kwestia slamander

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

kwestia slamander

Post autor: Mapet »

byłem na turnieju i wynikła pewna niepraowidłowość...
pytanie jest następujące:
powiedziano mi ze salamandry z racji ze są to monstery z poganiaczami nie mogą wchodzić, według uściśleń sędziowskich, do domku

no ok rozumiem taka jest zasada monsterów i poganiaczy.

ale dlaczego skoro jest to oddział monsterów z poganiaczami to nie obowiązuje zasada, że gdy odział jest szarżowany przez wrogą jednostkę to nie dostawiam najpierw do kombata monsterów, a później jak jest miejsce to poganiaczy(zasadan monster & hundlers)...tylko mam upychać jak najwięcej skinków :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

bo nie sa monsters & handlers tylko skirmishem. dlaczego i co z tego wynika juz isalem wiele razy...

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

salamandry nie moga wchodzic do domku dlatego ze sa monsterami - z zasada monsters and handlers nie ma to nic wspolnego

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Przykro mi panowie ale glupoty pitolicie....Salamandry sa normalna piechota w skirmishu z zasada monsters and handlers a nie Monsterami z zasadami skirmishu....

EDIT

Monsters and handlers w sensie controlled creataures a nie z wszystkimi dobrociami tej zasady :wink:
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 15:57 przez Malal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

lol? salki nie moga wchodzic do domku? a od kiedy? przeciez koksy moga, to tez monstery liczone za infantry, nie? gubicie sie panowie powoli w polhammer ;/

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Shino pisze:bo nie sa monsters & handlers tylko skirmishem. dlaczego i co z tego wynika juz isalem wiele razy...
no skoro nie są monsterami tylko oddaiłem skirmich to dlaczego przeciwnik nie ma minusów za strzelanie do nich... i dlaczego jako skirmich nie mogą wchodzić do domku :twisted: :?:
TruePunk pisze:salamandry nie moga wchodzic do domku dlatego ze sa monsterami - z zasada monsters and handlers nie ma to nic wspolnego
a jesli są monsteremi to dlaczego nie dotyczą ich zasady monsters and handlers :twisted: :?:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Mapet pisze:
Shino pisze:bo nie sa monsters & handlers tylko skirmishem. dlaczego i co z tego wynika juz isalem wiele razy...
no skoro nie są monsterami tylko oddaiłem skirmich to dlaczego przeciwnik nie ma minusów za strzelanie do nich... i dlaczego jako skirmich nie mogą wchodzić do domku :twisted: :?:
dlaczego nie ma minusow za strzelanie do nich? a dlaczego powinine byc? jaka zasada miala by ci dawac -1 do strzelania? a do domku wchodzic moga.... tylko to nie zawsze jest plusem;]

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Shino pisze:
Mapet pisze:
dlaczego nie ma minusow za strzelanie do nich? a dlaczego powinine byc? jaka zasada miala by ci dawac -1 do strzelania? a do domku wchodzic moga.... tylko to nie zawsze jest plusem;]
zasada skirmish
ta sama zasada, która pozwala wchodzić im do domku

chodzi mi o to żeby jasno okreslić czy salmandry sa skirmisherami
i wtedy dotyczą ich wszystkie zasady skirmish?

czy są to monster & hundlers (nie trzymające formacji jak skirmish) i dotyczą ich wszystkie zasady monster & hundlers ?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

SALKI MOGA WCHODZIC DO DOMKU
SALKI NIE SA TRAKTOWANE JAKO MONSTER AND HANDLERS
SALKI TRAKTOWANE SA JAKO SKIRMISH
SALKI NIE MAJA -1 DO HITA W NIE STRZELAJAC

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Mapet pisze:
Shino pisze:
Mapet pisze: no skoro nie są monsterami tylko oddaiłem skirmich to dlaczego przeciwnik nie ma minusów za strzelanie do nich... i dlaczego jako skirmich nie mogą wchodzić do domku :twisted: :?:
zasada skirmish
ta sama zasada, która pozwala wchodzić im do domku

chodzi mi o to żeby jasno okreslić czy salmandry sa skirmisherami
i wtedy dotyczą ich wszystkie zasady skirmish?

czy są to monster & hundlers (nie trzymające formacji jak skirmish) i dotyczą ich wszystkie zasady monster & hundlers ?
tak sa skirmish i dotycza ich wszystkie zasady skirmoshow.

taka mala prosba. mozesz mi zacytowac ta zasade skirmish dajaca salkom -1 do hita bo nie moge jej znalezc?
(@ziemko w taki sposob nie da sie wytlumaczyc czegos co juz tyle razy bylo mowione :) najlepiej zeby sami sprawdzili ;) )

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Ziemko pisze:SALKI MOGA WCHODZIC DO DOMKU
SALKI NIE SA TRAKTOWANE JAKO MONSTER AND HANDLERS
SALKI TRAKTOWANE SA JAKO SKIRMISH
SALKI NIE MAJA -1 DO HITA W NIE STRZELAJAC
sens logiczny kończy się na trzecim zdaniu.
Bo skoro są skirmish, to powinny chyba obowiązywać ich wszystkie zasady skirmish :?:
rozumiem to, że została przyjęta zasada skirmish dla salamander (takie są uściślenia i ok)
ale dlaczego zostało ustalone (na jakiej podstawie), że akurat kwestia -1 do hita przy strzelaniu ich nie obowiązuje :?:

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Plewy zasadowe :D Salki sa w skirmishu ale nie ma do nich -1 do hita bo maja us 3;p a tylko do skirmisherow z us 1 sa minusy do hita :wink:

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Malal pisze:Plewy zasadowe :D Salki sa w skirmishu ale nie ma do nich -1 do hita bo maja us 3;p a tylko do skirmisherow z us 1 sa minusy do hita :wink:
no fakt sprawdziłem i za to przepraszam

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Mapecior , ale splewiles nie wiedzac , ze skirmish z US 1 tylko ma -1 do strzelania :lol2: :wink:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

hmmm...

W związku że salki łapią sie pod rulebookowa zasadę monsters and handlers, IMHO trzeba je tak właśnie traktować ze wszystkimi tego plusami i minusami.

Aczkolwiek posiadanie przez nich zasady specjalnej "skirmish", nalezy potraktować jako "Lex speciali", i wszelkie konflikty zasad monsterów i skirmisza rozstrzygamy na korzyśc skirmisza:
- 360 stopni widzenia
- marsz po terenach trudnych
- szarzuja i na nich szarzujemy jak skirmisz

Ale tam gdzie nie ma sprzeczności zasad - traktujemy ich jako oddział monsters and handlers i skirmish jednocześnie.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Szafa co ty teraz wymyslasz.... Bylo do tego Q&A oficjalne , ze we wszystkich aspektach salki liczone sa jako skirmish...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Szafa - herezja, spłoniesz na stosie. Salka jest mniejsza od ogra i nie jest monsterem, tylko piechotą.

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Barbarossa pisze:Szafa - herezja, spłoniesz na stosie. Salka jest mniejsza od ogra i nie jest monsterem, tylko piechotą.
ale monster reaction rzuca :wink:

ODPOWIEDZ