Postanowiłem powrócić do warhammera po wieloletniej przerwie. Na razie raczej czysto kolekcjonersko, kupując starsze figurki, które mi się podobają, ale w sumie nie wykluczam, że zbuduję jakąś grywalną armię. Biorę pod uwagę trzy armię elfów i chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat następujących kwestii:
1. Jaka jest siła tych armii w skali od 1 do 5. Skrajności mnie nie interesują.
2. Kiedy zostały wydane podręczniki i kiedy orientacyjnie można spodziewać się nowej edycji (może jest już termin wydania nowego AB).
3. Jaka jest specyfika każdej armii, czym się gra, czy opiera się na magii, na strzelaniu, na kawalerii, na piechocie, na lataniu jakie oddziały są najczęściej spotykane, jakie te armie mają wady i zalety, z dwa najciekawsze przedmioty, jakich herosów się bierze. Pytam o to dlatego, że mam preferencje co do niektórych oddziałów i taktyk. Nie lubię driad i harpii bo nie ma fajnych figurek (przynajmniej nie było) dla tych formacji i nie lubię zbyt dużej ilości magii, ale nie lubię też jak jest jej mało (optimum to dwie figurki czarujące 2 + 2 albo 2 + 4)

4. W skrócie jakie zmiany wprowadziła najnowsza edycja zasad i jak to się ma do tych armii w praktyce.
5. Kto mi zabrał moje posty, mojego avatara i mój podpis?