W związku z cudownymi nowymi Longbeardami, moja dawno zakopana i pogrzebana dusza krasnoludzka wylazła na wierch i domaga się kupienia owych modeli. Niestety czuję, że przegram walkę z samym sobą i się skuszę. A to najprawdopodobniej oznacza armię, nie tylko jeden box.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Tym niemniej WFB ostatni raz w życiu widziałem w 6 ed. (chyba? Ta do której wyszedł obecny book Dwarfów) i zupełnie nie ogarniam obecnej mety. Wiem, że nowy book na dniach i ciężko coś powiedzieć o wyborze jednostek itp., ale tym niemniej mi zależy bardziej na ogólnym poradach typu "Klocki muszą być duże", czy coś tam. Ogólnie gracz ze mnie i tak kiepski, bo czasu praktycznie nie mam i armia będzie głównie stać i ładnie (oby) wyglądać, ale jak kolekcjonuję, to lubię żeby 1) dało się tym spokojnie zagrać (Czyli legalne i w miarę możliwości dobre) i 2) trzymało klimat (W stylu, moja kompania Space Wolfów będzie mieć lekko ponad 100 marinów i odpowiednie proporcje między weteranami a Blood Clawami, etc.). To co chce póki co osiągnąć to ogólne rozeznanie, co i w jakich ilościach warto mieć. Powiedzmy że moim celem ostatecznym jest spójna organizacja warta tak ze 3-4k. Na więcej się nie piszę, mam za dużo rzeczy do 40k, które potrzebuje
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Po tym przydługawym wstępie, chciałbym wiedzieć (Wszystko ogólnie, czy najczęściej, wiadomo że różne opcje można próbować):
1) Duże klocki? Obiło mi się o uszy, że to edycja dużych klocków. Jak dużych? Elity też duże?
2) Maszyny - które?
3) W co się najczęściej wyposaża Warriorów/Longbeardów? Dlaczego?
4) Ile takich oddziałow Warriorów jest rekomendowane? Ogólnie ile Corów?
5) Do 40k jest multum alternatywnych bitsów czy modeli. Jak jest z WFB? Poza powtarzanym do znudzenia AoW, które daje całe unity, są jakieś inne sposoby na poprawienie wyglądu nienajciekawszych warriorów/thundererów (mój ulubiony unit)?
6) Bohaterowie to mordercy, czy raczej udzielają niebezpośredniego wsparcia?
I ogólnie jeśli chodzi o WFB:
7) Fillery. Wtf? Fajnie to wygląda, ale jaki jest zamysł, żeby mniej modeli potrzebować? Zakładam, że jest ogólnie przyjęta konwencja ile takich fillerów może być w oddziale?
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Ok, na razie tyle, pewnie mi się jeszcze coś przypomni. Z góry dzięki za odpowiedzi.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)