Rozpiski :)

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Re: Rozpiski :)

Post autor: Kacpi 1998 »

i to jest coś czym chętnie sam bym pograł :)
po co ci sztandar armii ? przerzuty swift reformów ? +1 do wyniku walki ? -1 do sypania ? innych zastosowań nie widzę a przy zabiciu przeciwnik otrzymuje 190 łatwych punktów

Major14
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Major14 »

No to może wyrzucę tego BSB i wstawie Command groupa Knightom, a nekrotekta do kościejców? Wydaje się to dość dobrym pomysłem. BSB nie odda tych punktów za siebie. Nekrotekt pomoże trochę kościstym i da regenke na 6+ konstruktom, a Command Group na kobrach zawsze się przyda.

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

pomysł dobry bo szkiele z takim wsparciem mogą coś zrobić ale i tak zamiast szkieletów z necrotectem wolłbym więcej łuków i carriony
osobiście...

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Niedługo gram pierwszy turniej TK, jedną z zasad jest brak lordów, format 2000 pkt.

Moja rozpiska wygląda mniej więcej tak:

Hierofanta + Preservation
Licz 2 lvl + DS, Ironcurse icon - lore of nehekhara
Licz 2 lvl - lore of Light
Necrotect +Armor of Silvered steel, Dragonbane gem

Core:
3 rydwany + Muzyk
3 rydwany + Muzyk, Sztandar (BoEF)
21 (22?) łuczników FCG
7 konnych łuczników + muzyk

Special:
25 TG FCG + Halabardy (Banner of Undying legion)
Tomb scorpion

Rare:
Cascet
Necrosfinks

Sorry, że nie piszę ile pkt co kosztuje, ale nie mam AB w pracy :P

Waham się między Lightem a nehekharą na drugim liczu. Założyłem bardzo zachowawczą grę, niewielkie ruchy, napieranie i wspieranie magią i wskrzeszeniami.

Dajcie proszę jakieś porady jak tym grać (nie wezmę uszatków albo węży, bo zwyczajnie nie posiadam, a na proxach grać nie lubię), czy stać w miejscu, czy napierać. Mam doświadczenie grając ogrami ale coś mi mówi, że TK nie są armią o takim potencjale ofensywnym jak Ogóry :P
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

zrobiłeś rozpę ani ofens ani defens ale proponowałym strzelać, czarować jak najwięcej czarów z małej liczby kości, cofać się co turę 2'' a w 3\4 turze szarżować. Bardzo przydatny do tej taktyki jest czar -d3 do move'a i scrole dodające kości na liczach typu (scroll of mighty incantacion, power stone) bo przy wiatrach magii 1+1 wyciskasz od 7 do 10 kości :D
weź 2x nehekara 1x light
ustaw łuczników po środku deploymentu, magów nehekary po dwóch bokach a maga lighta po środku lub w tomb guardach i pamiętaj, żeby oddziałami ustawiać się 12'' od magów

Awatar użytkownika
beszcza
Chuck Norris

Post autor: beszcza »

Silvestro pisze:Niedługo gram pierwszy turniej TK, jedną z zasad jest brak lordów, format 2000 pkt.

Moja rozpiska wygląda mniej więcej tak:

Hierofanta + Preservation
Licz 2 lvl + DS, Ironcurse icon - lore of nehekhara
Licz 2 lvl - lore of Light
Necrotect +Armor of Silvered steel, Dragonbane gem

Core:
3 rydwany + Muzyk
3 rydwany + Muzyk, Sztandar (BoEF)
21 (22?) łuczników FCG
7 konnych łuczników + muzyk

Special:
25 TG FCG + Halabardy (Banner of Undying legion)
Tomb scorpion

Rare:
Cascet
Necrosfinks

Sorry, że nie piszę ile pkt co kosztuje, ale nie mam AB w pracy :P

Waham się między Lightem a nehekharą na drugim liczu. Założyłem bardzo zachowawczą grę, niewielkie ruchy, napieranie i wspieranie magią i wskrzeszeniami.

Dajcie proszę jakieś porady jak tym grać (nie wezmę uszatków albo węży, bo zwyczajnie nie posiadam, a na proxach grać nie lubię), czy stać w miejscu, czy napierać. Mam doświadczenie grając ogrami ale coś mi mówi, że TK nie są armią o takim potencjale ofensywnym jak Ogóry :P
Może eksertem od TK nie jestem ale gram nimi rok i coś mogę powiedzieć ;)
Po 1 daj fortat na jaki gracie? jakie ograniczenia? Jeśli tylko bez Lordów to daj magie śmierci zrobisz niezły pomot na stole ;) Nie dawaj drugiej nehhekhary lepiej light. Dzięki temu wspomożesz chociażby swoją gwardię. Ja wystawiam rydwany zawsze! Ale w rostawieniu 2 x 4 + prince. Czemu tak? Już piszę. Po pierszę za dodatkowy szereg gdzie jest min. 3 jednostki inpakty wchodzą z siła 5! prince dla mnie bardzo istony dzięki niemu masz zwiększony ws. daję mu zaszę great weapon dzięki temu ma + 2 do S. Ma niską I dlatego i tak przeważnie wali ostatni. pomyśl o dodani kinga/Pince bo warto na gwardi/rydwanach a może tu i tu ;) Reszta ok :) Przemyśl mocno czy potrzebujesz tylu liczy i necroteka. Może zamast necroteka princa??

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Format 2000 pkt, ograniczenia magii max +2 PD. Hmm Opcja z Princem fajna, lecz porównywałem go do necrotecta i moim zdaniem necro jest na +, ponieważ reroll rzutów na 4+ jest IMO lepszy niż rzuty na 3+. Hmm rozważę wyrzucenie jednego licza i spróbuję wcisnąć Princa ale na piechotę. Dzięki za odzew :)
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Brzozi
Plewa

Post autor: Brzozi »

Może reroll rzutów na 4+ jest lepszy niż trafianie na 3+, ale pamiętaj, że przerzuty masz tylko w pierwszej turze walki. No i przeciwnik trafia Cię z reguły na 4+, a nie na 3+ ;)

Nie rozumiem po co konnym łucznikom muzyk. Osobiście wywaliłbym go, podobnie jak FCG z normalnych łuków (ew zostawił u nich muzyka) do tego zamiast 7 konnych tradycyjną 5, a za te punkty dobiłbym TG do 29/30

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

beszcza wystawiasz 8 rydwanów w jednym klocku ?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Mi się kiedyś zdarzyło wystawić 12 (8 w pierwszym, 4 w drugim szeregu) wliczając w to Kinga, Heralda. I ta mina przeciwnika, kiedy mówisz, że ten wagon przy szarży wypłaca 8k6 impactów z S:5, 16 ataków z WS:2 i S:3, 24 ataki z WS:6 i S:4, 7 ataków z WS:6 i S:5 oraz 3 ataki z WS:4 i S:5 jest bezcenna. Co prawda ten klocuch prawnie nigdy nigdzie nie dojeżdża, ale bawi się nim wspaniale w edycji, w której wheel podczas szarży jest darmowy, więc można się rozstawiać na niemal dowolną szerokość. ;)

Awatar użytkownika
beszcza
Chuck Norris

tak 8 rydwanów cfg,4x2 wraz z princem armour of destiny + great weapon

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Dobra, nieco znowelizowana rozpiska:

Tomb Prince - General + Armor of Destiny

Licz - Hierofant + Preservation

Licz - 2 lvl, Light, DS

Licz - 1 lvl, Nehekhara

Core:

3 rydwany + muzyk

3 rydwany + muzyk, sztandar (BoEF)

24 łuczników FCG (dlaczego FCG, dlatego aby nie przyjmować challenge Liczem)

5 kościanych łuczników

Special:

27 Gwardzistów FCG + halabardy, Banner of Undying Legion

Skorpion

Rare:

Cascet

Necrosfinks + Żądło.

Kilka słów odnośnie taktyki - stać w miejscu, napierać czarami, strzelać (liczę na 1 i 3 czar z Nehekhary) i w ostateczności szarżować. Rydwany mają kontrować od boku.

Po rozpatrzeniu Waszych komentarzy doszedłem do wniosku, że Prince > Necrotect. Ilości magów nie zmniejszę, bo widzę, że to właśnie w magii tkwi potencjał tej armii - to tak jakbym zamiast Irongutów wystawiał gnoblary :P

Pzdr

Awatar użytkownika
beszcza
Chuck Norris

Może i w magii ale pamiętaj że te pks, euro itp strasznie ogranicza armię. Moim zdaniem fcg na lucznikach to strata pkt. Pamiętaj że wyzwania pojedynkowe możesz odmówić wtedy licz nie walczy i tak nie jest do cc.
Ps.
Jak chcesz stać i strzelać to brakuje mi najważniejszego...katapulty gdzie one są ??:-)

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

zaminiłbym jednego licza na necrotecta, przydałby się hierotytyan i powerstone !

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

beszcza pisze: Moim zdaniem fcg na lucznikach to strata pkt. Pamiętaj że wyzwania pojedynkowe możesz odmówić wtedy licz nie walczy i tak nie jest do cc.
Niby tak, ale z drugiej strony na co wydać te pkt? Herosów nie dopakuje, więcej corów? Może, może... Champion się przydaje, zwłaszcza przeciw championom i bohaterom chaosu :mrgreen:
Kacpi 1998 pisze:(...)przydałby się hierotytyan (...)
beszcza pisze: Jak chcesz stać i strzelać to brakuje mi najważniejszego...katapulty gdzie one są ??:-)

Jak już mówiłem, nie lubię proxować ;) Następne w kolejce do zrobienia są katapulty, póki co muszę skończyć lepić Trumnę ;)

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Silvestro pisze:Champion się przydaje, zwłaszcza przeciw championom i bohaterom chaosu :mrgreen:
Nie wiem w jaki sposób. Co ma wbić taki chaośnik to i tak wbije. Różnica taka, że przeżyją ci 2 szkielety, a sypać będziesz się tyle samo. Dodatkowo dajesz mu możliwość wzmocnienia się z oka bogów. Pyzatym to tylko 1 armia (chyba że ciągle grasz z chaosem).
Co lepsze właśnie tobie powinno zależeć na tym, aby przeciwnik rzucał challenge. Odmawiasz=>idziesz do 2 szeregu=>przeciwnik nie ma możliwości zabicia go ze zwykłych ataków, tylko bije po zwyklakach.

A tak na zakończenie: jeśli ktoś dojdzie ci do oddziału łuczników to i tak jesteś w czarnej, więc czempion wiele nie zrobi.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Champion odmawiający challenge'u nie cofa się do drugiego szeregu.

2 szkielety więcej podczas sypania to ogromna różnica. Jeśli ten klocek nie posypie się do końca, wróg nie overrunuje i nie może zrobić reforma po wybiciu przeciwnika. To daje Ci czas na kontrę.

Ale fakt, przeciwko Chaosowi nie ma to sensu. :D

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Jeśli chodzi o cofanie, to miałem na myśli licza w przypadku braku czempiona.

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

jakie proponujecie złożenie tomb kinga na chariocie ?
myślałem nad ostrzem antaraka+potion of speed+armor o silvered steel
lub złota maska+healing potion+enchantend shield+grat wepon
poszukuję fajnych pomysłów, które mam zamiar od was otrzymać

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Ja zawsze skladalem z wardem na 4+ i - 1 to hit w hth ,ewentualnie z maska ,ale wtedy wchodzi max. ward na 5+ :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

ODPOWIEDZ