimo tego ze inny niz draft ETC 2013, nie zaburza znaczaco bardziej balansu w przypadku nie uzywania ETC FAQ (w przypadku CHD).
I mozna kontynulowac praktyke uzywania tylko US bez ETC FAQ'a?
czy jestes stuprocentowo przekonany, ze tak sie gralo na etc?Cauliflower pisze: US i ETC FAQ to są inne zasady, a nie jedna inna zasada. Ja np bym chciał żeby dół skullcannona też uderzał do boku tak jak wynika z zasady daemonic engina i jak się gra w innych państwach, mam złożyć taki wniosek?
no wlasnie ten zapis jest tak nieprecyzyjny jak mozliwosc rozproszenia ripa w dowolnym momencie (at any point), ktory jest rozumiany jako dowolny moment, ktory jest pomiedzy akcjami a nie w trakcie jakiejs.Q. Can I use the Chalice of Blood and Darkness’s ability at any point in the
Magic phase?
A. Yes – at any point in the Magic phase of either player’s turn.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Wpływ ma, jak najbardziej. Czy zaburza znacznie? Raczej nie.Leoh pisze:Czyli wg was(moj wniosek), nowy draft mimo tego ze inny niz draft ETC 2013, nie zaburza znaczaco bardziej balansu w przypadku nie uzywania ETC FAQ (w przypadku CHD).
Chalice przy tym samym zapisie w ETC FAQu nie był zbanowany przy poprzednich ograniczeniach ETC.
Wtedy było chalice lub prophet, można zatem było mieć małego maga z deathem, który ciskał słońce zabierając kości. Na ETC zabierał tylko przed rzuceniem czaru, w US nie ma mowy na ten temat, czyli stosowaliśmy bezpośrednio FAQ FW.
Wydaje mi się, że LS po prostu pominęła tę kwestię, gdyż rezygnacja z Lorda w tej armii była tak mało opłacalna, że nie tworzyło to wiekszych problemów. Teraz można już jakoś ten chalice upchnąć i pojawia się problem.
Co do zasady, to ja się zgadzam że jest to bezsensowne użycie. Polegające na tym, kto pierwszy krzyknie. Jeśli ktoś rzuci czar i zanim podniesie kostkę, aby rzucić na chalice to przeciwnik już może rzucić na dispell - wtedy sorry

W sumie fajnie, że pojawił się taki temat przed wyborem LS. Fajnie, jakby nowa lista odnosiła się do problemu implementacji części ograniczeń. Używając ograniczeń ETC, a omijając i nie wdrażając pasujących do nich części ETC FAQ, będziemy napotykać tego typu problemy.
Co do samego mastera, ja bym na Waszym miejscu dodał jednak ten zapis z ETC FAQ do ograniczeń Chadecji i tym samym wyjaśnił sprawę. Bawienie się na drużynówce czy on mi pierwszy zabierze kostkę czy ja zdążę rzucić na dispel może się skończyć bardzo nieprzyjemną akcją. To jest jak dla mnie jedyny problem Chalica. BTW Manfred grał ostatnio tym przegiętym chalicem rzucanym kiedy chcesz... zapytajcie się go jak mu poszlo i czy poleca dalszą grę i tak dość słabą armią, bez scrolla i deatha...
Potem możecie porozpatrywać inne wnioski odnośnie różnic oraz jak dane ograniczenie ETC ma się do ichniejszego FAQu, a naszych zasad US, ale docelowo tym tematem powinna się zająć nowa Lista Sędziowska.
Domin, egzaminy?
A to nie ma jakiś zerówek/poprawek, coś się zmieniło na studiach?

malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

Warunkowicz się odezwałCauliflower pisze: Domin, egzaminy?
A to nie ma jakiś zerówek/poprawek, coś się zmieniło na studiach?![]()
![]()
![]()

Chalice działający jak w FAQu z FW jest nieprzyjemny turniejowo i w zasadzie tyle ; p Ale ważne w zasadzie żeby było powiedziane na zicher jak gramy - zawsze mozna rzucic kostkami disel zanim te z casta sie do konca dotocza

"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Nic z tego nie jest tak istotne i nie wpływa na grę tak, jak challicelos inzynierow chd
fetysz bestii i snajpa liderkowa
przelatywanie nad vortexami
ruch z popycaczek
dolaczanie kotla de do kawalerii
no i masa innych podstawek niz u nas
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Słabe.
Jak dla mnie zmiana kielicha wydaje się oczywista.
Jak dla mnie zmiana kielicha wydaje się oczywista.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!
Chyba nieShino pisze:chyba kpisz.
los u inzynierow 4+ obok oddzialow i brak losa od magic missli nie wplywa na gre? przeciez to sprawia, ze nie ma sensu ich wystawiach samych.
A oni sie znacznie czesciej w rozpach pojawiaja niz chalice.
To, że inżynier ma/nie ma losa od MM porównujesz do możliwości praktycznie bezkarnego i niemożliwego do zatrzymania słońca co turę? Serio?
Owszem, pojawiali się znacznie częściej, kiedy challice było niewystawialne, bo był inny draft. Także argument całkowicie z czapy.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Polecam zapoznać się z draftem. Jak masz chalice to nie masz deatha w armii.Andrzej pisze: To, że inżynier ma/nie ma losa od MM porównujesz do możliwości praktycznie bezkarnego i niemożliwego do zatrzymania słońca co turę? Serio?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Faktycznie, nie zauważyłem dopisku "count as 2". Niemniej, nadal uważam że jest on zbyt niezbalansowany, żeby go dopuszczać. Trzeba poczekać na decyzję organizatora.
nie. porownuje legalne rozpiski na euro.Andrzej pisze:Chyba nieShino pisze:chyba kpisz.
los u inzynierow 4+ obok oddzialow i brak losa od magic missli nie wplywa na gre? przeciez to sprawia, ze nie ma sensu ich wystawiach samych.
A oni sie znacznie czesciej w rozpach pojawiaja niz chalice.
To, że inżynier ma/nie ma losa od MM porównujesz do możliwości praktycznie bezkarnego i niemożliwego do zatrzymania słońca co turę? Serio?
i nie uwazam, zeby byl bardziej niezbalansowany niz masa innych przedmoitow. Takze tych za 50 pkt.
Choc na pewno jest jednym z najmocnyejszych.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Faza wykłócania się.Laik pisze:jaka jest najmocniejsza faza w 8 edycji...
Cegła.Laik pisze:jaki przedmiot najbardziej na nią wpływa...
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

Cóż, przedmiot który pozwala na wrzucenie dowolnego czaru od 2 tury (w 1 ds), bez możliwości jakiejkolwiek kontry, nie powinien być dopuszczony. Ok, nie możesz mieć deatha, ale nadal pozostaje hashut, metal i fire. Nawet rzut najgorszy rzut na magię dla CHD, czyli 1,6, powoduje, że czar wchodzi statystycznie na 5PD vs 4DD, dodatkowo wcześniej leci jakiś mały spell z 2PD. Każde inny rzut na wiatry tylko wzmacnia działanie challica.