.............................

Czy jeżeli chalange jest w chalangu bierze udział mój champion i bohater przeciwnika, to:
a) chaampion zamienia się miejscem z bohaterem?
b) po zabiciu championa bohater wraca na miejsce, czy wchodzi tam zwykły R&F?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
W tej konkretnej sytuacji bohaterDydu pisze:Sytuacja
.............................![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
bohater przeciwnika
oddział przeciwnika
mój oddział
champion
mój bohater
Czy jeżeli chalange jest w chalangu bierze udział mój champion i bohater przeciwnika, to:
a) champion zamienia się miejscem z bohaterem?
b) po zabiciu championa bohater wraca na miejsce, czy wchodzi tam zwykły R&F?
Ależ champion może się poruszyć. Przy przyjęciu challenge korzystasz z zasady ze str. 92(champion jako członek command group musi być w pierwszym szeregu - bez wskazania konkretnej pozycji w szeregu, czyli zasada spełniona), po drugie zasada ze str. 102(Fighting a challenge - przesuń championa do btb z wyzywającym - możliwe.)Skoro champ nie może poruszyć się a zasada chalenge mówi o przyjęciu, że modele są w styku jeżeli z jakiegoś powodu przesunięcie nie jest możliwe to w tym konkretnie przypadku modele powinny chyba zostać na swoich miejscach?
Fair play?Najprościej byłoby ją z championem zamienić, ale musi być fair - magiczka zaczynała combat phase w btb z wrogiem, więc wypadałoby, by ją również kończyła w btb. Dlatego misha i White Lion sugerują jednak przesunięcie magiczki a nie jej zamianę z championem.Natomiast w kwestii #2, co konkretnie przemawia za pozostawieniem (bądź powrotem na miejsce) magiczki () już po zakończeniu challenge?
Pojedynek może być wirtualny jedynie gdy nie ma możliwości przesunięcia modeli - z przyczyn różnych np: Niekompatybilna podstawka powodująca problemy z fizycznym przestawieniem modeli, model przemieszczany musiałby fizycznie wleźć na jednostkę lub teren itp.Moim zdaniem w tym konkretnym wypadku nic sie nie dostawia, pojedynek jest wirtualny.
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu...
RB dział Lone Models and Movement, że piwotowanie traktowane jest jak poruszenie na potrzeby strzelaniaTomashWwl pisze:pomroczność jasna - czy sam pivot pojedyńczego modelu jest liczony jako ruch na potrzeby broni strzeleckiej move or fire?
EDIT: pivotuje krasnoludzkiego inżyniera w fazie ruchu - czy mogę strzelić ze strzelby?
Q: Does pivoting on the spot count as movement for the purposes of
units, other than war machines, with the Move or Fire rule?(p73)
A: Yes.
Tak, ponieważ wilczek wciąż ma zasadę fast cavalry. Ale np. taki dzik już nie i orkowy big boss nie ma.esgaroth pisze:czy goblin big boss na wilku też jest fast cavalary i robi vanguarda?
Hmm, a od kiedy wilczek ma fast cavalry? Przeglądam AB do O&G i nie ma osobnego wpisu o wilczkach. Jest jedynie wpis o goblińskich wilczych jeźdźcach na str.45 - a ci jako jednostka mają fast cavalry. Nie mount.Tak, ponieważ wilczek wciąż ma zasadę fast cavalry